Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Παιδιά και βρέφη η πλειοψηφία των φιλοξενουμένων προσφύγων- Νέες αφίξεις στην Άλλη ΜεριάΦοβισμένες μητέρες μόνες με τα παιδιά τους, νέοι γονείς που δεν άφηναν τα μωρά από την αγκαλιά τους και πατεράδες που έχουν αποχωριστεί τις συζύγους τους και έχουν την ευθύνη των παιδιών τους, με στόχο η οικογένεια να ενωθεί στη Γερμανία ή τη Σουηδία, είναι το «μωσαϊκό» των ανθρώπων που εγκαταστάθηκαν στο ξενοδοχείο «Δευκαλίων» στην Άλλη Μεριά
Στο ξενοδοχείο βρίσκονται 15 βρέφη κάτω των τριών ετών και 53 ακόμη άτομα, η πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά. Μονογονεϊκές οικογένειες και ζευγάρια με δυο ή τρία παιδάκια φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο και σήμερα αναμένονται περίπου 15 άτομα. Οι πρόσφυγες έφτασαν στο Βόλο, στο χώρο του Πανθεσσαλικού με τουριστικό λεωφορείο και εκεί τους περίμεναν τα βαν της τοπικής τουριστικής εταιρείας Les-hirondelles. 

Ήταν η πρώτη εταιρεία που κινητοποιήθηκε για τη δωρεάν μεταφορά των προσφύγων και ο ιδιοκτήτης της, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Κώστας Λεβέντης το πρόσωπο που υπερασπίστηκε τη φιλοξενία των προσφύγων στα ξενοδοχεία. 

Η πρώτη επαφή στο Βόλο, μετά τα στρατόπεδα στη Χίο και τη Σάμο, ήταν με τον συνοδό των λεωφορείων, που θα τους μετέφερε στο ξενοδοχείο. Καλώς ήρθατε, τους είπε ο Δημήτρης με πλατύ χαμόγελο, αλλά κανείς δεν μιλά αγγλικά και χρειάστηκε ο διερμηνέας να τους εξηγήσει, πως καλωσορίζονται στον ξένο γι΄ αυτούς τόπο. 

Όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο άνθρωποι του Οργανισμού Μετανάστευσης και της Ασφάλειας ήταν εκεί για τους υποδεχτούν, όπως και πολλοί γείτονες, που θέλησαν να τους γνωρίσουν και να δηλώσουν πως θα τους βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί. Το πρωτόκολλο ασφάλειας ωστόσο απαγόρευσε τις συναναστροφές με τον κόσμο και αυτό εξηγήθηκε από τους ανθρώπους της Αρμοστείας στους γείτονες. 

Δεν έλειψαν βέβαια και τα παρατράγουδα, όταν 3-4 άτομα πλησίασαν τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους διερμηνείς, για να τους επιτεθούν και να τους πουν μπροστά στους άντρες της Ασφάλειας, ότι «δεν θα πάρει πολύ για να ξεμπερδέψουμε με δαύτους. Με 300 κιλά βενζίνη καθαρίσαμε». Σε άλλο «επεισόδιο» μια ηλικιωμένη φώναζε σε έναν πρόσφυγα, που έμπαινε στο ξενοδοχείο, λέγοντας στους αστυνομικούς … «μας κοιτάνε γιατί θέλουν να μας βιάσουν». 

Απομακρύνθηκαν αυτόματα, ενώ δόθηκε εντολή να απομακρυνθεί και τηλεοπτικό συνεργείο, που προσπαθούσε να τους καταγράψει την ώρα της άφιξης. Η τροφοδοσία γίνεται με κέτερινγκ, για τα παιδιά που είναι πολλά και έχουν ειδική μέριμνα, ενώ στο σύνολό τους οι φιλοξενούμενοι περιμένουν τα χαρτιά τους, για να αποχωρήσουν από την χώρα και να ενωθούν με τις οικογένειές τους.

της Κατερίνας Τασσοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου