Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Βγήκαν οι πίνακες του προσοντολογίου, αποδεικνύονται σκληροί πίνακες τιμωρητικής αξιολόγησης κι απολύσεων που αλλάζουν ριζικά τις θέσεις στους πίνακες/Όλες όλοι στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Σάββατο 23/11, Προπύλαια 12.00

Σάββατο 23/11 

Στις 12:00 Προπύλαια - Πανεκπαιδευτικό Συλαλλητήριο 
Στις 15:00 αμφιθέατρο ΜΑΝΧ στο ΠΤΔΕ - Συνέλευση Αγώνα

Δε θα ζήσουμε σα σκλάβοι!
Το μέλλον αναπνέει στους δρόμους του Γενάρη

Έπειτα από μια δεκαετία μηδενικών διορισμών περιπλάνησης, θυσιών, μετακομίσεων, αυταπάρνησης, η ανακοίνωση και η ανάγνωση των πινάκων έρχεται να επισφραγίσει μπροστά στα μάτια όλων των συναδέλφων τη σκληρή «κανονικότητα» που ευαγγελίζονται κυβερνήσεις, Υπουργοί, κεφάλαιο, ΣΕΒ, ΙΟΒΕ, ΟΟΣΑ, ΕΕ και όλη η νέο-φιλελεύθερη κουστωδία των δελτίων: 
Οι ανακατατάξεις του πίνακα (γεμάτοι και από λάθη που για να «διορθωθούν» απαιτείται υποβολή ένστασης συνοδευόμενη από παράβολο αξίας είκοσι ευρώ) είναι πολύ μεγάλες και οι πρώτες απορρίψεις – απολύσεις είναι πλέον γεγονός καθώς τους πίνακες συνοδεύουν και οι «απορριπτέοι». Συνάδελφοι έχουν πέσει από 500 μέχρι και 2000 θέσεις! Η πιο σκληρή αξιολόγηση εμφανίζεται με τη μορφή αυτών των πινάκων και βάζει τους εκπαιδευτικούς να συγκρίνονται, να αναμετριούνται και να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον για μια θέση… αναπλήρωσης! Αν δεν ανατραπεί, οι πίνακες αυτοί θα σημαδέψουν την επόμενη εποχή αναπλήρωσης που θα γίνεται με αυτό το βάρβαρο τρόπο: ο κάθε ένας θα πρέπει να τρέχει να πάρει με το αζημίωτο όσα περισσότερα χαρτιά μπορεί, που ποτέ δεν θα φτάνουν, και να αναμετρηθεί με τους άλλους για μια θέση επισφάλειας που δεν θα ξέρει αν θα την έχει την επόμενη χρονιά! 

Τι κι αν σπουδάσαμε, τι κι αν εργαζόμαστε και στηρίζουμε το δημόσιο σχολείο επί 5-10-15 χρόνια; Η στόχευση σαφής: Να μην κατοχυρώνεται κανένα δικαίωμα (μονιμότητας και σταθερότητας) στην εργασία σε συνθήκες εργασιακής ομηρίας. Ακόμη και για την επαναπρόσληψη με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (αναπληρωτή – συμβασιούχο), θα πρέπει να πατήσουμε επί πτωμάτων. Σε πίνακες κινούμενη άμμο οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στη λογική της κουλτούρας της αξιολόγησης, του ανταγωνισμού και της αγοράς:  Η προϋπηρεσία απαξιώνεται, τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο καταργούνται στην ουσία, καθώς το πτυχίο είναι πια ένα απλό χαρτί και δεν κατοχυρώνει τίποτα! 

Ας πάρουμε τα γεγονότα απ' την αρχή

Το Δεκέμβρη του 2018, το Υπ. Παιδείας ανακοινώνει το περίφημο «προσοντολόγιο Γαβρόγλου», δηλαδή την αλλαγή του συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών (και υποτιθέμενων διορισμών) και ανακατανομής των πινάκων με βάση τη μοριοδότηση «προσόντων», απαξιώνοντας εντελώς βασικό πτυχίο και προϋπηρεσία.

Τον Γενάρη εν μέσω μεγαλειωδών κινητοποιήσεων του εκπαιδευτικού κινήματος, που διαδήλωναν επί μέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλει το πιο αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο ν/σ για τον τρόπο πρόσληψης και απόλυσης των εκπαιδευτικών, μέσω ενός συστήματος μοριοδότησης όλων των «προσόντων» που μπορεί να μαζέψει κάποιος στην αρένα ενός κόσμου που μας θέλει μετρήσιμους και ανταγωνιστικούς, επενδυτές και τζογαδόρους του μορφωτικού μας «κεφαλαίου», μάνατζερ των εαυτών μας: σεμινάρια, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, γλώσσες, υπολογιστές, παιδιά.

Νοέμβρης του '19, επί κυβέρνησης ΝΔ ανακοινώνονται από  τον ΑΣΕΠ οι πίνακες του προσοντολογίου. Όλο αυτό το διάστημα περιγράψαμε, αναλύσαμε και το εκπαιδευτικό κίνημα απέρριψε το προσοντολόγιο και τη «λογική» του με χίλιες δυο λέξεις, που καμιά όμως δεν μπορεί από μόνη της να αποτυπώσει το βίωμα της επισφάλειας, της αβεβαιότητας, του άγχους αλλά και της δίκαιης αγανάκτησης! 

Το σύστημα αυτό αν εφαρμόζονταν στις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, όπως είχε αρχικά επιδιωχθεί, θα φανερωνόταν περίτρανα το κανιβαλικό του πρόσωπο και οι τεράστιες ανατροπές που φέρνει από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του. Γι’ αυτό άλλωστε η εξαγγελία 15.000 διορισμών στην τριετία χρησιμοποιήθηκαν ως δούρειος ίππος για την εφαρμογή του ν.4589 για να κάμψει τις αντιστάσεις, κρατώντας ομήρους στο εμπόριο ελπίδας χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς, ενώ για τη Γενική Αγωγή στο παιχνίδι μπαίνει και η κυβέρνηση της ΝΔ που προσθέτει τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και επαναφέρει τις πιο νεοφιλελεύθερες επιλογές αποκλεισμού και απόρριψης στο όνομα της «αριστείας» και της «αξιοκρατίας», κάνοντας ακόμα πιο ανταγωνιστικό το κυνήγι μιας θέσης ελαστικά εργαζόμενου.

Η δήθεν «αριστεία» τους τσακίζει τις ζωές χιλιάδων συναδέλφων που βλέπουν τον όποιο στοιχειώδη προγραμματισμό της ζωής τους να ανατρέπεται, συναδέλφων που με αυταπάρνηση έχουν υπηρετήσει επί σειρά ετών τη δημόσια παιδεία σε κάθε γωνιά της χώρας. Το Υπουργείο αντί να τους διορίσει με μόνιμη σχέση τους τιμωρεί γιατί εργαζόντουσαν (!!!) αντί να πληρώνουν για κάθε λογής μετρήσιμες «δεξιότητες»

Τι θα αξιολογήσετε «κύριοι»;;; Η δήθεν «αριστεία» σας, τα ακριβοπληρωμένα μεταπτυχιακά του εξωτερικού, η ιστορική ημι-μάθειά σας, η μετα-μοντέρνα κατάρτισή σας δε φτάνει ούτε στο «νυχάκι» της προσφοράς των εκπαιδευτικών στη δημόσια παιδεία, στο σχολείο, στους μαθητές, στην κοινωνία της βιοπάλης και της αξιοπρέπειας, τα μαθήματα ήθους των εκπαιδευτικών όλα αυτά τα χρόνια. Η Αλληλεγγύη, η Αξιοπρέπεια και ο Αγώνας για ένα πιο δίκαιο κόσμο, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας δεν μετριούνται! Τα χρόνια εργασίας μας δεν παζαρεύονται, ο αγώνας μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία είναι και θα είναι ανυποχώρητος. ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, σε πείσμα των καιρών θα είμαστε όλοι και όλες παρούσες και παρόντες τόσο στο δημόσιο σχολείο όσο και στους δρόμους του αγώνα!

Δε θα παίξουμε το παιχνίδι της διάσπασης, της ανθρωποφαγίας και του κανιβαλισμού. Με όρους συλλογικής συνείδησης, επίγνωσης των κοινών μας εργασιακών και ταξικών συμφερόντων και του κοινωνικού μας ρόλου, θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Στο δρόμο του Γενάρη, δε θα μετρηθούμε σε λίστες ανταγωνισμού με μόρια και προσόντα αλλά θα αναμετρηθούμε στους δρόμους της φωτιάς και των συλλογικών αγώνων, με αυτούς που προσπαθούν διακαώς να εξαϋλώσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν θα παζαρέψουμε ούτε έναν/μία συνάδελφό/ισσά μας! 

Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το προσοντολόγιο έκτρωμα – ν. 4589/2019 

Μαζικοί Διορισμοί Εκπαιδευτικών - διορισμός/μονιμοποίηση εδώ και τώρα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου