Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Ετυμολογικό λεξικό της Νεοφιλελέ Γλώσσας

Κυρίες και κύριοι με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε το νέο μας στολίδι, το «Ετυμολογικό λεξικό της Νεοφιλελέ Γλώσσας». Πρόκειται για ένα λεξικό που δεν μένει μόνο στο τυπική ετυμολογία λέξεων όπως κάνουν τα άλλα κλασσικά λεξικά του εμπορίου αλλά αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα που κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Και αν συνήθως πίσω από τις λέξεις έρχεται ο Αλέξης σε αυτό εδώ το μοναδικό λεξικό πίσω από τις λέξεις έρχεται ο……. Μην σας χαλάσουμε όμως την έκπληξη. Διαβάστε το λεξικό και εύκολα θα καταλάβετε ποιος.

Ετυμολογικό λεξικό της Νεοφιλελέ Γλώσσας
Ως δείγμα της δουλειάς μας, σάς παρέχουμε εντελώς δωρεάν την ετυμολογία σε οκτώ από τις βασικότερες λέξεις της Νεοφιλελέ Γλώσσας που είναι και οι ναυαρχίδες της: Αξιολόγηση, Φιλανθρωπία, Εθελοντισμός, Αριστεία, Ασφάλεια, Επιχειρηματικότητα, Αξιοκρατία και Ανάπτυξη.

Για παραγγελίες του λεξικού απευθυνθείτε στον νέο ερχόμενο (πίσω από τις λέξεις).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κλασσικό λεξικό: Ο εντοπισμός των θετικών ή αρνητικών στοιχείων, της αξίας και της αποτελεσματικότητας κάποιου.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Νομίζω ανθρωπάκο καταλαβαίνεις πως το να μην δίνει κανείς λογαριασμό σε κανέναν οδηγεί στην πλήρη διάλυση και στην πλήρη απαξίωση. Ειδικά στο δημόσιο που δεν υπάρχει αυτό που λέμε αφεντικό. Αλλά μην νομίζεις ότι εμείς με την αξιολόγηση θα επιβραβεύσουμε τον πιο καλό στον τομέα του. Όχι, εμείς θα βάλουμε καλό βαθμό σε αυτόν που εξαιτίας της αξιολόγησης φοβήθηκε πιο πολύ από τους άλλους και φρόντισε να αγοράσει τα προϊόντα μας που λέγονται προσόντα. Αυτούς τους φοβισμένους θέλουμε εμείς που όχι απλά μας δίνουν λογαριασμό αλλά μας τον πληρώνουν και από πάνω».

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Κλασσικό λεξικό: H παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Άκου ανθρωπάκο, μπορείς να έρθεις να δουλέψεις για εμάς. Εμείς δεν θα σου δίνουμε λεφτά αλλά κάτι πιο σημαντικό: ένα αποδεικτικό εθελοντισμού για το βιογραφικό σου. Και αύριο μεθαύριο που θα έχεις μάθει να δουλεύεις δωρεάν, θα σου φανεί μεγάλη ευτυχία να έρθεις να δουλέψεις για εμάς με λεφτά αυτή τη φορά και ας είναι τα μισά από αυτά που έπαιρνε ο προκάτοχος σου. Δυστυχώς εκείνον έπρεπε να τον απολύσουμε γιατί δεν δέχτηκε να παίρνει όσα λεφτά θα παίρνεις και εσύ. Και ήταν και συνδικαλιστής που μίλαγε για ίσα δικαιώματα, τρομάρα του.

ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

Κλασσικό λεξικό: Η επιλογή των πιο άξιων και πιο ικανών για μία θέση.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Νομίζω ανθρωπάκο θα συμφωνήσεις ότι το σωστό είναι να παίρνει ο καθένας αυτό που του αξίζει. Και δεν αξίζουμε όλοι το ίδιο, έτσι δεν είναι; Ας πάρουμε ένα τυχαίο παράδειγμα: εμένα ας πούμε. Έρχομαι από μια ξακουστή οικογένεια που εδώ και δεκαετίες κυβερνά το κράτος. Ο λαός ψήφισε τον παππού μου, τον πατέρα μου και τώρα ψηφίζει εμένα. Είναι δυνατόν να είναι τυχαίο κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι αξίζουμε. Νομίζεις ότι είναι τυχαία η λέξη αξιοκρατία; Σημαίνει ο άξιος για να είναι το κράτος. Και εμείς σύμφωνα με τον λαό είμαστε άξιοι. Σαφώς πιο άξιοι από τον ίδιο τον λαό αλλιώς θα ψήφιζε τον εαυτό του και όχι εμάς.»

ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Κλασσικό λεξικό: Η καταξίωση μέσω της διάκρισης.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Κοίτα ανθρωπάκο, κατά κανόνα άριστος δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Είναι απλό: οι άριστοι είναι παιδιά αρίστων. Όμως μπορούμε να κάνουμε μια μικρή εξαίρεση για σένα, και να σε δεχτούμε ως άριστο εξ αγχιστείας. Καταλαβαίνεις όμως πως για να μπεις σε ένα κλαμπ στο οποίο κανονικά δεν ανήκεις πρέπει να προσπαθήσεις πάρα πολύ και να κοπιάσεις. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό: το βασικότερο είναι πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι από την στιγμή που θα εισέλθεις στο κλαμπ των αρίστων θα είμαστε πλέον σαν μια οικογένεια. Έως πού μπορείς να φτάσεις για την οικογένειά σου λοιπόν;»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κλασσικό λεξικό: Η δημιουργία πλούτου, ή η επιστροφή αξίας μεγαλύτερης από αυτήν που ο επιχειρηματίας επένδυσε για τη δημιουργία του προϊόντος. 

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Κοίτα να δεις ανθρωπάκο. Φαντάζομαι συμφωνείς πως τα περισσότερα που μαθαίνεις στο σχολείο είναι άχρηστα για την ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου. Εγώ θα σου διδάξω τις χρήσιμες γνώσεις για να μπορείς να βρεις μια καλή δουλειά στην αγορά εργασίας. Θα σε κάνω ελκυστικό για να γίνεις ανάρπαστος από τις επιχειρήσεις. Αυτό εξάλλου έχει αξία στην πραγματική ζωή, δεν συμφωνείς; Στο σχολείο λοιπόν θα μοιράζουμε ρόλους και θα κάνουμε την αναπαράσταση μιας επιχείρησης. Αλλά πρόσεξε τούτο: δεν είναι ότι θέλω να κάνω εσένα επιχειρηματία, που αύριο θα γίνει ένας αδύναμος αυτοαπασχολούμενος ή μικροεπιχειρηματίας. Όχι. Θέλω να σε μάθω να προσφέρεις την δημιουργικότητα και την καινοτομία σου στην μεγάλη και εύρωστη εταιρία. Να είσαι σίγουρος ότι εκείνη ως αντάλλαγμα θα σε βάλει κάτω από τις δυνατές φτερούγες της. Το βασικότερο είναι να καταλάβεις ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων ταυτίζονται με τα συμφέροντα της επιχείρησης. Επιχειρηματικότητα σημαίνει να μπορείς να νιώσεις απόλυτα ότι είσαι άνθρωπος της εταιρίας. Ότι ανήκεις ολοκληρωτικά στην επιχείρηση ως περιουσιακό της στοιχείο. Πες μου δεν είναι πολύ τιμητικό κάτι τέτοιο;»

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κλασσικό λεξικό: Η παροχή προστασίας από τον κίνδυνο.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Ξέρεις ανθρωπάκο, οι καιροί είναι πονηροί και εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για σένα εκεί έξω. Εγώ είμαι εδώ για να σε προστατέψω αρκεί εσύ να μου το επιτρέψεις. Θα σε παρακολουθώ στενά με κάμερες, με drown, με ειδικά εκπαιδευμένα σώματα και άμα δω ότι υπάρχει κίνδυνος για σένα θα επεμβαίνω για το δικό σου καλό. Για να σου παρέχω όμως ασφάλεια πρέπει να μην με αφοπλίζεις με τις ανασφάλειές σου περί αυταρχικότητας, στέρησης ελευθεριών και καταπάτησης δικαιωμάτων. Επίσης να μην συναθροίζεσαι, να μην διαδηλώνεις, να μην απεργείς και να κάθεσαι στο σπιτάκι σου που υπάρχει ασφάλεια. Καταλαβαίνεις ότι εδώ μιλάμε για πόλεμο και ναι σε έναν πόλεμο μπορεί να υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες. Θέλω πλήρη εξουσιοδότηση για να μπορώ να συνεχίσω να πολεμάω για σένα και να σε προστατεύω, αν χρειάζεται, ακόμη και από τον κακό σου εαυτό».

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Κλασσικό λεξικό: H υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που χρειάζονται βοήθεια.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Ξέρεις ανθρωπάκο, αυτά που σου δίνουμε δεν τα δικαιούσαι κανονικά. Οφείλεται στο ότι είμαστε καλοί και γενναιόδωροι άνθρωποι. Το μόνο που θέλουμε από σένα είναι όταν ακούς να μας κατηγορούν τόσο άδικα- μιας και ο κόσμος είναι κακός- να βγαίνεις και να λες καμία καλή κουβέντα για εμάς για να μπορούμε και εμείς να συνεχίζουμε να σε βοηθάμε».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κλασσικό λεξικό: Η αύξηση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε μία οικονομία με την πάροδο του χρόνου.

Λεξικό της νεοφιλελέ γλώσσας: «Κοίτα ανθρωπάκο, θα σου μιλήσω στα ίσα. Η μικρή βιοτεχνία στην οποία τώρα δουλεύεις, το βλέπεις και εσύ, δεν έχει πολύ ψωμί ακόμα. Σε λίγο καιρό έτσι όπως πάει θα κλείσει και εσύ θα βρεθείς χωρίς δουλειά. Ο μόνος τρόπος να σωθείς είναι να προσελκύσουμε ανθρώπους στη χώρα που προσφέρουν σταθερές δουλειές. Επενδυτές τους λένε. Έτσι όμως όπως είναι σήμερα τα πράγματα κανείς δεν θέλει να επενδύσει στη χώρα μας. Είμαστε ακριβοί για αυτούς. Πρέπει λοιπόν πρώτα να μειώσουμε τη φορολογία. Για να μειώσουμε όμως την φορολογία πρέπει το κράτος να μην έχει τόσα έξοδα, άρα να μειώσει πολύ τις δημόσιες παροχές και τους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά πρέπει να μειώσουμε και το εργατικό κόστος. Θα μου πεις ότι εργατικό κόστος είναι και ο μισθός σου. Σύμφωνοι αλλά πρέπει να διαλέξεις: ή καθόλου δουλειά ή δουλειά με αποδοχές που δεν διώχνουν μακριά τους επενδυτές και που οδηγούν τη χώρα μας σε μαρασμό. Και μην σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Σκέψου ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει δουλειά και ο γιός σου και δεν θα χρειαστεί μόλις τελειώσει τη σχολή να φύγει έξω. Βάλε στην αρχή πλάτη για σένα, την οικογένειά σου και την χώρα σου και μετά που θα έρθει η ανάπτυξη θα έρθουν καλύτερες μέρες για όλους. Νομίζω όμως πως το καταλαβαίνεις και εσύ ότι η πραγματική ανάπτυξη αρχικά προϋποθέτει μια γενναία σύμπτυξη».

Τσιριγώτης Δημήτρης. Φυσικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου