Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Για την διαδικασία στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ

Κρέων« Ώστε τόλμησες να παραβείς το νόμο μου;» Αντιγόνη: «Ναι γιατί δεν τον είχε ανακηρύξει η Δίκη. Δε νομίζω πως οι νόμοι σου είναι τόσο ισχυροί, ώστε να επιτρέπουν σε έναν θνητό να παραβεί άλλους νόμους, νόμους άγραφους, ακλόνητους θεϊκούς. Αυτοί δε χρονολογούνται ούτε από σήμερα, ούτε από χθες και κανείς δεν ξέρει τη μέρα που γεννήθηκαν.»

Βρεθήκαμε το Σάββατο 23/10 από νωρίς το πρωί έξω από το ξενοδοχείο Νοβοτέλ όπου θα πραγματοποιούταν η ολομέλεια προέδρων του Διοικητικού συμβουλίου της ΔΟΕ. Σύμφωνα με την απόφαση της ΔΟΕ στην αίθουσα θα εισέρχονταν μόνο οι Πρόεδροι των συλλόγων ή άλλο εξουσιοδοτημένο μέλος του ΔΣ με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και φυσικά επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας! Δε θα γίνονταν δεκτά rapid test ή self test καθώς δε θα επιτρεπόταν και η παρουσία άλλων προσώπων στον χώρο. Η ανακοίνωση τελειώνει με την απειλή και τον εκφοβισμό ότι αν δεν τηρηθούν όλα τα παραπάνω η ολομέλεια δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί...

Κεκλεισμένων των θυρών λοιπόν με κλειστές πόρτες και χωρίς ακροατήριο ήθελαν να πάρουν τις πιο κρίσιμες αποφάσεις, για εμάς χωρίς εμάς!!!!!

Απέναντι σε αυτό τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, που ήθελε αποστειρωμένες διαδικασίες μακριά από την κριτική των εκπαιδευτικών, απαντήσαμε με την μαζική και φυσική παρουσία μας με πολλούς συναδέλφους του συλλόγου μας και απαιτήσαμε να μπούμε μέσα να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Το αίτημα μας έγινε δεκτό καθώς αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δεχθούν τους εκπαιδευτικούς της πράξης που παλεύουμε για ένα δημόσιο σχολείο της δημοκρατίας και των παιδαγωγικών ελευθεριών!!!!

Η διαδικασία ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ απειλούσαν με το παραμικρό να αποχωρήσουν. Στην Ολομέλεια συμμετείχαν οι πρόεδροι από 111 Συλλόγους σε σύνολο 133. Αποφάσεις έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων με απαρτία είχαν 13 Σύλλογοι. Οι υπόλοιποι πρόεδροι μετέφεραν τις αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ή προτάσεις εκπαιδευτικών μελών των σωματείων τους. Σε καμία στιγμή δεν κλήθηκαν οι πρόεδροι να ψηφίσουν . Η όλη διαδικασία είχε την μορφή ενημέρωσης του ΔΣ της ΔΟΕ για τις αποφάσεις των ΓΣ των συλλόγων , οι οποίες όμως , σύμφωνα με το καταστατικό της ΔΟΕ, δεν είναι δεσμευτικές αν δεν έχουν απαρτία!

Κατά την έναρξη της διαδικασίας ζητήθηκε έντονα από κάποιους εκπροσώπους και από αρκετούς προέδρους να ακολουθήσει στο τέλος ανοιχτό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δεν έγινε δεκτό από τις άλλες παρατάξεις, παρόλο που στηρίχθηκε από την πλειοψηφία του σώματος. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ/ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να πραγματοποιηθεί ανοιχτό ΔΣ της ΔΟΕ με διάφορες δικαιολογίες (η ΔΑΚΕ ότι δεν είχε εξουσιοδότηση από την παράταξη της για επαναπροκήρυξη, ότι είχαν αποφασίσει μόνο για ενιαίο, και άρα ότι δεν συμφωνούσε να γίνει εκείνη την ώρα συνεδρίαση και η ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ έφυγαν πριν τελειώσει η ολομέλεια και οι τοποθετήσεις των προέδρων (!!!) χωρίς να πουν τίποτα. Έτσι παρέπεμψαν την απόφαση σε συνεδρίαση μέσα στις επόμενες μέρες που όμως, δεν καθορίστηκε.....μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί καμία απόφαση, δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση....οι ευθύνες της ΔΟΕ είναι τεράστιες...

Μετά την εισήγηση του προέδρου της ΔΟΕ, εισήγηση καθαρά απολογητική καθώς η βάση της εκπαίδευσης φωνάζει για επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής και κλιμάκωση του αγώνα και όχι για <<ενιαία κείμενα>> στην πιο κρίσιμη στιγμή της εκπαίδευσης, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων. Η ατμόσφαιρα ήταν συναισθηματικά φορτισμένη καθώς η πλειοψηφία των Προέδρων μετέφερε την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον κλάδο!!!! Και αυτή δεν είναι άλλη από οργή και αγανάκτηση! Δεν είναι άλλη από το << Δε θα κάνουμε βήμα πίσω>>...από το <<Θα νικήσουμε >> ..από το <<Δε θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις >> που μας θέλουν ταλαιπωρημένους, φοβισμένους και χειραγωγήσιμους. Προς τας υποδείξεις τους που μετατρέπουν την εκπαίδευση σε εμπόρευμα και τους εκπαιδευτικούς πιστούς στα όργανα της τάξης!!!!

Αυτό που καταγράφηκε χθες με μεγάλη σαφήνεια ήταν ότι ο εκπαιδευτικός κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στα ενιαία κείμενα και είναι έτοιμος να υπερασπιστεί το δημόσιο σχολείο.

Όσο και να προσπαθούσαν να υπερασπιστούν τα ενιαία κείμενα συναντούσαν την οργή του κλάδου! Παρ' όλα αυτά, φαίνεται ότι αυτό το ηχηρό μήνυμα της βάσης των εκπαιδευτικών δεν έφτανε στην πλειοψηφία της ΔΟΕ που παρά την απολογητική εισήγηση του προέδρου της και τις συνεχείς επικλήσεις για ομοφωνία, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να επανεκτιμήσει τις αποφάσεις που πήρε και οι οποίες αποδοκιμάστηκαν από την πλατιά πλειοψηφία του κλάδου και κυρίως να δώσει έμπρακτα βήματα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για τη μη εφαρμογή ακύρωση της αξιολόγησης και όλης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης ΕΕ ΟΟΣΑ.

Το Σάββατο εκφράστηκε με σαφήνεια ηχηρό μήνυμα μέσα από τις συνελεύσεις του κλάδου είτε είχαν απαρτία είτε όχι, για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην Αξιολόγηση με επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής από την Ομοσπονδία, στα πλαίσια ενός συνολικού προγράμματος δράσης με απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις σε μια λογική συνολικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια του ΥΠΑΙΘ.

Να τους θυμίσουμε μόνο ότι η μεγαλειώδης απεργία της 11ης Οκτώβρη, μία από τις μεγαλύτερες κλαδικές διεκδικήσεις της τελευταίας δεκαετίας, έδειξε τις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν στον κόσμο της εκπαίδευσης, αντανακλώντας και την αγανάκτηση για τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα που οξύνονται. Αντιθέτως, μετά και από τις δικαστικές «μεθόδους» της κυβέρνησης, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ έσπευσε άρον-άρον (τη νύχτα πριν την απεργία της 11ης/10) να λήξει την απεργία-αποχή για την αξιολόγηση και στη Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ έγινε πραξικόπημα, παραχάραξη της θέλησης συγκεκριμένων ΕΛΜΕ, ώστε να σταματήσει η απεργία-αποχή. Αποδείχθηκαν μικροί.. .πολύ μικρότεροι των περιστάσεων......δε θα σας δώσουμε κανένα συγχωροχάρτι...άλλη μια Φρειδερίκη που κυβερνά με το παλάτι τους αυλικούς και τους αυλοκόλακες της....οι λέξεις όμως εξουσία-υπακοή -απόλυτος έλεχγος δεν υπάρχουν στους εκπαιδευτικούς της τάξης..

Η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητα του κλάδου θα απογυμνώσουν τα σχέδια τους!!!!

Δηλώνουμε ότι :

ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΧΗ. ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η απεργία μας είναι δίκαιη! Μετά τις εξελίξεις και την έκδοση της απόφασης του εφετείου το οποίο έκρινε παράνομη την απεργία αποχή, αλλά όχι καταχρηστική, και της αποφάσεις της ΓΣ του συλλόγου μας 12/10 καλούμε τη ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει την απεργία αποχή! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τη μάχη μας απέναντι στην αυταρχική πολιτική τους. Η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, την διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την μετατροπή της σε παιδεία της αγοράς και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική συνεχίζεται. Καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση κάθε σωματείο στην εκπαίδευση και ευρύτερα που βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση.

Σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, εμείς συνεχίζουμε αποφασιστικά και μαχητικά με της αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Αριστοτέλη.

Για την ερχόμενη εβδομάδα με βάση τις αποφάσεις της ΓΣ του Αριστοτέλη

Καλούμε τους/τις διευθυντές/ντριες που έχουν καλέσει σε συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων να ακυρώσουν τις συνεδριάσεις αυτές! Η πίεση που έχει υποβάλλει το εκπαιδευτικό κίνημα το ΥΠΑΙΘ φαίνεται και από το γεγονός ότι η εφαρμογή́ του Ι.Ε.Π. για ανέβασμα του συλλογικού προγραμματισμού των σχολείων πήρε παράταση και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι 12/11 με βάση την εγκύκλιο της Πέμπτης 21/10 με αριθμό 4242/2021.

Οποιαδήποτε πρόσκληση του συλλόγου διδασκόντων είναι επιπλέον έξω και πέρα από τη νομιμότητα που ορίζει ρητά η ΥΑ ΦΕΚ 4189/10-09-2021. Κατά συνέπεια, όπως ρητά αναφέρεται, καμία σύγκληση του συλλόγου διδασκόντων στον παρόντα χρόνο (αυτή την εβδομάδα) δεν είναι σύμφωνη με την ΥΑ.

Σε περίπτωση που κάποιος/α διευθυντ(ρι)α/ προϊσταμένη καλέσει σύλλογο διδασκόντων, οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν όσες ώρες χρειάζονται στάση εργασίας, προκηρυγμένη με απόφαση της ΓΣ του Συλλόγου Αριστοτέλη στις 12/10. Υπενθυμίζουμε ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων καλούνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ εκτός διδακτικού μας ωραρίου και εντός εργασιακού.

Καλούμε τους/τις διευθυντές/ντριες που έχουν καλέσει σε συνεδρίαση των συλλόγων διδασκόντων να σεβαστούν τις αποφάσεις της ΓΣ του Αριστοτέλη.

Είναι αναγκαίο με πολιτική απόφαση:

• Τη ΔΟΕ να επαναπροκηρύξει Απεργία-Αποχή, με συνείδηση κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στη νομιμότητα του Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης.

• Τη ΔΟΕ να καλέσει και την ΑΔΕΔΥ να επαναπροκηρύξει και αυτή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη.

• Τα Α/θμια σωματεία να υπερασπίσουν τον ρόλο τους και να μπουν στην μάχη, εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ και οι κυβερνητικές παρατάξεις αρνηθούν να συνεχίσουν τον αγώνα με επαναπροκήρυξη της Απεργίας-Αποχής.

• Τη ΔΟΕ να κηρύξει διευκολυντικές στάσεις εργασίας στο εργασιακό ωράριο που θα καλύπτουν τους συναδέλφους να μη συνεδριάσουν. Την Τετάρτη 27/10 να κηρύξει 3ωρη στάση εργασίας ώστε να μην πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδριάσεις για την Αξιολόγηση μετά τη γιορτή.

• Να αποφασιστεί και να προετοιμαστεί επόμενος απεργιακός σταθμός, πανεκπαιδευτικός με πανεργατική πρόσκληση, το πρώτο δεκαήμερο Νοέμβρη - με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

• Όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, μαθητές και γονείς σε πανεργατική διεύρυνση του μετώπου, με πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων (ν. 4823 Κεραμέως-Χατζηδάκη). Προχωράμε σε καμπάνιες ενημέρωσης και κοινές δράσεις σε γειτονιές και κεντρικά.

• ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΟΥΝ - ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

ΤΩΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου