Πέμπτη 7 Μαΐου 2020

Για την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ για τη λειτουργία και στελέχωση των ΚΕΣΥ



Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ – ΚΙΝΗΣΕΩΝ – ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π. Ε. στο Δ.Σ. της ΔΟΕ Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410) και Χρήστο Παναγιώτου, αναπληρωτή εκπ/κού (6975308409)

Για την Εγκύκλιο με τίτλο «Λειτουργία των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης» που εξέδωσε 6/5/2020 η υφυπουργός παιδείας Σ. Ζαχαράκη.

Από την εγκύκλιο γίνεται ολοφάνερο ότι:
  1. Το υπ. παιδείας αναγνωρίζει την έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΣΥ σε όλη τη χώρα.
  2. Το υπ. παιδείας επιδιώκει τον μη διορισμό του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων για την ομαλή λειτουργία των ΚΕΣΥ σε όλη τη χώρα.
  3. Το υπ. παιδείας στη βάση εξορθολογισμού προσωπικού, με διαδικασίες fast track, και με νομιμοφανείς διαδικασίες, μετακινεί προσωπικό από τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης κάθε περιοχής για να καλύψει (αυτό που όφειλε να καλύψει με τους αναγκαίους μαζικούς μόνιμους διορισμούς) τις ανάγκες των ΚΕΣΥ (επαναξιολογήσεις μαθητών για παράλληλη στήριξη, αξιολογήσεις μαθητών που αλλάζουν εκπαιδευτική βαθμίδα ή εισέρχονται για πρώτη φορά σε εκπαιδευτική βαθμίδα, αλλαγή πλαισίου ή διατήρηση του πλαισίου φοίτησης μαθητών, αξιολογήσεις μαθητών που βρίσκονται σε διαδικασία πανελλαδικών εξετάσεων). Ανάγκες που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα άφηναν ακάλυπτες, οδηγώντας τον ειδικό πληθυσμό είτε στο σπίτι ου είτε στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Η πράξη αυτή του υπ. παιδείας έρχεται σε αντίθεση με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών σωματείων και συνιστά παραπέρα υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

Το υπ. παιδείας καταρρίπτει ( με ευκολία λέμε εμείς) τον «μύθο» που τόσο καιρό το ίδιο έχτιζε για την επιτυχημένη εξ αποστάσεως «εκπαίδευση», αναγκάζοντας εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής να αφήσουν ακάλυπτους μαθητές με τους οποίους είχαν δρομολογήσει μια σταθερή επικοινωνία.

Το υπ. παιδείας γνωρίζει ότι η πλατιά πλειοψηφία των εργαζόμενων στα ΚΕΣΥ είναι αναπληρωτές με συγκεκριμένη ημερομηνία απόλυσης. Άρα η υποτιθέμενη πρόσκληση ενδιαφέροντος θα καταλήξει σε υποχρεωτική μετακίνηση για τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Το υπ. παιδείας γνωρίζει ότι η μετακίνηση αυτή του προσωπικού δημιουργεί παρακαταθήκη για αντίστοιχες κινήσεις στο μέλλον, κάθε φορά που θα επιλέγει νέες περικοπές στη βάση μιας διαχρονικής υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης.

Το υπ. παιδείας γνώριζε και όφειλε να έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να υπάρχει το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό στις δομές της ειδικής αγωγής και στις δομές υποστήριξης, ικανοποιώντας το αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς μόνιμους διορισμούς/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν δουλέψει αποκλειστικά με το Πτυχίο και την προυπηρεσία.

ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΕΠΕΛΕΞΕ ΝΑ «ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙ» ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΗΧΥ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ και με διαδικασίες και κριτήρια που αποκλείουν την κάλυψη των πολυεπίπεδων αναγκών στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης.

Σήμερα προσπαθεί να «βουλώσει» τα κενά που το ίδιο δημιούργησε και καλεί τους εκπαιδευτικούς να ακυρώσουν τη δρομολογημένη επικοινωνία και επαφή που είχαν με τους μαθητές με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για να στηρίξουν έναν θεσμό που όφειλε να έχει συνδράμει με όλα τα μέσα από την αρχή της πανδημίας.

Ως Παρεμβάσεις καταγγέλλουμε μια ακόμα επιθετική κίνηση του υπ. παιδείας, απέναντι πρωτίστως στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που θα αναγκαστούν με σύντομες διαδικασίες να ανταποκριθούν σε αξιολογήσεις, μετά από μεγάλο διάστημα εγκλεισμού τους, στοιχείο που εκ προοιμίου θα αλλοιώσει την όποια διαδικασία.

Ως Παρεμβάσεις καταγγέλλουμε την μετακίνηση (και μάλιστα σε ευρεία κλίμακα ) προσωπικού του χώρου της ειδικής αγωγής, αντί για τον αναγκαίο μόνιμο διορισμό όλων των απαραίτητων (σε αριθμό και πεδίο) ειδικοτήτων.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΟΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ζητήσει την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου