Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Στους δήμους σχολεία και κέντρα υγείας; Δεν Θα το Επιτρέψουμε!

Η αποκέντρωση δεν είναι νεφελώδης επιδίωξη αλλά άµεση προτεραιότητα όλου του φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού μπλοκ. Η ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση ∆ήµων και Κοινοτήτων) έχει κατ' επανάληψη αιτηθεί να τις παραχωρηθούν αρμοδιότητες της εκπαίδευσης, της υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών.



Αποκέντρωση: η χαµένη αθωότητα της δηµόσιας εκπαίδευσης Η αποκέντρωση αρµοδιοτήτων του κράτους και η µεταφορά τους στους δήµους δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. 

Η ευρωπαϊκή εµπειρία σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, Φιλανδία, ∆ανία για την εκπαίδευση όπου η διαδικασία της αποκέντρωσης έχει προχωρήσει, είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική: περιορισµένη χρηµατοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισµό µε αποτέλεσµα πόροι να καλύπτονται άµεσα από χρήµατα που πληρώνουν οι γονείς, από τοπική φορολογία για την εκπαίδευση, από χορηγίες. 

Σχολεία χρηµατοδοτούνται ανάλογα µε τον αριθµό των µαθητών που τα επιλέγουν, µε αποτέλεσµα τη σαφή υποβάθµιση έως και το κλείσιµο πολλών απ’ αυτά. Η εξασφάλιση πόρων από χορηγίες επιχειρήσεων κοστίζει σε πολλά επίπεδα, από τη µετατροπή των σχολείων σε διαφηµιστές και τους µαθητές σε καταναλωτές διαφηµιστικών σκουπιδιών ως, το σοβαρότερο, τον καθορισµό σηµαντικού µέρους των εκπαιδευτικών προγραµµάτων από τις επιχειρήσεις–χορηγούς. 

Οι εκπαιδευτικοί σε πλήθος περιπτώσεων είναι υπάλληλοι των δήµων όπου προσλαµβάνονται µε ατοµικές συµβάσεις εργασίας από τους διευθυντές-µάνατζερ των σχολείων και τους δηµάρχους-αφέντες. Οι σχολικές µονάδες λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρήσεις µε βάση τα κριτήρια της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας, του κέρδους, µε αποτέλεσµα τη µεγιστοποίηση της ταξικότητας της εκπαίδευσης, τη χειροτέρευση τω εκπαιδευτικών συνθηκών των µαθητών των φτωχώτερων στρωµάτων και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών. 

Οι ΗΠΑ είναι ακόμα χαρακτηριστικότερο παράδειγμα διάλυσης των δημόσιων σχολείων εξαιτίας της υπαγωγής τους στους εκεί δήμους.

Από όλα τα παραδείγματα αποδεικνύεται περίτρανα ότι η ιδωτικοποίηση και η αποκέντρωση πάνε µαζί µε την ελαστικοποίηση και καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την γενικότερη επίθεση στα εργασιακά δικαιώµατα. 

Γράφτηκε ότι ο Θεοδωρικάκος διέψευσε τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες. Διαβάζοντας προσεκτικότερα έγινε κατανοητό ότι δεν το διέψευσε, είπε ότι η επιτροπή δεν έχει βγάλει το πόρισμα-λαγό και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα το έργο της. 

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων της εκπαίδευσης και της υγείας σε δήμους, η περιβόητη αποκέντρωση, αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της φιλελεύθερης και σοσιαλδημοκρατικής ατζέντας. Από το 1993 μέχρι σήμερα αποτελεί διακαή πόθο όλων των κυβερνήσεων! Από τον Αρσένη και τη Διαμαντοπούλου μέχρι τον Αρβανιτόπουλο και την Κεραμέως. 

Όλες οι προσπάθειες βρήκαν μαχητικά απέναντί τους το εκπαιδευτικό κίνημα! Κι αν η δημόσια εκπαίδευση σώθηκε από τα καταστροφικά χέρια του τοπικού κράτους, αν ακόμα δεν έχει τα χάλια που έχει στην Αγγλία και στην Αμερική, οφείλεται σε αυτούς τους αγώνες! Ένα κίνηµα που θέλει να υπερασπιστεί τα δικαιώµατα των παιδιών στη δηµόσια δωρεάν εκπαίδευση και να προασπίσει τα εργασιακά δικαιώµατα των εκπαιδευτικών δεν µπορεί παρά να έχει στην προµετωπίδα του την πάλη ενάντια στην πολιτική της αποκέντρωσης. Αυτό θα γίνει και πάλι! Κάτω τα χέρια από την υγεία και την παιδεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου