Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Εκτοξεύονται πείνα και ανεργία στις ΗΠΑ


Καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού έχουν οδηγήσει αριθμό ρεκόρ Αμερικανών στην ανεργία, πολλοί βρίσκονται πλέον μπροστά στο φάσμα της πείνας. Οι ουρές μπροστά στις Τράπεζες Τροφίμων εκτείνονται επί χιλιόμετρα επιβεβαιώνοντας την επισιτιστική κρίση που εδώ και εβδομάδες καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με έρευνα στα νοικοκυριά που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Brookings, ένα 17,4% των παιδιών (σχεδόν ένα στα πέντε Αμερικανόπουλα) πεινάει γιατί δεν τρέφονται επαρκώς, ποσοστό τριπλάσιο από εκείνο που σημειώθηκε στην οικονομική κρίση του 2008.

Η διακοπή των σχολικών προγραμμάτων σίτισης λόγω της πανδημίας αποτελεί έναν από τους λόγους αυτής της εκτόξευσης του αριθμού των πεινασμένων, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς εκατομμύρια οικογένειες δεν μπόρεσαν να μεταβούν στους τόπους διανομής, ενώ η 24ωρη παραμονή όλων των παιδιών στο σπίτι αύξησε τις ανάγκες σίτισης που πριν από την καραντίνα καλύπτονταν κατά ένα μέρος από διάφορες δομές.

Στην Ουάσινγκτον οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να δοθεί αύξηση 15% των κονδυλίων για πρόγραμμα SNAP (Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Διατροφικής Βοήθειας), δηλαδή για τα κουπόνια τροφίμων, για όλο το διάστημα της οικονομικής κρίσης που ακολουθεί την πανδημία, υποστηρίζοντας πως ανάλογη κίνηση μετά την κρίση του 2008 συνέβαλε στη μείωση της πείνας και στην ενίσχυση της οικονομίας, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι απορρίπτουν κάθε συζήτηση για μακροπρόθεσμη επέκταση του προγράμματος. 

Συμφώνησαν μόνο σε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση στα κουπόνια η οποία, όπως καταγγέλλουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, αφήνει ακάλυπτους τους πλέον φτωχούς και ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια παιδιά.

Όλα αυτά ενώ η οικονομική κρίση αποκτά διαστάσεις χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εργασίας που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, τον Απρίλιο χάθηκαν 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σαρώνοντας την πρόοδο στην απασχόληση που συντελέστηκε την τελευταία δεκαετία. Από αυτές, περισσότερες από 20 εκατομμύρια ήταν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για πραγματική καταστροφή, αν λάβει κανείς υπόψη πως στην τελευταία οικονομική κρίση τον χειρότερο μήνα χάθηκαν 800.000 θέσεις εργασίας, ενώ η μεγαλύτερη απώλεια όλων των εποχών, πριν από τη σημερινή, σημειώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Σεπτέμβριο του 1945, με το πέρασμα στην ανεργία δύο εκατομμυρίων πολιτών. 

Έτσι η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει το 15%, όταν πριν από δύο μήνες ήταν στο 3,5%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 50 χρόνια.

πηγή: https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου