Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τον λογαριασμό στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες στέλνει η ΝΔ Τα εργασιακά δικαιώματα στο κυβερνητικό απόσπασμα


Μια σκληρή νεοφι­λελεύθερη ατζέ­ντα, με πλούσιες ενισχύσεις στο κεφάλαιο, αποκαλύπτει το «με­νού» της πρώτης δέσμης αντιλα­ϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Η σταδιακή «άρση των μέτρων» σηματοδοτεί απλά το πρώτο στάδιο για την επιστροφή σε μία νέα αντεργατική κανονικότητα.

Ξεκάθαρο ήταν το στίγμα που δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση στη βουλή. Δήλωσε πως «η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι όταν αρχίσει να γράφεται ο επίλογος της υγειονομικής κρί­σης, πάνω του θα αποτυπώνε­ται ο πρόλογος μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης, τρικυμία και ύφεση θα είναι μεγάλη».

Διαβάζοντας «ανάμεσα στις γραμμές», δεν είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το βάρος της κρίσης αυτής να μεταφερθεί άμεσα στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων σχεδόν αυτούσιο. Αυτό και μόνο φανερώνει η αναφορά του πρωθυπουργού στο ότι «το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια, κράτος, επιχειρήσεις - μέτοχοι δηλαδή- και κοινωνία». Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ συγκεκριμένες αναφορές στο ζεστό χρήμα που θα συρρεύσει στις επιχειρήσεις, την ίδια στιγ­μή που για τους εργαζόμενους «μένουν» οι απολύσεις, οι μετα­τροπές συμβάσεων και οι μειώ­σεις μισθών.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, 10 δισ. ευρώ κατευθύνονται προς τη ρευστότητά τους». Επίσης, είπε πως «1.200 επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για να αντλήσουν κεφάλαια κίνησης συνολικού ύψους 200 εκατ. από τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας με 100% χρηματοδο­τούμενο επιτόκιο». Επισήμανε, παράλληλα, πως «τον Μάιο ξε­κινά και το πρόγραμμα παροχής κρατικών εγγυήσεων έως 80% για δάνεια κεφαλαίου κίνησης, συνολικό πακέτο ύψους 7 δισ. προς τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους». Πρόσθεσε, επιπλέον, πως «η απορρόφηση του ΕΣΠΑ έφτασε από το 25% στο 34%. Είναι μια αύξηση ρεκόρ, μεταφράζεται σε 1,7 δισ. στην πραγ­ματική οικονομία». Αντιθέτως, όσον αφορά τους εργαζόμε­νους, ήταν εντελώς ασαφής, λέγοντας ότι «όσοι επιστρέφουν στη δουλειά, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την Πολιτεία».

Ο πρωθυπουργός έδωσε σα­φές σχεδιάγραμμα για τους σχεδιασμούς του, δηλαδή ένα νέο κύμα σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης. Η αρχή θα γίνει από τους μαζικούς πλειστηριασμούς που απλά μεταφέρονται για τον Αύγουστο, με 3μηνη παράτα­ση του ισχύοντος καθεστώτος. Όπως τόνισε, «η πανδημία δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην επαναφορά χρεωκοπημένων πρακτικών», λέγοντας ότι θα γί­νει «έναυσμα για το χτίσιμο ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, βασισμένου σε κλάδους και σε τομείς που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις». Σχετικά με το τι εννοεί, έδωσε δείγμα με το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή και προβλέπει άμεση παροχή περιβαλλοντικών όρων σε επεν­δυτές, με ιδιωτικές εταιρείες να αναλαμβάνουν τις διαδικασίες για την έκδοσή τους — όπως, επίσης, και τη δυνατότητα επι­χειρηματικής εκμετάλλευσης σε προστατευόμενες περιοχές και σειρά άλλων παροχών προς το κεφάλαιο. Αντίστοιχο πε­ριεχόμενο θα έχουν και τα 26 νομοσχέδια που δήλωσε πως θα ψηφίσει έως τον Ιούλιο η κυ­βέρνηση. Ανάμεσά τους, νομο­σχέδια για τους επιχειρηματίες στον πολιτισμό, τον χώρο των τροφίμων, τις εταιρείες ακινή­των, ενώ προσαρμόζεται και η δικαιοσύνη στις ανάγκες των επενδυτών.


Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου