Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019

Ζήτημα ζωής για τους εργαζόμενους η αποτροπή της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, της μείωσης των συντάξεων και της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης

Νοέμβριος 2019

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της για τη νέα επίθεση που ετοιμάζει ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μετά και την απόφαση του ΣτΕ σε ό,τι αφορά τη συνταγματικότητα του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου [νόμος Κατρούγκαλου], φρόντισε να την αξιοποιήσει προκειμένου να προβάλει ακόμα πιο επιθετικά το «Νέο Ασφαλιστικό» που ετοιμάζεται να προωθήσει. 
Έτσι λοιπόν, ακριβώς όπως συνέβαινε με προηγούμενες αποφάσεις δικαστηρίων, δεν αναιρούνται οι δραματικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις στους «παλιούς» συνταξιούχους, η αφαίρεση της 13ης και 14ης σύνταξης, η αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη, η αύξηση από τα 35 στα 40 και στα 42 χρόνια εργασίας για το δικαίωμα στην πλήρη σύνταξη, η μεγάλη μείωση των νέων συντάξεων μετά το Μάη του 2016 κλπ. 

Ενστάσεις διατυπώνει το ΣτΕ όσον αφορά τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ), αναφέροντας ότι δεν υπήρξε σχετική αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του κλάδου της επικουρικής ασφάλισης και ότι, σύμφωνα με το νόμο 4387/2016 και όσα προβλέπει για το ύψος των επικουρικών συντάξεων, δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια των παροχών, δηλαδή των χορηγούμενων συντάξεων. Με εφαλτήριο λοιπόν το συγκεκριμένο σημείο της απόφασης, η κυβέρνηση στοχεύει κυρίως ενάντια στις επικουρικές και προβάλλει ως «λύση» την παραπέρα ιδιωτικοποίηση. Αμέσως μετά την έκδοσή της απόφασης του ΣτΕ, ο Βρούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προετοιμαζόμαστε μεθοδικά ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα». Αντίστοιχα, όπως έσπευσε να επιχειρηματολογήσει ο αρμόδιος υφυπουργός Μηταράκης, η ιδιωτικοποίηση, η παράδοση δηλαδή των εισφορών των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στα διάφορα «επενδυτικά funds» προφυλάσσει τους ασφαλισμένους από τον κίνδυνο να έχεις βάλει «τα αυγά σε ένα καλάθι»! Επιδιώκουν να παρουσιάσουν την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης ως «επιλογή», η οποία θα δοθεί στους ασφαλισμένους για να «επενδύουν» τις εισφορές τους και να έχουν τον «ατομικό τους κουμπαρά» που θα τον κάνουν ό,τι θέλουν, σε αντιδιαστολή με το δημόσιο σύστημα συντάξεων που είναι «ανελεύθερο» και τους στερεί μια τέτοια δυνατότητα. Αυτό προφανώς το νόημα συμπυκνώνει ο υφυπουργός με πρόσφατη συνέντευξή του. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης -σε αυτήν τη φάση, των επικουρικών συντάξεων- με την παραπέρα ενίσχυση των λεγόμενων επαγγελματικών ταμείων και του τρίτου πυλώνα των προγραμμάτων της αμιγώς ιδιωτικής ασφάλισης, αυτό που επιδιώκεται δεν είναι ούτε η «ασφάλεια» των γηρατειών, ούτε η «ελεύθερη επιλογή» των ασφαλισμένων. Πρόκειται για σχέδιο που υπηρετεί την ικανοποίηση της βασικής στόχευσης παγκοσμίως των τραπεζοασφαλιστικών και επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία επενδύουν στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος ασφάλισης, για να μπορούν μέσα από ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης να βάλουν χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους, ενώ ταυτόχρονα πρόκειται για ένα σύστημα που οι ασφαλισμένοι θα ξέρουν τι εισφορές θα δίνουν, αλλά δεν θα ξέρουν αν και πόση σύνταξη θα πάρουν. Όσο κι αν τα αποσιωπούν δεν καταφέρνουν να σβήσουν γεγονότα, όπως οι χρεοκοπίες μεγάλων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, ακόμα και διεθνών κολοσσών, που οδήγησαν εκατομμύρια ανθρώπους να χάσουν τις συντάξεις τους και σε μια νύχτα να βρεθούν χωρίς κανένα στήριγμα στα γηρατειά τους. Ταυτόχρονα μιλούν για κίνδυνο «μη βιωσιμότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης», την ίδια ώρα που σχεδιάζουν νέα μείωση κατά 25% των εργοδοτικών εισφορών στην κύρια ασφάλιση. Αποκλειστική επιδίωξη της νέας παρέμβασης δεν είναι άλλη από την υφαρπαγή των ασφαλιστικών εισφορών και τη διοχέτευσή τους σε επενδυτικά κεφάλαια προς ασφαλιστικές εταιρείες και σε αγορά ιδιωτικών ασφαλιστικών “προϊόντων”, γεγονός που θέτει τελικά σε μεγάλο κίνδυνο τις μελλοντικές συντάξεις. Το περιεχόμενο του πορίσματος «της επιτροπής σοφών» που συγκροτήθηκε αρχές Σεπτεμβρίου κι έβγαλε ταχύτατα πόρισμα, γίνεται ολοκάθαρο πως το κυβερνητικό σχέδιο είναι να χρησιμοποιηθεί το σημερινό Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΠ) σαν όχημα για να αποκτήσει η επικουρική ασφάλιση πλήρη κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα και η επικουρική σύνταξη να μετατραπεί σε παροχή χαμηλού, μεσαίου και υψηλού επενδυτικού κινδύνου (!) από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες με τις οποίες θα συνάπτει συμβάσεις το ΕΤΕΑΠ, που θα συγκεντρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές. 

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2021 λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής στα 68, 69 και 72! 

Πρόκειται για την ενεργοποίηση της ρήτρας του πρώτου μνημονίου με το νόμο 3863/2010 που προβλέπει ότι από 1/1/2021 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους, δηλαδή τους παλιούς (μέχρι το 1992) και νέους (από 1/1 /1993) θα μεταβάλλονται ανά τρία χρόνια με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής των συνταξιούχων άνω των 65 ετών. 

Σε αυτό εξάλλου συναινεί και η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ η οποία σημειώνει ότι περισσότερη δουλειά, μικρότερη σύνταξη για περισσότερα χρόνια θα είναι το ασφαλιστικό μοντέλο που αναμένεται να επικρατήσει για τους πολίτες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά σχεδόν όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. 

Ειδικότερα, προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, σταδιακά, στα 72 έτη από το 2021 έως το 2060 με βάση την ισχύουσα νομοθεσία η οποία συνδέει το προσδόκιμο ζωής με την έξοδο από την εργασία. 

Η αλλαγή αυτή στα όρια ηλικίας θα επηρεάσει όλες τις ηλικίες συνταξιοδότησης που ισχύουν από 19/8/2015 και θα οδηγήσει, για παράδειγμα, όσους θα έβγαιναν στα 62, στα 63, ενώ όσοι θα αποχωρούσαν με λίγα έτη στο 67ο έτος θα έχουν επιβάρυνση ορίου ηλικίας με έξοδο στα 67,5 ή και στα 68, ανάλογα με το πόσο έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής. 

Οι ασφαλισμένοι μάλιστα που έχουν μεταβατικά όρια συνταξιοδότησης και έχουν κατοχυρώσει την έξοδο πριν από τα 62 και πριν από τα 67, κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τις αλλαγές αν δεν έχουν αποχωρήσει πριν από την 1η/1 /2021. 

Η πρόβλεψη αναφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά το 2021 και από τα 67 που είναι σήμερα για πλήρη σύνταξη θα διαμορφωθούν στα 69 και στα 72. 

Για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν στο διάστημα 2020-2030, το όριο ηλικίας εξόδου θα είναι στα 69 για την πλήρη σύνταξη και στα 64 για μειωμένη! 

ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΖΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΚΟΣ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ 

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου