Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Σχετικά με τις εκκενώσεις κτιρίων που φιλοξενούσαν οικογένειες προσφύγων και την βίαιη αποκοπή των προσφυγόπουλων από τα σχολεία που φοιτούσαν

πρόταση κοινής ανακοίνωσης συλλόγων Αριστοτέλη-Αθηνά που προτάθηκε από σύλλογο Αθηνά, συμπληρώθηκε και ψηφίστηκε από ΑΑΚ και δεν ψηφίστηκε από ΔΑΚΕ/ΑΣΕ

Τούτες τις μέρες, στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στο όνομα τους δόγματος "νόμος και τάξη" και των αλλαγών στις χρήσεις της γης, συντελούνται κατασταλτικές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εκκενώσεις κτιρίων που φιλοξένησαν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, έδωσαν ζωή στις γειτονιές του κέντρου, αποτέλεσαν εστία αλληλεγγύης και δράσης για τη συνύπαρξη των κατοίκων. 

Οικογένειες που έδωσαν ζωή στα σχολεία του κέντρου που, παρά τις άνωθεν προσπάθειες να κλείσουν, κρατήθηκαν ανοιχτά ύστερα από σημαντικό αγώνα των κατοίκων και των εκπαιδευτικών της περιοχής. 

Μόνο οργή μπορεί να αισθάνεται κάθε εκπαιδευτικός, όταν πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ ξεριζώνουν οικογένειες από ό,τι αποτέλεσε την εστία τους, τη γειτονιά τους, το χώρο ένταξης και κοινωνικοποίησης των παιδιών τους, ύστερα από μια Οδύσσεια με πόλεμο προσφυγιά και δυστυχία που συνεχίζεται. 

Μόνο οργή μπορεί να αισθάνεται κάθε εκπαιδευτικός όταν δεκάχρονα παιδιά, οι μαθητές μας, με κούκλες στα χέρια, φόβο και δάκρυα στα μάτια οδηγούνται χαράματα αντί για το σχολείο τους σε χώρους μακρινούς, άγνωστους στους δασκάλους τους και τους συμμαθητές τους, σε συνθήκες δυσμενέστερες, στερούμενα πλέον κάθε εκπαιδευτικής φροντίδας. 

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς και τους δασκάλους στα σχολεία της αλληλεγγύης, όσους έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για να είναι τα σχολεία μας μια ανοιχτή αγκαλιά για όλα τα παιδιά, όσους αντιστέκονται στις ρατσιστικές πολιτικές και την αντιπροσφυγική υστερία και απαιτούμε: 

να γυρίσουν οι μαθητές μας πίσω 

Στις μέρες μας ζούμε το μεγαλύτερο κύμα μετακίνησης πληθυσμών στην περιοχή μας από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Οι λαοί στη γειτονιά μας ζουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες βίας και πολέμων, ακραίας φτώχειας και καταδίωξης. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην άλλη μεριά της Μεσογείου έχουν ήδη αφανιστεί από τις βόμβες, τις ασθένειες, την πείνα και την καταστροφή. Ο ιμπεριαλισμός και το κεφάλαιο, με την απόλυτη στήριξη κρατών και διεθνών οικονομικών και στρατιωτικών οργανισμών δε διστάζουν να αιματοκυλήσουν περιοχές ολόκληρες, δημιουργώντας πολεμικές συγκρούσεις, ευνοώντας φυλετικούς και θρησκευτικούς ανταγωνισμούς με στόχο την εκμετάλλευση των περιοχών αυτών για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης και την τόνωση της κερδοφορίας τους. 

Για τους εργαζόμενους και το λαό μας, εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι οι πρόσφυγες. Παλεύουμε ενάντια σε αυτούς που προκαλούν τον ξεριζωμό, ενάντια στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και υπερασπίζουμε τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους. 

Η εκπαίδευση αποτελεί βασικό δικαίωμα και επομένως πρέπει να παρέχεται δωρεάν και δημόσια σε όλα τα παιδιά που ζουν στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών. Πρέπει να διευκολύνονται αποφασιστικά όλα τα παιδιά κι όλες οι ομάδες πολιτών να ξεπεράσουν δυσκολίες και δυστοκίες, για να είναι η εκπαίδευση ελκυστική σε όλες και όλους και τα δημόσια σχολεία χώρος κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών κάθε μαθητή. 

Η εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και των μεταναστών χρειάζεται να παρέχεται μέσα στα δημόσια σχολεία και νηπιαγωγεία, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά, με συνθήκες συνεκπαίδευσης. και όχι σε χώρους "εκπαίδευσης"- γκέτο, μακριά από τα δημόσια σχολεία ούτε μέσα σε αυτά αλλά εκτός της κανονικής τους λειτουργίας. 

Ως σύλλογοι εκπαιδευτικών ΠΕ "η Αθηνά" και " ο Αριστοτέλης" συνεχίζουμε τον αγώνα για το καθολικό δικαίωμα στη μόρφωση, το ανοιχτό σχολείο για όλα τα παιδιά, ελεύθερη διέλευση των προσφύγων ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν και ταυτόχρονα στη χώρα μας ελευθερία στη μετακίνηση, ίσα δικαιώματα στην παιδεία, στην υγεία, στη σίτιση και στη στέγαση, παροχή ασύλου και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς. 

Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες, αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο. 

Αντιστεκόμαστε σε όλα τα ρατσιστικά, αντιπροσφυγικά και αντικοινωνικά πογκρόμ που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις και οι πολιτικές της σύγχρονης βαρβαρότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου