Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Το ΔΣ της ΔΟΕ άλλαξε το καταστατικό του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ για να το μετατρέψει πλήρως σε μηχανισμό απορρόφησης ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκών προγραμμάτων διαχείρισης εκκατομμυρίων ευρώ!


Δήλωση των εκπροσώπων 
των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΚΙΝΗΣΕΩΝ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ 

στο Δ.Σ. της ΔΟΕ 

Πολυχρονιάδη Δημήτρη (6974750410)  

Παναγιώτου Χρήστο, αναπληρωτής (6975308409)



Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους και της Ε.Ε. ενάντια στους εργαζόμενους.

Με βάση εισήγηση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ στη συνεδρίαση της 8 – 10 – 2019 αποφασίστηκε (με τις ψήφους των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. – Ε.Ρ.Α. – Α.Ε.ΕΚ.Ε.)  η τροποποίηση του καταστατικού του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ με στόχο την μετατροπή του σε μηχανισμό απορρόφησης κονδυλίων ΕΣΠΑ και κάθε είδους κονδυλίων για εκπόνηση προγραμμάτων (επιμορφωτικών κ.λπ.) που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς – μέλη του συνδικάτου.

 Είναι φανερό ότι η χρηματοδότηση του συνδικάτου μέσω αυτών των προγραμμάτων είναι μοχλός συναίνεσής του στις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβερνήσεων και Ε.Ε. Με την τροποποίηση του καταστατικού  του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ  που πρότεινε και αποφάσισε η πλειοψηφία του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε. ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την μετατροπή του ΙΠΕΜ σε φορέα διαχείρισης προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς την συμμετοχή  άλλων φορέων με στόχο την εκμετάλλευση της ζήτησης από την πλευρά των συναδέλφων για επιμόρφωση, η οποία θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς από την πολιτεία και το ΥΠΑΙΘ και να αποτελεί αυτό και προμετωπίδα στις διεκδικήσεις του συνδικάτου μας, ιδιαίτερα από την  στιγμή που από το 2009 έχει σταματήσει, με το κλείσιμο της διετούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών της Π. Ε. (Μαράσλειο Διδασκαλείο) αλλά και με την αναστολή λειτουργίας των ΠΕΚ, κάθε είδους δωρεάν παροχή επιμορφωτικού χαρακτήρα από το ΥΠΑΙΘ προς τους εκπαιδευτικούς.

Ουσιαστικά με τις τροποποιήσεις του καταστατικού του ΙΠΕΜ το ΙΠΕΜ και κατ’ επέκταση το ίδιο το συνδικάτο (ΔΟΕ) επιχειρείται να μετατραπεί  πλήρως σε κοινωνικό εταίρο μιας πολιτικής που το περιεχόμενο και ο προσανατολισμός της στρέφεται ενάντια στην δημόσια παιδεία με ανοιχτά εχθρικό τρόπο, επιδιώκοντας την μετατροπή της σε εμπόρευμα.

 Δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν θα επιτρέψουμε να συνεχίζεται ο κατήφορος του συνδικαλισμού. Αποτελεί ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη  για το συνδικάτο το γεγονός ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τέτοιου είδους αποφάσεις της εμπλέκει ανοιχτά και με αμοιβή πλέον, το συνδικάτο στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια κυβερνήσεων και Ε.Ε.

 Το Δ.Σ. της ΔΟΕ δε νομιμοποιείται να προχωρεί σε αποφάσεις που σχετίζονται με την διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ υιοθετώντας τις κατευθύνσεις και τις πολιτικές τις Ε.Ε. αλλά και τις πρακτικές των αμαρτωλών και  ιδιαίτερα κοστοβόρων για τους εργαζόμενους ΜΚΟ. 

Δεν  θα γίνουμε απολογητές για καταστάσεις που αφήνουν το συνδικάτο έρμαιο στους χειρισμούς και τα σχέδια των κυβερνήσεων πάντα, αλλά ειδικά σήμερα, που το κράτος εκμεταλλεύεται ακόμα και τους μηχανισμούς που το ίδιο είχε στήσει  για να διασύρει την έννοια της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την δική μας αντίληψη και την τοποθέτησή μας για το θέμα κατά την συνεδρίαση του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε., η εμπλοκή του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σε τέτοιου είδους διαδικασίες δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται, αφού και στο παρελθόν (2013) με ευθύνη των παρατάξεων ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. τότε,  είχε  εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας η αίτηση συμμετοχής του ΙΠΕΜ – ΔΟΕ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με  συνολικό προϋπολογισμό 2.082.546,35 ευρώ και τελικό κόστος 1.450.000 ευρώ.  Η διάρκεια υλοποίησής του ήταν 25 μήνες και για την εφαρμογή του προβλεπόταν η ίδρυση Κέντρων Στήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Τα κέντρα αυτά αποτελούσαν  κέντρα επιμόρφωσης για διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης και συνδικαλιστικά στελέχη και καμιά σχέση δεν είχαν με τις αγωνίες των εκπαιδευτικών και τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Ήταν κέντρα για την επιμόρφωση – συμμόρφωση – πειθάρχηση  των εκπαιδευτικών και της ζωντανής εκπαίδευσης καθώς και χειραγώγησης  των συνειδήσεων μέσω των χρηματικών απολαβών, αλλά και εφαρμογής των αντιλαϊκών – αντιεκπαιδευτικών πολιτικών κυβερνήσεων και Ε.Ε.

Θυμίζουμε ότι τότε καταγγείλαμε την εμπλοκή του Ινστιτούτου έρευνας της συνδικαλιστικής μας οργάνωσης στην επιμόρφωση διοικητικών στελεχών της εκπαίδευσης, έργο που αποτελούσε καθήκον της κρατικής διοίκησης και όχι των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μια περίοδο (2013) που βασική ευθύνη των στελεχών εκπαίδευσης ήταν η αξιολόγηση – απόλυση – μισθολογική καθήλωση – υποταγή  του εκπαιδευτικού.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΔΟΕ φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί στο μέλλον.

Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια του κράτους και της Ε.Ε. ενάντια στους εργαζόμενους.
Δεν καταγγέλλουμε απλώς και καταψηφίζουμε την απόφασή αυτή της πλειοψηφίας του Δ. Σ. της Δ.Ο.Ε.  αλλά ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ  να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε προσπάθεια μετατροπής του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε διαχειριστή κονδυλίων προγραμμάτων  ΕΣΠΑ και κάθε είδους προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με διαχείριση εκατομμυρίων ευρώ μέσω κρατικών ή άλλου είδους επιχορηγήσεων προς το ΙΠΕΜ – ΔΟΕ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου