Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Ανάρτηση πινάκων ΕΒΠ με προσοντολόγιο, οι πρώτοι απορριπτέοι υποψήφιοι και το ανακάτωμα του πίνακα

Τη στιγμή που όλα τα σχολεία της χώρας άνοιξαν με αναρίθμητα κενά που καλύφθηκαν από χιλιάδες αναπληρωτές, οι οποίοι για ακόμα μια χρονιά βρέθηκαν να αναπληρώνουν τον εαυτό τους, τα κενά στην παράλληλη στήριξη είναι ακόμα πολλά και οι εκπαιδευτικοί είναι μοιρασμένοι σε 2 και 3 παιδιά, η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση δεν εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα ενώ έχει ανασταλεί σε 13 δήμους, έχουν κλείσει και συγχωνευτεί εξαιρετικά πολλά σχολεία και οι ΔΥΕΠ υπολειτουργούν, το προσοντολόγιο και η ανασφάλεια που αυτό φέρνει επανέρχονται. 

Λίγες μέρες πριν αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες των αναπληρωτών ΕΒΠ και μαζί μ’ αυτούς οι πίνακες των απορριπτέων «υποψήφιων». 

Αποκλεισμοί και απορρίψεις… 

Οι πρώτοι προσωρινοί πίνακες με προσοντολόγιο ξεκίνησαν να βγαίνουν και αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο και να μας αφήσει αμέτοχους και παγωμένους! Το προσοντολόγιο είναι ένα σύστημα δήθεν διορισμών που φέρνει απολύσεις και αποκλεισμούς συναδέλφων, φτιάχνοντας πίνακες που θα αλλάζουν συνεχώς, καλλιεργώντας την ανθρωποφαγία στον κλάδο και το αέναο κυνήγι ακριβοπληρωμένων «προσόντων». Οι πρώτοι αποκλεισμοί ήδη φάνηκαν στους προσωρινούς πίνακες των απορριφθέντων αναπληρωτών ΕΒΠ. 

Σημαντικές Ανακατατάξεις στους πίνακες και απαξίωση της προϋπηρεσίας 

Η εικόνα ενός πίνακα – «κινούμενης άμμου» αποκαλύφθηκε! Οι πίνακες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν την φοβερή απαξίωση της προϋπηρεσίας! Άτομα με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας -πολλοί από αυτούς πιάνουν και το «ταβάνι» των 120 μηνών- έχουν βρεθεί πολύ χαμηλά στον πίνακα και έχουν προσπεραστεί από μοριοδοτήσεις άλλων ακαδημαϊκών ή κοινωνικών κριτηρίων! Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι συνάδελφοι με υψηλή προϋπηρεσία μπορεί να αποκλειστούν όχι μόνο από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά και από τις προσλήψεις αναπληρωτών αν ποτέ γίνουν με αυτό το σύστημα. Το ότι δουλεύεις ακόμα και 10-15 χρόνια στα σχολεία δε θα σου δίνει την σιγουριά ότι μπορείς να ξαναδουλέψεις! Η ανεργία επιδιώκεται να γίνει ευθύνη του καθενός μας, που θα προσπαθεί να παίρνει συνεχώς χαρτιά σε ό,τι οικονομική κατάσταση και αν βρίσκεται και θα ψάχνει με αγωνία το όνομά του, ενώ καλλιεργείται η ανθρωποφαγία και η διάσπαση του κλάδου όπου ο κάθε ένας θα μετρά τα μόρια του άλλου προσπαθώντας να τον περάσει, για ποιο λόγο; 

Για το δίκαιο αίτημα όλων των ανθρώπων να έχουν δουλειά! 

Το προσοντολόγιο δεν είναι σύστημα διορισμών, αλλά απολύσεων! 

Οι 4500 διορισμοί που υπόσχονται εδώ και μήνες οι κυβερνήσεις είναι ελάχιστοι, ενώ παράλληλα οι προσλήψεις αναπληρωτών ΕΒΠ που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στις ΠΔΕ ανά την χώρα είναι πάρα πολύ λίγες και τα κενά ακόμα επιτακτικά πολλά! Είναι ακόμη ξεκάθαρο ότι από τους 4.500 -αν ποτέ γίνουν- και μετά οι διορισμοί τα επόμενα χρόνια θα είναι 0 και είναι πλέον φανερό ότι αποτελούν τον δούρειο ίππο για το νέο σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών: το προσοντολόγιο. 

Η αγωνία και η επισφάλεια χτυπούν κόκκινο όταν οι πίνακες θα κλειδώνουν για 3 χρόνια και ανά δυο χρόνια θα αλλάζουν τα κριτήρια διορισμού. Στρώνεται φυσικά και ο δρόμος της αξιολόγησης όλων των εκπαιδευτικών και των μόνιμων συναδέλφων, καθώς οι αξιολογικοί πίνακες του προσοντολογίου καλλιεργούν μια κουλτούρα της αξιολόγησης και αμφισβητούν τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης καθώς και το σύνολο των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων εργαζόμενων και παιδιών. Η προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, του σχολείου-επιχείρηση δια μέσου της σχολικής αυτονομίας, της αποκέντρωσης, της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων σε περιβάλλον εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας είναι προτεραιότητες της κυβέρνησης! 

Οι διορισμοί να γίνουν, χωρίς προσοντολόγιο, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία, μόνιμο διορισμό/μονιμοποποίηση όλων των αναπληρωτών! Θα το κατακτήσουμε με τους αγώνες μας! 

Εμείς επιμένουμε να απαντούμε συλλογικά και αγωνιστικά σε όλα αυτά! Απαντούμε ξανά πως δεν θα σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου για όλους, υπογραμμίζουμε και βάζουμε μπροστά το αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με πτυχίο προϋπηρεσία σαν την μόνη εφικτή λύση στην ασφυξία των σχολείων μας, στην αγωνία και την περιπλάνηση, την αβεβαιότητα και τους εκβιασμούς της ελαστικής εργασίας! 

Το προσοντολόγιο να καταργηθεί! 

Απαιτούμε: 

· Κατάργηση του νόμου 4589/19 για το προσοντολόγιο. Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία της περσινής και φετινής σχολικής χρονιάς. 

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. 

· Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Προσμέτρηση ολόκληρης της προϋπηρεσίας ΤΩΡΑ. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν τη φετινή και περσινή σχολική χρονιά, όλων των αναπληρωτών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση (δάσκαλοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής). 

· Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. 

ΟΧΙ στον ατομικό δρόμο, στην διαρκή απειλή της ανεργίας, στις αντιεκαιδευτικές πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ και ΟΟΣΑ! 

Απαντάμε με συλλογικές διεκδικήσεις! 

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου