Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για δωρεάν συμμετοχή σε εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου που διοργανώνει ο Σελιδοδείκτης για τα μέλη του

Ο Σελιδοδείκτης θεωρώντας ότι ο πολιτισμός μαζί με την παιδεία μπορούν να αποτελέσουν θεμέλιο λίθο για την κοινωνική χειραφέτηση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων/δράσεων του για εκπαιδευτικά και κοινωνικά ζητήματα αλλά και θέματα πολιτισμού, διοργανώνει και φέτος για τα μέλη του δωρεάν:

Εργαστήριο Θεάτρου του Καταπιεσμένου για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Έως 20 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Από το Σάββατο 1 Δεκέμβρη έως το τέλος της σχολικής χρονιάς

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ: Κάθε δεύτερο ΣΑΒΒΑΤΟ από 16:00-19:00 με σκοπό τη δημιουργία παράστασης

ΧΩΡΟΣ: Λέσχη Αναιρέσεων, Ιπποκράτους 175Β, Εξάρχεια

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ: Παρακολούθηση του συνόλου του προγράμματος

ΕΜΨΥΧΩΤΡΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Νάγια Μποέμη, Θεατρολόγος, Εμψυχώτρια κοινωνικού θεάτρου

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα άλλο κόσμο επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό είναι εφικτό. Αλλά εξαρτάται από εμάς να κτίσουμε αυτόν τον άλλο κόσμο με τα χέρια μας παίζοντας στη σκηνή και στην προσωπική ζωή μας…Το θέατρο δεν είναι απλώς ένα συμβάν, είναι τρόπος ζωής! Είμαστε όλοι ηθοποιοί: το να είσαι πολίτης δεν σημαίνει ότι ζεις σε μια κοινωνία, σημαίνει ότι την αλλάζεις.» Augusto Boal, Μήνυμα Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου 2009 (απόσπασμα)

Το Θέατρο του Καταπιεσμένου (ΘτΚ) αναπτύχθηκε από τον Augusto Boal με σκοπό την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στα κοινά, ανεξαρτήτως προέλευσης, μόρφωσης, κοινωνικο-οικονομικής θέσης, επαγγελματικής κατάστασης. Βασική αρχή της θεατρικής μεθόδου είναι ότι το θέατρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για αναστοχασμό και αλλαγή σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Μέσω του θεάτρου διαμορφώνουμε τον εαυτό μας και ταυτόχρονα, επεμβαίνουμε στη διαμόρφωση και στον μετασχηματισμό της κοινωνίας.

Στο εργαστήριο θα εφαρμοστούν ασκήσεις, παιχνίδια και τεχνικές, που προωθούν την κατασκευή της ομάδας, την συνεργασία και την επικοινωνία, την ενεργοποίηση του σώματος ως εκφραστικού μέσου, την σταδιακή ανάπτυξη της ενσυναισθητικής κατανόησης των ορίων του άλλου, των ρυθμών, των συναισθημάτων. Στόχος είναι η ανάδυση αληθινών ιστοριών που αναφέρονται σε μία καταπίεση και αδικία που έχουν βιώσει άμεσα ή έμμεσα όσοι/ όσες συμμετέχουν στην ομάδα για τη δημιουργία μιας παράστασης Θεάτρου Φόρουμ, μία από τις πιο γνωστές παραστατικές τεχνικές του ΘτΚ. Το Θέατρο Φόρουμ είναι μία σύντομη θεατρική παράσταση, που συνδέεται με ένα ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα και παριστάνει μια άλυτη σύγκρουση. Το κοινό μπορεί να επέμβει για να αλλάξει τη ροή της ιστορίας, ανατρέποντας την καταπιεστική πραγματικότητα που παρουσιάζεται. Υπό αυτό το πρίσμα, το θέατρο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για συλλογικές δράσεις που αφήνουν ανοιχτά τα ενδεχόμενα, που αναλύουν και αμφισβητούν τον τρόπο ζωής μας, που τον στοχάζονται με έναν διαφορετικό και νέο τρόπο.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που ακολουθεί: 


Η επιλογή θα γίνει με χρονολογική σειρά προτεραιότητας συμπλήρωσης της φόρμας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6974359654

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου