Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Παρεμβάσεις: Ξεσηκωμός τώρα! 9/11 ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ, 1 μ.μ. στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στο Υπ. Παιδείας! Το προσοντολόγιο δε θα περάσει!

Δεν παζαρεύουμε το πτυχίο και την προϋπηρεσία μας! 
Δεν παζαρεύουμε τους συναδέλφους μας! 
Ανυποχώρητος αγώνας για μαζικούς διορισμούς 
με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και την προϋπηρεσία 
για διορισμό όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ! 
Για εξίσωση του συνόλου των δικαιωμάτων 
μονίμων - αναπληρωτών, 
για το δημόσιο σχολείο που χωρά όλα τα παιδιά, 
όλη τη γνώση, όλους τους εκπαιδευτικούς! 

Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει το πλαίσιο του προσοντολογίου που θα αποτελέσει το νέο σύστημα προσλήψεων/διορισμών με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας, των ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων. Επικαλούμενος μάλιστα ο Υπουργός τις αποφάσεις του ΣτΕ και το νομοθετικό πλαίσιο του ΑΣΕΠ, διατείνεται για την αναγκαιότητα το σύστημα να υποτάσσεται σε αυτούς τους περιορισμούς. Την ίδια στιγμή καλλιεργεί την πολυδιάσπαση, επιδιώκοντας να στρέψει τους εκπαιδευτικούς τον έναν απέναντι στον άλλο διαμορφώνοντας τεχνητούς διαχωρισμούς. 

Στην πραγματικότητα σχεδιάζουν το σύστημα προσλήψεων/διορισμών με κριτήρια αποκλεισμού και ανεργίας για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που με τεράστιες οικονομικές, προσωπικές και όχι μόνο δυσκολίες έχουν υπηρετήσει τα τελευταία χρόνια της αδιοριστίας και της ανασφάλειας από άκρη σε άκρη της χώρας στο δημόσιο σχολείο. 

Βασική κατεύθυνση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπό τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΟΟΣΑ, είναι η προϋπηρεσία και το πτυχίο να μην κατοχυρώνουν αυτονόητο δικαίωμα μόνιμης εργασίας. Η αποδέσμευση των εργασιακών/επαγγελματικών δικαιωμάτων από το πτυχίο και τελικά η απαξίωση του, το αέναο κυνήγι προσόντων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια) που θα αποδεικνύουν ποιος είναι «άξιος ή καταλληλότερος» για να διεκδικήσει μια θέση εργασίας θα οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς σαν άλογα κούρσας στον αλληλοσπαραγμό. Οι εργαζόμενοι θα καλούνται ατομικά να διαπραγματεύονται τους όρους εργασίας τους, κι όλα αυτά σε ένα περιβάλλον επισφαλές καθώς η μονιμότητα αποτελεί τροχοπέδη. 

Την ίδια στιγμή επιδιώκει να αμφισβητήσει την προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών! Η προϋπηρεσία είναι τα χρόνια περιπλάνησης και αβεβαιότητας των αναπληρωτών και ως τέτοια ούτε παραγράφεται ούτε μπαίνει στο ζύγι της μοριοδότησης ή σε «ταβάνια»! Είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος που απονομιμοποίησαν τον ΑΣΕΠ και την αξιολόγηση και υποχρέωσαν σε προσλήψεις και χωρίς αυτόν. Κάθε σκέψη για «ταβάνι», μειωμένη μοριοδότηση (κι όχι στη λογική 1 μήνας 1 μόριο) κάθε απόπειρα προώθησης του κοινωνικού αυτοματισμού που θα θέτει τους νέους-άνεργους συναδέλφους μας απέναντι στους αναπληρωτές, θα μας βρει απέναντι! Η εκπαίδευση έχει ανάγκη από χιλιάδες εκπαιδευτικούς με βάση τις ανάγκες των μαθητών και των μορφωτικών τους δικαιωμάτων κι όχι τους λογιστικούς υπολογισμούς του myschool και την πολιτική καταστροφής χιλιάδων θέσεων εργασίας που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (σχολείο Φίλη, συγχωνεύσεις σχολείων/τμημάτων κ.α.). Οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις και οι μηδενικοί διορισμοί το περασμένο διάστημα, αλλά κυρίως το κλείσιμο της στρόφιγγας που εξαναγκάζει τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι τα 67 με συντάξεις πείνας και εξαθλίωσης, δημιουργούν ασφυξία στα σχολεία μας! Δε τους χαρίζουμε ούτε μία μέρα! 

Δε θα τους κάνουμε τη χάρη να μας διασπάσουν, δεν θα υποταχθούμε στις επιδιώξεις τους να βάλουν τους εκπαιδευτικούς να αποφασίσουν ποιος μπορεί και ποιος όχι να διεκδικήσει μια θέση εργασίας στην εκπαίδευση. Όπως σταματήσαμε την εφαρμογή του ν.3848 της Διαμαντοπούλου και δεν επιτρέψαμε στον Φίλη να αλλάξει τον τρόπο πρόσληψης το 2015, θα σταματήσουμε και αυτή τη φορά τα σχέδια και το νέο τρόπο διορισμού με προσοντολόγιο. Το εκπαιδευτικό κίνημα, οι ανεξάρτητες ταξικές ριζοσπαστικές δυνάμεις των Παρεμβάσεων, δώσαμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε μέχρι τέλους τη μάχη για τη μόνιμη και σταθερή δουλειά όλων των συναδέλφων μας. Δε θα παζαρέψουμε το μέλλον και την εργασιακή περιπλάνηση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Το σχολείο έχει ανάγκη όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια κι ακόμα περισσότερους. 

Η πολιτική της καταστροφής εργασιακών θέσεων, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, το πολυκατακερματισμένο, φθηνό σχολείο της ευελιξίας, της αγοράς και της αποσπασματικής πληροφορίας, της ουσιαστικής διάλυσης της ειδικής αγωγής και όλων των υποστηρικτικών δομών του δημόσιου σχολείου, οδηγεί στην καταστρατήγηση κάθε μορφωτικού και εργασιακού δικαιώματος, μαθητών κι εκπαιδευτικών. Η υπεράσπιση της θέσης μας και της δουλειάς μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου για όλα τα παιδιά ενάντια στο σχολείο της αγοράς. 

Στην κατεύθυνση αυτή τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΔΟΕ για τη συσπείρωση των δυνάμεων και την ενότητα των εκπαιδευτικών. ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ με επιμονή αρνούνται να καταγράψουν στις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ στις 23/10 για απόρριψη του προσοντολογίου! Δηλώνουμε για ακόμη μία φορά ότι η «ασαφής» διατύπωση της απόφασης της 87ης ΓΣ του κλάδου «για αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας ως κυρίαρχο κριτήριο διορισμού» χρειάζεται να ξεκαθαριστεί τώρα ότι ΔΕ θα γίνει διαπραγματευτικό χαρτί στο παζάρι της μοριοδότησης και της νομιμοποίησης μιας συζήτησης περί κριτηρίων που θα καθορίζουν ποιος μπορεί και ποιος όχι να διεκδικήσει μια θέση εργασίας στο δημόσιο σχολείο, ποιος θα οδηγηθεί μια για πάντα στην ανεργία! 

Στα χνάρια του μεγαλειώδους αγώνα του Μάρτη, των χιλιάδων μαχόμενων εκπαιδευτικών και φοιτητών, που διεκδίκησαν με μαχητικότητα το δικαίωμα τους στην εργασία, τους θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να ανατρέψουμε την «κανονικότητα τους». Τα ψηφισμένα μέτρα των 4 μνημονίων και η εφαρμογή τους, τα διαρκή αιματηρά πλεονάσματα και η χωρίς τέλος επιτήρηση δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Για τον κόσμο της εργασίας, τους ανέργους, τη νεολαία, για τον καθένα και την καθεμιά που βιώνει καθημερινά τις επιπτώσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων που φτάνουν μέχρι το 2060, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τους πλειστηριασμούς, τις περικοπές μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την ανεργία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ανατροπή αυτής της πολιτικής. 

Δε θα επιτρέψουμε τον ανταγωνισμό και τη διάσπαση του κλάδου μοιράζοντας μόρια σε λίστες ανεργίας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μπει σε διάλογο για το ποιος περισσεύει, ποιος μπορεί και ποιος όχι να εργαστεί! 

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί 
με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και την προϋπηρεσία! 
Διορισμός όλων των αναπληρωτών ΤΩΡΑ 

Να απαντήσουμε επιθετικά προτάσσοντας το δικαίωμα ΟΛΩΝ στη μόνιμη και σταθερή εργασία, να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο, να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου