Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Καλώς ήρθες στην εκπαίδευση, Μάθε τα δικαιώματά σου στο Σύλλογο Διδασκόντων!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, 

Καλώς ήρθες στην εκπαίδευση! Ευχόμαστε καλή αρχή σε όλες και όλους! 

Σε καλούμε να γίνεις μέλος του Σωματείου που ανήκει το σχολείο/νηπιαγωγείο σου. Γιατί στην εκπαίδευση έχεις κατοχυρωμένα δικαιώματα που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. Ακόμα και ο μισθός μας, ότι ο καθένας και η καθεμιά πληρώνεται με τον ίδιο μισθό ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας κι έχει τα ίδια εργασιακά δικαιώματα, οφείλεται στην ύπαρξη και στους αγώνες των σωματείων. Διαφορετικά θα ίσχυε και στην εκπαίδευση η ζούγκλα του σκληρού ιδιωτικού τομέα, όπου ο κάθε εργαζόμενος/η διαπραγματεύεται μόνος του το μισθό του με τον εργοδότη του, πολλές φορές ανασφάλιστος, και τις περισσότερες αποδεχόμενος εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις πολύ χειρότερες των νόμιμων! 
Αυτά τα δικαιώματα επιδιώκουν όλες οι κυβερνήσεις πολλά χρόνια τώρα και με μεγαλύτερη ένταση τα μνημονιακά χρόνια, να τα καταργήσουν. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να γίνεις μέλος του σωματείου και να συμβάλεις με τις σκέψεις σου, τις απόψεις σου και τη δράση σου στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας ώστε να υπερασπιστούμε το Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και τη θέση μας μέσα σε αυτό! 

Συνάδελφε αναπληρωτή, συναδέλφισσα αναπληρώτρια! 
Έχεις Δικαίωμα και Υποχρέωση Συμμετοχής στον Σύλλογο Διδασκόντων!

Τι προβλέπεται

Α) Ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου αποτελείται από όλους τους/τις διδάσκοντες στο σχολείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και έχει πρόεδρο τη/το διευθύντρια/ή του σχολείου. 

Β) Ο σύλλογος των διδασκόντων συνεδριάζει, ύστερα από πρόσκληση της/του προέδρου του, τακτικά τουλάχιστο μία φορά πριν από την έναρξη των μαθημάτων και μία φορά στο τέλος κάθε τριμήνου και έκτακτα, όταν το κρίνει σκόπιμο η/ο πρόεδρος ή το ζητήσει εγγράφως για συγκεκριμένα θέματα τουλάχιστον το ένα τρίτο των μελών του. Οι συνεδριάσεις γίνονται μέσα στο ωράριο εργασίας. 

Γ) Ο σύλλογος διδασκόντων αποτελεί συλλογικό όργανο για τη λειτουργία του σχολείου. Η λειτουργία του έχει τεράστια σημασία γιατί έτσι διασφαλίζεται η δημοκρατία στο σχολείο, οι συλλογικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Η συμμετοχή μας σε αυτόν, η προσπάθεια να συζητάμε και να αποφασίζουμε με συλλογικό τρόπο για τη λειτουργία του σχολείου, είναι πολύ σημαντική. 

~ Έχουμε στη συνεδρίαση τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο συνάδελφο ασχέτως χρόνων υπηρεσίας ή σχέσεως εργασίας. 

~ Ζητάμε να καταγράφεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων η γνώμη μας άσχετα εάν αυτή είναι πλειοψηφούσα η όχι. Αυτό είναι δικαίωμα που κατοχυρώνεται από το νόμο και αναδεικνύει τη δημοκρατικότητα της συνεδρίασης. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να συζητά και να παίρνει αποφάσεις που σχολιάζουν και κρίνουν την εκπαιδευτική πολιτική. 

~ Όταν οι εγκύκλιοι και οι διαταγές της διοίκησης δεν είναι νόμοι, ο σύλλογος διδασκόντων έχει δικαίωμα να αρνηθεί την εφαρμογή μιας εγκυκλίου ή την υλοποίηση μιας διαταγής εάν την κρίνει ως παράνομη και αντισυνταγματική. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων (και κάθε εκπαιδευτικός χωριστά) έχει δικαίωμα (και υποχρέωση ταυτόχρονα) να ενημερώνεται για κάθε έγγραφο που φτάνει στο σχολείο. 

~ Ο σύλλογος διδασκόντων κατανέμει όλες τις εργασίες του σχολείου. ~ Τα διάφορα σεμινάρια, συνεδριάσεις συλλόγου διδασκόντων, ενημερώσεις-συναντήσεις με γονείς κλπ, δεν μπορεί να απαιτούν την παραμονή των συναδέλφων πέρα από το εργασιακό τους 6ωρο. Οι συνάδελφοι είναι κατοχυρωμένοι να αποχωρούν με τη λήξη του διδακτικού τους ωραρίου εκτός και τους έχει ανατεθεί από το σύλλογο διδασκόντων άλλο έργο ή υπάρχει συνεδρίασή του συλλόγου διδασκόντων. 

~ Οι προφορικές εντολές είναι αυθαίρετες και δε συνιστούν υπηρεσιακή υποχρέωση για τον εκπαιδευτικό. 

Δεν εφαρμόζουμε καμία μετακίνηση συναδέλφου σε άλλη σχολική μονάδα χωρίς γραπτή απόφαση ΠΥΣΠΕ ή Δ/ντή εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσα αναπληρώτρια και συνάδελφε αναπληρωτή

σε καλούμε να συμμετέχεις στη Γενική συνέλευση του Συλλόγου για να πάρουμε αποφάσεις αγώνα. Να στηρίξεις την 

Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση- Α.Α.Κ.(Παρεμβάσεις) 

για να παλέψουμε για ένα σύλλογο που δε θα κάνει τεμενάδες στη διοίκηση και την κυβέρνηση, δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Θα προασπίζει αταλάντευτα και μαχητικά τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, του λαού, της δημόσιας εκπαίδευσης, που θα οργανώνει, θα συντονίζει, θα πρωτοστατεί! 

Δεν έχουμε ανάγκη από το συνδικαλισμό που εμφανίζεται κάθε εκλογές ως «πονηρός πολιτευτής» για να καταγραφεί σε ψήφους αλλά αμέσως μετά εξαφανίζεται από κάθε συλλογική διαδικασία του σωματείου, από κάθε μάχη που απαιτεί σύγκρουση με την εξουσία και τη διοίκηση! 

Έχουμε ανάγκη από σύλλογο που θα λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικό τρόπο, με επιτροπές αγώνα και Γ.Σ. Σύλλογο που θα παλεύει ενάντια στα μνημόνια, την ΕΕ και το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και την κυβέρνηση και κάθε διαχειριστή της ίδιας πολιτικής.

 Τετάρτη 5/12,
τακτική ΓΣ (9.00 πμ)
και εκλογές
για νέο ΔΣ (13.30-17.30)
στο 39ο-141ο ΔΣ , Τσούντα και Αχαρνών,
ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθερίου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου