Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Προτάσεις – ταινίες για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Στην παρακάτω λίστα υπάρχουν προτάσεις για προβολή ταινιών σχετικών με την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Πρόκειται για ταινίες και ντοκιμαντέρ που αφορούν το γεγονός αυτό καθ’ αυτό αλλά και ταινίες που αναφέρονται γενικά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και στην ανατροπή τους. Εμπεριέχει, επίσης, ταινίες αφιερωμένες στην ανυπότακτη νεολαία και στις εξεγέρσεις της ενάντια στον αυταρχισμό και τη βία για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων.
Οι ταινίες αυτές ή αποσπάσματα από αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν στην τάξη για προβληματισμό και συζήτηση.
Σίγουρα λόγω του θέματος κάποιες ταινίες και ντοκιμαντέρ μπορεί να περιέχουν σκηνές βίας και υβριστικό περιεχόμενο.
Από εμάς γίνονται οι προτάσεις, αλλά η τελική επιλογή γίνεται πάντα με βάση τις ιδιαιτερότητες του παιδαγωγικού περιβάλλοντος και των συνθηκών, όπως αυτές εκτιμώνται από τον κάθε εκπαιδευτικό.

Α. 12410 και 1 τριαντάφυλλα (Animation)

Μια πρωτότυπη προσέγγιση στα γεγονότα του ’73. Μέσα από τα µάτια μιας γάτας «περνά» στην ταινία η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο δημιουργός του φιλμ αξιοποίησε πραγματικές λήψεις από τα γεγονότα του Νοεμβρίου του 1973 και τα «δείχνει» μέσα από τα μάτια μιας γάτας που ήταν στο Πολυτεχνείο τη μοιραία νύχτα, πριν από 12.410 συν μία ημέρες.
Bαθμίδες: Δημοτικό, Γυμνάσιο

Β. Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974 (Ντοκιμαντέρ του Π. Βούλγαρη)

Επτά «πέτρινα» χρόνια μέσα από την κάμερα του σκηνοθέτη Π. Βούλγαρη στο ανέκδοτο ντοκιμαντέρ «Το Χρονικό της Δικτατορίας 1967-1974». Η 37λεπτη ταινία του Παντελή Βούλγαρη περιέχει πολύτιμο αρχειακό υλικό από την κηδεία των Γεωργίου Παπανδρέου και του Γιώργου Σεφέρη ως και από τις δίκες του Αλέκου Παναγούλη και άλλων αγωνιστών.
Βαθμίδες: Δημοτικό (τελευταίες τάξεις), Γυμνάσιο, Λύκειο

Γ. ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (Ντοκιμαντέρ)

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και βασισμένο σε κινηματογραφικά ντοκουμέντα επαγγελματιών οπερατέρ οι οποίοι κατέγραψαν με την κάμερά τους τα γεγονότα. Έλληνες κινηματογραφιστές και συνεργάτες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων περιγράφουν σκηνές από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 όπως τις βίωσαν ως αυτόπτες μάρτυρες, τις επικίνδυνες συνθήκες κινηματογράφησης, τις τεχνικές δυσχέρειες, τις αντιξοότητες ως προς τη διοχέτευση του δημοσιογραφικού τους υλικού στο εξωτερικό, αλλά και τις συλλήψεις τους από το δικτατορικό καθεστώς.
Βαθμίδες: Γυμνάσιο, Λύκειο
Δ. «Εδώ Πολυτεχνείο» (1974 – Ντοκιμαντέρ του Δ. Μακρή)
Πρώτη ταινία του Δημήτρη Μακρή, το «Εδώ Πολυτεχνείο» είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την εξέγερση στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 και ταυτόχρονα μια μαρτυρία για μια ολόκληρη εποχή όπου κάθε μορφή δράσης υπήρξε καθοριστική στην αντίσταση ενάντια στον φασισμό. Αποτελούμενο από θραύσματα υλικού (φωτογραφίες, παράνομα κινηματογραφημένο υλικό από την Αθήνα από Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές και φοιτητές αλλά και δραματοποιημένες σκηνές γυρισμένες με ηθοποιούς), το «Εδώ Πολυτεχνείο» ολοκληρώθηκε στο Μιλάνο, όπου ο Δ. Μακρής βρισκόταν την εποχή εκείνη ως φοιτητής και αποτελεί ένα συλλογικό έργο που προέκυψε από την ανάγκη να μην χαθεί η εικόνα της διαδρομής των γεγονότων που θα οδηγούσε στην ανατροπή της δικτατορίας.
Βαθμίδες: Δημοτικό (τελευταίες τάξεις), Γυμνάσιο, Λύκειο

Ε. Μάθε Παιδί μου Γράμματα (του Θόδωρου Μαραγκού – 1981)

Το «Μάθε παιδί μου γράμματα» αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας με έντονες ιδεολογικές και πρακτικές αναφορές στην επταετία των συνταγματαρχών. Σημαντική ταινία για το ζήτημα της εξάρτησης της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.
Βαθμίδες: Γυμνάσιο, Λύκειο
ΣΤ. 1984
Μεταφορά του γνωστού βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ το οποίο έγραψε το 1948 και περιγράφει το έτος «1984» σαν μια χρονολογία όπου ο κόσμος ζει παγιδευμένος στα γρανάζια ενός αδίστακτου δικτατορικού καθεστώτος. Σπουδή στις τεχνικές προπαγάνδας, τρομοκρατίας και ολοκληρωτισμού.
Βαθμίδες: Λύκειο
Ζ. Φαρενάιτ 451 (1966 – του Φρανσουά Τρυφό)
Το «Φαρενάιτ 451» (Fahrenheit 451), βασισμένο στο μυθιστόρημα του Ρέι Μπράντμπερι, το οποίο αναφέρεται σε μια δυστοπική εποχή στο μέλλον, όπου τα βιβλία είναι απαγορευμένα από το καθεστώς. Ομάδες πυροδοτών μπαίνουν σε σπίτια όπου υπάρχουν βιβλιοθήκες ύστερα από καταγγελίες γειτόνων και τα καίνε, ώστε να καταστρέψουν το περιεχόμενό τους που μπορεί να είναι ανατρεπτικό. Καταπολεμούν έτσι την αμφισβήτηση και τον προβληματισμό που συνεπάγεται η ανάγνωσή τους. Μέχρι που έρχεται η στιγμή που γίνεται σαφές ότι η μόνη μορφή αντίστασης για την ανατροπή είναι η οργανωμένη διατήρηση της γνώσης και της συλλογικής μνήμης.
Βαθμίδες: Γυμνάσιο, Λύκειο
Η. Περσέπολις (Αnimation βασισμένο στο αυτοβιογραφικό κόμικ της Μαργιάν Σατραπί)
Πως μεγαλώνει ένα παιδί στο Ιράν στα δύσκολα χρόνια της ανατροπής του Σάχη της ισλαμικής επανάστασης και του πολέμου Ιράν Ιράκ. Η Μαργιάν Σατραπί αφηγείται τα παιδικά της χρόνια και ταυτόχρονα μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της πανάρχαιης χώρας της μέσα από την καθημερινότητα και την ασυνήθιστη ιστορία της οικογένειάς της. Η καταπίεση των ανθρώπων και ιδιαίτερα των γυναικών, η εντυπωσιακή αντίθεση δημόσιου και ιδιωτικού βίου, η πανανθρώπινη δίψα για ελευθερία, ειρήνη και δημοκρατία, με τα μάτια μιας αξιολάτρευτης πιτσιρίκας δοσμένα με χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα. Πολυεπίπεδο, βαθιά πολιτικό, ένα καίριο σχόλιο για τα ανελεύθερα καθεστώτα και τον πόλεμο, μας θυμίζει τη δύναμη του ανθρώπου όπου γης να μάχεται κάθε είδους αυταρχισμό.
Βαθμίδες: Λύκειο
Ι. Το «Ζ» (Ταινία του Κώστα Γαβρά – 1969)
Μια ταινία – φόρος τιμής στον Γρηγόρη Λαμπράκη και στην ελευθερία έκφρασης. Σαράντα εννέα χρόνια μετά, η μνημειώδης δημιουργία του διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού συνεχίζει να συγκινεί και να προάγει τα μηνύματά της, πιο επίκαιρη από ποτέ, ξυπνώντας μνήμες από μια δύσκολη και ιδιαίτερη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Γυρισμένη με δυσκολίες στα χρόνια της Χούντας στη Γαλλία και στην Αλγερία, η ίδια η ταινία αποτέλεσε ζωντανή πράξη αντίστασης ενάντια στο καθεστώς.
Βαθμίδες: Λύκειο
Σ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου