Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Ανακαοίνωση Ανεξάρητης Αγωνιστικής Κίνησης - Παρεμβάσεις συλ. Αριστοτέλη

Αυτοί προστατεύουν τα κέρδη τους Εμείς; Αγώνας για ζωή αξιοβίωτη σε έναν κόσμο που ανήκει σε όλους μας!

Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες φανερώνει και ταυτόχρονα επιταχύνει την οικονομική κρίση, καθώς και τις σκληρές συνέπειές της σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. 

Αποκαλύπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τη γύμνια όλων των αντιλαϊκών πολιτικών που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, κάθε φορά με διαφορετικά ονόματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, με την υπόδειξη ΣΕΒ – ΔΝΤ – ΕΕ και τις βαριές πληγές που άφησαν σε κάθε κοινωνική δομή και κατάκτηση. Ξεπούλησαν-ιδιωτικοποίησαν το δημόσιο πλούτο, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, συρρίκνωσαν και υποβάθμισαν τη Δημόσια Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια, περιόρισαν τις δημοκρατικές, συνδικαλιστικές και ατομικές ελευθερίες. Καταστρέφουν το περιβάλλον στο όνομα της «ανάπτυξης». Πάνω στο έδαφος της υγειονομικής κρίσης, η πολιτική τους αποτελεί τον πραγματικό κίνδυνο και μέγιστη απειλή για τη Δημόσια Υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους, των εκπαιδευτικών και του λαού. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ εντείνει και βαθαίνει αυτή την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική. Εκμεταλλεύτηκε όλη αυτή την περίοδο (επιταχύνοντας τους ρυθμούς της) για να επιβάλλει πλήθος αντιλαϊκών – αντεργατικών και αντιδημοκρατικών μέτρων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, η τηλεργασία, η θεσμοθέτηση των μισθολογικών περικοπών, οι φοροαπαλλαγές και εισοφοροαπαλλαγές που πρόσφερε απλόχερα στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση τίθεται σε καθεστώς ευθείας απαγόρευσης. Την ίδια στιγμή το βουβό – προς ώρας – ποτάμι των ανέργων γιγαντώνεται ενώ η πολυδιαφημιζόμενη – από την κυβέρνηση – τουριστική περίοδος αφήνει πίσω της καμένη γη και χιλιάδες λουκέτα. Επιβεβαιώνεται πως όλα τα μέτρα που πάρθηκαν σαν στόχο είχαν να ρίξουν το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των φτωχομεσαίων αυτοαπασχολούμενων, των λαϊκών στρωμάτων. 

Οι φωνές αγωνίας των συναδέλφων μας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας κάνουν φανερή την δραματική κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που βρίσκεται σε καθεστώς μαρασμού και υποβάθμισης εξαιτίας των πολιτικών που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά. Τώρα που η υγειονομική κρίση φαίνεται πως περνά σε μια νέα φάση, εξαιτίας της παρατηρούμενης έξαρσης των κρουσμάτων, αποκαλύπτονται ξανά οι βαριές ευθύνες της πολιτικής της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας που αφήνουν εκτεθειμένο τον κόσμο της εργασίας. Η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της, ενεργοποιεί το δόγμα της “ατομικής ευθύνης” για να τις μετατοπίσει στις πλάτες του λαού μας. 

Μετά τα «μνημόνια» και τη βαρβαρότητα των μέτρων, η επίθεση στους εργαζόμενους παίρνει νέα διάσταση. Μπροστά στη μεγάλη ύφεση της οικονομίας, έρχονται νέα μνημόνια και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα με μοχλό τις ενισχύσεις και τα δάνειά που έχουν σαν προϋπόθεση την επιδότηση των επιχειρήσεων και ρυθμίσεις μνημονιακού τύπου. Ήδη έχουν θέσει τις βάσεις («Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», έκθεση Πισσαρίδη) και αξιοποιώντας την πανδημική κρίση, ως μια ακόμα ευκαιρία, προχωρούν στην καταβαράθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, ελαστικοποίηση σχέσεων εργασίας. Εκτός από τον ιό του COVID υπάρχει και ο θανατηφόρος ιός που θα ακολουθήσει και λέγεται ανεργία, φτώχεια, πείνα. Γι’ αυτό η ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ αποκτά επείγοντα χαρακτήρα για τα σωματεία μας. 

Την ίδια στιγμή ο κίνδυνος εμπλοκής της χώρας μας στο σκηνικό πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας εντείνεται με τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία για τις ΑΟΖ και τους ενεργειακούς δρόμους, την πολιτική ταύτισης που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στην περιοχή μας. 

Να πάρουμε πρωτοβουλίες υπεράσπισης της ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των λαών ενάντια στον πόλεμο, τους ανταγωνισμούς, της διεθνιστικής κοινής πάλης με τους εκπαιδευτικούς της Τουρκίας για να υπερασπιστούμε το ειρηνικό μέλλον της νέας γενιάς και όχι τα πετρέλαια των πολυεθνικών. 

Φανέρωσέ μου τη μάσκα που κρύβεις κάτω απ’ τη μάσκα που φοράς 

Οι κακοπληρωμένοι και άνω των 50 ετών εκπαιδευτικοί που τρέχουν σε 3 ή 4 σχολεία, οι αιώνια μόνιμοι αναπληρωτές, οι μαθητές μας, οι γονείς, χρόνια τώρα βλέπουν τις ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και τις επιτροπές «σοφών» (τύπου Λιάκου), έχοντας ως Ευαγγέλιο τις κατευθύνσεις ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΣΕΒ, να πειραματίζονται με τη δημόσια εκπαίδευση, αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια. Η υπουργός της «αριστείας» ξεκίνησε με εξομοίωση κολεγίων με πανεπιστημιακά πτυχία, κατάργηση ασύλου, αύξηση των μαθητών στα τμήματα, 37.000 κενά στο δημόσιο σχολείο και φτάσαμε σε μάσκες και παγουρίνα! 

Από την περασμένη άνοιξη ως και σήμερα η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ όρισε νέους διευθυντές εκπαίδευσης και υπηρεσιακά συμβούλια με μοναδικό κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα. Συγκέντρωσε όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ σε όλη την Ελλάδα και τα διόρισε. Επέβαλε πλήθος αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Κομβικό σημείο αποτελεί ο νόμος 4692/2020 που αποτελεί «πολυεργαλείο» για την επιβολή όλης της αντιεκπαιδευτικής ατζέντας του ΥΠΑΙΘ. Αύξηση των μαθητών στα τμήματα, σκληρή αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών (με παράλληλη ενεργοποίηση και στελέχωση της ΑΔΙΠΔΕ), «τράπεζα θεμάτων», βάση του «10», επαναφορά του χαρακτηρισμού της διαγωγής, κάμερες στις τάξεις και θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, εξοβελισμός των εικαστικών και κοινωνικών επιστημών είναι λίγα μόνο από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού. Ακόμα και η ίδια η επανέναρξη των σχολείων τον περασμένο Μάη έγινε με τέτοιους όρους που κατέστησαν την εκπαίδευση προαιρετική, πληγώνοντας βαθιά το πολύπαθο σώμα του Δημόσιου Σχολείου. Η μισθολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών συνεχίζεται, με μειώσεις μισθών 30% έως 40% την τελευταία δεκαετία, ενώ έρχεται νέα επίθεση στα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα. 

Το «προσοντολόγιο» του νόμου Γαβρόγλου έδειξε τα «δόντια» του με τα αναρίθμητα λάθη, τους αποκλεισμούς «λόγω παραβόλου», και τις 13.000 απολύσεις εκπαιδευτικών σε ένα άδικο σύστημα που απαξιώνει την προϋπηρεσία και το πτυχίο και εγκαινιάζει ένα σκληρό και ατέρμονο κυνήγι προσόντων για τη νέα γενιά και το χορό εκατομμυρίων που στήνεται πίσω απ’ αυτό. 

Οι ελάχιστοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και προσωπικού στην Ειδική Αγωγή σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι, είναι αποτέλεσμα των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος για μαζικούς διορισμούς κι ενάντια σε αυτό το σύστημα. Δεν θα αποδεχτούμε τα «τετελεσμένα» του προσοντολογίου, συνεχίζουμε τον αγώνα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου και όχι του σφαγείου των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, για να ανατραπεί η πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. 

Βρισκόμαστε προ των πυλών της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και από τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ φαίνεται πως κινούνται στα τυφλά δίχως ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών, στη λογική της «διαχείρισης» της πανδημίας χωρίς κανένα κόστος και με βαρύ πυροβολικό την «ατομική ευθύνη» μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Τα σχολεία ανοίγουν στις 14/9 αλλά τα αδιέξοδα της πολιτικής του υπουργείου παραμένουν. 

Η σχολική χρονιά ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου, αγκομαχώντας, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ εδώ και έξι μήνες δεν έχουν δώσει δεκάρα τσακιστή στη δημόσια εκπαίδευση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντίθετα μοιράζουν απλόχερα ευχαριστίες σε ιδιώτες και εταιρείες που πετάνε ψαροκόκαλα στους ιθαγενείς προς χάριν των φοροαπαλλαγών τους. 

Το ΥΠΑΙΘ επιμένει στην επικίνδυνη πολιτική για την Υγεία και την Παιδεία. Επιμένει στον συνωστισμό 25 και 27 παιδιών στα τμήματα, σε προσλήψεις με το σταγονόμετρο, στα υγειονομικά ημίμετρα του «παγουρίνου» και της μάσκας, των περικοπών των δαπανών για την Παιδεία. Η πολιτική του ΥΠΑΙΘ επενδύεται με σαθρά και προκλητικά επιχειρήματα, μνημεία «δημιουργικής λογιστικής» του μέσου όρου των μαθητών, εμπαίζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα με τη θεσμοθέτηση της λεγόμενης “εξ αποστάσεως” καθώς και την ίδρυση του σχολείου της τηλεκπαίδευσης, το ΥΠΑΙΘ σκληραίνει τη στάση του, φανερώνει την επιδίωξή του να χτυπήσει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τα μορφωτικά των παιδιών. 

Με νέα διάταξη σε νομοσχέδιο για την υγεία χτυπά ξανά το μορφωτικό δικαίωμα των παιδιών και αλώνει τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών με 3μηνες συμβάσεις αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά για εξ αποστάσεως «εκπαίδευση». Τα παιδιά στερούνται δηλαδή τυπικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης για ακόμα μια χρονιά και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να δηλώσουν ότι θα δουλέψουν και θα απολυθούν σε διάστημα 3 μηνών ενώ αποκλείονται από την πρόσληψή τους ως αναπληρωτ(ρι)ες ακόμα και αν έρθει η σειρά τους στον πίνακα. 

Η κυβέρνηση επιταχύνει την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών μέτρων σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές και σε όλα τα επίπεδα. Εργασιακά, διορισμοί, μισθοί, συντάξεις, όλα αλλάζουν με δραματικό τρόπο με μεγάλες συνέπειες στην κοινωνική, εκπαιδευτική και εργασιακή ζωή των εκπαιδευτικών. Η αποδόμηση του δημόσιου σχολείου εντείνεται. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών καταβαραθρώνονται σε ένα σχολείο που γίνεται πιο ταξικό, ένα Λύκειο που μετατρέπεται σε εξεταστικό μαραθώνιο και μέσω της επιβολής της τράπεζας θεμάτων, που περιορίζει τη δυνατότητα εισαγωγής στα ΑΕΙ, που κυριαρχούν οι λεγόμενες δεξιότητες έναντι της ουσιαστικής μόρφωσης, που βαθαίνει την ιδιωτικοποίηση. Με την αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, επιδιώκουν να διαμορφώσουν τον εργαζόμενο της νέας περιόδου: φτηνό, ελαστικό, ευέλικτο, αναλώσιμο, «εφοδιασμένο» με τις βασικές δεξιότητες που έχει ανάγκη το κεφάλαιο και η αγορά. 

Τα κυρίαρχα ΜΜΕ και οι πληρωμένοι παπαγάλοι τους αναμασούν καθημερινά την κυβερνητική προπαγάνδα. Η υγεία των ανθρώπων μπαίνει σε τελευταία μοίρα μπροστά στα κέρδη των επιχειρήσεων του τουρισμού. Οι φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις αφορούν τους εφοπλιστές και το κεφάλαιο, αλλά όχι τους εργαζόμενους. Οι διορισμοί αναδρομικά και οι αυξήσεις ισχύουν μόνο για ένστολους και δικαστικούς και όχι για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νοσοκόμους κ.λπ. 

Να αγωνιστούμε ώστε όλοι να έχουν διασφαλισμένα τα δημόσια αγαθά υγεία παιδεία ρεύμα, νερό, επικοινωνίες, φυσικό περιβάλλον. Δεν είναι εμπορεύματα αλλά καθολικά κοινωνικά αγαθά! 

Απαιτούμε Τώρα! 

Απαντάμε αποφασιστικά. Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με όλες τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας τους. Διεκδικούμε όλα τα μέχρι τώρα αιτήματά μας όπως αυτά έχουν καταγραφεί από τις αποφάσεις του Συλλόγου. 

Για τμήματα ως 15 παιδιά, με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με μαζικούς διορισμούς/μονιμοποίηση των αναπληρωτών με πτυχίο-προϋπηρεσία, χωρίς τη χρήση των προσωρινών πινάκων των απολύσεων, με κατάργηση της τροπολογίας για τις κάμερες και την τηλεκπαίδευση (εξ αποστάσεως), με αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, με μείωση των χρόνων για τη συνταξιοδότηση, για ενιαίο 12χρονο σχολείο με δίχρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση, με κατάργηση αυτοαξιολόγησης-αξιολόγησης, των νόμων Γαβρόγλου και Κεραμέως, για κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων/ΠΝΠ/εγκυκλίων και του νόμου ενάντια στις διαδηλώσεις 

Για το πρόγραμμα δράσης 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να χτυπήσει το εκπαιδευτικό κίνημα και το δικαίωμα του κάθε παιδιού στη μόρφωση, να νομιμοποιήσει την εκπαιδευτική πολιτική του ΟΟΣΑ ως τη μόνη λογική και εφικτή. Θέλει οι εκπαιδευτικοί να εμπεδώσουμε την λογική του ΤΙΝΑ στο δημόσιο σχολείο. Οι κύριες έννοιες γι αυτούς είναι αριστεία, ανταγωνισμός, επιχειρηματικότητα, αποτίμηση και αξιολόγηση. 

ΕΜΕΙΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΜΕ: ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα. Προωθούμε τις διεκδικήσεις του κλάδου. Με πολύμορφο και ανυποχώρητο αγώνα διαρκείας που θα περιλαμβάνει συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, αποκλεισμούς, απεργίες και άλλες μορφές, θα είναι ανοιχτό στις εξελίξεις και θα καθορίζεται από τις Γ.Σ 

Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης:

· Πανεκπαιδευτικό Απογευματινό συλλαλητήριο την Πέμπτη 10/9 στις 6μμ, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στη Βουλή με κεντρικό ζήτημα τα αιτήματα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και κατάργηση της διάταξης στο ν/σ για την υγεία για τις 3μηνες συμβάσεις και το σχολείο της τηλεκπαίδευσης 

· Σάββατο 12/9 συμμετοχή στη συγκέντρωση στην Καμάρα 6.00 στη ΔΕΘ 

· Πανεκπαιδευτική απεργία την πρώτη εβδομάδα που ανοίγουν τα σχολεία 

· Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις Συλλόγων και ολομέλεια προέδρων, αμέσως μετά, για την κλιμάκωση του αγώνα 

· Οργάνωση επιτροπών αγώνα αναπληρωτών 

· Πανό και αφίσες στα σχολεία κα τις γειτονιές 

· Πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων, όπου να απαιτείται η έγγραφη εντολή (η διοικητική πράξη) με την οποία ο εκπαιδευτικός της παράλληλης μοιράζει τις ώρες του τα στοιχεία των σχολείων (μαθητές/τετραγωνικά) και πρακτικό συλλόγου ώστε μαζικά, συντονισμένα και βάσει στοιχείων τα σχολεία του Συλλόγου να ζητηθεί σπάσιμο τμημάτων, προσωπικό και εξεύρεση αιθουσών, μειωμένο αριθμό όπου υπάρχουν μαθητές με ε.ε.α., και χρησιμοποίηση κενών αιθουσών (όπου υπάρχουν). 

· Κάλεσμα και συμμετοχή στις αντιφασιτικές πορείες και κινητοποιήσεις για τη δίκη της Χ.Α. 18/9 και 7/10. Τύπωμα αυτοκόλλητων για μοίρασμα στους συναδέλφους. 

· Παραγωγή και μοίρασμα μασκών με λογότυπο: ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ μέχρι 15 παιδιά στο τμήμα/ΜΑΖΙΚΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ Σύλλογος Αριστοτέλης 

· Επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας για απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης. Οι σύλλογοι διδασκόντων με αποφάσεις τους να απαιτήσουν τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας (15 μαθητές στο τμήμα, διασφάλιση υποδομών για χρήση αιθουσών, προσλήψεις καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, κ.ά.). Να συντονιστούν με τους συλλόγους Γονέων των σχολείων τους. 

· Συντονίζουμε τη δράση μας με τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ - ΣΕΠΕ) γονείς και μαθητές, φοιτητές. 

· Κοινός βηματισμός – δράση με Ομοσπονδίες Υγειονομικών (ΟΕΝΓΕ - ΠΟΕΔΗΝ) για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου