Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Τι συμβαίνει τελικά με τις ΜΕΘ;

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» αποδεικνύονται οι ισχυρισμοί της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας καθώς ο διπλασιασμός των κρεβατιών ΜΕΘ που υποστηρίζουν οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση φαίνεται να μην ισχύει.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, ήταν 1017 ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου σχεδόν 9 μήνες μετά δηλαδή, οι ΜΕΘ ανέρχονται σε 931. Το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά.


Παρατηρείται λοιπόν μια συνεχής αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ένα ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών.

Η δέσμευση και όχι η ανάπτυξη νέων κρεβατιών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα οι κλινικές που απομένουν να νοσηλεύουν διπλάσιο και τριπλάσιο αριθμό ασθενών από τον προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 79 από 65 που ήταν το Σάββατο γεγονός που καταδεικνύει την πίεση που δέχονται συνεχώς οι ΜΕΘ. Για παράδειγμα σύμφωνα με στοιχεία, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 24 ασθενείς σε ΜΕΘ και δεν υπάρχουν κενές κλίνες, ενώ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται 23 ασθενείς σε ΜΕΘ και υπάρχουν 4 κενές κλίνες.

Ανησυχία επίσης προκαλεί και το γεγονός ότι μπαίνουν με τμήματα για Covid-19 το «Ιπποκράτειο», το «Λαΐκό» και το «Γεώργιος Γεννηματάς».

Το κράτος ενώ είχε τόσο καιρό να προετοιμαστεί για το δεύτερο κύμα της πανδημίας αναλώθηκε μόνο σε «φιέστες» και «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα». Το αποτέλεσμα όμως παραμένει ίδιο. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι υποστελεχωμένο και αθωράκιστο στο δεύτερο κύμα του Covid-19 με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί όταν καλούνται να κάνουν 10-15 εφημερίες το μήνα χωρίς καν αρκετοί από αυτούς να είναι μόνιμο προσωπικό.

«Η αυξητική τάση και ο διπλασιασμός των κρουσμάτων, η υπέρβαση των 300 κρουσμάτων την ημέρα είναι απόδειξη της χρεοκοπημένης πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της άρνησης της κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και των εργαζομένων, μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας γιατί κοστίζουν στο κεφάλαιο και το κράτος του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου