Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Αντί για πόλεμο με τον ιό, η κυβέρνηση κλιμακώνει τον πόλεμο στους εργαζόμενους, Δεν αναστέλλουμε τους αγώνες μας!

το παρακάτω κείμενο κατατέθηκε στο ΔΣ του Αριστοτέλη για ψήφιση αλλά δεν ψηφίστηκε ούτε από τη ΔΑΚΕ ούτε από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ

χωρίς καμία από τις δύο παρατάξεις να δώσει εξήγηση


Η επιβολή καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας στη χώρα μας -παρά τους άδειους δρόμους του προηγούμενου διαστήματος- που προετοίμαζε η κυβέρνηση της ΝΔ από καιρό, δεν είναι μέτρο κατά της πανδημίας κυρίως, αλλά μέτρο απαγόρευσης των πολιτικών και συνδικαλιστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. 

Παγκόσμιος ολοκληρωτισμός του Claudio Gallo – netakias

Η κυβέρνηση αντί να πάρει τα μέτρα που πρότεινε η ΟΕΝΓΕ (προσλήψεις γιατρών, άνοιγμα ΜΕΘ, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, εκτεταμένοι έλεγχοι κ.ά.), τα αγνόησε και εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά και τώρα προσπαθεί να ενοχοποιήσει την κοινωνία. Η εμπειρία των χωρών που προηγήθηκαν χρονικά στην έξαρση της επιδημίας δείχνει πως ο απαιτούμενος συνδυασμός για τον έλεγχο της περιλαμβάνει την ταχύτατη και σημαντική ενίσχυση του συστήματος υγείας, τη διενέργεια μαζικών τεστ για εποπτεία της διασποράς και την εφαρμογή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων προς αποφυγή της ταχείας μετάδοσης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως τώρα λάβει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο μέτρα γενικής και οριζόντιας καραντίνας με την προσθήκη ελάχιστων μέτρων διευθέτησης και αναδιάταξης των υπαρχόντων δομών υγείας, προσωπικού και εξοπλισμού. 

Αυτή -και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση- που εφάρμοσαν κατά γράμμα τις πολιτικές του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που έπιναν νερό στο όνομα των ιδιωτικοποιήσεων και της υπερπληθώρας γιατρών μας καλούν τώρα να γίνουμε συνένοχοι σε μια εγκληματική διαχείριση. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο εχθρός είναι αόρατος και «τα μεγαλύτερα όπλα κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά». Ο εχθρός είναι ορατός στο μικροσκόπιο και τα μεγαλύτερα όπλα είναι μαζικά tests, ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, προσλήψεις, εξοπλισμός και ΜΕΘ, επιτάχυνση ερευνών για την ανακάλυψη ειδικών φαρμάκων και εμβολίων απέναντι του.

Ολοκληρωτισμός vs Αυταρχισμός – the SAFIA Blog

Αντί για αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στο βαθιά αντιδημοκρατικό, αντιλαϊκό και αντισυνταγματικό μέτρο που θέτει σε κυριολεκτική καραντίνα τις συνδικαλιστικές και λαϊκές ελευθερίες και εξυπηρετεί το πέρασμα των αντεργατικών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο ειδικά σε αυτή την κρίση που είναι βαθιά. 

Δεν έφταναν τα δώρα στους επιχειρηματίες, όπως η μετάθεση του δώρου του Πάσχα, η δυνατότητα των εργοδοτών για μονομερή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, η εφαρμογή με ΠΝΠ της δυνατότητας της πολιτικής επιστράτευσης και την επίταξη των απεργών. 

Την ίδια στιγμή υπάρχει καταιγισμός απολύσεων, πληθώρα μονομερών εργοδοτικών ενεργειών, εξαντλητική και ανθυγιεινή εργασία στα σούπερ μάρκετ και σε πολλούς χώρους εργασίας, ενώ φοιτητές, πολλοί εργαζόμενοι στις πόλεις που σπουδάζουν, προερχόμενοι από επαρχία, εκδιώκονται από τις φοιτητικές εστίες με βίαιο και αυταρχικό τρόπο, μένοντας έτσι στο δρόμο ή άνεργοι, με ένα μέτρο που αντιβαίνει τους περιορισμούς μετακινήσεων ατόμων που μπορεί να διασπείρουν τον ιό. 

Στην εκπαίδευση η καταγιστική αποστολή εκγυκλίων και mail στα κλειστά σχολεία με αλλοπρόσαλες, παράλογες εντολές και απαιτήσεις προς εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές είχε μοναδικό σκοπό να ενοχοποιήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού, για το κλείσιμο των σχολείων, για την έλλειψη υποδομών, για την συνολική αδυναμία μιας τεχνολογικά εξοπλισμένης αλλά κοινωνικά άδικης πολιτείας να προστατεύσει και να φροντίσει ισότιμα και καθολικά τον πληθυσμό της. Ταυτόχρονα, επιβάρυναν σημαντικά την ήδη τραυματισμένη ψυχολογία των μαθητών και των γονιών και δεν επέτρεψαν στους εκπαιδευτικούς να κάνουν αυτό που καλύτερα γνωρίζουν: Να απευθυνθούν άμεσα, αλληλέγγυα, ανθρώπινα στους μαθητές τους και να τους στηρίξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ 

Η υγεία της εργατικής τάξης κινδυνεύει σε κλειστούς χώρους εργασίας με συνωστισμό και χωρίς μέτρα προστασίας. Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν από την κυβέρνηση να τους πει να τηρήσουν τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων τους. Απαιτούν όμως από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα υγεία για όλους. 

Όμως ο στόχος δεν είναι η υγεία του λαού. Είναι ο αφοπλισμός των εργαζομένων και των συνδικάτων την ώρα που γίνεται σφαγή στους χώρους εργασίας και που όλα τα αντεργατικά μέτρα που παίρνονται έρχονται για να μείνουν και μετά την πανδημία. 

Η κυβέρνηση με τα μέτρα που πήρε απαγορεύει κάθε συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Θέλει να απαγορεύσει στα μέλη των σωματείων να παρέμβουν στους χώρους εργασίας ενάντια στις απολύσεις, για μέτρα προστασίας των εργαζομένων κλπ. Απαγορεύει την μετακίνηση συνδικαλιστών και εργαζομένων στην επιθεώρηση εργασίας για να γίνει μια καταγγελία ενάντια σε μια εργοδοτική αυθαιρεσία. Η μόνη δράση που επιτρέπεται στο εξής είναι αυτή του κράτους, του στρατού και της αστυνομίας, μαζί φυσικά με την απρόσκοπτη λειτουργία των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων των εργοδοτών. Στόχος είναι η εγκαθίδρυση ενός μόνιμου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για να σωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός έχει οικειοθελώς μπει στον πάγο, στοιχίζεται πίσω από την κυβέρνηση και αφήνει τους εργαζόμενους που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, στο έλεος κράτους και εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα, οι ταξικές δυνάμεις δεν πρέπει να αναστείλουν τη δράση τους την ώρα που συνθλίβονται εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Καλούμε σε κοινή δράση και αγώνα για ζωή και δικαιώματα. Να παλέψουμε στον Ταξικό Πόλεμο που μας έχουν κηρύξει! Δηλώνουμε ότι θα βρεθούμε όπου χρειαστεί στην εκπαίδευση, σε άλλους χώρους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ενάντια στην εργοδοτική και κρατική αυθαιρεσία και επίθεση. 

Καλούμε σε κοινή δράση και αγώνα για ζωή και δικαιώματα 

-Να ικανοποιηθούν τώρα τα αιτήματα των υγειονομικών και των νοσοκομειακών γιατρών. Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δουλεύουν κανονικά και μετακινούνται μαζικά. 

-Απαγόρευση των απολύσεων. Άμεση ανάκληση των 40.000 απολύσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες. Καμία χαμένη άδεια – μισθός- ένσημο. Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη τους! 

-Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Να μην μπουν στον γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα και η συνδικαλιστική δράση. Να παρθεί πίσω το χουντικό μέτρο της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας. 

-Τώρα κατάργηση του άρθρου 12 του ΠΝΠ και της δυνατότητας της πολιτικής επιστράτευσης και της επίταξης των απεργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου