Το χιλιανό δημοψήφισμα και οι βολιβιανές εκλογές, που είχαν σχεδιαστεί για τέλη Απρίλη με αρχές Μάη, αναβάλλονται, με δικαιολογία την πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Σημαντική η απειλή και για την οικονομία όλης της Λατινικής Αμερικής.
Μεγάλη οπισθοχώρηση στην πολιτική ζωή τόσο της Χιλής όσο και της Βολιβίας, επιβάλλουν οι παρούσες κυβερνήσεις των δύο κρατών, με αφορμή τον κορονοϊό.
Η Χιλή προχωρά σε αναβολή του συνταγματικού δημοψηφίσματος, το οποίο αποτελούσε το μόνο βήμα που δέχθηκε να κάνει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της χώρας, ευρισκόμενη απέναντι σε πολύμηνο λαϊκό αγώνα και μαζικές κινητοποιήσεις. Το δημοψήφισμα επρόκειτο να γίνει στις 26 Απριλίου, ημερομηνία που το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε ότι θεωρεί εκείνη κατά την οποία η επιδημία θα βρεθεί στο αποκορύφωμά της (τόση ακρίβεια!). Η χιλιανή βουλή ψήφισε ως νέα ημερομηνία του δημοψηφίσματος την 26η Οκτωβρίου, αλλά για την οριστικοποίησή της χρειάζεται να περάσει με τα 2/3 των ψήφων από τη γερουσία της χώρας.
Η κατάργηση του πινοτσετικού συντάγματος και η ψήφιση νέου, δημοκρατικού, είναι αίτημα των μαζικών διαδηλώσεων στη Χιλή, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2019, που έχουν ως σήμερα κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 30 διαδηλωτές – χιλιάδες υπολογίζονται οι τραυματισθέντες και οι συλληφθέντες και φυλακισθέντες.
Η Χιλή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων κατά κεφαλήν σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική, με 324 επιβεβαιωμένα. Με αφορμή την επιδημία, ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε τρίμηνη περίοδο καθεστώτος «καταστροφής», την περασμένη Πέμπτη. Το συγκεκριμένο καθεστώς επιτρέπει τον απόλυτο περιορισμό όλων των Ελευθεριών των πολιτών και δίνει δικαίωμα στο στρατό να επέμβη «όπου κρίνεται απαραίτητο».
Στο πλαίσιο του καθεστώτος αυτού, η κυβέρνηση δεν αρκέστηκε στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων, αλλά έστειλε – μαζικά… – συνεργεία καθαριότητας να αφαιρέσουν όλα τα έργα τέχνης και διαμαρτυρίας από την πλατεία Αξιοπρέπεια – πρώην πλατεία Ιταλίας- της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνονταν οι εκεί λαϊκές δυνάμεις, και να καθαρίσουν την περιοχή. Η κίνηση αντιμετωπίστηκε ως πρόκληση, αλλά λόγω των συνθηκών ο λαός δε μπορεί να διαμαρτυρηθεί.
Στη Βολιβία, αποφασίστηκε να μπει όλη η χώρα σε καραντίνα από σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού, ενώ η κυβέρνηση των πραξικοπηματιών ζήτησε από το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο να αναβάλλει τις εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να γίνουν στις 3 Μαϊου, διότι, όπως ισχυρίζονται, η προεκλογική εκστρατεία θα συνέπιπτε με την περίοδο της καραντίνας. Τα μέτρα της καραντίνας, που ανακοίνωσε η πραξικοπηματίας πρόεδρος Ζανίν Ανιέζ, περιλαμβάνουν λοκ ντάουν, απαγόρευση εσωτερικών μετακινήσεων, πέραν ειδικών εξαιρέσεων, και απαγόρευση όλων των διεθνών πτήσεων από και προς τη χώρα.
Στη Βολιβία έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα του κορονοϊού, και με αφορμή αυτά, αναβλήθηκαν οι εκλογές στη χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων. Δεν έχει, προς το παρόν, δοθεί νέα ημερομηνία εκλογών ενώ σ όλες τις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πρώτο και με διαφορά το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (Movimiento Al Socialismo, MAS), του νόμιμου μεν, με πολιτικό άσυλο στην Αργεντινή δε, προέδρου Έβο Μοράλες.
Στην Αργεντινή τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 128, και οι θάνατοι τους τρεις. Η χώρα βρίσκεται σε πλήρες lock down από την περασμένη Παρασκευή, ενώ τα μαθήματα των σχολείων και πανεπιστημίων, ακόμη και των σχολών χορού, γίνονται κανονικά αλλά διαδικτυακά. Επιβλήθηκε επίσης περιορισμός των τοπικών μετακινήσεων μεγάλων αποστάσεων, οι κοινωνικές εκδηλώσεις πολλών ατόμων και η είσοδος μη μονίμων κατοίκων στη χώρα.
Την περασμένη Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βολιβίας Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας, Γκουσταύο Πέτρο, όλοι σοσιαλιστές, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει μια σειρά διεθνών οικονομικών οργανισμών να «δείξουν ευαισθησία στην οικονομική συγκυρία και να αποσβέσει τα εξωτερικά χρέη των κρατών» που πλήττονται.
Οι προβλέψεις για την οικονομία της Λατινικής Αμερικής είναι Τραγικές. Πτώση 1,8% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας κατά 10%, προβλέπεται στη Λατινική Αμερική λόγω της επιδημίας του κορονοϊου, όπως ανακοίνωσε η Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ( ECLAC, Economic Commission for Latin America and the Caribbean).
Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του οργανισμού Αλίσια Μπαρκένα, «Οι άνθρωποι και η ζωή τους θα επηρεαστούν και από τη διακοπή της παραγωγικής αλυσίδας και από την απώλεια εισοδήματος αλλά και από την αύξηση της ανεργίας και την ανικανότητα αποπληρωμής χρεών».
Επίσης, προβλέπει ότι η κρίση θα οδηγήσει ακόμη 35 εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ μεγάλα θα είναι τα προβλήματα και στο χώρο της υγείας. Όπως είπε η κα Μπαρκένα, οι χώρες στις οποίες εντοπίζονται οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες είναι και αυτές που θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της πανδημίας.
Βασικό ζήτημα για τις χώρες της ηπείρου, είναι η προβλεπόμενη διακοπή των εξαγωγών προς την Κίνα, που θα αγγίξει το 10,7%, και η πτώση του τουρισμού που προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το 25%. Παράλληλα, δεν προβλέπονται νέες επενδύσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ενώ ήδη έχουν καταρρεύσει τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της ηπείρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου