Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Αν οι εισβολείς έχουν το πρόσωπο παιδιών που εξακολουθούν να στέκονται όρθια, να παίζουν μπάλα και να χαμογελούν μετά από βόμβες, σφαίρες, κύματα, χημικά και βρισιές σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνουν, τότε από εμάς τις δασκάλες και τους δασκάλους αυτού του τόπου, είναι καλοδεχούμενοι/Διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, διαδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο Πέμπτη 5/3, 6.30μμ, Προπύλαια

Τις τελευταίες μέρες κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από τις εικόνες και τους ήχους. Καταναλωτές ενός θεάματος που μέρα με τη μέρα γίνεται πιο αποκρουστικό, τουλάχιστον για εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που τασσόταν πάντα με τους κατατρεγμένους αυτού του κόσμου. Υπεύθυνοι γι’ αυτό το θέαμα το ελληνικό κράτος, η κυβέρνηση της ΝΔ και η Ε.Ε., που σπέρνουν πολέμους και γεννούν πρόσφυγες, τους οποίους μετά παρουσιάζουν ως εισβολείς, σε μια προσπάθεια δημιουργίας αποδιοπομπαίων τράγων για ό, τι άδικο και άσχημο συμβαίνει σε αυτό τον κόσμο. 

Μακριά σ’ έναν άλλο κόσμο γίνηκε αυτή η αποκριά 

Πριν από κάποια χρόνια μιλούσαμε με φρίκη και οργή για τα σχέδια που προέβλεπαν την κατάσχεση πολύτιμων αντικειμένων από τους πρόσφυγες, για τις τρικλοποδιές από δημοσιογράφους σε ανθρώπους που έτρεχαν αγκαλιά με τα παιδιά τους, για την πολιτική των κλειστών συνόρων στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της ελεύθερης μετακίνησης. 

Τώρα όμως ο φασισμός βρίσκεται στον δικό μας κόσμο. Μέχρι πρόσφατα το ελληνικό κράτος βούλιαζε βάρκες με παιδιά και στοίβαζε ανθρώπους σε κοντέινερ. Τώρα χτίζει φυλακές, προτείνει την εγκατάσταση προσφύγων σε ξερονήσια και ανακοινώνει πλωτούς φράχτες, αγνοώντας ή αποκρύπτοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει ανθρώπους από το να αναζητήσουν μια αξιοπρεπή ζωή γι’ αυτούς και τα παιδιά τους. Δεν συνέβη μέχρι τώρα στην ιστορία της ανθρωπότητας, ούτε πρόκειται να συμβεί. 

Δεν σταματά εκεί. Ακυρώνει κάθε διεθνές μέτρο για την προστασία των διωγμένων από τους πολέμους και τη φτώχεια, επαναπροωθώντας οποιονδήποτε χωρίς καταγραφή και αναστέλλοντας τις αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Ρίχνει δακρυγόνα και σφαίρες σε αμάχους, τους οποίους πρώτα φρόντισε να χρωματίσει μπλε. Οι συνειρμοί με τα κίτρινα αστέρια, που οι εβραίοι υποχρεούνταν να φορούν από τους ναζί, αναπόφευκτοι και φρικιαστικοί για κάθε κομμάτι αυτής της κοινωνίας που διατηρεί μια ελάχιστη μνήμη. 

Από το φθινόπωρο, καθώς ο αριθμός των εγκλωβισμένων στη Μόρια μεγάλωνε και η κυβέρνηση όξυνε την αντιμεταναστευτική πολιτική της, αρνούμενη να μετακινήσει τον προσφυγικό πληθυσμό στην ενδοχώρα, να επισπεύσει τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, ένα ακροδεξιό παρακράτος αρχίζει να αναλαμβάνει δράση στα νησιά, ανενόχλητο και ουσιαστικά οπλισμένο από τον λόγο και τις πρακτικές της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών. 

Ακροδεξιοί κάνουν μπλόκα και χτυπούν πρόσφυγες και αλληλέγγυους ανθρώπους, εργαζόμενους σε υποστηρικτικές στους πρόσφυγες δομές, βρίζουν, απειλούν, εκβιάζουν, κάνουν ελέγχους, απαγορεύουν στα αυτοκίνητα να περάσουν, σπάνε όσα αυτοκίνητα θεωρούν ύποπτα, έκαψαν τη δομή στη Συκαμνιά της Λέσβου, εμπόδισαν σε πρόσφυγες να βγουν από τη βάρκα. Από τις εικόνες των γιαγιάδων που κρατούσαν στην αγκαλιά τους προσφυγόπουλα, στις κραυγές μίσους και μισανθρωπιάς, σε πρακτικές βάρβαρες και φασιστικές, χωρίς δικαιολογίες και στρογγυλέματα.

Αυτοί που σπέρνουν πολέμους και γεννούν την προσφυγιά κραυγάζουν ότι οι φτωχοί και οι κατατρεγμένοι είναι εισβολείς 

Οι πολεμικές ιαχές της κυβέρνησης, η ρητορική περί ‘εισβολής’ και ‘ασύμμετρης απειλής’ που χρησιμοποιείται συστηματικά και ξεδιάντροπα από πολλά μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να καλύψουν τις βαθύτερες αιτίες που κρύβονται πίσω από τα τεράστια κύματα προσφύγων, τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή. Το ελληνικό κράτος, με τη σύμπνοια όλων των αστικών κυβερνήσεων που κυβέρνησαν και κυβερνούν, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τον ανταγωνισμό για τις ΑΟΖ και το μοίρασμα του φυσικού πλούτου στις πολυεθνικές, την απρόσκοπτη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση των βάσεων του, έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Όπως τη δική του ευθύνη έχει και το τουρκικό κράτος που εκβιάζει απαιτώντας τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπολύει εναντίον της Συρίας. Δεν πρέπει να δούμε ξεκομμένο το προσφυγικό ζήτημα από τις επεμβάσεις αυτές. 

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας από το 2016 μέχρι σήμερα μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανθρωποφύλακα της ΕΕ, εγκλώβισε και φυλάκισε χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά, έσπειρε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλη τη χώρα. Και οι δύο κυβερνήσεις (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) που χειρίστηκαν το προσφυγικό αρνήθηκαν να εντάξουν ομαλά τον προσφυγικό πληθυσμό στις πόλεις μας με δικαιώματα, κι επέλεξαν να είναι τα τσιράκια της ΕΕ, δυσχεραίνοντας εξαιρετικά τους αιτούντες άσυλο, επιλέγοντας την πολιτική των επαναπροωθήσεων και των κλειστών κι ανοιχτών φυλακών. 

Τώρα, από τη μια, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ζωές των προσφύγων και μεταναστών ως μοχλό πίεσης προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέσω της Ελλάδας προκειμένου να την υποστηρίξουν ΗΠΑ-ΕΕ στην εισβολή της στην Συρία. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση εντείνει την αντιπροσφυγική/αντιμεταναστευτική πολιτική της κλείνοντας τα σύνορα με επιχειρησιακά σχέδια που θυμίζουν πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις και φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα διπλά: και για να μην μπουν πρόσφυγες/μετανάστες και για να μην φύγουν προς τις χώρες του πλούσιου ευρωπαϊκού Βορρά. Η ΕΕ έχει σφραγίσει τα εσωτερικά της σύνορα, μετατρέποντας την Ελλάδα (και άλλες χώρες πρώτης εισόδου) σε ανθρωποφύλακες. Και οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ τώρα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ πριν, έκλεισαν τα σύνορα προς τη Δύση, συμμορφούμενοι στην πολιτική της ΕΕ. 

Η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες να εμφανίζεται ως φιλελεύθερη παράταξη με αναφορά στο κέντρο του πολιτικού τοπίου υιοθετεί στην ολότητά του ένα ακροδεξιό ρατσιστικό πρόγραμμα και συσπειρώνει γύρω της από ναζιστικά μορφώματα μέχρι μεγαλοκεφαλαιούχους παράγοντες που στηρίζουν οικονομικά την πολιτική της. Ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρείται -εργαλειοποιώντας τον υποτιθέμενο ‘κίνδυνο’ από την είσοδο στη χώρα των προσφύγων/μεταναστών που θέλουν να μετακινηθούν στις χώρες της Ευρώπης- φαίνεται ότι είναι στα σχέδιά της, σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του κόσμου από την επερχόμενη οικονομική κρίση. 

Κοινός αγώνας, ανθρωπιά και αλληλεγγύη

Οι εικόνες που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από μερίδα φασιστοειδών στα νησιά θυμίζει τις χειρότερες στιγμές στην ανθρώπινη ιστορία. Η υποψία, αν όχι η βεβαιότητα, ότι παρόμοιες εικόνες θα καταγράφονταν στην ενδοχώρα σε παρόμοιες συνθήκες, προκαλεί αμηχανία μπροστά στον εντινόμενο εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. 

Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να απομονώσουμε και να αντιπαρατεθούμε σε αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές, να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας. Ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για μια ζωή αξιοπρεπή. 

Απαιτούμε: 

· Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Να πέσουν τα τείχη της Ε.Ε. Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και να δοθούν σε όλες και όλους ταξιδιωτικά έγγραφα. 

· Άμεση κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ρατσιστικής επέλασης της ΝΔ που καταπατά το «διεθνές δίκαιο» και όλα τα δικαιώματα. Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. Προστασία στους πρόσφυγες. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. 

· Όχι στις επιχειρήσεις αποτροπής σε θάλασσα και στεριά που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Όχι δολοφονικοί φράκτες στη θάλασσα και στον Έβρο. Δικαίωμα των προσφύγων για είσοδο στη χώρα. Όχι επαναπροωθήσεις και απελάσεις. 

· Άμεση αποχώρηση από τα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών, των «ομάδων αποτροπής», του στρατού, της αστυνομίας, των λιμενικών δυνάμεων και της Frontex. Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν. Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση προς τους προορισμούς τους σε όλους τους υπόλοιπους. 

· Άμεση απελευθέρωση όσων προσφύγων και μεταναστών κρατούνται σε κλειστά κέντρα ή με δίκες – παρωδίες καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για «παράνομη είσοδο». 

· Να κλείσουν η Μόρια, η Βιάλ και το Βαθύ και να μην ανοίξει κανένα νέο στρατόπεδο κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή. 

· Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά και μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε διαμερίσματα και ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα ή προς τις χώρες προορισμού τους. 

· Δικαίωμα στην εργασία με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων. 

· Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του. 

· Να καταργηθεί ο πρόσφατος αντιπροσφυγικός νόμος που βάζει εμπόδια στην απόδοση ασύλου και ΑΜΚΑ. 

· Να απαιτήσουμε δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά. 

· Υψώνουμε τοίχο αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και ο φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας. 

· Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και την παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών. 

· Κλείσιμο όλων των βάσεων στην Ελλάδα. 

· Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι. 

· Ειρήνη, Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. 

Όλοι/ες στην διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες την Πέμπτη 5 Μάρτη, 18.30 στα Προπύλαια, 

Ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον πόλεμο και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου