Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Στρατηγική μάχη για το μέλλον της εργασίας Κάτω τα χέρια από 8ωρο! Παρασκευή 28/5, Χαυτεία, 7:00μμ, 24ωρη απεργία 3 Ιούνη

Την Τετάρτη 12 Μάη η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης δημοσιοποίησαν το αντιδραστικό νομοσχέδιο που οραματίζονται εδώ και χρόνια οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις.

Δεν πρόκειται για ένα απλό νομοσχέδιο. Αποτελεί την επιτομή ενός ολόκληρου προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Απλώνοντας τον διαθέσιμο χρόνο εργασίας, σε βάθος ημέρας, εβδομάδας και έτους, στην ουσία καταργεί τη διάκριση ωραρίου και «υπερωρίας», 5ήμερου και αργιών, εργασίας και ρεπό ή αδειών. Ο χρόνος εργασίας ρευστοποιείται, σπάει τα όρια της κανονικότητας και των δεσμεύσεων του 8ώρου ή μιας συλλογικής σύμβασης, η εκμετάλλευση απογειώνεται, γίνεται πιο έξυπνη, ευέλικτη και «στην ώρα της».


Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικές αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου:

- Κατάργηση του οκταώρου και επιβολή 10ωρης εργασίας και εβδομάδας 50 ωρών εργασίας, (μέσω ατομικών συμβάσεων). Οι επιπλέον ώρες δεν θα αμείβονται, αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό ή μειωμένες ώρες. Ταυτόχρονα, η πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας- με το πρόσχημα της προστασίας του εργαζομένου- νομιμοποιεί παραπέρα το ηλεκτρονικό φακέλωμα και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

-Το καθεστώς αργίας της Κυριακής δέχεται ένα ακόμα σκληρό χτύπημα, καθώς προστίθενται νέοι κλάδοι (courier, αποθήκες και logistics, υγειονομικών και φαρμακευτικών υλικών, πληροφορική, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, βιομηχανία σκυροδέματος, εξορυκτικές δραστηριότητες κ.ά.).

-Κατάργηση του ΣΕΠΕ και μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή, αφήνοντας την εργοδοτική ασυδοσία να ξεσαλώσει.

-Ουσιαστική κατάργηση της δυνατότητας νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης με την καταβολή επιπλέον αποζημίωσης, δίνοντας στο κεφάλαιο πλήρη ασυλία για τις απολύσεις.

-Υπονόμευση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών

-Αύξηση των υπερωριών σε ετήσια βάση σε 150 ώρες με ταυτόχρονη μείωση της αξίας τους.

-Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας που αυξάνει την εντατικοποίηση της εργασίας, σβήνοντας τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου.

-Παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και στην συνδικαλιστική δράση, με ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων, ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης, αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την απεργία. Ταυτόχρονα, επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Μας αφορά!

Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση γνωρίσαμε τη ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας με την τηλεργασία την περίοδο των κλειστών σχολείων και της τηλεκπαίδευσης. Βιώσαμε την πλήρη απορρύθμιση του εργασιακού χρόνου και χώρου των εκπαιδευτικών με σεμινάρια απογευματινά και Σαββατοκύριακα, μέιλ από τη διοίκηση οποιαδήποτε ώρα και στιγμή με απαίτηση να διεκπεραιωθούν εντολές και εργασίες, τηλεκπαίδευση από το σπίτι των εκπαιδευτικών με χρήση του προσωπικού εξοπλισμού και του προσωπικού χώρου καθώς το σχολείο δεν διαθέτει σε καμία περίπτωση εξοπλισμό και επαρκές δίκτυο για όλους. Καταλαβαίνουμε τις εξελίξεις που θα επέλθουν και στη δική μας εργασία αν ρευστοποιηθούν τα πάντα!

Οι εργαζόμενοι δουλεύουμε ήδη πολύ! Αγώνας για μείωση του χρόνου εργασίας τώρα!

Το 1933 ο Βρετανός οικονομολόγος Κέυνς προέβλεπε ότι «το 2030 οι άνθρωποι δε θα χρειάζονται να δουλεύουν περισσότερο από 15 ώρες τη βδομάδα», χάρη στην αδιάκοπη άνοδο της παραγωγικότητας στον καπιταλισμό. Ως προς την παραγωγικότητα επιβεβαιώθηκε πλήρως. Σε σχέση με το χρόνο εργασίας τα πράγματα κινήθηκαν διαφορετικά.

Ένας μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ αρκεί στη δεκαετία μας να εργάζεται μόλις 11 ώρες την εβδομάδα για την παραγωγή των ίδιων πραγμάτων που μπορούσαν να παραχθούν με 40 ώρες την εβδομάδα το 1950. Κι όμως, ο χρόνος εργασίας τις τελευταίες δεκαετίες όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνεται.

Στον καπιταλισμό ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό: επιμένουν σε μεγάλο χρόνο εργασίας, την ίδια ώρα που προβλέπουν διαρκή άνοδο της ανεργίας. Ο λόγος είναι απλός: τα κέρδη τους

Γι’ αυτό το νέο τεχνολογικό-ψηφιακό περιβάλλον αντί να απελευθερώσει την εργατική τάξη και συνολικά την κοινωνία γίνεται ο βραχνάς της. Η καταπόνηση του εργαζόμενου και η κοινωνική του αποστασιοποίηση θα οξυνθούν στο έπακρο, το αμερικάνικο σλόγκαν it’s all about work θα κυριαρχήσει.

Χρόνος εργασίας για αξιοβίωτη, δημιουργική ζωή

Η απαίτηση για μειωμένο χρόνο εργασίας, σχετίζεται με τη διεκδίκηση μιας αξιοβίωτη ζωής, που σημαίνει ποιοτική υγεία και παιδεία και ελεύθερη, δωρεάν καθολική πρόσβαση στις λειτουργίες τους, οικολογική ισορροπία με προστασία περιβάλλοντος σε οικιστικές και μη περιοχές, πρόσβαση σε καλή εργασία, με καλές συνθήκες εργασίας και πλήρη δικαιώματα, θεσμούς που θα κατοχυρώνουν την ελευθερία για όλους και όλες, συλλογικά και ατομικά δικαιώματα, αλλά και ανάπτυξη κοινωνικού πολιτισμού.

Απαιτούμε επομένως μείωση του χρόνου εργασίας, όχι μόνο επειδή υπάρχει δυνατότητα, αλλά επειδή αυτό είναι προϋπόθεση για μια αξιοβίωτη ζωή για την εργαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

Ο χρόνος, ο ελεύθερος χρόνος, είναι ο χώρος, το οξυγόνο για προσωπική ανάπτυξη και κοινωνική επικοινωνία.

Καμιά αναμονή

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός για την κλιμάκωση του αγώνα με μαχητικές μορφές, νέες απεργίες, διαδηλώσεις, ώστε να μην έρθει στη Βουλή το έκτρωμα Χατζηδάκη. Σε συνέχεια των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Μάη, που μετατράπηκε σε μέρα ταξικής διεκδίκησης και αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς κυβέρνησης-εργοδοσίας, κόντρα στην υποταγμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός ενάντια στο νόμο-σφαγείο.

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Παρεμβάσεις προτείνουμε και καλούμε:

-Τρίτη 18 Μάη, στα Προπύλαια στις 7:00μμ, σε διαδήλωση ενάντια στο αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα.

-24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα τώρα που ανακοινώθηκε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη

-Συντονισμός του αγώνα, πολύμορφες δράσεις στο κέντρο της Αθήνας με μετατροπή της πλατείας Συντάγματος σε κέντρο αυτών των δράσεων καθώς και στοχευμένες καταλήψεις επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών, δρόμων και άλλων εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση ενός πολύμορφου αγώνα που αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση, στην μαζική κάθοδο στον δρόμο πολλών χιλιάδων εργαζομένων που πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την πάλη, την αναμέτρηση, την σύγκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου