Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Free Palestine!

αναδημοσίευση από https://selidodeiktis.edu.gr

των Ακρίτα Καλούση, Γιάννη Μαρίνη, Γιάννη Μαρούτα, Δήμητρας Χατζέλα,

εκπαιδευτικών που συμμετείχαν, τον Μάη του 2018, στην αποστολή εκπαιδευτικών στην Παλαιστίνη, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα σχολείο για την Γάζα»

«Νάκμπα» σημαίνει «Καταστροφή». Η Παλαιστινιακή Νάκμπα, όμως, που ξεκίνησε στις 15 Μάη του 1948, δεν είναι, απλά, μια μεγάλη Καταστροφή. Για τον Παλαιστινιακό λαό η «Νάκμπα» σηματοδοτεί μια Καταστροφή που είναι σε πλήρη και συνεχή εξέλιξη, 73 χρόνια τώρα. Η φετινή επέτειος δεν σηματοδοτεί 73 χρόνια από την Nakba αλλά μάλλον 73 χρόνια διαρκούς Nakba.

Αυτή η καταστροφή κάθε φορά παίρνει νέες διαστάσεις. Αλλά ο στόχος είναι πάντα o ίδιος. Η Καταστροφή και η εξαφάνιση ενός ολόκληρου λαού.

Το apartheid του σιωνιστικού καθεστώτος το βιώσαμε ως εκπαιδευτικοί τον Μάη του 2018, στην αποστολή των εκπαιδευτικών σωματείων, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ένα σχολείο για τη Γάζα». Το Ισραηλινό κράτος, προωθώντας τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής όχθης, κατεδάφισε ένα από τα δύο σχολεία που χτίστηκαν με χρήματα από αυτήν την καμπάνια, στην περιοχή της Χεβρώνας. Είδαμε την καταστροφή στην Ζανούτα και το σχολείο σε λειτουργία στη Ραμαντάν, δίπλα μάλιστα στο ισραηλινό τείχος. Διαπιστώσαμε πόσο ευεργετική είναι η Παιδεία για τα μικρά παιδιά σε συνθήκες κατοχής.

Νιώσαμε, ως ένα βαθμό, αυτήν την «καταστροφή» όταν αντικρίσαμε τα τεράστια τείχη που έχει ορθώσει το Ισραηλινό κράτος στις περιοχές αυτές για να διαχωρίσει τα μέρη που κατοικούν οι Παλαιστίνιοι από αυτά που κατοικούν τώρα οι Ισραηλινοί. Τείχη και συρματοπλέγματα, παντού.

Τη νιώσαμε, όταν για να μεταβούμε από μια περιοχή ή πόλη σε μια άλλη, έπρεπε να περάσουμε «σύνορα» και προσωπικό έλεγχο.

Νιώσαμε αυτήν την «καταστροφή» όταν επισκεφτήκαμε το χωριό της Άχεντ Ταμίμι, το κορίτσι σύμβολο του σύγχρονου παλαιστινιακού αγώνα που στάθηκε στο ύψος της απέναντι στην αστυνομία και στο στρατό κατοχής του κράτους του Ισραήλ. Το νιώσαμε όταν πάνω από αυτό το χωριό αιωρούνταν ένα Zeppelin εξοπλισμένο με κάμερες και μικρόφωνα και παρακολουθούσαν κάθε κίνηση στο χωριό.

Νιώσαμε αυτήν την «καταστροφή» όταν επισκεφτήκαμε την ανατολική Ιερουσαλήμ και διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια την τρομοκρατία που ασκούνταν από του πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες που ήταν σε κάθε βήμα, στενό και σοκάκι, δρόμο και λεωφόρο.

Τη νιώσαμε όταν μείναμε έκπληκτοι βλέποντας να κυκλοφορούν ανάμεσα μας Ισραηλινοί «πολίτες» οπλισμένοι με σύγχρονα όπλα για την «αυτοάμυνά» τους.

Αυτός ο αφανισμός έχει εμφανή ταξική διάσταση με τη φτώχεια, την ανεργία και την ανύπαρκτη πρόσβαση ενός μέρους των Παλαιστινίων σε βασικά αγαθά.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι συνέχεια των εκτοπισμών των Παλαιστινίων από τη γη τους και συμβαίνει εδώ και χρόνια στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινοί έποικοι με τη βοήθεια του Ισραηλινού κράτους εκτοπίζουν Παλαιστίνιους από τα εδάφη τους , κλέβουν τα χωράφια τους, τα κτήματα τους και την παραγωγή τους. Τους εκτοπίζουν και οικοδομούν μέσα «σε μια νύχτα» οικισμούς Ισραηλινών εποίκων.


Στην ανατολική Ιερουσαλήμ η κατάληψη σπιτιών Παλαιστίνιων είναι σε ημερήσια διάταξη. Υπάρχει περίπτωση Παλαιστίνιοι να λείπουν το πρωί στη δουλειά τους και γυρίζοντας το απόγευμα μπορεί να βρουν το σπίτι τους να έχει καταληφθεί από Ισραηλινούς εποίκους. Αλλά και μέσω… διεθνών γραφείων έποικοι εξαναγκάζουν υπερήλικες και ανήμπορους άραβες να πουλάνε τα σπίτια τους.

Αυτήν τη στιγμή ο Ισραηλινός στρατός και οι έποικοι έχουν κυριολεκτικά εισβάλει στην ανατολική Ιερουσαλήμ παραβιάζοντας κάθε συμφωνία του ΟΗΕ και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό στους Παλαιστίνιους διώχνοντάς τους ακόμη και από θρησκευτικούς και λατρευτικούς χώρους όπως το τέμενος του Αλ Ακσά.

Οι αντιδράσεις των Παλαιστινίων φυσιολογικές. Διαδηλώνουν και διεκδικούν τα αυτονόητα. Να μείνουν στη γη τους και στα σπίτια τους.

Οι απαντήσεις του κράτους του Ισραήλ. Βία, τρομοκρατία, πολύ ξύλο, συλλήψεις και φυλακίσεις. Και φυσικά, για αυτό το κράτος, ο απαραίτητος βομβαρδισμός στη Λωρίδα της Γάζας, δολοφονώντας για μια ακόμη φορά άμαχους Παλαιστίνιους, ανάμεσα τους πολλά παιδιά, καταστρέφοντας πολυώροφα κτίρια αλλά και σχολεία. Ο πολυετής αποκλεισμός από τον ισραηλινό στρατό έχει, έτσι κι αλλιώς, τεράστιες συνέπειες στον Παλαιστινιακό πληθυσμό, όπου ρεύμα, νερό, φάρμακα και σήμερα εμβόλια βλέπει με το σταγονόμετρο και αν.

Αυτό που επιδιώκει το κράτος του Ισραήλ, με τη σύμφωνη γνώμη και στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, είναι να εκδιώξει όλους τους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη αφήνοντας μια νόθα Παλαιστινιακή αρχή να συνεργάζεται με το κράτος του Ισραήλ και να τους περιορίσει στη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η κατάσταση είναι εδώ και χρόνια μια καθημερινότητα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Είναι μια συνθήκη η οποία δεν είναι τυχαία. Το κράτος του Ισραήλ δημιουργήθηκε πάνω σε αυτήν την καταστροφή.

Δημιουργήθηκε και λειτουργεί πάνω σε αυτήν την καταστροφή. Η στήριξη από τα ιμπεριαλιστικά κράτη (ΗΠΑ-Αγγλία-Γαλλία-Γερμανία) και ολοκληρώσεις (ΝΑΤΟ, ΕΕ) δίνει στρατιωτική και πολιτική υπεροχή στο κράτος του Ισραήλ. Η γεωπολιτική σημασία είναι αυτή που παίζει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δεν αποτελεί απλά τον «χωροφύλακα» των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή αλλά αναδεικνύεται σε ένα «σύμμαχο» με στρατηγική οικονομική σπουδαιότητα.

Σε αυτήν τη στρατηγική έχουν ενταχθεί και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας. Από την κυβέρνηση Παπανδρέου, Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη ακολουθείται η ίδια τακτική. Ανάδειξη του κράτους του Ισραήλ σε στρατηγικό σύμμαχο και εταίρο για τον ενεργειακό έλεγχο της περιοχής της Ανατολικής μεσογείου. Διαμοιρασμός των ΑΟΖ και έλεγχος των κοιτασμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια τετραπλή συμμαχία. Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Ισραήλ.

Όλες οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτήν τη συγκυρία καθοδηγούνται από αυτό το κριτήριο. Εξ ου και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί αυτοάμυνας του Ισραηλινού κράτους, όπως και οι θέσεις των ηγετών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Να σταματήσουν τώρα οι βαρβαρότητες και οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε βάρος των Παλαιστινίων. Ήρθε η ώρα σε όλο τον «ελεύθερο δυτικό κόσμο» να αναπτυχθούν εκείνες οι διεθνιστικές επαναστατικές πρωτοβουλίες ενός γνήσιου αντιϊμπεριαλιστικού κινήματος αλληλεγγύης στο πλευρό του αγωνιζόμενου Παλαιστινιακού λαού που θα γίνει ασπίδα προστασίας του από την σιωνιστική προπαγάνδα, αλλά και συνέχισης της υλικής βοήθειας για να σταματήσει η εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων και να προχωρήσει η υπόθεση της αυτοδιάθεσής τους.

Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου