Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ μπλόκαρε τη συμμετοχή του Αριστοτέλη στην κινητοποίηση της Παρασκευής 7/5 στο ΥΠΑΙΘ Να σταματήσει η προσχηματική χρήση διαφωνιών Το μπλοκάρισμα της δράσης του σωματείου υπονομεύει τους αγώνες μας!

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Παρεμβάσεις Αριστοτέλη προτείναμε τη Δευτέρα 3/5 στο ΔΣ τη συμμετοχή του σωματείου στην κινητοποίηση της Παρασκευής 7/5 στο ΥΠΑΙΘ για τα ζητήματα των διορισμών, καταθέτοντας και αντίστοιχη πρόταση κειμένου. Η ΔΑΚΕ δεν τοποθετήθηκε ενώ δυο μέρες μετά η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ απάντησε με προσθήκες που έγιναν όλες δεκτές από εμάς εκτός από αυτές που είναι αντίθετες με τις αποφάσεις των ΓΣ του σωματείου.

Ανάμεσα στις προσθήκες της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, μία αφορούσε τη συνταγματική απαγόρευση της μονιμοποίησης των συμβασιούχων και σε αυτό τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια ότι για την εκπαίδευση και τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών δεν υπάρχει κανένα απολύτως συνταγματικό κώλυμα, οι αναπληρωτές μπορούν να μονιμοποιηθούν όλοι με βάση το πτυχίο τους και την προϋπηρεσία τους αρκεί οι κυβερνήσεις να ανακοινώσουν τον αντίστοιχο αριθμό διορισμών. Κι ότι φυσικά δεν χρειάζεται να αλλάξει το σύνταγμα για να διοριστούν όλοι οι σημερινοί αναπληρωτές! Δεν υπάρχει κανένα άλλοθι ούτε συνταγματικό κώλυμα για τις κυβερνήσεις. Η πολύχρονη αδιοριστία είναι πολιτική επιλογή τους! Και προσθέσαμε αυτή τη διευκρίνηση στο κείμενο.

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ με μια πρωτοφανή αντισυνδικαλιστική κίνηση μπλόκαρε την συμμετοχή του σωματείου και την έκδοση απόφασης αν έμπαινε αυτή η διευκρίνηση! Το περίεργο και ταυτόχρονα η απόδειξη της προσχηματικής της στάσης είναι ότι στα σωματεία Σωκράτης/Σεφέρης/Πλουμπίδης που έχει απόλυτη πλειοψηφία, δεν συμπεριέλαβε στις αποφάσεις τους την παραμικρή αναφορά περί της συνταγματικής απαγόρευσης ενώ στον Αριστοτέλη έκρινε τάχα, τόσο σοβαρό το ζήτημα ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του σωματείου!



Θεωρούμε τη συγκεκριμένη στάση υπονομευτική της δράσης του σωματείου, σε μια κρίσιμη μάλιστα περίοδο για το εκπαιδευτικό κίνημα και τους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ λειτουργεί με μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, μπλοκάροντας τη δράση του σωματείου μόνο και μόνο γιατί δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτό. Δεν είναι άλλωστε και λίγες οι φορές που καθυστερεί να απαντήσει ακόμα και για Δελτία Τύπου από κινητοποιήσεις γιατί περιμένει να βγάλουν πρώτα τα σωματεία που η ΑΣΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία και μετά ο Αριστοτέλης. Ακόμα περισσότερο έχει αρνηθεί να πάρει ο Αριστοτέλης πρωτοβουλίες συντονισμού που έχουμε προτείνει ως ΑΑΚ/Παρεμβάσεις (πχ δίχρονη προσχολική στον δήμο της Αθήνας), έχει καταψηφίσει γράμματα προς τους γονείς που εξέδωσε το σωματείο για τους αναπληρωτές, τη δίχρονη προσχολική, έχει αρνηθεί να τα διακινήσει στα σχολεία και στους γονείς, ακόμα και να βάλει τα πανό και τις αφίσες που το σωματείο έχει εκδώσει ακόμα κι όταν τα έχει ψηφίσει. Γενικά, είναι φανερό ότι η συνδικαλιστική της στάση δεν καθορίζεται από πολιτικά κριτήρια αλλά από παραταξιακά γι’ αυτό κι επιδιώκει να ακυρώσει την πρωτοπόρα δράση του Αριστοτέλη με μια τακτική φθοράς μόνο και μόνο γιατί δεν είναι σωματείο που ελέγχεται από την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ.

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/Παρεμβάσεις Αριστοτέλη δηλώνουμε ότι δεν θα ακολουθήσουμε αυτή την τακτική! Τη θεωρούμε αδιέξοδη και υπονομευτική της αναγκαίας ενότητας και αγωνιστικής συνεννόησης που έχει ανάγκη η περίοδος απέναντι στη σφοδρότητα της κυβερνητικής επίθεσης. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζόμενων και της νεολαίας και όχι μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες! Καλούμε την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στο σωματείο. Δεν μπλοκάρει τη συμμετοχή μιας παράταξης αλλά ενός σωματείου κι αυτό είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη! Τα σωματεία δεν είναι των παρατάξεων αλλά των μελών τους και των συλλογικών διαδικασιών τους και οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών τους, τη δημοκρατική λειτουργία τους και να προωθούμε τη μαχητική, ταξική κι ανατρεπτική τους δράση.



Παραθέτουμε την πρόταση ανακοίνωσης και το επίμαχο σημείο (με μπλε η προσθήκη της ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και με κόκκινο οι προσθήκες της ΑΑΚ που αρνήθηκε η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και μπλόκαρε την έκδοση της ανακοίνωσης)

Μετά από 11 χρόνια μηδενικών διορισμών, 45.000 παραιτήσεων (8.000 μόνο φέτος) μας εμπαίζουν ανακοινώνοντας 5.000 διορισμούς σε όλες τις ειδικότητες! Τέρμα πια στην κοροϊδία! Όλες και όλοι στο ΥΠΑΙΘ την Παρασκευή 7/5 στις 11πμ.

Μετά από χρόνια αδιοριστίας και περιπλάνησης, μετά από ελάχιστους διορισμούς στην ειδική αγωγή και με τεράστια κενά στα σχολεία με τον αριθμό των αναπληρωτ(ρι)ών φέτος να έχει αγγίξει τους 50.000, η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας μας εμπαίζουν για μια ακόμα χρονιά. Υπόσχονται διορισμούς-ψίχουλα σε «φάσεις» όταν οι φετινές παραιτήσεις μόνο στην πρωτοβάθμια είναι πάνω από 3.700.

Η συζήτηση για τους διορισμούς-ψίχουλα στην γενική αγωγή γίνεται με την απόλυτη εφαρμογή του προσοντολογίου με χιλιάδες αναπληρωτ(ρι)ες εκτός πινάκων ή κατακρημνισμένους στους πίνακες και την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου 4692/20 της Κεραμέως με τα νέα ωρολόγια προγράμματα να πετάνε χιλιάδες ειδικότητες εκτός σχολείου. Για μια ακόμα φορά, καταγγέλλουμε την υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των μαθημάτων των κοινωνικών επιστημών από το σχολικό πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας αντί να προχωρήσει εδώ και τώρα σε μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών, επιλέγει να στελεχώσει τα σχολεία με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που κάθε χρόνο βρίσκονται σε άλλη γωνιά της Ελλάδας, κάθε καλοκαίρι απολύονται και παραπαίουν ανάμεσα στην ανεργία και την εργασία για δεκαετίες. Παράλληλα φέτος με τις 3μηνες συμβάσεις, τη δυνατότητα απόλυσής σε διευθυντές εκπαίδευσης καθώς και τη δυνατότητας πρόσληψης ωρομίσθιων αναπληρωτών στους διευθυντές εκπαίδευσης τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτριών καταπατήθηκαν ακόμα μια φορά. Η κατάσταση της ελαστικής εργασίας για τους αναπληρωτές χειροτερεύει συνεχώς, η δουλειά και το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζονται και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών όλων των βαθμίδων καταπατούνται κατάφορα.

Οι πολιτικές στοχεύσεις να κρατούν σε ομηρία συνολικά τους συμβασιούχους εργαζόμενους στο δημόσιο αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το 2019 Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση 150 Ομοσπονδιών και σωματείων του Δημοσίου για άρση κάθε συνταγματικής απαγόρευσης σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Να σημειώσουμε ότι αυτή η απαγόρευση δεν αφορά τους αναπληρωτές-συμβασιούχους στην εκπαίδευση για τους οποίους δεν υπάρχει κανένα νομικό επιχείρημα-κώλυμα. Αρκεί η ανακοίνωση αριθμού διορισμών ίσο με τον αριθμό των αναπληρωτών που εργάζονται ήδη σήμερα με πτυχίο προϋπηρεσία. Με τον νόμο 4589/18 του Γαβρόγλου, που διατηρεί η Ν.Δ., απαξιώθηκε το πτυχίο και η προϋπηρεσία χιλιάδων συναδέλφων και απογειώθηκε το ακριβοπληρωμένο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων. Υλοποιούν από κοινού τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση και σε άλλους βασικούς τομείς του δημοσίου, όπως η υγεία. Η θέσπιση από την κυβέρνηση των τρίμηνων συμβάσεων εργασίας, η επιλογή ωρομίσθιων εκπαιδευτικών από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, η κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων σε σχέση με το μόνιμο προσωπικό (30%), αποδεικνύουν τα παραπάνω. Εξάλλου, η οδηγία του ΟΟΣΑ για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών σε ποσοστό 40% είναι σαφής, όσο και η εικόνα από τις πιο αναπτυγμένες χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία) στις οποίες η μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών δεν είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υποσχέθηκαν 15.000 μόνιμους διορισμούς σε βάθος τριετίας, ενώ ο αριθμός των αναπληρωτών ξεπερνάει το 50.000 και ο αριθμός των συντάξεων αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνες και οι δυο κυβερνήσεις με τις επιταγές ΕΕ και ΟΟΣΑ εφαρμόζουν την ολική ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση μαζί με το προσοντολόγιο που μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε άλογα κούρσας σε πίνακες κινούμενη άμμο να κυνηγούν χαρτιά και προσόντα για μια θέση λίγων μηνών κάθε χρόνο.

Την ίδια στιγμή με τα νέα αναλυτικά προγράμματα για γυμνάσιο λύκειο που θεσπίστηκαν με τον νόμο Κεραμέως 4692/20 οι κλάδοι των εκπαιδευτικών Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών Επιστημών Καλλιτεχνικής παιδείας και αρχιτεκτόνων – πολ. μηχανικών ουσιαστικά και τυπικά αφανίζονται από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση! Στεκόμαστε απέναντι στις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα, στην εξαφάνιση μαθημάτων και ολόκληρων επιστημονικών κλάδων, στην υποβάθμιση και κατάργηση των μαθημάτων της αισθητική αγωγής που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της προσωπικότητας, του αισθητικού κριτηρίου και της κοινωνικής συνείδησης και μάλιστα στην πιο κρίσιμη περίοδο των νέων. Αυτό σε συνδυασμό με την ανυπαρξία οργανικών θέσεων και την μη διάθεση της κυβέρνησης να συντάξει νέες, έχει ως αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικοί αυτοί να πετιούνται από το δημόσιο σχολείο χρόνο με το χρόνο, και έτσι χιλιάδες θέσεις εργασίας χάνονται, χιλιάδες οργανικές θέσεις τινάζονται στον αέρα, χιλιάδες συνάδελφοι θα βρίσκονται σε όλο και μεγαλύτερο καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας. Η συμπλήρωση ωραρίου για ορισμένες ειδικότητες θα είναι πρακτικά αδύνατη.

Το εκπαιδευτικό κίνημα πρέπει να βρεθεί ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη σταθερή και μόνιμη εργασία και του δημόσιου και δωρεάν σχολείου για όλες/ όλους. Οι αγώνες μας έχουν δείξει ποια είναι η μόνη λύση. Όλοι μαζί οι συνάδελφοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, σε κοινό αγώνα με τους γονείς και τους μαθητές μας για το αυτονόητο δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, για το αυτονόητο δικαίωμα του κάθε μαθητή να έχει όλους τους εκπαιδευτικούς του από την πρώτη μέρα στο σχολείο

Ο αριθμός των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων φέτος αποκαλύπτει τι συμβαίνει στην εκπαίδευση. Τα κενά είναι τεράστια, οι ανάγκες πολλές χιλιάδες και το ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση συνεχίζουν να υπόσχονται φρούδες ελπίδες για διορισμούς-ψίχουλα, ενώ μας βάζει να ανταγωνιστούμε μεταξύ μας για την κατανομή των ελάχιστων διορισμών αυτών.

Να αρνηθούμε να μετρηθούμε με τους συναδέλφους μας και να απαιτήσουμε αποφασιστικά την μονιμοποίηση όλων μας. Είναι σύγχρονη ανάγκη και απαίτηση να συσταθούν οργανικές θέσεις για όλες τις ειδικότητες και όλα των μαθήματα των ειδικοτήτων να διδάσκονται από τους αντίστοιχων συναδέλφους. Κανείς και καμιά μας δεν περισσεύει. Όπως συλλογικά αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με χιλιάδες συναδέλφους μας, συλλογικά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες όλων των παιδιών.



· Κατάργηση του νόμου Κεραμέως 4692/20, του προστοντολογίου του νόμου Γαβρόγλου και κάθε άλλης διάταξης που ακυρώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό, τεστ δεξιοτήτων και συνέντευξη. Κατάργηση των ποινών για τους συναδέλφους που παραιτούνται. Εδώ και τώρα λύση για τους απορριφθέντες λόγω παράβολου και άλλων αποκλεισμών. Όχι στους κλειστούς πίνακες.

· Μαζικοί – Μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

· Μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης της διαβίωσης των αναπληρωτών συναδέλφων με δωρεάν μετακίνηση, επίδομα στέγασης, σίτιση κ.α.

· Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα.

· Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

· Όχι στον εξοστρακισμό μαθημάτων και ειδικοτήτων. Όχι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών

· Να πάρει πίσω το ΥΠΑΙΘ τις αντιεπιστημονικές αλλαγές στο Πρόγραμμα Σπουδών του Λυκείου. Να επανέλθουν τα μαθήματα που εξοβελίστηκαν βίαια κυριολεκτικά σε ένα βράδυ!

· Να επανέλθουν όλες οι ώρες αντίστοιχων μαθημάτων που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. θεατρική αγωγή).

· Να μη χαθεί καμία οργανική θέση. Καμία ειδικότητα και κανένας συνάδελφος δεν περισσεύει.

· Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα–προστασία της μητρότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου