Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Προτάσεις της ΑΑΚ/Παρεμβάσεις στη ΓΣ σχετικά με το ωράριο των νηπιαγωγών, την καταβολή υπερωριών και τα νηπιαγωγεία

1. Ωράριο νηπιαγωγών

2. Νηπιαγωγεία στα κοντέινερ

Το ωράριο των νηπιαγωγών ενώ νομοθετήθηκε ώστε υποτίθεται να υπολογίζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, τελικά λόγω των σημαντικών διαφορών/ζητημάτων στη λειτουργία του νηπιαγωγείου όχι απλώς δεν εξασφαλίζεται η μείωση του ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά αντίθετα το ωράριο των νηπιαγωγών είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες/ους τους εκπαιδευτικούς. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και για αμοιβές συναδέλφων που κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, να τις στερεί.

Συγκεκριμένα:

• Τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων όλης της χώρας (96%), ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας και η/ο δε Προϊσταμένη/ος καλείται να υποστηρίξει το διοικητικό έργο με πλήρες διδακτικό ωράριο και με πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας.

• Το διδακτικό ωράριο Προϊσταμένων και η παροχή διοικητικού έργου εντός εργασιακού καθορίζεται όχι από τη παραπάνω νομοθεσία αλλά από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Ως εκ τούτου αν στο Νηπιαγωγείο υπάρχει πρωινή υποδοχή η/ο Προϊσταμένη/ος δεν έχει χρόνο για το διοικητικό έργο κάτι που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ Προϊσταμένων ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων.

Στα πλαίσια του συνολικού μας αιτήματος για μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας στα πλαίσια της Β’ βάθμιας, απαιτούμε άμεσα για το ωράριο των νηπιαγωγών:

· Καθολική εφαρμογή της κλιμάκωσης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας και σε όλα τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (εφαρμογή ανεξάρτητα από την οργανικότητα της σχολικής μονάδας) με απώτερο στόχο την εξίσωση με το ωράριο της Δευτεροβάθμιας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

· Υπολογισμός στο διδακτικό ωράριο και της υποδοχής-αποχώρησης και του διαλείμματος

· Την τοποθέτηση επιπλέον συναδέλφου όπου αυτό είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωση των πλεοναζουσών ωρών του ωρολογίου προγράμματος και την καταβολή αποζημιώσεων των δεδουλευμένων υπερωριών.

· Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΑΙΘ εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο αναφορικά με το ωράριο και την υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (αρ. πρωτ. 141076/Ε3/4-11-21). Η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄Αθήνας σύμφωνα με στην με αρ. Πρωτ. 141076/Ε3/4-11-21 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ οφείλει να ενημερώνει ορθώς το Π.Σ. myschool για το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς της και να χορηγεί αρμοδίως υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παραπάνω εγκύκλιο.

Διεκδικούμε να πληρωθούν οι υπερωρίες σε όσες/όσους νηπιαγωγούς εργάζονται στα πολυθέσια νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας

Οργανώνουμε

Καμπάνια ενημέρωσης, εκδίδουμε αφίσα

Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ και στη βουλή

Διεκδίκηση των υπερωριών για τις/τους νηπιαγωγούς που εργάζονται σε 4θέσια και άνω νηπιαγωγεία


ΝΕΟΙΔΡΥΘΕΝΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Τα νηπιαγωγεία δεν λειτουργούν με αέρα κοπανιστό! Έκτακτη χρηματοδότηση για τα νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία στα κοντέινερ της Αθήνας ΤΩΡΑ! Πρόγραμμα σχολικής στέγης στον δήμο της Αθήνας ΤΩΡΑ!

Η κατάσταση στα νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία του συλλόγου μας αλλά και όλης της Αθήνας που στεγάζονται σε κοντέινερ συνεχίζει να είναι απαράδεκτη!

Τα κοντέινερ παραμένουν να μην έχουν εξοπλιστεί ακόμα με το απαραίτητο παιδαγωγικό υλικό

Οι τενεκέδες-κοντέινερ έχουν ήδη παρουσιάσει κατασκευαστικά προβλήματα, παράθυρα που αν ανοίξουν δεν ξανακλείνουν, πατώματα που τρίζουν ολόκληρα όταν παιδιά και εκπαιδευτικοί περπατούν πάνω τους και πόρτες που φρακάρουν.

Οι αυλές των σχολείων δεν έχουν ούτε ένα στέγαστρο, με αποτέλεσμα τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να βράζουν στον ήλιο και να μη μπορούν να σταθούν στο προαύλιο ενώ το χειμώνα σε περίπτωση που βρέχει τα παιδιά είναι αναγκασμένα να μένουν μέσα στις μικροσκοπικές τάξεις. Τα προβλήματα αυτά εντείνονται λόγω της πανδημίας και η ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής τους γίνεται επιτακτική.

Εξαιτίας όλων αυτών οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους κι αγωνίζονται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες να προστατεύσουν το μορφωτικό δικαίωμα και τον παιδαγωγικό κι εκπαιδευτικό τους ρόλο.

Είναι απαράδεκτη η αδιαφορία της δημαρχίας Μπακογιάννη και του αντιδήμαρχου παιδείας όταν αφήνουν να συντηρούνται με αέρα κοπανιστό τα σχολεία μας! Είναι ολοφάνερο το σχέδιο τους για αποτίναξη κάθε είδους ευθύνης χρηματοδότησης των σχολείων, ενώ το βάρος θα πέφτει στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που θα ψάχνουν χορηγούς για τη λειτουργία των σχολείων τους ακόμα και για τα στοιχειώδη.

Είναι εμφανές ότι αδιαφορούν πλήρως για τις συνθήκες των σχολικών μονάδων των λαϊκών γειτονιών και δείχνουν πρωτοφανή περιφρόνηση για τις λαϊκές ανάγκες.

Απαιτούμε
Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νηπιαγωγείων που στεγάζονται στα κοντέινερ.
Να παρουσιάσει η δημοτική αρχή το πρόγραμμα ανέγερσης σχολικής στέγης για το οποίο έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό!
Να γίνουν όλες οι επισκευές για την αντιμετώπιση σοβαρών αδυναμιών στις κτηριακές υποδομές που τις κάνουν ακατάλληλες ακόμα και επικίνδυνες για εκπαιδευτικούς και παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου