Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Προτάσεις της ΑΑΚ/Παρεμβάσεις σχετικά με ΜΤΠΥ και κατάργηση πρόωρων συνατξιοδοτήσεων

1. Να σταματήσει ΤΩΡΑ η κλοπή της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων

2. Ψήφισμα για κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
Να σταματήσει ΤΩΡΑ η κλοπή της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων

Με νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση, η κυβέρνηση προωθεί τη μεταβίβαση της τεράστιας περιουσίας του μετοχικού ταμείου πολιτικών υπαλλήλων, σε «εταιρεία διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων ταμείων ασφάλισης – ανώνυμη εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών».

Με το άρθρο 35 του προωθούμενου νομοσχεδίου, το οποίο θα μείνει στη ‘’διαβούλευση’’ για μερικές ακόμα ημέρες, η κυβέρνηση μεταφέρει σε ανώνυμες εταιρείες την κινητή και ακίνητη περιουσία του ταμείου, δήθεν προς «αξιοποίηση». Περιουσία η οποία χτίστηκε απ΄ τις εισφορές των εργαζομένων και η οποία εξασφαλίζει ένα επιπλέον (έστω και κουτσουρεμένο τα τελευταία χρόνια) μέρισμα στους συνταξιούχους. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων. Περιουσία η οποία έχει αποκτηθεί αποκλειστικά από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι Δ/Υ.

Η περιούσια του ΜΤΠΥ αποτελείται: από κινητή περιουσία 440.000.000 € και ακίνητη περιούσια 40.000 τ.μ δηλαδή 1 οικόπεδο και 10 κτήρια «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας (τα 5 είναι διατηρητέα ιστορικά κτήρια), 100% εκμισθωμένα, που αποφέρουν 5,2 εκατ. ετήσια έσοδα από μισθώματα!!

Μάλιστα τονίζουμε πως στα κτήρια του ΜΤΠΥ στεγάζονται η περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους!

Εδώ και μια δεκαετία… το αφήγημα των ‘’άδειων ταμείων’’ χρησιμοποιήθηκε τόσο για τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όσο και τη μείωση των μισθών και την επιβολή πολλαπλών έκτακτων (στην πραγματικότητα μόνιμων) εισφορών.

Σήμερα το ‘’άδεια ταμεία’’ και η μεγάλη ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων γίνονται λεία στο ατέλειωτο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας.

Επισημαίνουμε πως το Μ.Τ.Π.Υ. ιδρύθηκε το μακρινό ...1887 από τους ίδιους τους Δ/Υ.και η περιουσία του ταμείου έχει δημιουργηθεί από τον μόχθο και τις εισφορές των ασφαλισμένων και σε καμία κυβέρνηση δεν θα επιτρέψουμε να βάλει χέρι σε αυτήν, δίνοντάς την σε Ανώνυμες Εταιρείες για «διαχείριση» και μελλοντική χρεοκοπία.

Αυτό το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης (άρθρα 31-34) υπερεξουσίες στον Διοικητή του Μ.Τ.Π.Υ. επί όλων των υπαλληλικών θεμάτων, δημιουργώντας στο εσωτερικό του ελληνικού δημοσίου μια ακόμη υπερδομή, πέρα και έξω από τις διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα και τον δημοσιοϋπαλληλικό έλεγχο που θα λογοδοτεί και δεν θα ελέγχεται παρά μόνο από τον εκάστοτε υπουργό. Εμείς δηλαδή, οι ιδιοκτήτες της περιουσίας αυτής, δεν θα έχουμε ούτε λόγο ούτε και γνώση για την τύχη της! Δεν ανεχόμαστε την υφαρπαγή της περιουσίας μας με το ‘’έτσι θέλω’’.Οφείλουμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο αυτό που ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο του Μ.Τ.Π.Υ., δηλαδή την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.

· Καμιά ιδιωτικοποίηση σε κανένα επίπεδο της ασφάλισης και της λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων και της έκδοσης των συντάξεων.

· Όχι στο ξεπούλημα της περιουσίας των ασφαλιστικών μας φορέων.

· Μαζικοί διορισμοί στα ασφαλιστικά ταμεία και ενίσχυση των δομών για να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.

· Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία– Να επιστραφούν πίσω τα κλεμμένα.

· Άμεση γενναία αύξηση του μερίσματος του Μ.Τ.Π.Υ και χορήγηση του ανεξαρτήτως χρόνων καταβολής εισφορών αναλογικά σε όλους του ς συνταξιούχους Δ/Υ.

· Επαναφορά της δυνατότητας χορήγησης χαμηλότοκων δανείων από το Μ.Τ.Π.Υ.



Συνυπογράφουμε το ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Υπαλλήλων του Μ.Τ.Π.Υ το οποίο συνυπογράφει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Συλλόγων του Υπουργείου Εργασίας (ΟΣΥΠΕ) και το αποστέλλουμε στο γραφείο του Υπουργού Εργασίας με κοινοποίηση στο δικό τους σύλλογο.

Το ηλεκτρονικό ψήφισμα:


Ακολουθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στις 6 Οκτωβρίου 2022 αναρτήθηκε για Διαβούλευση, έως τις 20 Οκτώβρη, σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις». Στο εν λόγω σχέδιο νόμου και ειδικά στο κεφάλαιο Ζ, στα άρθρα 30 έως και 35 και στο κεφάλαιο ΙΒ, στα άρθρα 58 έως 60 επιχειρείται η διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων και τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξή του.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των υπαλλήλων του ΜΤΠΥ ομόφωνα αποφάσισε:

• Καμία ανάγκη νομοθέτησης θέσης Διοικητή στο ΜΤΠΥ, πολλώ δε μάλλον ενός προσώπου που συγκεντρώνει πάνω του ΟΛΕΣ τις εξουσίες διοικητικές, οικονομικές, πειθαρχικές, με μόνη υποχρέωση λογοδοσίας στον/στην Υπουργό που τον όρισε.

• Καμία αλλαγή στην υφιστάμενη σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου. Στην επιχειρούμενη νέα 9μελή σύσταση του ΔΣ, τα 5 από τα 9 μέλη δεν έχουν σχέση μετόχου – μερισματούχου με το ΜΤΠΥ, τα 6 δε, ορίζονται απευθείας από την/ον Υπουργό, άρα έχουν την πλειοψηφία και στα χέρια τους περνούν οι τελικές αποφάσεις για την μοίρα της περιουσίας όλων μας.

• Η κινητή και ακίνητη περιουσία του ΜΤΠΥ, δηλαδή η περιουσία των μετόχων – μερισματούχων, είναι ΜΗ κρατική περιουσία από την ίδρυση του ΜΤΠΥ έως και σήμερα. Αποκτήθηκε από κληροδοτήματα (διαθήκες) και από τις καταθέσεις των μετόχων (δημοσίων υπαλλήλων). Ιδιοκτήτες της ακίνητης περιουσίας του ΜΤΠΥ είναι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, χήρες, χήροι, ορφανά και ανάπηρα τέκνα. Παρέμβαση σε αυτήν συνιστά ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και καταλύει την έννοια της ιδιοκτησίας, όπως αυτή περιγράφεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στον Αστικό και Ποινικό Κώδικα και στο Κληρονομικό Δίκαιο.

Απαιτούμε την άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ όλων των διατάξεων που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

2. Ψήφισμα για κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

Το Υπουργείο Εργασίας κατέθεσε νομοσχέδιο για διαβούλευση (άρθρο 16) με το οποίο καταργεί τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Αφορά τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς και γενικά όλους τους Δ.Υ. Όσοι θεμελίωναν 25ετία το 2010 (μόνο γυναίκες) ή το 2011, ή 2012 (άντρες και γυναίκες) μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη στα 55 ή στα 56 ή στα 58 αντίστοιχα, οποτεδήποτε με τη συμπλήρωση των ηλικιών που αναφέρθηκαν.

· Στο άρθρο δίνεται ένας χρόνος παράτασης δηλ. μέχρι 31.12.2022, δηλ. μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι την ημερομηνία αυτή μόνο όσοι συμπληρώνουν τα ηλικιακά όρια που αναφέρθηκαν. Μετά, δηλ. από 1.1.2023, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις μόνο στα 62.

· Να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Παν. Τσακλόγλου δήλωνε το Δεκέμβρη του 2021 στη Βουλή ότι: «Τα ζητήματα ασφάλισης, είναι θέματα δύσκολα και σύνθετα. Σκοπός του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των κανόνων απονομής και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης. Αυτό γίνεται με σταθερούς κανόνες και διαφάνεια. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας δεν έχει διαφοροποιηθεί αλλά και δεν πρόκειται να αλλάξει»!

· Τώρα το Υπουργείο επικαλείται την πρόσφατη γνωμοδότηση του ΝΣΚ που ζητάει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Αυτό στην πράξη σημαίνει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι 7 χρόνια, για να πάρει κανείς μειωμένη σύνταξη, γιατί κανένας εργαζόμενος, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, δεν πρόκειται στα 62 να έχει 40 χρόνια εργασίας και όλοι θα συνταξιοδοτούνται στα 67.

· Είναι απαράδεκτο αντί η κυβέρνηση να καταργήσει το ν. Κατρούγκαλου, να θεσπίζει, με το πρόσχημα της γνωμοδότησης του ΝΣΚ, δυσμενέστερες διατάξεις.

Απαίτηση τώρα να μη γίνει δεκτή η συγκεκριμένη γνωμοδότηση και το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα να διεκδικήσει αγωνιστικά:

-Καθολικό, Υποχρεωτικό, Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης αποκλειστικά Δημόσιο.

-Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντεργατικών - ασφαλιστικών νόμων. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου