Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών- Πίνακες γενικής αγωγής και προσοντολόγιο / Το παιχνίδι με τις ζωές χιλιάδων αναπληρωτ(ρι)ών συνεχίζεται


Ξεκάθαρη επίθεση στη σταθερή και μόνιμη εργασία και στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών

Προσοντολογίου συνέπειες

Χαιρετίζουμε και καλωσορίζουμε τους 4500 συναδέλφους που διορίστηκαν, νέοι εκπαιδευτικοί που βρεθήκαμε μαζί στο δρόμο του αγώνα όλο το προηγούμενο διάστημα, δημιουργώντας μια παρακαταθήκη ικανή να συνεχίσει αποφασιστικά το δίκαιο νικηφόρο αγώνα μας μέχρι τη μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών.

Τη στιγμή που οι διορισμοί στην ειδική αγωγή είναι γεγονός, ως αποτέλεσμα της πίεσης του κινήματος και των αγώνων των εκπαιδευτικών ενάντια στη χρόνια αδιοριστία, η εφαρμογή του προσοντολογίου έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολυμένους εκπαιδευτικούς. Οι πίνακες είναι φανερά πια μια κινούμενη άμμος, αφού αναπληρωτ(ρι)ες έχουν πέσει μέχρι και 2-3 χιλιάδες θέσεις.

Το μόνο εισιτήριο πλέον για μια θέση ελαστικής επισφαλούς εργασίας είναι η αγορά κάποιου προσόντος και η ατομική διαπραγμάτευση της εργασίας/ανεργίας καθώς ο κάθε ένας/μια φτιάχνει το ατομικό του πορτφόλιο, το προσωπικό του βιογραφικό για να διεκδικήσει την παραπάνω θέση. Το προσοντολόγιο απαξιώνει βήμα-βήμα την προϋπηρεσία, μέχρι το πτυχίο και το μεταπτυχιακό, βάζοντας τον εργαζόμενο να μαζεύει αέναα προσόντα, σε μια κατάσταση διαρκούς οικονομικής και ψυχολογικής εξαθλίωσης, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες θα μπορούν να αλλάζουν την μοριοδότηση και τα ίδια τα προσόντα αυτά σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εδραιώνοντας την εκ περιτροπής εργασία και την ανακύκλωση της ανεργίας-εργασίας. Έτσι ο κάθε αναπληρωτής και η κάθε αναπληρώτρια είναι ένα προϊόν, πουλάει το μορφωτικό του κεφάλαιο στο εξοντωτικό καπιταλιστικό σύστημα, ενώ συνθλίβεται η συλλογικότητα, τρέφεται ο ανταγωνισμός και ο κλάδος διασπάται. 

Τεράστιος αριθμός απολυμένων και αποκλεισμένων εκπαιδευτικών

Το προσοντολόγιο αποτελεί τρόπο απόρριψης και όχι πρόσληψης. Ο αριθμός των σχεδόν 15.000 αποκλεισμένων και απολυμένων εκπαιδευτικών είναι πολύ μεγάλος. Αποκλεισμένοι από τους πίνακες λόγω παραβόλου, μη εξομοίωσης πτυχίων, λαθών και άλλων ζητημάτων που προκύπτουν από την εφαρμογή του προσοντολογίου στους πίνακες των ΕΕΠ και ΕΒΠ, της ειδικής και της γενικής στην α/θμια και στη β/θμια δείχνουν πως το προσοντολόγιο και οι διατάξεις του τιμωρούν, απορρίπτουν και απολύουν. Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 4692/20 και τα αντιεκπαιδευτικά αναλυτικά προγράμματα συμπληρώνουν το παζλ της «εξαφάνισης» θέσεων εργασίας. Αν δηλαδή προσθέσουμε και τις απολύσεις των εκπαιδευτικών από τις συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων λόγω της αύξησης των μαθητών στις τάξεις, αλλά και τις απολύσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (θεατρική αγωγή, εικαστικά, μουσική, κοινωνικές επιστήμες) που καταργούνται και των κομμένων ωρών των μαθημάτων της φυσικής, χημείας και βιολογίας που υποβαθμίζονται, μιλάμε για πολύ μεγαλύτερο αριθμό απολυμένων εκπαιδευτικών.

Προσλήψεις με τους προσωρινούς πίνακες

Οι επιθέσεις της κυβέρνησης στα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών και μαθητών αναδεικνύονται και με την απόφαση των προσλήψεων των αναπληρωτών για το έτος 2020-21 από τους προσωρινούς πίνακες για την γενική αγωγή. Οι προσλήψεις από πίνακες γεμάτους λάθη, χωρίς την εξέταση των ενστάσεων και με τον αποκλεισμό χιλιάδων είναι κατάφωρη αδικία για όλους τους/τις συναδέφλους/ισσες, όχι μόνο όσους έχουν προϋπηρεσία και κινδυνεύουν να την χάσουν ή να μην πιάσουν την τοποθεσία επιλογής τους κλπ, αλλά και τους νέους συναδέλφους και τους νέους απόφοιτους, καθώς αυτή η παράνομη πολιτική επιλογή προσλήψεων από μη κυρωμένους πίνακες, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για διαβλητά συστήματα, αυθαιρεσίες, αδικίες και αποκλεισμούς εφ’ εξής.

Παιδεία της αγοράς

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η περσινή του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάνει σαφές ότι ακολουθούν πιστά τις βασικές κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ, της ΕΕ, του ΣΕΒ και άλλων υπερεθνικών οργανισμών: τις αρχές για ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, υπακοή της λειτουργίας και του περιεχομένου της στους νόμους της αγοράς, για ανασφάλεια, ανταγωνισμό και ατομικισμό μεταξύ των εργαζομένων. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της Κεραμέως να ψηφίσει νόμο για τα ιδιωτικά σχολεία ΑΚΟΜΑ μια φορά εν μέσω διακοπών, με κλειστά σχολεία, ο οποίος απελευθερώνει τις απολύσεις, επιτρέπει την αλλαγή ωρομισθίων, φέρνει πιο σκληρή και τιμωρητική αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς, καταπατά εντελώς τα εργασιακά δικαιώματα, τα ωράρια, τις διακοπές και τις αργίες. Δεν θα αργήσουν να έρθουν όλα αυτά και στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ η κουλτούρα της αξιολόγησης, της υπακοής και της υποταγής προωθείται εδώ και πολλά χρόνια και υπογραμμίζεται σε όλους τους νόμους που έχουν έρθει από την εκάστοτε κυβέρνηση, και την περσινή και την φετινή.

Η δικής μας απάντηση

Η δικιά μας ΝΙΚΗ θα επιβληθεί από το πανεκπαιδευτικό κίνημα, που θα υπερασπιστεί το αποκλειστικό εργασιακό δικαίωμα που απορρέει από το πτυχίο, στο όνομα και των νέων αποφοίτων.
Η δικιά μας ΝΙΚΗ θα επιβληθεί με την αναγνώριση της ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ως αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και περιπλάνηση.
Ως την οριστική κατάργηση του Προσοντολογίου, ένα αίτημα που αναδείχθηκε από τις μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και θάφτηκε μέσα στη γραμμή συμβιβασμού των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.

Στο σύγχρονο μοντέλο της οικονομίας που θέλει να φτιάξει σε κάθε εργασιακό χώρο φθηνούς, ελαστικά εργαζόμενους διαθέσιμους, «καταρτισμένους» και ευπροσάρμοστους σε εργασιακές συνθήκες γαλέρας× Στο σχολείο της κατηγοριοποίησης, της αξιολόγησης, του ανταγωνισμού και των ακραίων ανισοτήτων απαντάμε αποφασιστικά ότι δεν είναι πολυτέλεια η απαίτηση για μόνιμους διορισμούς στο ύψος των αναγκών των μαθητών μας. Απαιτούμε την κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών κάθε ειδικότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης αποκλειστικά με μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, πλήρη στελέχωση όλων των υποστηρικτικών δομών, τη φοίτηση όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά τμήματα, την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6 κ.α.

Για τις απολύσεις, τους αποκλεισμούς και την επισφαλή εργασία, μόνος δρόμος είναι η κατάργηση του προσοντολογίου, του νόμου Κεραμέως για την «αναβάθμιση» του σχολείου και όλων των αντιεκπαιδευτικών και αντεργατικών νόμων.

Απαιτούμε εδώ και τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς/ μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Αυτά είναι ο κοινός τόπος όλων μας, αυτά μας ενώνουν και αυτά πρέπει να διεκδικήσουμε!

Απαιτούμε:


  • Καμία απόλυση, κανένας αποκλεισμός αναπληρώτριας/τη λόγω παραβόλου ή άλλων λαθών
  • Όχι προσλήψεις από τους προσωρινούς πίνακες της γενικής παιδείας
  • Καμία περικοπή προϋπηρεσίας για τις αναπληρώτριες Δινοπούλου και Μαργαρίτη που εκλέχθηκαν στα ΔΣ των σωματείων τους το ακαδ. έτος 2018-19.
  • Κατάργηση του προσοντολογίου και του νόμου 4589/19
  • Κατάργηση του νόμου 4692/20 Κεραμέως για την παιδεία
  • Ανάκληση της ΚΥΑ για τα ωρολόγια προγράμματα που καταργεί και εκμηδενίζει ειδικότητες
  • Μονιμοποίηση/ Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία
πηγή: http://sidonistikoanapliroton.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου