Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Οι ανάγκες σε ΖΕΠ και Παράλληλη Στήριξη δεν είναι φαντάσματα! Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση προσλήψεων συγχρόνως σε όλες τις δομές

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Υπουργείου καταστρατηγώντας τη νομοθεσία και παραβιάζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών να «προσδιορίσει» τα λειτουργικά κενά των σχολείων εσπευσμένα πριν το άνοιγμα και «κατά το δοκούν» της κατασκευής μιας «κανονικότητας» με ελάχιστα κενά, πολλούς «πλεονάζοντες» και τις λιγότερες δυνατές προσλήψεις αναπληρωτών είναι προφανές ότι μέσα στον Αύγουστο δεν είναι δυνατόν να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός κενών ανά περιοχή. Ωστόσο το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε μία Α΄ φάση προσλήψεων, με κενά κατά προσέγγιση προς τα κάτω(!) και φυσικά πολύ κατώτερη των αναγκών. Προφανώς η ηγεσία του υπουργείου ενδιαφέρεται για την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των προσλήψεων και όχι για τα τμήματα και τους μαθητές που θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς στον αγιασμό, αλλά ούτε και για τις αδικίες που δημιουργούνται στις προσλήψεις.

Επιπλέον για αυτή την Α΄φάση οι ανάγκες για προσλήψεις σε ΖΕΠ και σε παράλληλη στήριξη φαντάζουν ανύπαρκτες γαι το Υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο οι ανάγκες σε ΖΕΠ και σε Π.Σ. είναι γνωστές και έχουν κατατεθεί από τον Ιούνιο. Τι έγινε με τις δήθεν εξασφαλισμένες πιστώσεις που δήθεν ήταν ισάριθμες με την περσινή χρονιά; Με ποια δικαιολογία ανοίγουν τα σχολεία χωρίς παράλληλη στήριξη και τάξεις υποδοχής;

Προφανώς στην αντίληψή του Υπουργείου η στήριξη της ειδικής αγωγής και της εκπαίδευσης αλλοδαπών μαθητών μπορεί να περιμένει ή ακόμη και να μην υπάρξει ποτέ και για μερικά παιδιά τα σχολεία να μην ανοίγουν στην ώρα τους. Ενόψει λοιπόν διαγράφεται το γνωστό κόλπο λογιστικής λογικής για την «εξασφάλιση πιστώσεων»; Δηλαδή μειώνουν το χρόνο εργασίας για τους αναπληρωτές στην Παράλληλη Στήριξη για να αυξηθούν οι πιστώσεις με τα ίδια λεφτά, αφού θα είναι μικρότερες σε διάρκεια ή και ακόμη πιο ολιγάριθμες; Μήπως ετοιμάζουν δραστική μείωση ακόμη και αυτών των κουτσουρεμένων προσλήψεων σε Π.Σ. και ΖΕΠ; 

Οι αναπληρωτές συνάδελφοί μας πρέπει να γνωρίζουν ΤΩΡΑ τι θα γίνει με τις προσλήψεις αυτές και το Υπουργείο αντί διαρροών, οφείλει να ενημερώσει ΤΩΡΑ υπεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη κάθε αναβολή η περικοπή σε προσλήψεις και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Παράλληλα η τακτική της επανάληψης των τμηματικών προσλήψεων φαίνεται να διαγράφεται ξανά απειλητικά. Πολλές μικρές φάσεις προσλήψεων, αντί για μεγάλη φάση από την αρχή, για όλες τις ειδικότητες και ανάγκες, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και τεράστιες αδικίες στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Ταυτόχρονα:

Οι απορριφθέντες λόγω παραβόλου είναι αόρατοι για το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση! Με την δημοσίευση της πρόσκλησης δήλωσης περιοχών, εκπνέει και η τελευταία ελπίδα 15.000 και πλέον εκπαιδευτικών, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τουλάχιστον δύο έως τρία χρόνια ανεργίας και ένα φάντασμα παραλογισμού που απαιτεί παράβολα και πίνακες διορισμού για να προσλαμβάνει αιώνιους αναπληρωτές. Οι ζωές των συναδέλφων μας δεν κοστίζουν 3 ευρώ.

Οι προσλήψεις από προσωρινούς πίνακες αποτελούν στην πραγματικότητα εισιτήριο απολύσεων και ανεργίας ! Πράγματι:

· Όσοι έχουν αποκλειστεί από τους πίνακες αυτούς άδικα, πίνακες που επισήμως περιέχουν λάθη, αποκλείονται και από την εργασία με την έναρξη της χρονιάς αλλά ακόμη και όταν δικαιωθούν με τους οριστικούς πίνακες, καμία εγγύηση δεν υπάρχει για αυτούς ότι θα εργαστούν φέτος. 

· Όπως επισημαίνεται στην προκήρυξη για την πρόσληψη αναπληρωτών -ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (23)- «δεδομένου ότι καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η έκδοση των οικείων τελικών πινάκων Α΄ Γενικής Εκπαίδευσης πριν την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021» ενεργοποιείται η παρ.6 του άρθρου 63 του ν. 4589/2019 ( προσοντολογίου) και η οποία ορίζει :« Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκτάκτων και επειγόντων λόγων δημοσίου συμφέροντος μπορούν να προσλαμβάνονται προς κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι υποψήφιοι που είναι ενταγμένοι στους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες, σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων, και μέχρι την έκδοση των τελικών πινάκων. Με την έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων, οι συμβάσεις των ήδη προσκληθέντων που δεν δικαιούνταν την πρόσληψη λήγουν αυτοδικαίως, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης για την αιτία αυτή.» Βρισκόμαστε δηλαδή αντιμέτωποι με έναν αληθινό παραλογισμό: Το κράτος θεσμοθετεί με νομικό πλαίσιο την πρόσληψη υποψηφίων μέσω προσωρινών πινάκων, οι οποίοι ωστόσο ενδέχεται να μην δικαιούνται την πρόσληψη (!) και στη συνέχεια τους απολύει! Οι ανακατατάξεις δηλαδή που θα προκύψουν με την έκδοση των οριστικών πινάκων θα οδηγήσουν στην ξαφνική και χωρίς αποζημίωση απόλυση όσων συμπεριλαμβάνονται στους προσωρινούς πίνακες αλλά δεν δικαιούνταν πρόσληψη! Ενώ θα έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στις τάξεις τους με τα παιδιά, θα έχουν μετακινηθεί ακόμη και ολόκληρες οικογένειες, θα έχουν νοικιάσει σπίτι, ξαφνικά θα ανατραπεί ακόμη και αυτός ο προγραμματισμός της «μισής δουλειάς, μισής ζωής» και οι μαθητές τους θα αλλάξουν μεσοχρονίς δασκάλους και η λειτουργία των σχολείων θα απορρυθμιστεί ξανά για λόγους « δημοσίου συμφέροντος» (!) Η υποκρισία και ο κυνισμός των κυβερνήσεων, τωρινής και προηγούμενης, στο απόγειό τους και στο βάθος ο στόχος της διάλυσης του δημόσιου σχολέιου.!

Η λύση είναι μία και μοναδική: Κατάργηση του νόμου-καρμανιόλα 4589/2019 (προσοντολόγιο) που απαξιώνει το πτυχίο και την προϋπηρεσία χιλιάδων ανθρώπων, κατάρτηση πινάκων με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία , στοιχεία που είναι καταχωρημένα στον ΟΠΣΥΔ .

Διορισμοί ειδικής αγωγής: Οι διορισμοί αυτοί είναι πολύ λίγοι και έγιναν μέσω ενός πολύ άδικου συστήματος, που λέγεται προσοντολογιο. Δεν χαρίστηκαν από κανέναν. Ούτε από αυτή την κυβέρνηαη, ούτε από την προηγούμενη ούτε από καμία. Κερδήθηκαν μέσα από τους αγώνες και την πίεση που άσκησε το μάχιμο εκπαιδευτικό κίνημα συνολικά αλλά και το κίνημα των αναπληρωτών που τα τελευταία χρόνια συγκροτήθηκε και βγήκε μαζικά στο δρόμο με αξιώσεις τον Μάρτη του 2018, τον Γενάρη του 2019 και δεν παραχωρήθηκαν από καμία κυβέρνηση. Συνεχίζουμε ανυποχώρητα γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των αναπληρωτών παραμένει ακόμη αδιόριστη.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει ΤΩΡΑ να συγκροτηθεί να απαντήσει και να απαιτήσει:

· Άμεσους μαζικούς διορισμούς με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

· Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές.

· Αύξηση των πιστώσεων για τις δομές ΖΕΠ, παράλληλης στήριξης και ειδικοτήτων.

· Λύση για τους όλους τους αδίκως απορριπτέους. Όχι προσλήψεις από τους προσωρινούς πίνακες.

· Κατάργηση του νόμου 4589/2019


Να υπάρξει άμεσα καταγγελία και παρέμβαση από τη ΔΟΕ και τους συλλόγους για να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί το σχέδιό τους σε βάρος των αναπληρωτών και των μαθητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου