Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

ΣΤΟΠ στο παιχνίδι με τις ζωές των αναπληρωτ(ρι)ών και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών - Να γίνει το 100% των προσλήψεων στην Α' φάση, μαζί με την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ΖΕΠ


ΣΤΟΠ στο παιχνίδι με τις ζωές των αναπληρωτ(ρι)ών  και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών 

Όχι προσλήψεις από τους προσωρινούς πίνακες της γενικής αγωγής - Να γίνει το 100% των προσλήψεων στην Α' φάση, μαζί με την παράλληλη στήριξη και τα τμήματα ΖΕΠ 

Παρά τις υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για ισάριθμες με τις περσινές φάσεις αναπληρωτών, διέρρευσε τελικά μια μέρα πριν τη δήλωση περιοχών η αλήθεια. Οι προσλήψεις θα είναι μειωμένες στην Α’ φάση, αφού δεν έχουν προσμετρηθεί τα κενά στην παράλληλη στήριξη και στα τμήματα ΖΕΠ. Την ίδια στιγμή το ΥΠΑΙΘ ετοιμάζει προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών από τους προσωρινούς πίνακες της γενικής αγωγής, πράγμα που θα δημιουργήσει τρομερή αναστάτωση στη ζωή των αναπληρωτών και των παιδιών. 

Το ΥΠΑΙΘ εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά τους διορισμούς στην ειδική αγωγή και τις υποσχέσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Δεν ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για τα τμήματα και τους μαθητές που θα μείνουν χωρίς εκπαιδευτικούς στον αγιασμό, αλλά ούτε και για τις αδικίες που δημιουργούνται στις προσλήψεις. Όμως οι αναπληρωτές δεν είναι επικουρικό κομμάτι της εκπαίδευσης, αλλά το 1/3 του προσωπικού και χωρίς αυτούς δεν υπάρχουν σχολεία. 

Σχεδιάζουν προσλήψεις στο 70% των αναγκών των σχολείων. Αρνούμαστε την μείωση των αναγκών των μαθητών και των εκπαιδευτικών προς τα κάτω! Το εκπαιδευτικό κίνημα ζητά εδώ και χρόνια την κάλυψη 100% των κενών σε μια φάση το Σεπτέμβρη, ενώ η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου (και η περσινή του ΣΥΡΙΖΑ και η φετινή της ΝΔ) καλύπτει ένα μέρος των κενών, αφήνοντας σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς μέχρι και πολλούς μήνες μετά. Και τώρα μάλιστα αφήνει την ειδική αγωγή και την εκπαίδευση των αλλοδαπών μαθητών μας χωρίς υποστήριξη. 

Ποια είναι η δικαιολογία μη πρόσληψης αναπληρωτών στην Α φάση; Την στιγμή που θέλουν να κάνουν τις προσλήψεις αναπληρωτών στη γενική αγωγή από πίνακες γεμάτους λάθη χωρίς την ολοκλήρωση των ενστάσεων, και ενώ χιλιάδες αναπληρωτές έχουν οδηγηθεί στην ανεργία λόγω παραβόλου και άλλων διαδικαστικών γραφειοκρατικών λαθών, διαρρέει άλλη μια αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών και των μαθητών τους. Πρόκειται άραγε για το γνωστό «μπακαλίστικο» κόλπο για την «εξασφάλιση πιστώσεων»; Δηλαδή μειώνουν το χρόνο εργασίας για τους αναπληρωτές στην παράλληλη για να αυξηθούν οι πιστώσεις με τα ίδια λεφτά, αφού θα είναι μικρότερες σε διάρκεια; Μήπως ετοιμάζουν δραστική μείωση των προσλήψεων σε παράλληλη και ΖΕΠ; Οι ανάγκες σε παράλληλες στηρίξεις και τμήματα ΖΕΠ έχουν γνωστοποιηθεί από τις αιτήσεις που έχουν γίνει τον Ιούνιο. Είναι ανεπίτρεπτο να φτάνουμε μια ανάσα πριν τις δηλώσεις περιοχών και εκπαιδευτικοί να μην ξέρουν τι να κάνουν, ενώ ο γονείς να βρίσκονται σε πανικό καθώς δεν γνωρίζουν αν και πότε θα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζονται τα παιδιά τους. 

Οι αναπληρωτές εν μέσω της δήλωσης περιοχών, πρέπει να γνωρίζουν ΤΩΡΑ τι θα γίνει με τις προσλήψεις αυτές και το υπουργείο αντί διαρροών, οφείλει να ενημερώσει ΤΩΡΑ υπεύθυνα. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη κάθε αναβολή η περικοπή σε προσλήψεις και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. 

Προσλήψεις αναπληρωτών με τους προσωρινούς πίνακες: ακόμα και τα λάθη του συστήματος καλούνται να τα πληρώσουν οι αναπληρωτές! 

Απίστευτο το τι θα γίνει στα σχολεία φέτος εάν ισχύσει κανονικά ο νόμος του προσοντολογίου! Από την προκήρυξη για την πρόσληψη αναπληρωτών: «ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (23): Δεδομένου ότι οι προσωρινοί πίνακες των Προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 Γενικής Εκπαίδευσης εκδόθηκαν μόλις πρόσφατα από την κατά νόμο αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή του Α.Σ.Ε.Π. – ειδικά, δε, για τη 2η εξ αυτών τελεί ακόμη σε ισχύ η προθεσμία υποβολής σχετικών ενστάσεων από τους υποψηφίους, ενώ για την 1η εξ αυτών η σχετική διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου 2020 – καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η έκδοση των οικείων τελικών πινάκων Α΄ Γενικής Εκπαίδευσης πριν την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021. Υπό το πρίσμα αυτό – και δεδομένου ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος, και ειδικότερα η έγκαιρη στελέχωση και η εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, το επιβάλλουν – η Διοίκηση ενεργοποιεί την ανωτέρω δυνατότητα (της παρ.6 του άρθρου 63 του ν. 4589/2019 νόμος Γαβρόγλου) και καλεί για υποβολή προτιμήσεων τους ενταγμένους στους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης, προκειμένου να διενεργήσει από τους εν λόγω πίνακες τις προσλήψεις αναπληρωτών (μέχρι και την έκδοση των τελικών πινάκων)». 

Το άρθρο 63, παρ. 6 του ν. 4589/2019 (προσοντολόγιο Γαβρόγλου) που συμπεριλαμβάνεται στην προκήρυξη για την πρόσληψη των αναπληρωτών αναφέρει: «6. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις εκτάκτων και επειγόντων λόγων δημοσίου συμφέροντος μπορούν να προσλαμβάνονται προς κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκπαίδευσης ως προσωρινοί αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι υποψήφιοι που είναι ενταγμένοι στους προσωρινούς αξιολογικούς πίνακες, σύμφωνα με τη διαδικασία των προηγούμενων παραγράφων, και μέχρι την έκδοση των τελικών πινάκων. Με την έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων, οι συμβάσεις των ήδη προσκληθέντων που δεν δικαιούνταν την πρόσληψη λήγουν αυτοδικαίως, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αποζημίωσης για την αιτία αυτή.» 

Δηλαδή όσες και όσοι έχουν αποκλειστεί από τους πίνακες άδικα και οι ενστάσεις τους θα δικαιωθούν με τους οριστικούς πίνακες φέτος δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν. Όσες και όσοι είναι στους πίνακες και δουλέψουν φέτος αλλά μετά την έκδοση των τελικών πινάκων φανεί ότι δεν δικαιούνταν αυτή την πρόσληψη, ενώ θα έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν με παιδιά, θα έχουν νοικιάσει σπίτι, ίσως ακόμα ολόκληρες οικογένειες να έχουν μετακομίσει, ξαφνικά θα βρεθούν απολυμένες/οι! 

Είναι φανερό ότι η χρήση των προσωρινών πινάκων είναι, όχι απλώς προβληματική, αλλά εντελώς αυθαίρετη κι άδικη! Δημιουργεί ανεξέλεγκτες συνθήκες ντόμινο. 

Οι προσλήψεις αναπληρωτών με τους προσωρινούς πίνακες του προσοντολογίου γίνονται για να κατοχυρωθεί και στη γενική αγωγή το προσοντολόγιο και ταυτόχρονα να συνηθίσουν οι εκπαιδευτικοί στην αυθαιρεσία, τον αιφνίδιο εργασιακό αποκλεισμό. 

Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν πήρε καμία πρωτοβουλία για να εμποδίσει τη χρήση των προσωρινών πινάκων. ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ, ΑΕΕΚΕ, ΑΣΕ/ΠΑΜΕ δεν θέτουν το ζήτημα της ακύρωσης προσλήψεων αναπληρωτών με αυτούς. 

Η ζωή των αναπληρωτ(ρι)ών ΔΕΝ είναι παιχνίδι. Δεν θα επιτρέψουμε οι μαθητές μας να στερούνται εκπαίδευσης και στήριξης για να κάνει το υπουργείο τις οικονομικές και επικοινωνιακές του αλχημείες, κρατώντας τους εκπαιδευτικούς όμηρους σε μια αέναη ανακύκλωση μεταξύ ανεργίας-εργασίας. Η εφαρμογή του προσοντολογίου και του νόμου 4589/19 έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες απολυμένους εκπαιδευτικούς, οικονομικά και ψυχολογικά εξουθενωμένους, την απαξίωση του πτυχίου και της προϋπηρεσίας, ενώ ο νόμος Κεραμέως και οι έκτακτες ΠΝΠ για υβριδικά μοντέλα εξ αποστάσεως και δια ζώσης εκπαίδευσης που ετοιμάζουν, σημαίνουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους αριθμούς των εκπαιδευτικών και στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών. 



Προσλήψεις οφείλουν να γίνουν με πτυχίο και ολόκληρη προϋπηρεσία και όλοι από την Α’ φάση. Αυτή είναι η μόνη πραγματική λύση και διέξοδος και φυσικά μπορεί να πραγματοποιηθεί σε μία μέρα μια και όλα είναι περασμένα στον OPSYD. 

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει ΤΩΡΑ να συγκροτηθεί να απαντήσει και να απαιτήσει: 

• Άμεσους μαζικούς διορισμούς με μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία. 

• Κάλυψη του 100% των κενών σε μία φάση, συγχρόνως σε όλες τις δομές. 

• Αύξηση των πιστώσεων για τις δομές ΖΕΠ, παράλληλης στήριξης και ειδικοτήτων. 

• Λύση για τους απορριπτέους του παραβόλου. Όχι προσλήψεις από τους προσωρινούς πίνακες. 

• Κατάργηση του νόμου 4589/2019 

• Κατάργηση του νόμου 4692/2020 

Να υπάρξει άμεσα καταγγελία και παρέμβαση από τη ΔΟΕ και τους συλλόγους για να μην επιτρέψουμε να εξελιχθεί το σχέδιό σε βάρος των αναπληρωτών και των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου