Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Τράπεζα Πειραιώς: «Πουλά» τους εργαζόμενους …«πακέτο» με τα «κόκκινα δάνεια»
Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση την Τρίτη 4 Ιούνη στην Αττική για όλους τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς, προχωρά το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη στη σημερινή γενική συνέλευση με τους εργαζόμενους της Τράπεζας. Οι εργαζόμενοι στο τμήμα των «κόκκινων δανείων» (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς, αντιδρούν στο σχεδιασμό της τράπεζας για μεταβίβαση του RBU, μαζί με τους 1.200 εργαζόμενους που απασχολεί, σε νέα εταιρεία που θα ελέγχει η σουηδική επιχείρηση Intrum. Το αίτημα των απεργών είναι «καμιά απόσχιση-καμιά απόλυση» και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην τράπεζα.
Η τράπεζα ανακοίνωσε και επίσημα το σχεδιασμό της, με βάση τον οποίο θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες, με την Σουηδική Intrum να έχει το 80% των μετοχών και το 20% να ανήκει στην Πειραιώς. Η πρώτη εταιρεία θα αφορά στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η δεύτερη στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου της ακίνητης περιουσίας που ανήκει στην τράπεζα.

Με λίγα λόγια οι μέτοχοι της Πειραιώς «πουλούν» τους εργαζόμενους …«πακέτο» με τα «κόκκινα δάνεια» στου Σουηδικό «Fund», το οποίο στη συνέχεια θα αναλάβει να ισοπεδώσει μισθούς, να συντρίψει εργασιακά δικαιώματα, να απολύσει προσωπικό, να μεγιστοποίηση τους όρους της εκμετάλλευσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Αυτό που σήμερα εγγράφως ανακοίνωσε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς ήταν η απόσχιση του κλάδου του RBUκαι των υποστηρικτικών υπηρεσιών και την ατόφια μεταφορά σύσσωμου του προσωπικού στην εταιρεία “Intrum”, με την υπόσχεση ότι θα μπορεί να υπάρχει δουλειά για μια δεκαετία…

Μιλάμε για μια καραμπινάτη, κλασική Απόσχιση, εξ ου και ο νέος CEO της νέας εταιρείας, στην προφορική του ενημέρωση προς το προσωπικό αναφέρθηκε σε έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης με τα σωματεία, που είναι και υποχρεωτική στις περιπτώσεις αποσχίσεων. Πλέον βρισκόμαστε στο σημείο που και οι πιο δύσπιστοι ήθελαν να πιστεύουν πως δεν θα ερχόταν!

Συνάδελφοι,

Η Τράπεζα Πειραιώς επιλέγει την απόσχιση ως όχημα για την υλοποίηση των κοινών σχεδίων που Ελληνική Ένωση Τραπεζών, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει μετά τα αποτελέσματα των stress tests, για αναδιάρθρωση των τραπεζών, που μεταφράζονται σε δραστική μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Στις άλλες τράπεζες παρόμοια σχέδια προχωρούν είτε με αποσχίσεις (σε “EUROBANK” και “ALPHA” το προηγούμενο διάστημα), είτε με “εθελούσιες” απολύσεις και πιέσεις της εργοδοσίας για “οικειοθελή” αποχώρηση (ΕΤΕ, “EUROBANK”, “ALPHA BANK”). Το ζήτημα είναι κλαδικό. Δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της Πειραιώς, πόσο μάλλον μόνο τους εργαζόμενους του RBU. Γι’ αυτό και η στάση της πλειοψηφίας της ΟΤΟΕ, καθώς επίσης και των πλειοψηφιών επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο, που καθησυχάζουν, καλλιεργούν στάση αναμονής των αποφάσεων, είναι πισώπλατη μαχαιριά. Τώρα πρέπει ο αγώνας να γενικευτεί με κλαδική πανελλαδική κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια των τραπεζιτών. Τώρα χρειάζεται τα σωματεία όλων των τραπεζών να δυναμώσουν αυτόν τον αγώνα.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Κατά την ενημέρωση των σωματείων, όταν ετέθη το πιο αυτονόητο ερώτημα “τι θα συμβεί αν 1000 συνάδελφοι αρνηθούν” η αποστομωτική απάντηση της Διοίκησης της Πειραιώς ήταν πως δεν εγγυώνται πως θα υπάρχουν 1000 θέσεις εργασίας περισσευούμενες στην Τράπεζα…

Βγάζουν τους συναδέλφους του RBU εκτός τράπεζας! Μας τρομοκρατούν για να υποταχτούμε.

Τα επιχειρήματα και τα αιτήματα της απεργίας μας όχι μόνο δεν μειώθηκαν, όπως θέλουν κάποιοι να πιστέψουμε, αλλά περίσσεψαν!

Το σωματείο μας στην ανοιχτή σημερινή απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησε γενική συνέλευση εργαζομένων, στην οποία αποφασίσαμε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες σε όλη την Αττική, για όλη την Τράπεζα.

Η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα μας που εκφράζεται από εργαζομένους άλλων κλάδων, μας δυναμώνει!

-Θέλουμε να παραμείνουμε εργαζόμενοι της Τράπεζας! Δεν απολυόμαστε εθελοντικά! 

-Απαιτούμε δουλειά με δικαιώματα! 

-Καμιά απόλυση εργαζομένων – Καμιά απόσχιση να μη γίνει αποδεκτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου