Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΑΑΚ Αριστοτέλη (Παρεμβάσεις): Αγώνας Διαρκείας μέχρι τη Νίκη!

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ 

ΜΑΖΙΚΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! 

Παρασκευή 30 Μάρτη, 13.30, Προπύλαια 

Οι απαντήσεις που έδωσε ο Υπουργός Παιδείας στα δίκαια αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος την Παρασκευή 16 Μάρτη, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο: δήλωσε ότι για μία ακόμα χρονιά δεν θα γίνουν μόνιμοι διορισμοί αλλά αντίθετα, μετά τον Οκτώβρη θα ανακοινωθεί τριετές πρόγραμμα διορισμών στην εκπαίδευση, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις που παραπέμπουν στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και στα προαπαιτούμενα των αξιολογήσεων. Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν αφορούν τη μνημονιακή περικοπή των δαπανών με ότι συνεπάγεται αυτό για συγχωνεύσεις, αύξηση αναλογίας μαθητών/εκπαιδευτικών, αύξηση ωραρίου, μη υπολογισμό της ώρας της σίτισης, το καθεστώς επιτροπείας, την εφαρμογή της αξιολόγησης και την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας. 
Είναι φανερό ότι ο αγώνας για μόνιμους μαζικούς διορισμούς, για διορισμό όλων των αναπληρωτών, ο αγώνας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους/όλες, έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με τις μνημονιακές πολιτικές περικοπών, με την κατεύθυνση να καλύπτονται οι ανάγκες του δημόσιου σχολείου με ευέλικτη και ελαστική εργασία. Αυτοί είναι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ-κεφαλαίου ιδιαίτερα την εποχή της καπιταλιστικής κρίσης με στόχο την ανάκαμψη της κερδοφορίας σε βάρος των εργαζόμενων και του λαού. Η απάντηση του κινήματος με την οργάνωση μεγάλης πανεκπαιδευτικής πορείας προς το Μαξίμου στις 30 Μάρτη πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζική, ακόμα πιο μαχητική και ανυποχώρητη. Αυτή η κινητοποίηση είναι κρίσιμο να αναδείξει και με τον όγκο της και την αποφασιστικότητά της, την ανάγκη για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, για ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μηδενικών διορισμών, των μνημονίων, της λιτότητας και των περικοπών. Είναι ανάγκη να υποχρεώσει την κυβέρνηση σε υποχώρηση, να συνεχίσει και στις γιορτές με αντιπαράθεση και μετά τις γιορτές με νέα ένταση και μορφές αγώνα, έτσι που να μην απολυθεί κανένας φέτος. 

Υπερασπίζοντας το πτυχίο και την προϋπηρεσία 

Οι απόψεις που ανοίγουν την κερκόπορτα για να περάσει η πολιτική προσοντολογίου για τους διορισμούς όπως και οι απόψεις που αμφισβητούν ευθέως την προϋπηρεσία των αναπληρωτών μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Η ΕΕ, ο ΟΟΣΑ και η εργοδοσία θεωρούν τα δικαιώματα που απορρέουν από την εργασία απεχθές προνόμιο και θέλουν να τα καταργήσουν! Γι' αυτό προωθούν τις συμβάσεις της μιας ημέρας, τις λευκές συμβάσεις, τον εθελοντισμό! Για να μην έχουν κανένα δικαίωμα όσοι εργάζονται. Η προϋπηρεσία είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος που απονομιμοποίησε τον ΑΣΕΠ και την αξιολόγηση και υποχρέωσε σε προσλήψεις και χωρίς αυτόν! 
Για το τέλος της περιπλάνησης και της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εκπαιδευτικών, για την ανάσα των σχολείων μας και την υπεράσπιση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας απαιτείται να γίνει εδώ και τώρα διορισμός όλων των εκπαιδευτικών που έχουν προσφέρει υπηρεσία στα σχολεία με μοναδικά κριτήρια το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Τα 5-7-15 χρόνια δουλειά μας στα σχολεία δεν είναι υποσημείωση στα αιτήματά μας! Είναι η πραγματικότητα που βίαια βιώνουν χιλιάδες συνάδελφοί μας, που άλλοτε παραιτούνται, άλλοτε κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες από άκρη σε άκρη όλης της χώρας. 

· Η πολιτική κατεύθυνση του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για επέκταση και εξάπλωση της κινητικότητας, του εκπαιδευτικού-λάστιχο που θα είναι αναλώσιμος και χειραγωγήσιμος, που θα καλείται διαρκώς να «πιστοποιεί» την ικανότητα του να εργαστεί, με μεταπτυχιακά, διδακτορικά και τόσα άλλα κριτήρια, μας βρήκε και θα συνεχίσει να μας βρίσκει απέναντι! Είμαστε ενάντια στη μοριοδότηση και το προσοντολόγιο που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς σαν άλογα κούρσας στη διεκδίκηση θέσεων εργασίας σε μια πίτα που διαρκώς μικραίνει. Δε θα ανεχτούμε τον ανταγωνισμό και τον αλληλοσπαραγμό για μια θέση ελαστικής εργασίας. Μοναδικό κριτήριο για την ένταξή μας στην εκπαίδευση το πτυχίο μας! 

· Να θυμίσουμε επίσης ότι όλες οι πολιτικές επιλογές των τελευταίων χρόνων (Διαμαντοπούλου 3848, εθελοντική εργασία Λοβέρδος, σύστημα πρόσληψης Φίλη, σύστημα πρόσληψης στην ειδική αγωγή Γαβρόγλου) εκτός από την απαξίωση του πτυχίου, στο στόχαστρο έχουν βάλει και την προϋπηρεσία, η οποία άλλοτε παγώνει και εξαφανίζεται, και άλλοτε μοριοδοτείται ως προσόν, ακόμη κι αν αυτή προσφέρεται αμισθί! Από πότε αλήθεια απαξιώνεται η προσφορά εργασίας; Από πότε μπαίνει στο ζύγι των κριτηρίων; Πολύ δε περισσότερο, από πότε η αναγνώρισή της αποτελεί αποδοχή της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης; Και τόσα χρόνια οι συνάδελφοί μας τι έκαναν; 

Υπερασπίζοντας το δημόσιο σχολείο 

Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ, απέναντι σε κάθε μέτρο που οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και περικόπτει θέσεις εργασίας (τριμελείς επιτροπές του ΠΔ79, συγχωνεύσεις κλπ) οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, ορθώνουμε την αποφασιστικότητα του κινήματος. Η πάλη για μόνιμους μαζικούς διορισμούς πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων, μόνιμων και αναπληρωτών. Να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τις υποστηρικτικές δομές, την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, με τον αγώνα ενάντια στο ΠΔ79, με τον αγώνα για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού μνημονίου, για την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων. 

Με Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο πρώτα και κύρια με τους φοιτητές, τους μαθητές, τους γονείς, τους εργαζόμενους 

Μπροστά στις νέες προκλήσεις μπορούμε και πρέπει να πάμε αλλιώς! Με πανεκπαιδευτικό μέτωπο που θα συνενώνει όλη την εκπαίδευση σε έναν ανυποχώρητο αγώνα που θα θέσει το σύνολο των αναγκών μιας πραγματικά δημόσιας εκπαίδευσης για όλους! Που θα υπερασπίζεται ταυτόχρονα το δικαίωμα του μαθητή, του φοιτητή, του γονιού και του εκπαιδευτικού. Σε συντονισμό με το φοιτητικό κίνημα, για ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο ικανό να οργανώνει και να θέτει τον αγωνιστικό σχεδιασμό για την συνέχεια. 

Με Μέτωπο Αγώνα για Μόνιμη Σταθερή Εργασία για όλους 

Για να σπάει η υποταγή των εργαζομένων στους δημοσιονομικούς δείκτες και την προσμονή της «ανάπτυξής τους», της «εξόδου από τα μνημόνια» και τη λογική «δουλειά να υπάρχει…». Η μάχη αυτή επιδιώκουμε, με επίγνωση των δυσκολιών, να αγκαλιάσει και να συμπεριλάβει συνολικά την ανατροπή της εργασιακής κόλασης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να συναντηθεί και να γίνει γροθιά με τη μάχη των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, των επικουρικών γιατρών, των εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού. Να γίνει σύνθημα στα στόματα των νέων ελαστικά εργαζόμενων, των απλήρωτων, των ανέργων, των απολυμένων, του καθένα και της καθεμίας που κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο, προσπαθούν να τους πείσουν ότι το εργασιακό τους μέλλον είναι η απλήρωτη, εκ περιτροπής εργασία, των λευκών ή/και μιας μέρας συμβάσεων, και να γίνει διεκδίκηση για αυξήσεις στους μισθούς, μείωση του χρόνου εργασίας, μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης, για δικαίωμα όλων σε μόνιμη, σταθερή και αξιοπρεπή εργασία! 

Στις 30 Μάρτη βγαίνουμε και πάλι στο δρόμο του αγώνα!

Συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξαν οι μεγάλες κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, στις 23 Φλεβάρη στις Περιφέρειες, στις 2, 9 και 16 Μάρτη στο Υπουργείο, στις 22 Μάρτη στα Προπύλαια. Συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξαν οι καταλήψεις και οι Συνελεύσεις Αγώνα στο Υπουργείο Παιδείας. Με πανεκπαιδευτικό μέτωπο με φοιτητές, γονείς, εργαζόμενους. Με οργάνωση του αγώνα στις Γενικές Συνελεύσεις, τις επιτροπές αγώνα, το συντονισμό Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ. Με ακόμα πιο μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια. 

Διεκδικούμε: 

· Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών. Με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Διορισμός όλων των αναπληρωτών. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. 

· Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων όσων εργάστηκαν ήδη και έχει ανάγκη η εκπαίδευση (δάσκαλοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής). 

· Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις. Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013, του Αρβανιτόπουλου. Όχι στην ελαστική εργασία. 

· Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων 

Όλοι μαζί σε έναν ενωτικό, πολύμορφο, παρατεταμένο αγώνα για να σπάσουμε το φραγμό της αδιοριστίας και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. 

Ο αγώνας για μαζικούς διορισμούς ΤΩΡΑ είναι αγώνας για το δημόσιο σχολείο, είναι αγώνας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου