Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018

Ποιος φοβάται τον Συντονισμό στην Εκπαίδευση; Ποιες δυνάμεις και γιατί ακυρώνουν πάγιες αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Αριστοτέλη και μπλοκάρουν τη συμμετοχή του στο Συντονισμό των Εκπαιδευτικών Σωματείων

Με μια πρωτοφανή και αντιδεοντολογική συνδικαλιστικά απόφαση που πάρθηκε με ψήφους ΔΑΚΕ/ΠΑΜΕ/ΔΗΣΥ μπλοκαρίστηκε η συμμετοχή του Αριστοτέλη στο Συντονισμό των Εκπαιδευτικών Σωματείων, στον οποίο με πάγια απόφαση από τις Γενικές Συνελεύσεις συμμετέχει!!! Στο τέλος της ανακοίνωσης θα βρείτε το ΔΤ που ΔΑΚΕ/ΠΑΜΕ/ΔΗΣΥ αρνήθηκαν να συνυπογράψει το σωματείο. 

Η απόφαση αυτή είναι αντιδεοντολογική συνδικαλιστικά γιατί: 

1. Στις 7/3 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Συλλόγων ΠΕ-ΕΛΜΕ που είχε καλέσει ο σύλλογος Άνω Λιοσίων-Ζεφύρι-Φυλής και στην οποία συμμετείχε ο Αριστοτέλης με πάγια απόφαση των ΓΣ, με την πρόεδρο του και μέλος του ΔΣ. 
2. Γιατί το ΔΤ με το οποίο διαφώνησαν οι ΔΑΚΕ/ΠΑΜΕ/ΔΗΣΥ, αποτύπωνε τη συζήτηση και τις προτάσεις που κατέθεταν τα σωματεία χωρίς εξαίρεση και χωρίς δέσμευση. Αυτή είναι η πάγια πρακτική των Δελτίων Τύπου από τις συσκέψεις συντονισμού. Να καταγράφουν όλες τις προτάσεις και απόψεις όλων των σωματείων. Και αποτελεί βαθιά δημοκρατική πρακτική και διαδικασία που σέβεται τις εσωτερικές διαδικασίες των σωματείων. 

3. Γιατί καμία από τις τρεις παρατάξεις, ΔΑΚΕ/ΠΑΜΕ/ΔΗΣΥ δεν έκαναν έστω και μία πρόταση/παρατήρηση προς αλλαγή στο προτεινόμενο Δελτίο Τύπου. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι είχαν πολιτική δέσμευση να ακυρώσουν τη συμμετοχή του Αριστοτέλη στο Συντονισμό και όλα ήταν πρόφαση. Μόνο που μια τέτοια πολιτική απόφαση ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ τις αποφάσεις όλων των ΓΣ του Συλλόγου Αριστοτέλη από το 1997 μέχρι σήμερα!!! Αποτελεί ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ συνδικαλιστική πρακτική που δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις του σωματείου! 

Στην πραγματικότητα οι λόγοι είναι άλλοι. Και οι τρεις παρατάξεις θεωρούν εχθρικό τον συντονισμό Συλλόγων και ΕΛΜΕ, η καθεμιά για τους δικούς της πολιτικούς λόγους. Είναι ανεπιθύμητος για τα πολιτικά και συνδικαλιστικά τους πλαίσια και τις κομματικές τους δεσμεύσεις. Γι’ αυτό και χρησιμοποιούν κάθε τρόπο για να τον υπονομεύσουν. 

Η ΔΑΚΕ και η ΔΗΣΥ θέλουν σιγή νεκροταφείου στο πρωτοβάθμιο σωματείο. Βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία με στόχο να αποτρέψουν κάθε συντονισμένο αγώνα που θα γινόταν ικανός να κλονίσει και να ανατρέψει την επίθεση. Επιδιώκουν να μπλοκάρουν τα ενοχλητικά σωματεία, να τα καταστήσουν ανίκανα να οργανώσουν αγώνες ανατροπής, ώστε να προχωρά αυτή η πολιτική ανενόχλητα! Γιατί καμία ουσιαστική διαφωνία δεν έχουν με αυτή! ΝΔ/Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της εθνικής μνημονίων που τρίβει τα χέρια της όταν περνάνε τα πιο αντιδραστικά μέτρα χωρίς φασαρίες κι αντιδράσεις, διευκολύνοντας έτσι τη δουλειά των επόμενων κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων! Γι’ αυτό η δράση των ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ εξαντλείται στις ανακοινώσεις αλλά πέραν τούτου ουδέν! Ούτε καν τις κινητοποιήσεις που αποφασίζει κεντρικά η ΔΟΕ, δεν προπαγανδίζουν με επισκέψεις και ενημερώσεις στα σχολεία του Αριστοτέλη! Μόνο στις εκλογές τους βλέπουμε! Δεν είναι το πρώτο επεισόδιο στη δράση του Σωματείου φέτος. Προσπαθούν κατ’ επανάληψη να μπλοκάρουν τη δράση του Συλλόγου ακυρώνοντας αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων (βάζουν θέμα απαρτίας όταν 100 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στη ΓΣ, προσπάθησαν να ακυρώσουν πάγιες θέσεις του Σωματείου που αφορούν την Κυριακάτικη αργία, τη μάχη ενάντια στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προστατεύουν την μνημονιακή αντιπολίτευση ζητώντας να αφαιρείται από τις αποφάσεις του Συλλόγου κάθε λέξη που αναφέρεται σε αυτή, ζήτησαν να μπει σε ανακοίνωση του Αριστοτέλη αποδοχή της πρότασης Γαβρόγλου για συνάντηση με ΔΟΕ-ΟΛΜΕ χωρίς ενοχλητικές συγκεντρώσεις, αμέσως μετά από την άγρια καταστολή στις 2/3, πρόταση που ακόμα και η ΔΟΕ με ομόφωνη απόφασή της αρνήθηκε και πολλά ακόμα)! 

Οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς ότι δεν κινητοποιούνται κι όταν παρ’ όλα αυτά οι εκπαιδευτικοί κινηθούν, όπως στις 2/3, είτε τους καταγγέλλουν (όπως ο ΔΑΚίτης πρόεδρος ΟΛΜΕ) είτε βάζουν τρικλοποδιές παντού για να απογοητεύσουν, για να ακυρώσουν και να κάμψουν τη μαχητικότητά τους. Τελικά, δεν ξεχνούν ποτέ τον ρόλο τους ως κυβερνητικός συνδικαλισμός παντός καιρού ακόμα κι όταν ΝΔ/ΠΑΣΟΚ δεν είναι στην κυβέρνηση. Σημασία έχει ότι κυβερνά η πολιτική που υποστηρίζουν, της ΕΕ, της τρόικα, των εργοδοτών και των τραπεζών! 

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ συντάχθηκε σε ανίερη συμμαχία με ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ, με τις δυνάμεις δηλαδή που κατά τα άλλα καταγγέλλει ως πουλημένο συνδικαλισμό! Κι αυτό γιατί πολύ απλά, δεν θέλει κανέναν συντονισμό που δεν τον ελέγχει πλήρως! Οι μόνοι συντονισμοί που αποδέχεται η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ είναι αυτοί που είναι φωτοτυπία των ανακοινώσεων της παράταξής της χωρίς καμία απολύτως διαφοροποίηση ή προσθήκη. Κι όταν αυτό δεν γίνεται, προτιμά να μπλοκάρει ότι κινείται. Γι’ αυτό πρώτη αυτή, μπλόκαρε τη συμμετοχή του Σωματείου στο ΔΤ χωρίς να κάνει την παραμικρή παρατήρηση. Κατηγόρησε μάλιστα ότι αποτελεί καπέλωμα η παράθεση των προτάσεων των σωματείων! Φαίνεται ότι η δημοκρατική και ισότιμη παρουσίαση όλων των προτάσεων των σωματείων, αποτελεί για την ΑΣΕ καπέλωμα, ενώ η παράθεση των προτάσεων μια παράταξης είναι για την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ μνημείο δημοκρατίας! Κατηγόρησε μάλιστα, τον πλούτο των διαφορετικών προτάσεων των σωματείων ως χυλό! 

Η ευθύνη της γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί ενώ συμμετείχε στη Συνέλευση Αγώνα στο κατειλημμένο Υπουργείο στις 2/3, ψήφισε και συνδιαμόρφωσε την απόφασή της, επέλεξε αμέσως μετά να δώσει προτεραιότητα στον κομματικό της σχεδιασμό και να θάψει την απόφαση της Συνέλευσης για απεργιακή κλιμάκωση στις 9/3. Αυτό ήταν τελικά και το βασικό της πρόβλημα στο ΔΤ. Ενώ οι εκατοντάδες διαδηλωτές έδειξαν μια δυναμική που όφειλε να την ευνοήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να την σεβαστεί, η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ έκανε τα αδύνατα δυνατά σε πλήρη σύμπραξη με ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ στον Αριστοτέλη αλλά και σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ για να την υπονομεύσει. Η προσπάθεια αυτή ακυρώθηκε από τις αποφάσεις 41 πρωτοβάθμιων Συλλόγων και ΕΛΜΕ, ανάμεσά τους και του Αριστοτέλη, που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στο Υπουργείο παιδείας και στις περιφέρειες. Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αρνείται με κάθε δικαιολογία να συμβάλει σε κοινή δράση και αγώνα, αρκείται κι επιλέγει να καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης αλλά όχι να συμβάλλει στην ανατροπή της! 

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (Παρεμβάσεις-Κινήσεις-Συσπειρώσεις) στον Αριστοτέλη δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις των ΓΣ και τον πολιτικό και μαχητικό προσανατολισμό του Σωματείου. Δεν θα κάνουμε τη χάρη του κράτους, του διοικητικού μηχανισμού και όλων των υποστηρικτών του! Ο Αριστοτέλης δεν θα μετατραπεί σε σωματείο σφραγίδα για να βγάζει κάποιες αποφάσεις για τα μάτια του κόσμου. Θα παραμείνει μαχητικό σωματείο που υπερασπίζεται έμπρακτα τις αποφάσεις, που πρωταγωνιστεί στην οργάνωση των αγώνων μέσα από τις ΓΣ και τις επιτροπές αγώνα, σε συντονισμό με τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία και τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα. 

Άλλωστε, όλες τις μέχρι σήμερα μάχες με αυτό τον τρόπο τις κερδίσαμε! Γιατί δεν εκπροσωπήσαμε ποτέ ένα συνδικαλισμό που καταγγέλλει αλλά αφήνει όλες τις αναδιαρθρώσεις να προχωρήσουν απρόσκοπτα. Αντίθετα, υπηρετούμε ένα συνδικαλισμό που θέτει όλες του τις δυνάμεις για να ανατρέψει αναδιαρθρώσεις. Έτσι, κερδίσαμε τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, έτσι παρέμειναν εκατοντάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι στην Α’ Διεύθυνση όταν το υπουργείο παιδείας από το 2013 και μέχρι σήμερα επιδιώκει να στείλει σε άλλες διευθύνσεις πάνω από 400 μόνιμους εκπαιδευτικούς, έτσι καλύφθηκαν τα κενά με προσλήψεις αναπληρωτών, έτσι έμειναν σταθεροί εκπαιδευτικοί στα ολοήμερα, έτσι αποτράπηκαν οι συμπτύξεις τμημάτων, έτσι διατηρήθηκαν εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα! Με γραμμή αποφασιστικής ανατροπής και Συντονισμένου αγώνα! Έτσι θα συνεχίσουμε! Αταλάντευτα! 

Ακολουθεί το ΔΤ που αρνήθηκαν ΔΑΚΕ/ΠΑΜΕ/ΔΗΣΥ να συνυπογράψει ο Αριστοτέλης, ενώ είχε παραβρεθεί στη σύσκεψη Συντονισμού. 

Δελτίο τύπου της σύσκεψης Συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ στις 7/3 

Την Τετάρτη 7/3 στην ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συντονισμού συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου εκπ/κών Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν: 

ΣΕΠΕ: Α’ Αθηνών, «Αθηνά», «Παρθενώνας», Δυτ. Αττικής «Κ. Βάρναλης», «Κ. Σωτηρίου», Σαλαμίνας 

ΕΛΜΕ: Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Ε΄ Αθήνας, Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτο 

Ως παρατηρητές βρέθηκαν στην συνάντηση από τον ΣΕΠΕ «Πρόοδος». 

Στη συζήτηση που έγινε κεντρικά σημεία αιχμής αποτέλεσαν η μεγαλειώδης κινητοποίηση στις 2/3 και η πανελλαδική συνέλευση αγώνα που διεξήχθη στο κατειλημμένο Υπ. Παιδείας, η συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, η καταγγελία στην υπονόμευση της συγκέντρωσης στις 9/3 και η στάση των ομοσπονδιών ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. 

Συγκεκριμένα: 

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση χιλιάδων εκπαιδευτικών στο Υπ. Παιδείας την Παρασκευή 2/3 και οι συγκεντρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας ανέδειξε με επιτακτικό πλέον τρόπο την δραματική κατάσταση των αναπληρωτών εκπ/κών και τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η αδιοριστία στα σχολεία. Η ορμή και η αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κινήματος να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τη μάχη ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και την στρατηγική επιλογή κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ για επέκταση της ελαστικής εργασίας, παρά την εκτεταμένη χρήση χημικών και την ωμή βία των ΜΑΤ που παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα, οδήγησε στην κατάληψη του Υπ. Παιδείας και στην συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήθηκε με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς. Μια συνέλευση που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχιση και την κλιμάκωση του αγώνα, καθώς ανέδειξε τις δυνατότητες του κινήματος να συζητά και να αποφασίζει κόντρα και ενάντια σε διασπαστικές λογικές και σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης και καθησυχασμού των εκπαιδευτικών. 

Η απαράδεκτη επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να συναντηθεί με τον υπουργό δυο μόλις μέρες πριν την κινητοποίηση που η συνέλευση αγώνα αποφάσισε για τις 9/3 και χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτικού κινήματος, αναδεικνύει τον φιλοκυβερνητικό κατήφορο που έχει πάρει. Οι δηλώσεις δε του προέδρου της ΟΛΜΕ για καταγγελία των διαδηλωτών ως υπαίτιων για την ακύρωση της συνάντησης με τον υφυπουργό την ημέρα της κινητοποίησης και την καταστολή που δέχτηκαν χιλιάδες συνάδελφοι αποτελούν πρόκληση προς τους μαχόμενους εκπαιδευτικούς. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πλειοψηφία της ΔΟΕ, η οποία παρότι αρνήθηκε να παρευρεθεί στη συνάντηση, εντούτοις δεν στήριξε την απόφαση για 9/3 και δεν συμβάλλει αποφασιστικά σε έναν αγωνιστικό σχεδιασμό συνέχειας των κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης του αγώνα. 

Από την πλευρά των πρωτοβάθμιων σωματείων σε Π.Ε και Δ.Ε. δηλώσαμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο και μέσο την συγκέντρωση στις 9/3, διαπιστώνοντας ότι 41 εκπαιδευτικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα προχωρούν εξίσου με τον ίδιο σχεδιασμό. Θα επιδιώξουμε τη συνάντηση του αγωνιζόμενου κόσμου της ελαστικής εργασίας με τους μόνιμους συναδέλφους, θα δώσουμε από κοινού την μάχη ενάντια στο εκπαιδευτικό μνημόνιο και την αδιοριστία. Η απόφαση της πανελλαδικής συνέλευσης είναι σταθμός στην κλιμάκωση του αγώνα και αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην υποχώρηση της γραφειοκρατίας που επιδιώκει να κλείσει το «καπάκι» της οργής του εκπαιδευτικού κινήματος. 

Οι δηλώσεις του Υπ. Παιδείας αποτελούν αιτία ξεσηκωμού. Όχι μόνο ανακοίνωσε μηδενικούς διορισμούς για το 2018, τόνισε επίσης πως ακόμη κι αν αυτοί γίνουν -σύμφωνα με τις δηλώσεις τους θα προχωρήσει σε ανακοίνωσή τους τον Οκτώβρη- εξαρτώνται απόλυτα από το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και τη συναίνεση στην ψήφιση νέων αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων. Την ίδια στιγμή, προαπαιτούμενο και όρος για το προχώρημα διορισμών τίθεται η εφαρμογή της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης, ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται το σύστημα διορισμών προκειμένου να τεθούν τα κριτήρια-προσόντα, στη λογική του προσοντολογίου του ΟΟΣΑ και του ν.3848, προκειμένου να γίνει ανακατάταξη των πινάκων και να βρεθεί ο τρόπος που θα οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες συναδέλφους μας. Την ίδια στιγμή, δηλώνει ότι το εκπαιδευτικό μνημόνιο προχωρά κανονικά με συγχωνεύσεις σχολείων, κλείσιμο τμημάτων, επιδίωξη για άμεση ή έμμεση αύξηση ωραρίου, με το νομοσχέδιο για το «Νέο Λύκειο» και τα ΕΠΑΛ, την αξιολόγηση-αυτοαξιολόγηση. 

Απέναντι στις επιδιώξεις κυβέρνησης-Ε.Ε-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ χρειάζεται να απαντήσουμε με συντονισμένο ανυποχώρητο αγώνα! Να πάρει η μάχη χαρακτηριστικά διάρκειας και κλιμάκωσης που θα διεκδικεί εδώ και τώρα το διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, θα θέσει ζητήματα συνολικής πάλης για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα απαιτώντας μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις, και θα επιδιώξει να δώσει τη μάχη μαζί με όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας. 

Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν και οι ακόλουθες προτάσεις: 

1. Κινητοποίηση στις 9/3 στο Υπ. Παιδείας στις 1.30μ.μ., με στόχο τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εκπαιδευτικών ακόμη κι από σωματεία που δεν πήραν αποφάσεις στήριξης. 

2. Νέα απεργιακή συγκέντρωση στις 16/3 στη 1μ.μ. με πανελλαδική συγκέντρωση στο Υπ. Παιδείας. 

3. Αφίσα-κάλεσμα με το σύνολο των εκπαιδευτικών σωματείων και συλλογικοτήτων για την κινητοποίηση στις 16/3 

4. Συνέντευξη τύπου σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων αναπληρωτών την εβδομάδα 12-16/3 για κάλεσμα στην κινητοποίηση της 16/3. 

5. Παρεμβάσεις και δράσεις στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου. 

6. Επιδίωξη κοινού μετώπου για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας σε όλο το Δημόσιο (γιατροί, εργαζόμενοι δήμων, υπάλληλοι Υπ. Πολιτισμού κ.α.) το επόμενο διάστημα και σύνδεση των κινητοποιήσεων. 

7. Εξωστρεφή παρέμβαση και επιδίωξη πανεκπαιδευτικού συντονισμού με όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης γονείς, μαθητές, φοιτητές. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει ένα γράμμα-επιστολή προς την κοινωνία. 

8. Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων μετά την 16 Μαρτίου για την οργάνωση και την κλιμάκωση του αγώνα. 

9. Κινητοποίηση πριν το Πάσχα με συλλαλητήριο. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε ως ενδεικτική ημ/νία η 30/3.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου