Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Προτάσεις ΑΑΚ προς την ΓΣ 28/11/2023 για ωράριο νηπιαγωγών, αξιολόγηση, προσοντολόγιο ΑΣΕΠ προσλήψεις, συλλογική σύμβαση, μονιμοποίηση νεοδιόριστων, ειδική αγωή, 18 Άνω, πρόγρμαμμα δράσης, ψήφισμα στήριξης ΠΕΣΥΘ

Ωράριο νηπιαγωγών και παρουσία

Το ωράριο των νηπιαγωγών ενώ νομοθετήθηκε ώστε υποτίθεται να υπολογίζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, τελικά λόγω των σημαντικών διαφορών/ζητημάτων στη λειτουργία του νηπιαγωγείου όχι απλώς δεν εξασφαλίζεται η μείωση του ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά αντίθετα το ωράριο των νηπιαγωγών είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες/ους τους εκπαιδευτικούς, δεν έχουν κενά ή διαλείμματα και είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις παραμένοντας μόνες/οι στις σχολικές μονάδες.. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και για αμοιβές συναδέλφων που κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, να τις στερεί.

Συγκεκριμένα:

• Τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων όλης της χώρας (96%), ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας και η/ο δε Προϊσταμένη/ος καλείται να υποστηρίξει το διοικητικό έργο με πλήρες διδακτικό ωράριο και με πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας.

• Το διδακτικό ωράριο Προϊσταμένων και η παροχή διοικητικού έργου εντός εργασιακού καθορίζεται όχι από τη παραπάνω νομοθεσία αλλά από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Ως εκ τούτου αν στο Νηπιαγωγείο υπάρχει πρωινή υποδοχή η/ο Προϊσταμένη/ος δεν έχει χρόνο για το διοικητικό έργο κάτι που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ Προϊσταμένων ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων.

Στα πλαίσια του συνολικού μας αιτήματος για μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας στα πλαίσια της Β’ βάθμιας, απαιτούμε άμεσα για το ωράριο των νηπιαγωγών:

· Μείωση των μαθητών ανά τμήμα/Στο Νηπιαγωγείο αναλογία εκπαιδευτικών-μαθητών 1/15

· Σε νηπιαγωγεία με μικρότερο αριθμό των 15 μαθητών/τριών τοποθέτηση μιας/ενός ακόμα νηπιαγωγού

· Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών και των εκπαιδευτικών ολιγοθεσίων στο επίπεδο του ωραρίου των συναδέλφων των πολυθεσίων σχολείων της Πρωτοβάθμιας με καθολική εφαρμογή της κλιμακωσής του αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας και απώτερο στόχο την εξίσωση με το ωράριο της Β/θμιας για όλους τους εκπαιδευτικούς. Υπολογισμός ως διδακτικός χρόνος όλος ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο Νηπιαγωγείο (διαλείμματα –προσέλευση –αποχώρηση).

· Την τοποθέτηση ενός/μίας επιπλέον νηπιαγωγού σε κάθε Νηπιαγωγείο, ενός/μίας επιπλέον εκπαιδευτικού σε κάθε ολιγοθέσια σχολική μονάδα, με σύσταση οργανικών θέσεων, με σταθερή σχέση εργασίας και αποκλειστική διάθεση.

· Την άμεση απόδοση των δεδουλευμένων υπερωριών στους/στις νηπιαγωγούς των οργανικά ή/και λειτουργικά 4/θέσιων νηπιαγωγείων.

· Βοηθητικό Προσωπικό (καθαρίστριες/ες-τραπεζοκόμους κλπ) με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου.

· Σύγχρονα ασφαλή Κτίρια/Ανεγέρσεις νέων σχολικών μονάδων/Όχι στα κοντέινερ και τα ΣΔΙΤ

Διεκδικούμε να πληρωθούν οι υπερωρίες σε όσες/όσους νηπιαγωγούς εργάζονται στα πολυθέσια νηπιαγωγεία του Συλλόγου μας

Οργανώνουμε

Καμπάνια ενημέρωσης, εκδίδουμε αφίσα

Κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ και στη βουλή

Διεκδίκηση των υπερωριών για τις/τους νηπιαγωγούς που εργάζονται σε 4θέσια και άνω νηπιαγωγεία



Για αξιολόγηση

Οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι εμπορευματοποίησης του δημόσιου σχολείου,

της αξιολόγησης και της πειθάρχησης, που μετατρέπουν το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύουν τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνουν τον εκπαιδευτικό,

θα καταργηθούν!

Αγώνας για τις μορφωτικές ανάγκες της νέα γενιάς

Απεργούμε Απέχουμε

Σε συνέχεια και επιβεβαίωση των μέχρι τώρα αποφάσεων των ΓΣ του Συλλόγου μας για την αξιολόγηση αποφασίζουμε:

Ακυρώνουμε την ατομική αξιολόγηση, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και όλες τις διατάξεις των νόμων 4692/20 και 4823/21 καθώς και των υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων! Δε θα επιτρέψουμε την κατίσχυσή του φόβου και της υποταγής! Κηρύσσουμε απεργία αποχή από όλες τις διαδικασίες που τους αφορούν.

Βασικό πολιτικό πλαίσιο η εναντίωση και η κατάργηση των νόμων 4692/20 και 4823/21, της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας, της ατομικής αξιολόγησης και όλων των διατάξεων που αφορούν μέντορες, εκπαιδευτικοί όμιλοι, ακύρωση του ρόλου του συλλόγου διδασκόντων ως βασικό όργανο δημοκρατικής λειτουργίας του σχολείου, νέος ρόλος του θεσμού του διευθυντή, επιμορφώσεις εκτός ωραρίου, υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ

Απαιτούμε Συνέχιση του αγώνα με νέα Απεργία Αποχή ΤΩΡΑ από τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία! Με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να ξαναβγούμε στους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής!

Καλούμε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξει Απεργία Αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης της σχολικής μονάδας των νόμων 4692/20 και 4823/21 καθώς και όλων των εφαρμοστικών νόμων και εγκυκλίων με συνείδηση, κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στον νόμο Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης. Δηλώνουμε ότι η επιλογή της ΔΟΕ να μην προχωρά σε επαναπροκήρυξη της Α-Α από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας είναι επιζήμια για τη μάχη που δίνει το εκπαιδευτικό κίνημα και αφήνει έκθετους τους εκπαιδευτικούς στις αυθαιρεσίες της διοίκησης και των στελεχών εκπαίδευσης, καθώς και στις απειλές και τους εκβιασμούς. Αυτές οι αυθαιρεσίες γιγαντώνονται φέτος με συνεχείς παραβιάσεις των αποφάσεων των συλλόγων διδασκόντων, με συνεχείς πράξεις διευθυντή και αναθέσεις, με δημιουργία ομάδων αξιολόγησης κατά παράβαση της δηλωμένης θέλησης των συλλόγων διδασκόντων. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων πραγματοποιούν μόνοι τους την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, μόνοι τους αναρτούν άξονες, μόνοι τους αναρτούν δράσεις, μόνοι τους γράφουν δράσεις στις οποίες δε συμμετέχει ο σύλλογος διδασκόντων, μόνοι τους βαθμολογούν τα σχολεία. Κάποιοι/ες μάλιστα, ενώ συγκαλούν συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων, στη συνέχεια δεν τις καταγράφουν στα πρακτικά, κρίνοντας αυθαίρετα ότι οι αποφάσεις τους είναι παράνομες και προχωρούν σε πράξεις διευθυντή και σε αναθέσεις. Καταγγέλλουμε αυτές τις τακτικές οι οποίες μάλιστα είναι καθοδηγούμενες από το Υπουργείο παιδείας με ιμάντες μεταφοράς τους τις/τους αξιολογητές/τριες σχολικούς συμβούλους στην προσπάθεια να επιβάλλουν την αξιολόγηση με κάθε αντιδημοκρατικό και εκβιαστκό μέσο και τρόπο.

- Ο Αριστοτέλης επαναεπιβεβαιώνει την απόφασή του για κήρυξη της Α-Α από το σωματείο για την αξιολόγηση του 2023-24 και των συνολικών διατάξεων των νόμων 4692/20 και 4823/21 (αξιολόγηση σχολικής μονάδας, ατομική αξιολόγηση, μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές, εκπαιδευτικοί όμιλοι, επιμορφώσεις εκτός ωραρίου, κλπ), την οποία έχει πραγματοποιήσει με εξώδικο που έχει αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες και πρωτοστατεί στον συντονισμό ΣΕΠΕ ΕΛΜΕ σε αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα προκηρύσσει στάσεις εργασίας 1-3 ώρες για το 1οή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων όπως επίσης και στάση εργασίας που καλύπτει και το ολοήμερο διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».



- Καλούμε τα Α/θμια σωματεία να συνεχίσουν τον αγώνα με προκήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας του 2023-24 και των συνολικών διατάξεων των νόμων 4692/20 και 4823/21 (αξιολόγηση σχολικής μονάδας, ατομική αξιολόγηση, μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές, εκπαιδευτικοί όμιλοι, επιμορφώσεις εκτός ωραρίου, κλπ) εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ αρνηθούν να το πράξουν και στις περιπτώσεις που δεν το έχουν πράξει. Με συντονισμό μεταξύ τους να πάρουν τη σκυτάλη και να στηρίξουν με τις αποφάσεις τους, τους συλλόγους διδασκόντων και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτή η δυνατότητα έχει αποδειχτεί από τον συντονισμό των ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν στην απεργία αποχή! Σήμερα αν υπάρξει πολιτική απόφαση να στηριχθεί η ΑΑ από τα πρωτοβάθμια, περισσότερα από 100 σωματεία έχουν τη δυνατότητα να την κηρύξουν. Αυτό οφείλουν να κάνουν και τώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

-Μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα ατομικής αξιολόγησης με συγκεντρώσεις στα σχολεία που θα αποπειραθεί αυτό και χρήση των στάσεων εργασίας που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ και ο Αριστοτέλης

-Καλούμε τις/τους διευθυντ(ρι)ες και προϊσταμένες/ους να υπογράψουν απεργία αποχή και να μη συμμετέχουν στην αξιολόγηση των νεοδιόριστων και γενικά των εκπαιδευτικών, να μη συμπληρώσουν τα στοιχεία της πλατφόρμας για το πεδίο Α2 και Β της ατομικής αξιολόγησης

-Στηρίζουμε με κάθε μέσο τον αγώνα για ακώλυτη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων (συγκεντρώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες). Προχωράμε σε νομικές προσφυγές με κάλυψη από το σωματείο όταν και εάν αυτό εκτιμηθεί νομικά ως πρόσφορο συνδικαλιστικά εργαλείο

Πρόταση αγώνα ανατροπής και νίκης

· Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση και για όλα τα βασικά αιτήματα

· Οργανώνουμε την ακύρωση των εξετάσεων PISA του 2024

· Ενημερώσεις γονιών και της τοπικής κοινωνίας με γράμματα, εκδηλώσεις, τοπικές συγκεντρώσεις

· Συνεχίζουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία της επιτροπής αγώνα. Αυτή η μάχη δε θα δοθεί δια μέσου εκπροσώπων. Θα δοθεί με επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους, με δράση και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.

· Καλούμε συντονισμό με ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ

· Διοργανώνουμε εκδήλωση για την αξιολόγηση/Προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ Μια τσάντα γεμάτη λεφτά

· Προχωράμε σε εκδηλώσεις ενημερώσεις προς τους γονείς/έκδοση γράμματος, αφίσας, πανό, ενημερωτικού υλικού

· Συνεχίζουμε τις ενημερώσεις όλων των νεοδιόριστων/Καλούμε τη ΔΟΕ να οργανώσει δια ζώσης σύσκεψη ΔΣ της Αττικής και δια ζώσης σύσκεψη νεοδιόριστων Αττικής

· Οργανώνουμε Κινητοποιήσεις στους αξιολογητές και στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

· Συνεχίζουμε τη μαζική συγκέντρωση υπογραφών στην απεργία αποχή από ατομική αξιολόγηση, αξιολόγηση σχολικής μονάδας και μέντορες/ ενδοσχολικούς συντονιστές

· Μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία που συνδέεται με την αξιολόγηση

· Επαναβεβαιώνουμε την απόφασή μας να καλύπτουμε τη συμμετοχή στις στάσεις εργασίας για το μπλοκάρισμα των αξιολογήσεων από το απεργιακό ταμείο

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο για να παραμείνουμε απλώς διαμαρτυρόμενοι αλλά ηττημένοι.

Απαιτούμε Συνέχιση του αγώνα με Νέα Απεργία Αποχή ΤΩΡΑ από τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία! Με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να ξαναβγούμε στους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής!

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,

ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ

· Κατάργηση του ν. 4589/19 του προσοντολογίου και του ν. 4692/20 Κεραμέως. Όχι σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις

· Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την ολόκληρη την προϋπηρεσία.

· Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία

Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί και υπερασπίζεται το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλες/ους τις/ους εκπαιδευτικούς, για όλους τους εργαζόμενους. Υπερασπίζεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.

Ο αγώνας μας παραμένει ανυποχώρητος! Αρνούμαστε να μετρήσουμε τις ζωές μας με ακαδημαϊκά κριτήρια ταξικού χαρακτήρα, αρνούμαστε την απαξίωση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας μας. Αρνούμαστε να στραφούμε στον ανταγωνισμό, την ανθρωποφαγία και να αποδεχτούμε τον ΟΑΕΔ ως μελλοντικό εργοδότη μας! Όπως συλλογικά αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με χιλιάδες συναδέλφους μας, συλλογικά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Το ΥΠΑΙΘΑ και η κυβέρνηση της ΝΔ ψάχνουν να προσθέσουν μια ακόμα αξιολογική κρισάρα. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ καταργεί το αυτονόητο επαγγελματικό προσόν που παρέχει το πτυχίο μια και το αποτέλεσμα της κατάταξης στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι αυτό που καθορίζει αν δικαιούται ο εκπαιδευτικός να είναι στους πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών και μονίμων. Το προσοντολόγιο και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ επιδιώκουν να αναιρέσουν την πεποίθηση του αναπληρωτή και του πτυχιούχου ότι τους αναλογεί μια θέση εργασίας στην εκπαίδευση και να διαμορφωθεί μια νέα συλλογική συνείδηση υποψηφίου, που δεν θα θεωρεί ότι "δικαιούται" οποιαδήποτε πρόσβαση στην εκπαίδευση παρά μόνο υπό την προϋπόθεση συγκέντρωσης προσόντων και επιτυχίας σε διαγωνισμούς με ατομική ευθύνη. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια και στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Απαιτούμε:

-Κατάργηση του νόμου 4589/2019 του προσοντολογίου

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

-Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία όλων των ετών που δεν έχει προσμετρηθεί.

-Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας

-Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία

-Κατάργηση του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου).

-Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτ(ρι)ών με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας

-Δημόσια ανάρτηση πινάκων πρόσληψης και τοποθέτησης για διαφανή και νόμιμη διαδικασία τοποθέτησης

-Κάλυψη όλων των αιτημάτων της παράλληλης στήριξης/ΕΒΠ με έναν εκπαιδευτικό προς έναν μαθητή. Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές σύμφωνα με τις ανάγκες

-Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές.

-Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

-Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς

Επιβεβαιώνουμε όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας σχετικά με τους διορισμούς, τον τρόπο πρόσληψης, τα δικαιώματα των αναπληρωτών!

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να αγωνιστεί για αυτά τα αιτήματα και να τοποθετηθεί καθαρά. Διαφωνούμε κάθετα με το πλαίσιο και τα αιτήματα που καθόρισε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ γιατί δεν βάζει στην προμετωπίδα το αίτημα της κατάργησης του νόμου έκτρωμα/του προσοντολογίου, όπως θα ήταν η φυσική συνέχεια μετά το αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου που είχε υιοθετήσει στη φάση των προηγούμενων αγώνων. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δηλώνει αποδοχή του προσοντολογίου και απλά παζαρέματος «βελτιωτικά» της προσμέτρησης με αυτό όλης της προϋπηρεσίας!!! Αυτό όμως δεν ακυρώνει όλα όσα φέρνει το προσοντολόγιο και έχει καταγγείλει το εκπαιδευτικό κίνημα. Αντίθετα, ουσιαστικά συμβάλει στην αποδοχή και εμπέδωση του. Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν νομιμοποιείται να αλλάζει προς το χειρότερο και κόντρα σε όλο το μεγαλειώδες κίνημα που αναπτύχθηκε τις προηγούμενο διάστημα, το βασικό αίτημα και από την πίσω πόρτα να εισάγει την αποδοχή του προσοντολόγιου στον κλάδο. Καλούμε άμεσα τη ΔΟΕ να αλλάξει την απόφασή του και να προβάλει το αίτημα της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του προσοντολογίου μαζί με τα αιτήματα που πρόβαλε το κίνημα και οι χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμοι που βγήκαν στο δρόμο.

Οποιαδήποτε υποχώρηση από το αίτημα της κατάργησης, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που αφήνει άθικτη τη βασική λογική του νόμου, που οδηγεί σε απολύσεις, αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση σε ένα μεγαλειώδες κίνημα που μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, διεκδίκησε το αυτονόητο:

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών/Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών με πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!

Το πτυχίο κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα! Δεν δεχόμαστε πιστοποιητικά παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας και έξτρα προϋποθέσεις- κριτήρια - μοριoδότηση που απαξιώνουν το πτυχίο μας, οδηγώντας σε ένα ατελείωτο δαπανηρό κυνήγι προσόντων, στρέφοντας τον έναν εκπαιδευτικό ενάντια στον άλλον. Ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα!

Η προϋπηρεσία κατοχυρώνει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία: Δεν τη βάζουμε σε καμία διαπραγμάτευση. Οι ελαστικά εργαζόμενοι έχουν οργώσει την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου σχολείου. Καμία απαξίωση της προϋπηρεσίας και κανένα ταβάνι σε αυτή. Δε χωράμε σε λίστες με μόρια και κριτήρια που αποδέχονται την ανεργία κάποιων έναντι άλλων, δε θα μοιράσουμε την πίτα που μας δίνουν, θα την μεγαλώσουμε στη βάση των αναγκών του δημόσιου σχολείου και των μαθητών μας, παλεύοντας για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών σε ένα σχολείο που θα χωρά όλη τη μόρφωση, όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Αποφασίζουμε:

-Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Αναπληρωτών/Αδιορίστων εκπαιδευτικών

-Συμμετέχουμε στο Συντονισμό των εκπαιδευτικών Σωματείων που προωθεί τις παραπάνω θέσεις

-Λειτουργούμε Επιτροπή Αγώνα

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να καταγράψει στις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας κατάργηση του νόμου του προσοντολογίου και διορισμούς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με βάση πτυχίο-προϋπηρεσία! Μας βρίσκει αντίθετους η απόφαση της 87ης ΓΣ αντιπροσώπων που χρησιμοποιεί τη λέξη «κυρίαρχο κριτήριο διορισμού», υπονοώντας ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα κριτήρια εκτός του πτυχίου και της προϋπηρεσίας, δηλαδή προσόντα!

Δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν οι διορισμοί ως «δούρειος ίππος» για την επέλαση όλης της νέο-συντηρητικής εργαλειοθήκης και των νέο-φιλελεύθερων ιδεολογημάτων του κυνηγιού προσόντων και της επισφάλειας σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, αλλά να κερδηθούν και να επιβληθούν από εμάς για εμάς, για τα κοινά – συλλογικά εργασιακά μας δικαιώματα. Ενάντια στη διάλυση του δημοσίου σχολείου (βλ. αποκέντρωση, αυτονομία, υποχρηματοδότηση κλπ.), στη μονιμοποίησης της ελαστικής εργασίας (5ετείς συμβάσεις, αξιολόγηση/ απολύσεις), στην αφαίρεση κάθε έννοιας συλλογικών και κλαδικών εργασιακών δικαιωμάτων που μεταθέτει την ευθύνη της ανεργίας στην ατομική πορεία του καθενός (π.χ. διευθυντές μάνατζερ που θα προσλαμβάνουν εκπ/κούς) και διεκδικήσεων που απορρέουν πρώτιστα από το πτυχίο (π.χ. ΠΠΔΕ), να υπερασπιστούμε τον κοινό μας τόπο: Τα χρόνια επιστημονικής, παιδαγωγικής, διδακτικής και επαγγελματικής μας (συν)ύπαρξης και στήριξης του δημοσίου σχολείου (= Πτυχίο & προϋπηρεσία).

Δηλώνουμε καθαρά!

Αυτός ο νόμος θα σαρωθεί από πανεκπαιδευτικούς κι εργατικούς αγώνες ανατροπής!



Β. ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά στερεί από χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή του παιδιού της. Αν και οι ελαστικά εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα. Το είδος της σύμβασής τους καθορίζει κατά πόσον μπορούν να εγκυμονήσουν, το πόσο μητέρες μπορεί να είναι ή το πόσο ανάγκη τις έχει το μωρό τους, τη στιγμή μάλιστα που κάθε ένσημο ή προϋπηρεσία επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι ή την επαναπρόσληψη κάθε νέο έτος αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Οι συναδέλφισσες τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στο όνομα της μείωσης του κόστους και εξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να ξαναεργαστούν ως αναπληρώτριες.

Λειψά δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες γυναίκες μάλιστα δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα την τελευταία διετία αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας-δηλαδή κατά τα μακρά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών-αποκλείονται από τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Μετά και από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος του Μάρτη του ‘18, δόθηκε με νόμο μόνο στις αναπληρώτριες μητέρες (βιολογικές, ανάδοχες ή θετές μητέρες) επιπλέον άδεια ανατροφής 3.5 μηνών. Η άδεια υπολογίζεται ακριβώς μετά την άδεια λοχείας και να είναι μέσα στο διάστημα της σύμβασης εργασίας της αναπληρώτριας, δηλαδή δεν μετατίθεται και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επιπρόσθετα καμία προσαύξηση της άδειας κύησης δεν προβλέπεται σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, καμία προσαύξηση της άδειας λοχείας σε περίπτωση πολυτεκνίας, όπως δίκαια ορίζεται για τις μόνιμες συναδέλφισσες. Ούτε λόγος για τις αναπληρώτριες που υιοθετούν, αφού καμία άδεια ή επίδομα μητρότητας δεν προβλέπεται, σε μια ευθεία παραβίαση του δικαιώματός τους να επιτελέσουν τον μητρικό τους ρόλο.

Οι νέες μητέρες αναπληρώτριες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους λίγους μήνες μετά τον τοκετό παρά τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού, αφού ο αποκλειστικός εξάμηνος θηλασμός βοηθά στην αποφυγή της βρεφικής θνησιμότητας, παρέχει προστασία από χρόνια νοσήματα, προσφέρει συναισθηματική κάλυψη και δίνει ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσω της επαφής. Αποκλείονται τόσο από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών, όπως ισχύει για τους γονείς μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και από την εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη, γίνεται σαφές ότι ο εκβιασμός της τριπλής διακοπής μισθοδοσίας/ενσήμων/προϋπηρεσίας λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο ως προς τη λήψη άδειας επαπειλούμενης κύησης, όσο και ως προς τη λήψη τετράμηνης άδειας ανατροφής. Η στέρηση δε της προϋπηρεσίας οδηγεί τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάσμα της παρατεταμένης ανεργίας. Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» δε δίστασαν να ανταγωνιστούν τους χειρότερους εργοδότες καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας εργαζόμενης στη μητρότητα, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική παρουσία. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

· Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

· Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

· Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Υπογραμμίζουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική της αδιοριστίας ουσιαστικά καταργεί οποιαδήποτε συνθήκη εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας για οποιονδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό. Οι αναπληρώτριες δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μητρότητας ή της συνέχισης της δουλειάς. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μητέρες αναπληρώτριες βρεφών οδηγούνται στην παραίτηση, κατ’ ουσίαν απόλυση, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας ενός μωρού και σε συνδυασμό με τις δραματικά αναντίστοιχες θέσεις των βρεφονηπιακών σταθμών. Πλάι στον αγώνα μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς κι εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, οφείλουμε να απαντήσουμε στη βία που βιώνουν χιλιάδες συναδέλφισσες απαιτώντας ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

Αποφασίζουμε και Συμμετέχουμε:

-Στην καμπάνια για τα δικαιώματα στη μητρότητα

-Με βάση και παλιότερη γνωμοδότηση του νομικού Συμβούλου του Αριστοτέλη συντάσσουμε αίτηση για άδειες λοχείας, ανατροφής, επαπειλούμενης.



Γ. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα

Καμία τιμωρία στην ασθένεια, την μητρότητα, το συνδικαλισμό!

Το αίτημα είναι σαφές και καθαρό. Η πραγματική διεκδίκηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σημαίνει ότι ο αναπληρωτής/τρια που αρρώστησε πάνω από 15 ημέρες θα έχει δικαίωμα στις αποδοχές, στην ασφάλιση, στα μόρια αυτών των ημερών. Σημαίνει ότι η μητέρα αναπληρώτρια θα δικαιούται άδεια επαπειλούμενης κύησης, τους ίδιους 9 μήνες άδειας μητρότητας, με αποδοχές, ασφάλιση και μόρια όπως και οι μόνιμες μητέρες. Και ο αναπληρωτής/τρια μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ θα δικαιούται πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά του/της καθήκοντα με μισθό, ασφάλιση και προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αποκλειστικά για τους πίνακες προσλήψεων και για κανέναν άλλο σκοπό.



Δ. Οδοιπορικά

Χιλιάδες συνάδελφοι αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις συχνά σε δύσβατες περιοχές, ενώ οι αναγκαστικές μετακινήσεις τους από σχολείο σε σχολείο περιλαμβάνουν πέρα από δεκάδες χιλιόμετρα, διόδια ακόμα και καράβια με υπέρογκο καθημερινό κόστος. Τη στιγμή μάλιστα που οι μετακινήσεις αυτές καλύπτουν έως 5 σχολεία, πράγμα απαράδεκτο, προκύπτει εύλογα το ερώτημα των παιδαγωγικών επιπτώσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Απαιτούμε:

-Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς

-Καταβολή των οδοιπορικών ανά μήνα σε μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικού



Ε. Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ των εργαζόμενων! Κατάργηση κάθε έμμεσης ή άμεσης τιμωρητικής διάταξης στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος

Όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν τα ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα με τους μόνιμους. Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, των ενσήμων και την πλήρη καταβολή του μισθού τους κατά τη διάρκεια της χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας.

Αντίθετα με το παραπάνω αίτημα, ο/η αναπληρωτής εκπαιδευτικός που εκλέγεται στο ΔΣ της ΔΟΕ, σε αντίθεση με τους μόνιμους, τιμωρείται με μη προσμέτρηση των μορίων για όσο διάστημα έχει απαλλαγή από τα διδακτικά του καθήκοντα ώστε να ασκεί τα συνδικαλιστικά του ως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών.

Ο εκρηκτικός αριθμός αναπληρωτών που στηρίζουν κάθε χρόνο το δημόσιο σχολείο, εκπαιδευτικών αναλώσιμων, που προσλαμβάνονται κάθε αρχή σχολικής χρονιάς και απολύονται κάθε καλοκαίρι, επιβάλλει την ενεργή συμμετοχή και παρουσία τους σε κάθε συλλογική διαδικασία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου. Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας δίνοντας αταλάντευτα τη μάχη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους και θα συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους, στην πράξη και όχι με κούφιες εξαγγελίες, στη διεκδίκηση ίσων εργασιακών δικαιωμάτων, της δυνατότητας κάθε εργαζόμενου συλλογικά να διεκδικεί, ισότιμα να συμμετέχει, χωρίς απειλές, αποκλεισμούς και τιμωρητικές διατάξεις, σε κάθε συλλογική διαδικασία των σωματείων και των ομοσπονδιών.

Τα εκβιαστικά διλλήματα που θέτει το κράτος και η διοίκηση «δούλεψε ή παραιτήσου» δεν έχουν στο συνδικαλιστικό/εργατικό/εκπαιδευτικό κίνημα! Δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά. Όταν λέμε ίσα δικαιώματα εννοούμε ΙΣΑ δικαιώματα!



Για λάθη σε πίνακες

Η μέρα της μαρμότας με τα «λάθη» στους πίνακες του προσοντολογίου που απολύει και αποκλείει εκπαιδευτικούς! Φτάνει πια! Να δοθεί τώρα περιθώριο από το ΥΠΑΙΘ για να διορθωθούν τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες και να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι διορθώσεις των υποψηφίων! Κατάργηση του προσοντολογίου των απολύσεων και των αποκλεισμών! Ούτε σκέψη για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Χιλιάδες αναπληρωτές λόγω "λαθών" στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ του προσοντολογίου έχουν οδηγηθεί σε αποκλεισμό από τους πίνακες ή σε καταβαράθρωση εκατοντάδων θέσεων! Τα "λάθη" εξαιτίας του συστήματος του προσοντολογίου τους έχει κοστίσει την εργασία τους μετά από τόσα χρόνια εργασίας στο σχολείο ή χρόνια αναμονής εισόδου στους πίνακες…

Οι αναπληρωτ(ρι)ες που γυρνάνε για χρόνια τα σχολεία, μερικοί/ες πάνω από 10-15 χρόνια, και στηρίζουν την δημόσια εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της χώρας, βλέπουν την ζωή τους να διαλύεται εν μια νυκτί!

Κάθε χρόνο ανοίγματος των πινάκων του προσοντολογίου χιλιάδες εκπαιδευτικοί βιώνουν την απόγνωση της ανεργίας ή την καταβαράθρωση στους πίνακες κινούμενη άμμο. Το προσοντολόγιο-"φίλτρο" απολύσεων και αποκλεισμών, που το έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και το αξιοποιεί πλήρως η ΝΔ, πετάει το μπαλάκι στους εκπαιδευτικούς, το "λάθος" είναι δικό τους, και πρέπει να υποστούν τις συνέπειες.

Το απαράδεκτο σύστημα του προσοντολογίου είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο που να φιλτράρει και να απορρίπτει τον καθένα/καθεμία, με κάθε πιθανή αφορμή. Από το 2019 που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν υποστεί τα βάρβαρα αποτελέσματα του. Παράβολο, μη εξομοίωση πτυχίων, τεχνικά λάθη, λάθη στο ανέβασμα των σεμιναρίων, τώρα λάθη στην καταγραφή της προϋπηρεσίας και πολλά άλλα. Και κάθε φορά η ίδια απάντηση: τα λάθη στο σύστημα του ΑΣΕΠ είναι "ευθύνη των υποψηφίων» και έτσι για ακόμα μια φορά, κυνικά και βίαια, η ευθύνη της ανεργίας και της αδιοριστίας μετατοπίζεται στον εκπαιδευτικό και όχι στους νόμους της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ. Οι εκπαιδευτικοί ελαστικά εργαζόμενοι που τρέχουν σε όλη την Ελλάδα, με μισθούς πείνας, απολυμένες/οι κάθε Ιούνη, που δεν ξέρουν πού και αν θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά, που μπήκαν βίαια σε ένα ανελέητο κυνήγι χαρτιών και προσόντων για να μπουν στους πίνακες της αναπλήρωσης, έρχονται ξανά και ξανά αντιμέτωποι/ες με την ανασφάλεια της ανεργίας και του αποκλεισμού από τους πίνακες του προσοντολογίου. Το ταξικό προσοντολόγιο υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς σε ένα ανελέητο κανιβαλικό κυνήγι χρυσοπληρωμένων, από την τσέπη των αναπληρωτριών, χαρτιών, τα οποία μπορούν να αλλάξουν κατά το δοκούν του κάθε ΥΠΑΙΘ, έτσι που ποτέ κανένα χαρτί δεν είναι αρκετό, ενώ φέτος, η ΝΔ έθεσε ξεκάθαρα την πρόθεση της για υβριδικό σύστημα "προσλήψεων" αναπληρωτριών με προσοντολόγιο και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ βάζοντας ένα ακόμα φίλτρο στις προσλήψεις.

Έτσι η τωρινή αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση επισφραγίζει την πολιτική που λέει ότι το δικαίωμα για εργασία μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση και ευθύνη. Εσύ φταις για τα λάθη, εσύ φταις που δεν έχεις προσόντα, εσύ φταις που δεν έχεις να πληρώσεις ένα σωρό χαρτιά και πτυχία που ζητάνε. Εσύ έχεις την πλήρη ευθύνη να ανταγωνιστείς τον/τη συνάδελφο/συναδέλφισσα, να βρεθείς από πάνω του ώστε να προσληφθείς ως συμβασιούχος. Και κάθε φορά που θα ανοίγουν οι πίνακες, ξανά από την αρχή σε πίνακες κινούμενη άμμο. Άγχος, ανασφάλεια, ανταγωνισμός, ατομική ευθύνη! Επιδιώκουν να εδραιώσουν την αγοραία αντίληψη ότι δεν χωράμε όλοι, δεν είμαστε όλοι «άξιοι» και «κατάλληλοι». Τελικά προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, όλους όσοι χρόνια τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η εργασία δεν είναι δικαίωμα, αλλά «ευκαιρία» που κάθε φορά διαπραγματεύεσαι! Αυτά επιδιώκουν να εδραιώσουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους συμπεριλαμβανομένης και την εκπαίδευσης!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επενδύει σε κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους ενώ αφήνει την χώρα να καίγεται, ρίχνει εκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς και έργα βιτρίνας, κάνει διορισμούς με το σταγονόμετρο και όχι με βάση τις πραγματικές ανάγκες, κρατά νεοδιόριστους στην ομηρία της μονιμοποίησης και αναπληρώτριες στην ομηρία της ανεργίας εξαιτίας διαφορετικών κάθε φορά λαθών, εξαιτίας του προσοντολογίου και του κάθε φίλτρου έχοντας την ανεργία και ανακύκλωση της ανεργίας πολιτική στόχευση, όταν μάλιστα οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι μισθοί πείνας εδώ και 15 χρόνια, ενώ επιτρέπει φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στους εφοπλιστές και δίνει αυξήσεις στα στελέχη για να εφαρμόζουν κάθε αντιδραστικό νόμο.

Το λέμε καθαρά! Κατάργηση τώρα του προσοντολογίου των απολύσεων και της κοροϊδίας. Ούτε σκέψη για γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Να διορθωθούν ΤΩΡΑ όλα τα λάθη στους πίνακες του ΑΣΕΠ. Κανένας καμία αποκλεισμένος/η.

Την όποια ευθύνη την έχει το σύστημα και όχι οι εκπαιδευτικοί!

Αναπληρωτές/τριες τίποτα δεν μας χαρίζεται. Τα δικαιώματα μας μάς ανήκουν! Δεν τα διαπραγματευόμαστε και δεν τα παζαρεύουμε.

Αγωνιζόμαστε για ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο των όλων και των ίσων, με σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με διεύρυνση και σεβασμό στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Απαιτούμε μισθούς που θα εξασφαλίζουν μια αξιοβίωτη ζωή και δε θα ικανοποιούνται από τα ψίχουλα της κυβέρνησης.

Απαιτούμε

· να διορθωθούν τώρα όλα τα λάθη και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων, ούτως ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ να μην βρεθεί αποκλεισμένος/η.

· πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτ(ρι)ες

· μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών Άμεσος διορισμος/μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

· κατάργηση του νόμου 4589/2019 του προσοντολογίου. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.

Στο δημόσιο δωρεάν σχολείο δεν περισσεύει κανείς/καμία.



Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων!

Κατάργηση της δόκιμης περιόδου

Απαιτούμε:

· Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλες/όλοι οι νεοδιόριστοι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

· Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση

· Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος/ο εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα και χωρίς δόκιμη περίοδο, με την πρόσληψή του ως μόνιμος εκπαιδευτικός

Η ακύρωση των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων του 2020 καθώς και η μη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων του 2021 ενώ έχει παρέλθει προ πολλού το χρονικό όριο που ορίζει ο νόμος, καθώς και η σύνδεση της μονιμοποίησής τους με την ατομική αξιολόγηση, αποτελεί ξεκάθαρα μια στοχευμένη επιχείρηση εκβιασμού των εκπαιδευτικών στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει το νομοθετικό πλαίσιο πειθάρχησης και υποταγής της αξιολόγησης.

Κανείς/καμία όμηρος στις πολιτικές φαντασιώσεις της ατομικής αξιολόγησης:

Οι ΔΙΠΕ/ΔΙΔΕ σε όλη τη χώρα έχουν υπηρεσιακό καθήκον να προχωρήσουν άμεσα σε συνεδριάσεις με θέμα την μονιμοποίηση των εκπαιδευτικών 2020-2021 και στις αυτοδίκαιες μονιμοποιήσεις τους. Όσες δεν το κάνουν, παρανομούν, είναι υπόλογες και έκθετες. Δε θα αφήσουμε κανέναν/μια συνάδελφο μόνο/η απέναντι στη Διοίκηση.

Καλούμε το ΠΥΣΠΕ της Α’ Διεύθυνσης Αθήνας να συνεδριάσει άμεσα και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων.

Οργανώνουμε κινητοποιήσεις στην Α’ διεύθυνση, στο υπουργείο, στο διοικητικό εφετείο όποτε εκδικαστούν οι προσφυγές, αποτελεί κεντρικό ζήτημα στο συντονισμό των ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ

Οι νεοδιόριστες/οι είναι μόνιμοι!


Σχετικά με Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εφ’ όλης της ύλης

Διεκδίκηση για υπογραφή Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης με όλες τις βασικές διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος στην προμετωπίδα της

Η δραματική ανατροπή όλου του παλιού νομικού πλαισίου για την εργασία και τα εργατικά δικαιώματα έχουν οδηγήσει στη ραγδαία αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και της νεολαίας. Μεταξύ αυτών, η κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ως κατάκτηση των εργαζομένων με σκληρούς αγώνες, οδήγησε σε εκτίναξη των ατομικών συμβάσεων εργασίας και της ελαστικής εργασίας στις νέες προσλήψεις, στις μειώσεις των μισθών.

Αυτά βέβαια, σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς στο δημόσιο με τον νόμο 2738/99 στην ουσία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν επιτρέπονται και κεντρικά ζητήματα όπως είναι ο μισθός, καθορίζονται μονομερώς από τον εργοδότη. Γι΄ αυτό και η διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας επανέρχεται διαρκώς στα συνδικάτα του δημοσίου. Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ και ΔΕ θέσαμε από τη δεκαετία του ’90 το αίτημα της διεκδίκησης Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης. Βέβαια, ποτέ αυτά τα 30 χρόνια, η ηγεσία του υπουργείου παιδείας δεν ήρθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για αυτό το ζήτημα, μια και δεν έχει καμία υποχρέωση από τους νόμους που έχουν ψηφίσει.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε κεντρικό, οι διαπραγματεύσεις να αφορούν Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης που θα περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες διεκδικήσεις του κλάδου και όχι να τις αφαιρεί με τη δικαιολογία του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, με την ακρίβεια να «καταπίνει» τους μισθούς από το πρώτο δεκαπενθήμερο, με τη συνεχή αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης και την εργασιακή εξουθένωση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και οι εκπαιδευτικοί, με τη γιγάντωση της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης αντί των μόνιμων διορισμών, με τη συζήτηση για διορισμούς με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο αντί διορισμών με πτυχίο προϋπηρεσία, χωρίς οργανικές θέσεις για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες, με το ωράριο των νηπιαγωγών και ολιγοθέσιων να παραμένει χωρίς κλιμάκωση με βάση τα χρόνια, με την προσπάθεια κατίσχυσης της αξιολόγησης και του χτυπήματος του δημόσιου σχολείου, το μπλοκάρισμα των μονιμοποιήσεων των νεοδιόριστων κλπ, το συνδικάτο οφείλει να αγωνιστεί να επιβάλει αυτές τις διεκδικήσεις (και με διεκδίκηση υπογραφής γνήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας εφ’ όλης της ύλης) και όχι να υποταχτεί και να αποδεχτεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 2738/99) που δεν επιτρέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα.

Στην 92η ΓΣ αντιπροσώπων οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ με την ανοχή της ΑΣΕ (λευκή ψήφο) προχώρησαν σε απόφαση για συλλογική σύμβαση εργασίας από την οποία έχουν αφαιρεθεί κεντρικές διεκδικήσεις μας για τους μισθούς, τις συντάξεις, τους διορισμούς, τον τρόπο πρόσληψης, την αξιολόγηση, τις μονιμοποιήσεις, τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Διαφωνούμε με την επιλογή και γι’ αυτό υπερψηφίζουμε πρόταση συλλογικής σύμβασης Γνήσια και εφ’ όλης της ύλης που περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα του κλάδου χωρίς να αφαιρεί κανένα!

Ως συνδικάτο οφείλουμε να διεκδικούμε ο κατώτερος μισθός κλπ να κατοχυρώνεται από τα τριτοβάθμια (ΑΔΕΔΥ) και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΔΟΕ/ΟΛΜΕ) με βάση και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης να μπορούν να διεκδικούν, να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερες προϋποθέσεις στα μισθολογικά, εργασιακά κι εκπαιδευτικά ζητήματα. Η Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι ειδικό μισθολόγιο, δεν επιδιώκουμε μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες την εξαίρεσή μας, αλλά επιδιώκουμε μέσα από τους αγώνες μας την κατοχύρωση κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Με αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης για τη διεκδίκηση κι επιβολή Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης

Εντούτοις, δε φτάνει μόνο η παραδοχή ότι οι ΣΣΕ είναι κατακτήσεις των εργαζομένων για να δώσει δυναμική στη διεκδίκησή τους και να την κάνει χρήσιμη και για το συνδικάτο και τα μέλη του. Η διεκδίκηση ΣΣΕ δεν είναι νομικό ζήτημα, αλλά ζήτημα αγώνων. Η απόφαση για το περιεχόμενο της Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης οφείλει να συνοδεύεται από αγωνιστικό πλαίσιο πάλης για να μην μετατρέπεται σε χαρτιά κενά περιεχομένου αλλά να μετατρέπεται σε δύναμη για τις διεκδικήσεις μας, να τροφοδοτεί τις αγωνιστικές αποφάσεις μας. Όπως έχει αποδείξει περίτρανα η εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, η εργοδοσία δεν θέλει καμία απολύτως συλλογική διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους και τις ενώσεις τους. Μόνο κάτω από καθεστώς κινηματικού εκβιασμού, με απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης υποχρεώνεται να μπει στη συζήτηση της οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης.

Ο τρόπος που ως τώρα η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ/ΔΗΥ/ΔΙΚΤΥΟ) χειρίζεται το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης ακόμα κι αυτής που έχει αφαιρέσει βασικές διεκδικήσεις μας, (με εξώδικα και προσφυγή στον ΟΜΕΔ και τη διαιτησία, χωρίς κανένα αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης) είναι άσφαιρος και απολύτως αναποτελεσματικός. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ αρνείται να συναντήσει το ΔΣ της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2023, θα έρθει σε συζήτηση γιατί θα του καταθέσει το ΔΣ της ΔΟΕ ένα εξώδικο; Μια τέτοια τακτική αποτελεί εμπαιγμό για τον κόσμο της εκπαίδευσης.

Με αυτή τη λογική επιμένουμε ότι η συζήτηση για Γνήσια συλλογική Σύμβαση εφ’ όλης της ύλης δεν μπορεί παρά να πάει μαζί με συζήτηση για πρόγραμμα δράσης. Σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς κι όσο από την αρχή της φετινής ως Παρεμβάσεις ΠΕ έχουμε καταθέσει ένα συνεκτικό πρόγραμμα δράσης που αφορά την διεκδίκηση όλων των κεντρικών αιτημάτων μας. Αυτό που χρειάζεται το εκπαιδευτικό κίνημα είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα ικανό να τον βγάλει μαζικά στους δρόμους του αγώνα και της διεκδίκησης. Αυτό το πρόγραμμα είτε απορρίπτεται είτε οι όποιες κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται αποσπασματικά και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν έναν σχεδιασμό σύγκρουσης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ-Κεφάλαιο.

Οι ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ δεν μπήκαν καν σε συζήτηση ενός αγωνιστικού κι απεργιακού σχεδιασμού ενώ η ΑΣΕ προβάλει τελικά ένα πρόγραμμα συμβολικών κινητοποιήσεων δια αντιπροσώπων (όπως η πρόταση για κινητοποίηση στο υπουργείο οικονομικών στις 6/12) και απογευματινών συλλαλητηρίων (προϋπολογισμός κλπ).

Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο με αποκορύφωμα το ν. Χατζηδάκη (4808/21) θέτει τεράστια εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων, στις αποφάσεις τους, στην κήρυξη των αγωνιστικών μορφών πάλης κ.λπ. Έχοντας στόχο να βγάλει όλες τις αποφάσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων παράνομες, η πραγματική διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων κάνει αναγκαία την ανυπακοή στους νόμους Αχτσιόγλου, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη με την κατάργηση τους να παραμένει κεντρικός στόχος. Στην 92η ΓΣ αντιπροσώπων της ΔΟΕ, οι παρατάξεις ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την απόφαση του 38ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ ανοίγοντας τον δρόμο της αποδοχής της εφαρμογής αυτού του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου που ακυρώνει κάθε απεργιακή κινητοποίηση.

Η Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης καλύπτει όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης άσχετα από την ειδικότητα, κλάδο και ΠΕ και άσχετα από τη σχέση εργασίας (μόνιμες/οι, αναπληρωτές/τριες)

Ως Παρεμβάσεις ΠΕ θα επιμείνουμε στην κατάθεση ενός συνεκτικού αγωνιστικού προγράμματος πάλης που θα εμπεριέχει όλα τα αιτήματα του κλάδου και με τη μορφή Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης με στόχο την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του κεφαλαίου.

Καταθέτουμε πρόταση Γνήσιας Συλλογικής σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης.


Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Εφ’ όλης της ύλης

Η παρακάτω πρόταση για γνήσια συλλογική σύμβαση εργασίας πρόταση που καταθέτουμε δεν είναι ένα τεχνικό κείμενο διαπραγματεύσεων αλλά συνδικαλιστική διεκδίκηση και περιλαμβάνει ως βασικές προϋποθέσεις:

1. Οι διαπραγματεύσεις να αφορούν Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης που θα περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες διεκδικήσεις του κλάδου. Ειδικά στην περίοδο που διανύουμε, με την ακρίβεια να «καταπίνει» τους μισθούς από το πρώτο δεκαπενθήμερο, με τη συνεχή αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης και την εργασιακή εξουθένωση που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ανάμεσά τους και οι εκπαιδευτικοί, με τη γιγάντωση της ελαστικής εργασίας και της αναπλήρωσης αντί των μόνιμων διορισμών, με τη συζήτηση για διορισμούς με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο αντί διορισμών με πτυχίο προϋπηρεσίας, χωρίς οργανικές θέσεις για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες, με το ωράριο των νηπιαγωγών και ολιγοθεσίων να παραμένει χωρίς κλιμάκωση με βάση τα χρόνια, με την προσπάθεια κατίσχυσης της αξιολόγησης και του χτυπήματος του δημόσιου σχολείου, το συνδικάτο οφείλει να αγωνιστεί να επιβάλει αυτές τις διεκδικήσεις (και με διεκδίκηση υπογραφής γνήσιας συλλογικής σύμβασης εργασίας εφ’ όλης της ύλης) και όχι να υποταχτεί και να αποδεχτεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο (νόμος 2738/99) που δεν επιτρέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα. Γι’ αυτό υπερψηφίζουμε πρόταση συλλογικής σύμβασης Γνήσια και εφ’ όλης της ύλης που περιλαμβάνει όλα τα αιτήματα του κλάδου χωρίς να αφαιρεί κανένα! Διαφωνούμε με την επιλογή της ομοσπονδίας να αφαιρέσει από την πρόταση συλλογικής σύμβασης εργασίας όλα τα κρίσιμα αυτά θέματα και να προχωρήσει σε πρόταση μόνο με μέρος των διεκδικήσεών μας. Ως συνδικάτο οφείλουμε να διεκδικούμε ο κατώτερος μισθός κλπ να κατοχυρώνεται από τα τριτοβάθμια (ΑΔΕΔΥ) και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ΔΟΕ/ΟΛΜΕ) με βάση και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης να μπορούν να διεκδικούν, να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερες προϋποθέσεις στα μισθολογικά, εργασιακά κι εκπαιδευτικά ζητήματα. Η Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δεν είναι ειδικό μισθολόγιο, δεν επιδιώκουμε μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες την εξαίρεσή μας, αλλά επιδιώκουμε μέσα από τους αγώνες μας την κατοχύρωση κλαδικής σύμβασης εργασίας.

2. Η απόφαση για το περιεχόμενο της Γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης οφείλει να συνοδεύεται από αγωνιστικό πλαίσιο πάλης για να μην μετατρέπεται σε χαρτιά κενά περιεχομένου αλλά να μετατρέπονται σε δύναμη για τις διεκδικήσεις μας, να τροφοδοτούν τις αγωνιστικές αποφάσεις μας. Όπως έχει αποδείξει περίτρανα η εμπειρία του ιδιωτικού τομέα, η εργοδοσία δεν θέλει καμία απολύτως συλλογική διαπραγμάτευση με τους εργαζόμενους και τις ενώσεις τους. Μόνο κάτω από καθεστώς κινηματικού εκβιασμού, με απεργιακές κινητοποιήσεις και αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης υποχρεώνεται να μπει στη συζήτηση της οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης. Ο τρόπος που ως τώρα η ΔΟΕ χειρίζεται το ζήτημα της συλλογικής σύμβασης ακόμα κι αυτής που έχει αφαιρέσει βασικές διεκδικήσεις μας, (με εξώδικα και προσφυγή στον ΟΜΕΔ και τη διαιτησία, χωρίς κανένα αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης) είναι άσφαιρος και απολύτως αναποτελεσματικός. Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ αρνείται να συναντήσει το ΔΣ της ΔΟΕ από τον Ιούλιο του 2023, θα έρθει σε συζήτηση γιατί θα του καταθέσει το ΔΣ της ΔΟΕ ένα εξώδικο; Μια τέτοια τακτική αποτελεί εμπαιγμό για τον κόσμο της εκπαίδευσης.

3. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η σύγκρουση και κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη γιατί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο θέτει τεράστια εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων, στις αποφάσεις τους, στην κήρυξη των αγωνιστικών μορφών πάλης κ.λπ., με στόχο να βγαίνουν όλες οι αποφάσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και όλων των εργαζομένων παράνομες.



4. Η Γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’ όλης της ύλης καλύπτει όλες/όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης άσχετα από την ειδικότητα, κλάδο και ΠΕ και άσχετα από τη σχέση εργασίας (μόνιμες/οι, αναπληρωτ(ριες)…)



Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαίο να περιλαμβάνει τα οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, εκπαιδευτικά, με ότι αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν (μισθοί, συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη, ωράριο, άδειες, προσλήψεις, τρόπος πρόσληψης, επιμόρφωση, υπηρεσιακές μεταβολές, εκπαιδευτικά αιτήματα όπως μαθητές ανά τάξη, κατάργηση αξιολόγησης, σύλλογοι διδασκόντων, κατάργηση Τράπεζας θεμάτων και ΕΒΕ κλπ)

Καμιά θυσία και αίμα για τα κέρδη του κεφαλαίου

Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

Ειρήνη, Ψωμί, Δουλειά, Δικαιώματα και αξιοπρεπή ζωή για όλες/όλους

Το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά στρώματα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια, σε συνδυασμό με την ανεργία και τον πόλεμο, δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις στις ζωές μας. Όσο η ακρίβεια μεγαλώνει, τόσο η φτώχια εξαπλώνεται.

Κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ), κράτος και κεφάλαιο, ΕΕ και ΟΟΣΑ άσκησαν πολιτικές όπου τα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού, της ασφάλισης, των μεταφορών, του νερού, του ρεύματος μετατράπηκαν σε εμπορεύματα, ιδιωτικοποιήθηκαν ή η λειτουργία τους μεταλλάχθηκε ώστε να φέρνει κέρδος, να λειτουργεί ανταγωνιστικά, προς όφελος της αγοράς και των κριτηρίων του κέρδους γι’ αυτό να αξιολογείται και να κατηγοριοποιείται. Μας είπαν ότι δεν υπάρχουν «κοινωνικά αγαθά» και δικαιώματα, δεν υπάρχουν σύγχρονες εργατικές ανάγκες παρά μόνο «ατομική ευθύνη» για να αποκτήσεις ότι έχεις ανάγκη… Και μας «τάισαν» φτώχεια, ανεργία, ζωή αβίωτη.

Οι απανωτές ανατιμήσεις σε βασικά είδη κατανάλωσης, οι αυξήσεις στο ρεύμα και στα καύσιμα που συμπαρασύρουν εκατοντάδες είδη και υπηρεσίες , η αύξηση του κόστους στέγασης, κάνουν ακόμα πιο έντονες τις συνθήκες ανέχειας που βιώνουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι. Το βιώνουν και οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν τους καθηλωμένους μισθούς τους να εξανεμίζονται, ενώ οι αναπληρωτές/τριες συνάδελφοί μας είναι αδύνατο να τα βγάλουν πέρα όταν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα πρέπει να ξαναστήσουν σπιτικό πάλι από την αρχή.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεγελάσει με κουπόνια ελεημοσύνης, με τα οποία απλώς επιδοτεί με δημόσιο χρήμα τους μεγαλοκαρχαρίες της ενέργειας, των σουπερμάρκετ, των πετρελαίων για να διαιωνίζουν την κερδοφορία τους εις βάρος μας.

Τώρα απαιτούμε:

-να μπλοκάρουν όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις,

-να ικανοποιηθούν όλα τα βασικά αιτήματα του κινήματος στην παιδεία, την υγεία, τον πολιτισμό,

-να παρθούν πίσω οι ιδιωτικοποιήσεις χωρίς καμία αποζημίωση

Δημόσια και δωρεάν όλα τα κοινωνικά αγαθά, στην παιδεία την υγεία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την ασφάλιση, το ρεύμα , το νερό, με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο που θα καλύπτει τις κοινωνικές ανάγκες για ασφαλείς και υψηλής ποιότητας παροχές, με μαζικές προσλήψεις αποκλειστικά μόνιμου προσωπικού με σταθερή και αξιοπρεπή εργασία, και με κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Κεντρικά ζητήματα των διεκδικήσεών μας:

Μισθολογικά

Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια.

· Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1.000 ευρώ (για την εκπαίδευση με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες, βασικός καθαρός στο κλιμάκιο ΜΚ1: 1.200 ευρώ), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό

· Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο.

· επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο

· κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

· επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε

· Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί.



Μέτρα κατά της ακρίβειας

· Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής

· Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους

· Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

· Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος

· Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.

· Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

Ασφαλιστικά/Συνταξιοδοτικά

· Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Κοινωνική ασφάλιση και υγεία

· Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή στα 58 (για άνδρες) και στα 55 (για γυναίκες).

· Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας.

· Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Αναπροσαρμογές της κύριας σύνταξης με βάση τις αυξήσεις των εν ενεργεία εκπαιδευτικών.

· Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου επαναφορά του εφάπαξ στα προ των μνημονίων επίπεδα.

· Άμεση καταβολή των συντάξεων και του εφάπαξ στους συνταξιούχους.

· Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις καθώς και όλοι οι νόμοι και διατάξεις που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα

· Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSΙ κ.λπ.) Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα.

· Κατάργηση της διάταξης που απαγορεύει τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

· Η στρατιωτική θητεία να αναγνωρίζεται αυτοδίκαια (χωρίς εξαγορά) ως χρόνος υπηρεσίας, τόσο για την κύρια σύνταξη όσο και για τα υπόλοιπα ταμεία

· Αναγνώριση ως συντάξιμου χρόνου εργασίας όλων των χρονικών διαστημάτων που μεσολαβούν μεταξύ δύο διαδοχικών συμβάσεων αναπληρωτών.

· Πλήρη ιατροφαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη. Δωρεάν περίθαλψη για οδοντιατρικά και φυσιοθεραπεία. Δωρεάν χορήγηση γυαλιών όρασης και φακών επαφής. Κατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για εξετάσεις και φάρμακα.

· Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης σε περίπτωση θανάτου ή ολικής αναπηρίας, ανεξάρτητα από τα χρόνια υπηρεσίας, με κατώτερο όριο σύνταξης στο ύψος του 80% των αποδοχών του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού.

· Χορήγηση του συνόλου της σύνταξης του θανόντος υπαλλήλου στην οικογένειά του, όταν υπάρχουν εξαρτώμενα μέλη, καθώς η σύνταξη αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα της οικογένειας.



Διορισμοί/Εργασιακά/Εκπαιδευτικά

Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας στο δημόσιο σχολείο.

Διορισμοί/Οργανικές

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας.

· Κατάργηση του νόμου 4589/19 (προσοντολόγιο). Όχι στον γραπτό ΑΣΕΠ, συνέντευξη και κάθε είδους φίλτρου για το δικαίωμα στην εργασία.

· Δημιουργία οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες σε όλα τα σχολεία.

· Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο.

· Όχι στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Όλες οι απαραίτητες σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και τα επιστημονικά πεδία να ολοκληρώνονται εντός του κύκλου των βασικών προπτυχιακών σπουδών και να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

· Νέες θέσεις εργασίας με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του ωραρίου εργασίας.

· Κάλυψη όλων των αιτημάτων της παράλληλης στήριξης/ΕΒΠ με έναν εκπαιδευτικό προς έναν μαθητή. Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές σύμφωνα με τις ανάγκες

· Υπολογισμός των κενών με βάση τις θέσεις του εκπαιδευτικού κινήματος

Σύλλογος διδασκόντων

· Ανώτερο όργανο της διοίκησης του σχολείου είναι ο Σύλλογος διδασκόντων, στον οποίο ανήκουν όλοι οι εκπαιδευτικοί ασχέτως ΠΕ και σχέσης εργασίας καθώς και το ΕΒΠ και ΕΕΠ. Ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίζει σε συνεδρίαση του για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου, όπως πχ η κατανομή τάξεων, οι εκπαιδευτικοί ολοημέρου, οι εφημερίες, η διαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος, η ανάθεση διοικητικού έργου κλπ



Αξιολόγηση

· Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αξιολόγηση (σχολικής μονάδας και ατομική, εξωτερική και εσωτερική, μέντορες, ενδοσχολικοί συντονιστές κλπ) και του καθηκοντολογίου. Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό

· Παιδαγωγική Ελευθερία και Δημοκρατία στο σχολείο



Νεοδιόριστες/οι

· Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων

· Κατάργηση της δόκιμης περιόδου

· Η υπηρέτηση των νεοδιόριστων στην οργανική τους θέση αφορά ένα έτος.

· Δημόσια ανάρτηση πινάκων πρόσληψης και τοποθέτησης για διαφανή και νόμιμη διαδικασία τοποθέτησης

· Οι νεοδιόριστοι έχουν δικαίωμα απόσπα­σης από την πρώτη χρονιά.

Συνυπηρέτηση εκπαιδευτικών

· Δικαίωμα συνυπηρέτησης στον ίδιο νομό για όλα τα ζευγάρια εκπαιδευτικών και στο ίδιο νησί όταν αφορά τη νησιωτική χώρα.

· Δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθ­μούς για όλα τα παιδιά των εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Αναπληρωτ(ρι)ες

· Πλήρη εξίσωση όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτ(ρι)ων με αυτά των μονίμων

· Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών σε σχέση με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (κανονικές, αναρρωτικές, μητρότητας, επαπειλούμενης κύησης, φοιτητικές κλπ) με αποδοχές, προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων.

· Πλήρη προστασία της μητρότητας– Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

· Πλήρη προστασία της κύησης των αναπληρωτών και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

· Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες εκπαιδευτικούς- Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

· Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των αναπληρωτών με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους

· Οι μηνιαίες οικονομικές αποδοχές των αναπληρωτών καταβάλλονται με σταθερό τρόπο στο τέλος κάθε μήνα, με άμεση αναγνώριση των Μ.Κ. από την αρχή της χρονιάς

· Στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς παρέχεται για όλο το διάστημα της ανεργίας επίδομα ανεργίας και πλήρης υγειονομική κάλυψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· 12μηνες συμβάσεις εργασίας μέχρι 31 Αυγούστου, κατάργηση της ωρομισθίας και του θεσμού των ΑΜΩ (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου).

· Πλήρης υπολογισμός ενσήμων τις ημέρες απεργίας.

· Οι αναπληρωτές τοποθετούνται στα σχολεία με απόφαση του Π.Υ.Σ.Π.Ε.

· Όλα τα κενά ανακοινώνονται με ευθύνη των Π.Υ.Σ.Π.Ε. πριν την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης τοποθέτησης – προτίμησης και προσδιορίζονται με βάση τις θέσεις του εκπαιδυειτκού κινήματος

Ωράριο εκπαιδευτικών

· Το διδακτικό ωράριο όλων των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης χωρίς καμία εξαίρεση, άσχετα με την οργανικότητα των σχολικών μονάδων, καθορίζεται ως ακολούθως: ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας, ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας, 19 ώρες από 30 χρόνια και πάνω. Ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τα ολιγοθέσια δημοτικά (κάτω των 4θεσίων) ως διδακτικός χρόνος υπολογίζεται όλος ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο νηπιαγωγείο/ολιγοθέσιο δημοτικό (διαλείμματα –προσέλευση –αποχώρηση).Το συνολικό (διοικητικό και διδακτικό) ωράριο των εκπαιδευτικών είναι κατ’ ανώτερο 6 ώρες ημερησίως και 30 ώρες εβδομαδιαίως.

· Η αντικατάσταση εκπαιδευτικού, που λείπει ή η κάλυψη κενού ή η απασχόληση των μαθητών με οποιονδήποτε τρόπο, συνιστά παροχή διδακτικού έργου και εντάσσεται στα πλαίσια του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών.

· Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αποχωρούν από την εργασία τους με τη συμπλήρωση του διδακτικού τους ωραρίου εκτός και τους έχει ανατεθεί συγκεκριμένο διοικητικό έργο από τον Σύλλογο Διδασκόντων.

· Οι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας του διδακτικού τους ωραρίου, μπορούν να παραμένουν στο σχολείο για την άσκηση διοικητικών καθηκόντων, εφόσον κάτι τέτοιο τους έχει ανατεθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων, το ανώτερο μέχρι την συμπλήρωση του ημερήσιου 6ώρου και συνολικά 30 ωρών εβδομαδιαίως.

· Τοποθέτηση ενός/μίας επιπλέον νηπιαγωγού σε κάθε Νηπιαγωγείο, ενός/μίας επιπλέον εκπαιδευτικού σε κάθε ολιγοθέσια σχολική μονάδα, με σύσταση οργανικών θέσεων, με σταθερή σχέση εργασίας και αποκλειστική διάθεση.

· Μείωση του διδακτικού ωραρίου των προϊσταμένων 4/θέσιων και κάτω σχολικών μονάδων (νηπιαγωγείων και δημοτικών) κατ` αντιστοιχία με των διευθυντών/ντριών των 4/θέσιων και 5/θέσιων δημοτικών σχολείων.

· Άμεση απόδοση των δεδουλευμένων υπερωριών στους/στις νηπιαγωγούς των οργανικά ή/και λειτουργικά 4/θέσιων νηπιαγωγείων.

· Η συμπλήρωση ωραρίου των εκπαιδευτικών των ειδικοτή­των γίνεται το ανώτερο σε 2 σχολεία με τον χρόνο μετακίνησης από το ένα σχολείο στο άλλο για την εκτέλεση υπηρεσίας να υπολογίζεται ως εργάσιμος

· Μείωση κατά μια ώρα ημερησίως του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, χωρίς μείωση αποδοχών, που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική, ή σωματική αναπηρία άνω των 67% ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν, τη δικαστική επιμέλεια ατόμου με αναπηρία.

· Μείωση κατά μια ώρα ημερησίως του διδακτικού ωραρίου των μητέρων εκπαιδευτικών για τα δύο πρώτα χρόνια. Τη συγκεκριμένη μείωση δικαιούται και η ανάδοχη και η θετή μητέρα που υιοθετούν ή αναδέχονται τέκνο ηλικίας έως έξι (6) ετών, και αμέσως μετά την περαίωση της διαδικασίας της υιοθεσίας, όταν δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της 9μηνης άδειας ανατροφής. Η μείωση του ωραρίου ισχύει από την ημέρα γέννησης του παιδιού και εφόσον αυτό βρίσκεται σε ζωή.

Επιμόρφωση

· Επαναλειτουργία της διετούς μετεκπαίδευσης (διδασκαλείων) με νέο πλαίσιο (αυτόνομες μονάδες στο πλαίσιο της λειτουργίας των Παιδαγωγικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων) και απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα για όλους περιοδικά τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. (δασκάλους–νηπιαγωγούς–ειδικότητες).

· Η επιμόρφωση να οργανώνεται από δημόσιους φορείς (σε σύνδεση με τα Πανεπιστήμια–Παιδαγωγικά Τμήματα), να είναι δωρεάν, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα οδηγεί σε κατάταξή τους με βάση τις επιμορφωτικές δραστηριότητες.

· Οι επιμορφωτικές διαδικασίες να προτείνονται, να επιλέγονται και να ελέγχονται από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και η επιμόρφωση να γίνεται με ελεύθερη επιλογή, με βάση τα ενδιαφέροντα του εκπαιδευτικού, μέσα από ένα πλήθος προσφερόμενων επιλογών στις ποιες έχει διατυπώσει πρόταση και τις έχει συνδιαμορφώσει.

· Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα για τους εκπαιδευτικούς, προγράμματα που έχουν σχέση με το αντικείμενό τους.

· Επανέναρξη της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών σε όσους παρακολουθούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών.



Συνδικαλιστικά δικαιώματα

· Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία των σωματείων (εκλογές/συνελεύσεις/διαδικασία αποφάσεων)/Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις ηλεκτρονικές εκλογές

· Εκλογές αιρετών με αποκλειστικά δια ζώσης διαδικασία

· Όχι στις τηλε-συνελεύσεις και τηλε-εκλογές. Αποκλειστικά δια ζώσης Γ.Σ και εκλογές σε όλα τα σωματεία. Δεν παραδίδουμε τα μητρώα των σωματείων, δεν συμμετέχουμε στο ηλεκτρονικό μητρώο. Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ

· Καμιά αποδοχή ακυρώσεων και ποινικοποίησης των απεργιών – οι απεργίες θα πραγματοποιούνται όποτε τις αποφασίζουν τα συνδικάτα – όχι στις δικαστικές αποφάσεις για παράνομες απεργίες – όχι υποταγή στους όρους κήρυξης απεργίας.

· Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης

· Όλα τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων με λιγότερα από 500 μέλη να δικαιούνται 3 ημέρες ή αντίστοιχες ώρες τον μήνα συνδικαλιστική άδεια και των Συλλόγων με πάνω από 500 μέλη 5 ημέρες ή αντίστοιχες ώρες.

· Στα εκλεγμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ καθώς και στα μέλη του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΙΠΕΜ) της ΔΟΕ, άσχετα με την εργασιακή τους σχέση, -μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι-, να παρέχεται πλήρης απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα μέχρι τη λήξη της θητείας τους. (Όριο οι δύο θητείες -αυτό αφορά απόφαση του συνδικάτου και όχι του κράτους)

· Ο χρόνος άδειας των αναπληρωτών που είναι εκλεγμένοι στο ΔΣ της ΔΟΕ όπως και σε ΔΣ τοπικού Συλλόγου να προσμετράται κανονικά στη διδακτική τους προϋπηρεσία.

· Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες των ΣΕΠΕ να κατοχυρωθούν δύο ημέρες άδεια απουσίας από τα διδακτικά καθήκοντα για το σύνολο των μελών των Συλλόγων προκειμένου να συμμετάσχουν στις δύο ετήσιες τακτικές Γενικές Συνελεύσεις Οκτώβριος-Δεκέμβριος και Μάιος-Ιούνιος

· Όλες οι προβλεπόμενες από την παρούσα συνδικαλιστικές άδειες είναι αμειβόμενες και ο εργοδότης βαρύνεται με την καταβολή των αναλογούντων ασφαλιστικών εισφορών.

Εκπαιδευτικά

· Καθιέρωση του Ενιαίου 12χρονου, δημόσιου και δωρεάν σχολείου, με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση

· Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα στα 15 μαθητές για νηπιαγωγείο και Α’ και Β’ Δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα για Γ’ Δ’ Ε’ Στ’. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου.

· Ίδρυση τμήματος ένταξης σε κάθε δημοτικό και νηπιαγωγείο

· Κάλυψη όλων των αιτημάτων των σχολείων σε τμήματα ΖΕΠ1 και ΖΕΠ2

· Ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο με πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα.

· Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού.

· Κάλυψη όλων των αναγκών με:

-Έναν/μία δάσκαλος/α ανά τμήμα και έναν/μία υπεύθυνος/η για κάθε 2 τμήματα ολοήμερου

-Ένα δάσκαλος για κάθε τμήμα Υποδοχής (ΖΕΠ)

-Έναν εκπαιδευτικός για κάθε Τμήμα Ένταξης και έναν/μία εκπαιδευτικός για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη

-Κάλυψη των μαθημάτων ειδικοτήτων από τα αντίστοιχα ΠΕ

-Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών και για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία

Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί σχετικά με μετακίνηση/διαμονή εκπαιδευτικών, ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, λειτουργίας του δημόσιου σχολείου, νομική διασφάλιση πλαισίου λειτουργίας στο εκπαιδευτικό έργο, υπάρχουν σημεία που τα θεωρούμε θετικά και μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα τελικό σχέδιο αιτημάτων για γνήσια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εφ’όλης της ύλης και με τα χαρακτηριστικά που περιγράφουμε παραπάνω.

 



Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που διαλύει τις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης

Να παραμείνει η μονάδα απεξάρτησης 18 Άνω στο ΕΣΥ


Καταδικάζουμε το νέο νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επείγεται να περάσει.

Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στη Δημόσια Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην απόφαση του Υπουργείου Υγείας να θέσει εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας τη Δημόσια Μονάδα Απεξάρτησης 18ΑΝΩ, καθώς και άλλες δημόσιες μονάδες, όπως την Αργώ, την Διάπλους κ.α.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» δημιουργείται ο «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ), στον οποίο εντάσσονται όλες οι δημόσιες μονάδες απεξάρτησης, μαζί με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ. Ο οργανισμός αυτός θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με διοίκηση που θα διορίζεται από την κυβέρνηση.

Το 18 ΑΝΩ τίθεται εκτός ΕΣΥ. Πρόκειται για μια εγκληματική μεθόδευση σε βάρος του, μια κίνηση ιδιαίτερα καταστροφική τη συγκεκριμένη στιγμή που η εξάρτηση έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Η κυβέρνηση δημιουργεί ένα τερατούργημα, έναν υδροκέφαλο οργανισμό με έξι διαφορετικές διευθύνσεις που θα διορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και επιστημονικές επιτροπές, τα μέλη των οποίων επίσης θα διορίζονται από το Υπουργείο και με τη σειρά τους θα αποφασίζουν πού θα πάει ο/η εξαρτημένος/η. Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει αυτές τις σοβαρές νομοθετικές αλλαγές, χωρίς καν τον αναγκαίο διάλογο με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς και τους/ις εργαζόμενους/ες σε αυτούς, εντάσσεται σε ένα σχέδιο γενικευμένης ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού. Πρόκειται για μια αντιδραστική ανατροπή των θεσμών στους καίριους αυτούς τομείς, σε βάρος των αναγκών της κοινωνίας.

Μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί επίθεση μόνο στο 18ΑΝΩ και στη Δημόσια Απεξάρτηση. Αποτελεί, επίσης, σοβαρή επίθεση στο ΕΣΥ, στερώντας του, μέσω της ιδιωτικοποίησης, δομές και υπηρεσίες. Δομές και υπηρεσίες αναγκαίες όσο ποτέ σε αυτή την περίοδο της αύξησης της διάδοσης των εξαρτήσεων, συχνά με συνύπαρξη ψυχοπαθολογίας.

Η κατάργηση της λειτουργικής αυτοτέλειας των δομών και προγραμμάτων του 18ΑΝΩ και η αυθαίρετη ενοποίησή του με προγράμματα τόσο διαφορετικής φιλοσοφίας, όπως του ΚΕΘΕΑ και πολύ περισσότερο του ΟΚΑΝΑ, δεν πρόκειται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες στο πεδίο των εξαρτήσεων, ούτε να λύσει σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της υποστελέχωσης των προγραμμάτων. Αντίθετα, θα λειτουργήσει σε βάρος του ιδιαίτερου χαρακτήρα και της φιλοσοφίας του προγράμματος, σε βάρος του θεραπευτικού συνεχούς, σε βάρος, τελικά, του θεραπευτικού αποτελέσματος. Γιατί είναι αυτή η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του 18ΑΝΩ, που διέπει τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, που μπορεί να εμπνεύσει στον κόσμο των εξαρτημένων την ελπίδα ότι μπορούν να απεξαρτηθούν και να επανενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία. Το 18 Άνω , αξιοποιώντας την ψυχοθεραπεία και την τέχνη, προσεγγίζει ψυχοκοινωνικά το φαινόμενο της εξάρτησης ενώ άνοιξε και ανοίγει διαρκώς νέους δρόμους στο πεδίο της θεραπευτικής αντιμετώπισης και της ισότιμης επανένταξης των εξαρτημένων με ενεργό ρόλο μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Επί δεκαετίες, το 18 Άνω αποτέλεσε έναν φάρο ελπίδας για τους/ις εξαρτημένους/ες και τους οικείους τους, με σπουδαία αποτελέσματα, αναγνωρισμένα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τώρα αυτός ο φάρος απειλείται με κλείσιμο. Η κυβέρνηση φαίνεται να φοβάται την απελευθέρωση των εξαρτημένων από τον εφιάλτη της εξάρτησης περισσότερο από την ίδια την εξάρτηση.

Στεκόμαστε δίπλα στο 18 άνω για να παραμείνει μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ψυχικής Υγείας, για να διατηρήσει την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία του, την θεραπευτική του προσέγγιση και να συνεχίσει να αναπτύσσεται δίπλα στα εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους.

Διεκδικούμε:

· Να αποσυρθεί το νέο νομοσχέδιο για την απεξάρτηση

· Την οργάνωση προγραμμάτων παρέμβασης διαρκείας για την ολόπλευρη στήριξη των τοξικοξαρτημένων, όλων όσων ζουν στους δρόμους, ή σε πρόχειρα καταλύματα. Με παροχή αξιοπρεπούς στέγασης και τροφής, κάλυψη των βασικών αναγκών, εργασιακή προοπτική και, προπαντός, πολύπλευρη κοινωνική στήριξη διαρκείας. Μέσα από διάλογο, ουσιαστική σχέση και συνοδεία και όχι πρακτικές ελέγχου και καταστολής.

· Την αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων ως υποκειμένων με ανάγκες που πρέπει ν’ απαντηθούν

· Την ουσιαστική ενδυνάμωση των στεγνών προγραμμάτων (επαρκή στελέχωση κ.λπ.), ώστε να ενισχυθεί το ήδη επιτελούμενο έργο τους, καθώς και των προγραμμάτων με υποκατάστατα, για τις περιπτώσεις όπου αποδεδειγμένα δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

· Την ανάληψη των πραγματικών ευθυνών από τον δήμο και το κράτος, με την ενδυνάμωση, στελέχωση κ.λπ., των κοινωνικών υπηρεσιών του, ώστε να έχουν μια ενεργό και στοχευμένη δράση για τη φροντίδα και στήριξη των τοξικοεξαρτημένων, των άστεγων, των προσφύγων κ.λπ. Όχι πρακτικές απλής διαχείρισης, σκούπας και καταστολής. 



Συνοπτικό Αγωνιστικό Πρόγραμμα Δράσης

Ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις ΠΕ και ΔΕ, δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα επιδιώκουμε κοινό πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό αγωνιστικό βηματισμό το επόμενο διάστημα. Στον συντονισμό των σωματείων και των ΓΣ βρίσκεται η ελπίδα νίκης. Το σιωπητήριο, οι συμβολικές κινητοποιήσεις αντιπροσώπων, η κοινοβουλευτικοποίηση των αγώνων οδηγούν στην ήττα. Οι καλύτερες στιγμές του μαχόμενου εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος συντελέστηκαν όταν οι εκπαιδευτικοί πήραν τον αγώνα στα χέρια τους μέσα από ΓΣ και επιτροπές αγώνα, από κέντρα αγώνα όπως η κατάληψη της Πρυτανείας, με αυθεντικούς συντονισμούς πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων. Γι’ αυτό προτείνουμε:

Οργάνωση πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση – τη λεηλασία του εισοδήματος – την κλοπή του δημόσιου πλούτου – τον πόλεμο του κεφαλαίου και την εμπλοκή της χώρας και την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του σχολείου της αγοράς και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας .

Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κοινωνικού μετώπου για Παιδεία, Υγεία, εργασία – δημοκρατία – ενάντια στην καταστολή και τις απαγορεύσεις. Συμβάλουμε με κάθε τρόπο σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ του λαού.

Συγκεκριμένα:

· 24ωρη Απεργιακή κινητοποίηση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη με Γενικές Συνελεύσεις και ολομέλεια προέδρων για τη συνέχισή και κλιμάκωσή τον Γενάρη

· Πανελλαδική κινητοποίηση για την Ακώλυτη Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων σε όλη τη χώρα τώρα! Τέρμα στον εμπαιγμό και τον εκβιασμό! Κινητοποιήσεις στις διευθύνσεις όλης της χώρας και κεντρική κινητοποίηση στο Υπουργείο

· Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο Αθήνα

· Συμμετέχουμε στα πανελλαδικά συλλαλητήρια στην επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη

· Οργανώνουμε κι εντείνουμε τη δράση μας ενάντια στην αξιολόγηση με κήρυξη Απεργίας Αποχής από όλα (σχολικής μονάδας/ατομική/μέντορες κλπ)

· Συμμετοχή στα συλλαλητήρια αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό/οργάνωση αντιπολεμικών μαθημάτων αλληλεγγύης και στήριξης

· Συμμετέχουμε, οργανώνουμε συντονισμό των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ ενισχύοντας πρωτοβουλίες κοινής δράσης, για τα ζητήματα της εκπαίδευσης και ειδικά για την οργάνωση του αγώνα

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε τα συνδικάτα μπορούν και πρέπει να μπουν αποφασιστικά μπροστά για να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς (1200 καθαρά πρώτος μισθός/13ος-14ος/επιστροφή ΜΚ/αφορολόγητο…), καταπολέμηση της ακρίβειας (κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη/χρηματιστήριο ενέργειας/κρατικοποιήσεις/πλαφόν στις τιμές της ενέργειας…), το ωράριο (μείωση ωραρίου νηπιαγωγών), τη σύνταξη (με 30 χρόνια στα 55 και 58), ενάντια στην αξιολόγηση κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου, τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, τη μόνιμη και σταθερή εργασία με μαζικούς διορισμούς με πτυχίο προϋπηρεσία-κατάργηση προσοντολογίου και όχι ΑΣΕΠ, την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και τη διεκδίκηση της δημοκρατικής συλλογικής λειτουργίας του κόντρα στον αυταρχισμό και την πειθάρχηση! Να δώσουμε μάχη ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου σε Παλαιστίνη και Ουκρανία που χρηματοδοτείται με αίμα και ιδρώτα των εργαζομένων. Στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού και ενάντια στο κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ, τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ ΕΕ ΝΑΤΟ και την κυνική ελληνική άρχουσα τάξη που ζητά κέρδη και ισχύ.

Γι’ αυτά αξίζει να αγωνιστούμε με πραγματικούς αγώνες και όχι συμβολικές διαμαρτυρίες. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής χρειάζεται σχέδιο για σύγκρουση, συντονισμός, συγκεκριμένα βήματα για κλιμάκωση των αντιστάσεων, αγώνα διαρκείας και απεργίες, το όπλο των εργαζομένων που πονάει πιο πολύ την εργοδοσία. Βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας, με τα σωματεία, τις ΓΣ, τις επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους, να ανοίξουμε δρόμο αντεπίθεσης, κόντρα στην υποταγή και την ήττα.



Το ΥΠΑΙΘΑ προετοιμάζει σοβαρές αντιδραστικές ανατροπές στην ειδική αγωγή

Σαράντα μέρες μετά την έναρξη του σχολικού έτους και δυο μήνες μετά την κυκλοφορία των διευκρινιστικών οδηγιών για την παράλληλη στήριξη του υπ. παιδείας (25.08.2023-αρ. πρωτ. 93506 /Δ3) είναι πλέον εμφανής η διπλή στόχευση του εγγράφου:


1. Η εφαρμογή του προγράμματος «εξοικονομώ» στην ειδική αγωγή, που μετά την γενική κατακραυγή εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος, οδήγησε σε προσωρινή αναδίπλωση την κυβέρνηση της ΝΔ, αναγκάζοντάς την να «ανακαλύψει» επιπλέον πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών ειδικής αγωγής εκτός του χρονικού και οικονομικού της προγραμματισμού.


2. Η έμμεση προδημοσίευση των βασικών σημείων ενός επικείμενου νόμου της ειδικής εκπαίδευσης μέσω διευκρινιστικών οδηγιών. Με τη μηχανή του χρόνου να μας γυρίζει δέκα χρόνια περίπου πίσω (στο έτος 2014 με υπ. παιδείας τον κ. Αρβανιτόπουλο), το έγγραφο της 25ης Αυγούστου 2023 επιδιώκει να καλλιεργήσει κουλτούρα αποδοχής του νέου τοπίου που διαχρονικά προωθούν οι κυβερνήσεις που ακολουθούν οδηγίες ΕΕ/ΟΟΣΑ για το μέλλον της ειδικής εκπαίδευσης. Βάζοντας το κάρο μπροστά από το άλογο, προδημοσιεύει τη στόχευση της πλήρους ένταξης των μαθητών με αναπηρία/ ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο γενικό σχολείο, νοθεύοντας το καθηκοντολόγιο των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, δημιουργώντας παράλληλα προϋποθέσεις υλοποίησης και αποδοχής της πλήρους ένταξης, ρευστοποιώντας όποια δομή του στέκεται εμπόδιο.


Το προσχέδιο νόμου του κ. Αρβανιτόπουλου το 2014 (συγκυβέρνηση Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) αποσύρθηκε μετά τη γενική αποδοκιμασία του από τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις ενώσεις γονέων και την επιστημονική κοινότητα. Σήμερα ανασύρεται από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και γίνεται προσπάθεια να υλοποιηθεί τμηματικά με ορισμένα από τα βασικά του σημεία να περιλαμβάνονται στο έγγραφο της 25ης Αυγούστου 2023.


Η υπογράμμιση ότι «ο εκπαιδευτικός ΕΑΕ του θεσμού της παράλληλης στήριξης – συνεκπαίδευσης τοποθετείται σε σχολείο/α, όχι ως «ατομικός εκπαιδευτικός» μαθητών/τριών, αλλά με σκοπό την ένταξή τους στο σχολικό γίγνεσθαι, σε γνωστικό, κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η παρέμβασή του έχει δυνατότητα, … να αναφέρεται στον/στη μαθητή/τρια της παράλληλης στήριξης, στις μικροομάδες της τάξης, καθώς και στο σύνολο της τάξης και του σχολείου, όπως οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί».


Μεταφράζουμε ελεύθερα:


1. Οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης μπορούν να βρίσκονται σε ένα ή περισσότερα σχολεία, σε μια ή περισσότερες τάξεις σε έναν ή περισσότερους μαθητές.


2. Οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης μπορούν να βρίσκονται στο πρωινό ή και στο ολοήμερο πρόγραμμα του σχολείου όπως οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί.


3. Οι εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης υπηρετούν θεσμό και όχι δομή, άρα μπορούν να είναι περιπλανώμενος θίασος. Αποκατάσταση της αλήθειας: η παράλληλη στήριξη είναι δομή και για αυτό άλλωστε όσοι υπηρέτησαν σε αυτή ως αναπληρωτές θεμελιώνουν, όταν μονιμοποιηθούν, δικαίωμα μετάθεσης στην ειδική αγωγή.


Στο άρθρο 6 του προσχεδίου του 2014 (σχετικά με τη φοίτηση) αναφερόταν: «Ο εκπαιδευτικός της παράλληλης στήριξης αναφέρεται και τοποθετείται σε σχολική μονάδα και όχι αποκλειστικά σε μαθητή. Εάν υπάρχει σοβαρός λόγος, με εισήγηση του οικείου σχολικού συμβούλου και του συμβούλου ΕΑΕ προς την Διεύθυνση Εκπαίδευσης, μπορεί να εξυπηρετήσει διδακτικές ανάγκες ΕΑΕ στο σχολείο» Και παρακάτω: «Η Παράλληλη στήριξη μπορεί εντός του ωραρίου του εκπαιδευτικού να περιλαμβάνει και το ολοήμερο πρόγραμμα».


Οι ομοιότητες και τα συμπεράσματα δικά σας.


Στο έγγραφο της 25ης Αυγούστου 2023 αυθαίρετα αναφέρεται ότι η παρουσία δυο εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης σε ένα τμήμα απαιτεί εισήγηση του ΚΕΔΑΣΥ προς τη διεύθυνση εκπαίδευσης. Ωστόσο το καθηκοντολόγιο του ΚΕΔΑΣΥ δεν προβλέπει ότι κατά την αξιολόγηση μαθητών, θα λαμβάνεται υπόψη ως κριτήριο, και μάλιστα πρωταρχικό, ο αριθμός των μαθητών της τάξης που ήδη έχουν έγκριση για παράλληλη στήριξη, προκειμένου να δοθεί ή όχι αυτού του τύπου η υποστήριξη και σε επόμενους μαθητές. Δεν είναι αριθμός προτεραιότητας στην ουρά η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αναγκών και όποιος πρόλαβε πρόλαβε. Αυτό που έχει νομοθετήσει το υπ. παιδείας από το 2020 είναι η εκ των προτέρων ή και εκ των υστέρων ιεράρχηση των εκπαιδευτικών αναγκών που έχουν διαπιστωθεί από τα ΚΕΔΑΣΥ, μετά από αίτημα του διευθυντή εκπαίδευσης. Αυτό όμως ακυρώνει τον επιστημονικό τους ρόλο, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν τους μαθητές που αξιολογούν ως αριθμούς και όχι με βάση τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των ΚΕΔΑΣΥ στέκεται με τη σωστή πλευρά της εκπαιδευτικής ιστορίας, υπερασπιζόμενη τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών που αξιολογεί και τα επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτές τις δομές και δεν έχουν δεχθεί να κάνουν πράξη την προτεραιοποίηση των αιτήσεων.


Οι διευκρινιστικές οδηγίες της 2ης Αυγούστου 2023 δεν είναι στιγμιαίο λάθος. Αποτελούν βασικό στόχο του υπ. παιδείας για να υλοποιηθούν οι εκπαιδευτικές πολιτικές που επιβάλλει (και αποδέχονται μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις) η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ.


Αυτό το διάστημα στα σχολεία που υπάρχουν δυο εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης σε ένα τμήμα διεξάγεται ένας άγνωστος ακήρυχτος πόλεμος. Από τη μια οι εκπαιδευτικοί που προσπαθούν να υπηρετήσουν πλήρως και χωρίς περικοπές τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών τους και από την άλλη η προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπ. παιδείας (μέσω της διοικητικής πυραμίδας) να επιβάλλει την καταστρατήγησή τους.


Μας γεμίζει αισιοδοξία το γεγονός ότι η νέα βάρδια των εκπαιδευτικών μας είναι υποψιασμένη, είναι αποφασισμένη, απευθύνεται στα σωματεία της και διεκδικεί.


ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ


ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΠΟΛΛΕΣ/ΟΙ


ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ


ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ



Ψήφισμα 
Στηρίζουμε και καλούμε στην κινητοποίηση του Π.Ε.ΣΥ.Θ. και της ΕΝ.Ε.Κ.Ε.Μ. την Πέμπτη 7/12 στις 2μμ στο ΥΠΑΙΘΑ

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/όλους – επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων που καταργήθηκαν από τα νέα ΩΠ

Ο σύλλογός μας στηρίζει και καλεί στην κινητοποίηση του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων και της Ένωσης Εκπαιδευτών Εικαστικών Μαθημάτων την Πέμτπη 7/12 στις 2μμ στο ΥΠΑΙΘΑ και προκηρύσσει 1 με 4 ώρες διευκολυντική στάση εργασίας για την συμμετοχή των συναδέλφων/ισσών.

Βάσει των θέσεων του συλλόγου μας διεκδικούμε:

· να διορθωθούν τώρα όλα τα λάθη στους πίνακες των αναπληρωτ(ρι)ών και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων, ούτως ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ να μην βρεθεί αποκλεισμένος/η.

· Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς, κάλυψη όλων των κενών ειδικοτήτων με τις αντίστοιχες ειδικότητες και όχι με αναθέσεις μαθημάτων

· Άμεση φάση προσλήψεων για κάλυψη ΟΛΩΝ των υπόλοιπων κενών ΟΛΩΝ των ειδικοτήτων σε γενικά και ειδικά σχολεία, στα τμήματα ένταξης και κάλυψη της παράλληλης στήριξης ένας-προς-έναν.

· Όχι στον εξοστρακισμό μαθημάτων και ειδικοτήτων. Όχι στην υποβάθμιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών.

· Να επανέλθουν όλες οι ώρες αντίστοιχων μαθημάτων που καταργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια (π.χ. θεατρική αγωγή).

· Κατάργηση των θεσμών του ωρομίσθιου/μειωμένου ωραρίου και των τρίμηνων συμβάσεων.

· Κατάργηση του ν. 4589/19 του προσοντολογίου και του ν. 4692/20 Κεραμέως. Όχι σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις

· Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την ολόκληρη την προϋπηρεσία.

· Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία

Επισυνάπτουμε την ανακοίνωση του ΠΕΣΥΘ και της ΕΝΕΚΕΜ:

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 14:00

ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

ΚΑΘΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ!



Κάλεσμα Π.Ε.ΣΥ.Θ. και ΕΝΕΚΕΜ σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΙΘ

για μόνιμους διορισμούς και άμεση σύσταση οργανικών θέσεων



Συναδέλφισσες,

Συνάδελφοι,

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων και η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων καλούν σε νέα κινητοποίηση τα μέλη τους καθώς και σε συμμετοχή και συμπόρευση όλους τους κοινούς κλάδους και τις ειδικότητες της Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης.

Για άλλη μια χρονιά, για άλλη μια φορά:

-Ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε, τους ελάχιστους έως μηδενικούς διορισμούς στα αντικείμενα που συνδέονται με την ύπαρξη της αισθητικής αγωγής στο δημόσιο σχολείο.

-Εκατοντάδες αναπληρωτές/ριες σε όλη τη χώρα προσλαμβάνονται κάθε χρόνο για να καλύψουν τις ανάγκες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων και κυρίως την ανάγκη των μαθητών/ριών για πρόσβαση στη θεατρική αγωγή, τα εικαστικά και όλες τις άλλες ειδικότητες, από εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό.

-Εκατοντάδες μαθητές/ριες έμειναν χωρίς εκπαιδευτικό για θεατρική αγωγή, εικαστικά, φυσική αγωγή, παράλληλη στήριξη και άλλες ειδικότητες.

-Προστέθηκε ένας ακόμη χρόνος στην 5ετή, 10ετή, 15ετή, 20ετή προϋπηρεσία εκατοντάδων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων που, σαν άλλοι γυρολόγοι, με τη βαλίτσα στο χέρι περιμένουν να γνωρίσουν νέους μαθητές/τριες, νέους συναδέλφους/φισσες, νέα σχολεία, πόλεις, χωριά, νησιά, σπίτια…

-Οι συνθήκες διαβίωσης γίνονται όλο και δυσκολότερες με την ακρίβεια, το κόστος διαμονής και μετακίνησης…

-Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, μας έχουν ανάγκη όλο και περισσότερο, αφού η επαφή με τα αντικείμενα της τέχνης των εικαστικών και του θεάτρου, είναι τα μέσα που μπορούν να κάνουν τις ψυχές των παιδιών να ανθίσουν και να βρουν διέξοδο της έκφρασής τους απέναντι σε έναν κόσμο που βυθίζεται στον πόλεμο και τη δυστυχία.

Γι’ αυτό λοιπόν κι εμείς,

Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε έξω από το Υπουργείο Παιδείας την Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, στις 14:00, διεκδικώντας:

• Μόνιμους διορισμούς σε όλους τους κλάδους και τις ειδικότητες ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά,

• Σύσταση οργανικών θέσεων με βάση τις ανάγκες, τόσο στην περιφέρεια όσο και στα αστικά κέντρα όπου συγκεντρώνεται το 60% των σχολικών μονάδων της χώρας,

• Να σταματήσει το αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό καθεστώς των αναθέσεων – Το κάθε μάθημα να διδάσκεται από την εξειδικευμένη στο γνωστικό αντικείμενο ειδικότητα,

• Άμεση επαναφορά της θεατρικής αγωγής στην Ε’ και στη ΣΤ’ Δημοτικού και ένταξή της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

• Την επαναφορά των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων και της Κοινωνικής Επιστήμης στο Λύκειο – οι δικαστικές αποφάσεις οφείλουν να γίνουν σεβαστές,

• Τη σύσταση περισσότερων Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων, καθώς και την ενίσχυση των υπαρχόντων, ώστε να έχουν πρόσβαση στη διδασκαλία των Τεχνών όλοι οι μαθητές και μαθήτριες που το επιθυμούν.

Καλούμε σε στήριξη και συμπόρευση τα Μέλη μας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος – Ε.Ε.Τ.Ε., την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – Π.Ε.ΚΑ.ΓΕ.Π.Ε., την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής – Π.Ε.ΚΑ.Π., τον Σύλλογο Αποφοίτων Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, το Συντονιστικό Καθηγητών Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας

Επίσης καλούμε σε συμμετοχή και στήριξη των αιτημάτων μας τους κατά τόπους ΣΕΠΕ και τις ΕΛΜΕ, την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (A.Σ.Γ.Μ.Ε.), την Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, την Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, τον Σύλλογο Αποφοίτων Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ., τους φοιτητές και φοιτήτριες των Τμημάτων μας

Παρακαλούμε τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (Δ.Ο.Ε.), τους Σ.Ε.Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν διευκολυντικές στάσεις εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου