Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023

Να γίνουμε η νάρκη στα θεμέλια αυτής της πολιτικής όποιος κι αν την εκπροσωπεί κάθε φορά

6/2/2023

Γενικευμένος Πανελλαδικός Πανεκπαιδευτικός Αγώνας Διαρκείας 15 Φλεβάρη Απεργούμε και Διαδηλώνουμε

Απεργία Αποχή & Στάσεις Εργασίας Μπλόκο σε ατομική αξιολόγηση και αξιολογητές

Αγγλία, Πορτογαλία και Ισπανία «παραλύουν» από το πλήθος εργαζόμενων που έχουν βγει στους δρόμους μετατρέποντας τις πόλεις σε απεργιακά ηφαίστεια. Ολόκληρη η Ευρώπη σείεται και δονείται με μεγάλες απεργιακές διαδηλώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, βγήκαν στον δρόμο για να μπλοκάρουν τη μεταφορά των προσλήψεων των εκπαιδευτικών στους δήμους, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την εργατική λεηλασία σε μισθούς και συντάξεις, την ανελέητη ακρίβεια. Οι πολιτικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από το επικίνδυνο δολοφονικό κοκτέιλ αντεργατικής, αντιδραστικής και ολοκληρωτικής καπιταλιστικής επιδρομής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με την κυβέρνηση της ΝΔ να ηγείται στον χορό των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ελλάδα, ο δρόμος της αντίστασης και του αγώνα είναι η διέξοδος!

Ακρίβεια, πείνα, αυταρχισμός και πόλεμος, μπαίνουν ανοιχτά στην ημερήσια διάταξη στα σαλόνια των καπιταλιστικών επιτελείων. Οι αυξήσεις στους μισθούς ακούγονται μόνο ως προεκλογικές υποσχέσεις στα προεκλογικά μπαλκόνια και πάνελ ενώ στην πραγματικότητα έχουμε βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Έχουμε μπει σε μια πρωτοφανέρωτη περίοδο όπου όλες οι αντιθέσεις του καπιταλισμού, οι σπασμοί της ιστορικής του κρίσης συμπυκνώνονται, με απρόβλεπτες καταστάσεις για τις συνθήκες ζωής και την ίδια την επιβίωση των λαϊκών στρωμάτων με βασικότερα στοιχεία τον πόλεμο και τη φτώχεια. Τα τρομακτικά προβλήματα επιβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, η διαφαινόμενη είσοδος σε νέα ύφεση, και οι δραματικές επιπτώσεις του πολέμου, σφραγίζουν την περίοδο. Ο κοινωνικός και οικονομικός Αρμαγεδδώνας είναι εδώ μπροστά μας και οι καμπάνες του ήδη ηχούν σε μια νέα επερχόμενη οικονομική καταστροφή. Οι εξεγέρσεις και τα απεργιακά τσουνάμι στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν το δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής. Δίνουν δύναμη και ελπίδα στους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Ήρθε η ώρα να παραδειγματιστούμε και να γίνουμε φρένο στα αντιδραστικά, αντεργατικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια τους. Είμαστε σε μια στιγμή που καλούμαστε να πάμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, στην πιο κρίσιμη στιγμή που θα καθορίσει το μέλλον μας και το μέλλον όλων των επόμενων γενεών. Οι στιγμές είναι κρίσιμες ιστορικά για το μέλλον μας, για τον κόσμο της εργασίας, τον κόσμο της βιοπάλης, για την επιβίωση και για την μόρφωση του. Κυβέρνηση ΝΔ, πλήρως υποταγμένες στις οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ νομοθετούν αντιδραστικούς και ταξικούς νόμος για να κάμψουν τις αντιστάσεις των εργαζομένων. Υγεία και Παιδεία βρίσκονται στο στόχαστρο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου. Για να προχωρήσουν όλα αυτά που οραματίζονται, χτυπιέται με τον νόμο Χατζηδάκη το δικαίωμα στην απεργία, στον αγώνα, στην αντίσταση και στις συλλογικές διαδικασίες.

Η εκπαίδευση σε κρίσιμο σταυροδρόμι

41 χρόνια χωρίς αξιολόγηση δεν είναι αρκετά/Εμείς θα τα κάνουμε 141!

Όρκο στο δημόσιο σχολείο, στον παιδαγωγικό κι επιστημονικό μας ρόλο Η αξιολόγηση ΔΕ θα περάσει!

Λίγο πριν την εκπνοή αυτής της βουλής, της κυβέρνησης, της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, το ΥΠΑΙΘ κατέθεσε αιφνιδιαστικά δυο τροπολογίες μήπως καταφέρει να ξεκινήσει η αξιολόγηση. Βιάζεται γιατί φοβάται ότι τελικά, δεν θα τα καταφέρει ούτε αυτή η κυβέρνηση -όπως και όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 40 σχεδόν χρόνων- να εφαρμόσει την αξιολόγηση σχολείων κι εκπαιδευτικών. Τοποθετεί άρον άρον σχολικούς συμβούλους σε όποιες περιοχές κατόρθωσε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες, κρατά όμηρους τις/τους νεοδιόριστους και τους απειλεί με τη μονιμοποίησή τους, απειλεί κι εκβιάζει όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς για να κατορθώσει ότι δε κατόρθωσε ούτε καν με τις δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έβγαλε παράνομες τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Ετοιμάζει νέο σύστημα προσλήψεων που θα συμπεριλαμβάνει τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να εμπεδωθεί πλήρως και απολύτως το καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας που καθιερώνει το αέναο κυνήγι προσόντων, μορίων, σεμιναρίων που άνοιξε το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώνει ο ΑΣΕΠ και η αξιολόγηση.

Φέρνει καθολική εφαρμογή των εξετάσεων PISA ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών κι εκπαιδευτικών και την προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της αγοράς.

Υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, ΕΒΕ, τράπεζα θεμάτων, κολέγια, πανεπιστημιακή αστυνομία και νόμος πλαίσιο, με στόχο το ξεθεμελίωμα της δημόσιας εκπαίδευσης, και την ενίσχυση του ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, με ένταση των αποκλεισμών από τη μόρφωση, με τους εκπαιδευτικούς υποταγμένους, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη δεσποτεία της αξιολόγησης και των φορέων εφαρμογής της.

O νόμος 4823 δεν αστειεύεται, είναι ο νόμος της υποταγής και της υπακοής. Είναι ο νόμος που διαλύει το σύλλογο διδασκόντων, δημιουργεί ανταγωνισμό, σπέρνει φόβο, φέρνει εργασιακά άγχος και επαγγελματική εξουθένωση. Στοχοποιεί τον εκπαιδευτικό, βάζει στο στόχαστρο τη σταθερή και μόνιμη εργασία, ελαστικοποιεί τις εργασιακές σχέσεις, κρατάει σε ομηρία τους νεοδιόριστους , αδιαφορεί για τις πραγματικές ανάγκες εκπαιδευτικών και μαθητών σε ένα υποχρηματοδοτούμενο σχολείο , ανοιχτό όμως σε επιχειρήσεις, ΜΚΟ, φορείς και δήμους και όλα αυτά σε μια ρημαγμένη κοινωνία και σε ένα ρημαγμένο σχολείο. Η αξιολόγηση και ο επιθεωρητισμός δεν έρχονται από το τότε, έρχονται από το τώρα, από το παρόν είναι οδηγίες ΕΕ και ΟΟΣΑ παράλληλα με ένα αέναο κυνήγι προσόντων, σεμιναρίων, μεταπτυχιακών και μορίων που άνοιξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τι πρέπει να γίνει; Να ηττηθεί η πολιτική τους, αυτή είναι η απάντηση! Να γίνουμε φρένο στα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά νομοσχέδια τους. Να βάλουμε φραγμό στο μέλλον που οραματίζονται για μας αλλά χωρίς εμάς. Τα σχολεία μας να μη μετατραπούν σε επιχειρηματικές μονάδες με έναν εκπαιδευτικό φοβισμένο, υποταγμένο και χειραγωγήσιμο. Να σημάνει απεργιακός, πανελλαδικός, πανεργατικός ξεσηκωμός. Η 15/2 να είναι μόνο η αρχή. Να βγούμε στην κοινωνία και να πούμε την αλήθεια. Να πούμε ότι αυτοί είναι που δε μειώνουν τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα, αυτοί είναι που τα σχολικά μας κτήρια είναι ετοιμόρροπα, αυτοί είναι που οι σχολικές αίθουσες πλημμυρίζουν με την πρώτη στάλα και τα κτίρια είναι παγωμένα, αυτοί είναι που δεν προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς και τα κενά στην εκπαίδευση είναι τεράστια, αυτοί είναι που οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με μισθούς πείνας. Αυτοί είναι που καταργούν μέρα με τη μέρα τη δωρεάν και δημόσια παιδεία. ΥΠΑΙΘ και Κεραμέως γνωρίζουν πολύ καλά ότι το εκπαιδευτικό κίνημα έχει γραφτεί με πολλούς και μεγάλους αγώνες. Γνωρίζουν ότι η εκπαίδευση έχει μέσα της ανθρωπιά, χαρά, αλληλεγγύη και αγάπη. Γι’ αυτό η πολιτική αυτή ηττάται και μπλοκάρεται. Από την τηλεκπαίδευση, την αυτοαξιολόγηση, τις εξετάσεις PIZA και τους κάλπικους αιρετούς. Η συγκυρία είναι κρίσιμη και απαιτεί μεγάλο απεργιακό ξεσηκωμό αγώνα, αντίστασης και ανυπακοής. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και κοινωνία ολόκληρη έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Ταυτόχρονα συμμετέχουμε μαζικά

- Στην Απεργία – Αποχή από κάθε εξωδιδακτικό έργο που αφορά την ατομική αξιολόγηση με απόφαση για επαναπροκήρυξή της από την ΓΣ του Αριστοτέλη στις 1/2, για την περίπτωση που βγει παράνομη και δεν επαναπροκηρυχτεί από ΔΟΕ/ΟΛΜΕ

- Στις στάσεις εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών όταν οι σχολικοί σύμβουλοι επιδιώξουν να μπουν στην τάξη τους για την ατομική τους αξιολόγηση/Μπλοκάρισμα των επισκέψεων στα σχολεία

- Πολύμορφες δράσεις με αποκλεισμούς των διευθύνσεων, κινητοποιήσεις, καταλήψεις με στόχο την άμεση μονιμοποίηση των νεοδιόριστων/Δεν υποχωρούμε αν δεν μονιμοποιηθούν όλες όλοι οι συνάδελφισσες/οι μας

Αυτός ο αγώνας διεκδικεί τη νίκη μας, την ακύρωση της ατομικής αξιολόγησης και τη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων!

Είναι ώρα αγώνα, αντίστασης, μάχης… Μέχρι τη Νίκη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου