Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Απεργιακός Πανεκπαιδευτικός Χείμαρρος Πρόταση αγώνα Συνεχίζουμε Μέχρι τη Νίκη

18/2/2023

Δεκάδες χιλιάδες απεργοί και διαδηλωτές, κατέκλυσαν στις 15 του Φλεβάρη, τους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων σε ολόκληρη τη χώρα. Περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές στην Αθήνα με την κορυφή της διαδήλωσης στην Κλαυθμώνος και τα τελευταία μπλοκ στα Προπύλαια, πάνω από τρεις χιλιάδες στη Θεσσαλονίκη, δυο χιλιάδες στο Ηράκλειο όπου προχώρησαν σε κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Ξάνθη, Κομοτηνή, Λάρισα, Καλαμάτα, Ζάκυνθος, Κατερίνη, Σέρρες, Καβάλα, Ηγουμενίτσα, Ιωάννινα, Χανιά, Ρέθυμνο, Άνδρος, Μυτιλήνη, Κόρινθος, Δράμα, Κομοτηνή, Βέροια, Πάτρα, Πρέβεζα, Χίος, Άμφισσα, Πύργος, Βόλος…, σείστηκαν από τις/τους διαδηλώτριες/ες απεργούς εκπαιδευτικούς. Χιλιάδες σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έμειναν ερμητικά κλειστά, ενώ τα πανελλαδικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ξεπέρασαν το 70%! Μαζική παρουσία των νέων εκπαιδευτικών, νεοδιόριστων και αναπληρωτ(ρι)ών που πρωτοστάτησαν με ζωντάνια και μαχητικότητα στα απεργιακά συλλαλητήρια.

Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί υπογράφουν τη δήλωση Απεργίας Αποχής των ΔΟΕ/ΟΛΜΕ/ΠΟΣΕΕΠΕΑ, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την πλήρη αντίθεση τους στην αξιολόγηση, ενώ ήδη ακυρώθηκαν οι πρώτες επισκέψεις των σχολικών συμβούλων στα σχολεία για να παρακολουθήσουν το μάθημα νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσων. Στο Ρέθυμνο, στη Σικιώνα, στο Ξυλόκαστρο και σε πολλές ακόμα περιοχές οι σχολικοί σύμβουλοι αποχωρούν άπραγοι από τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων/ισσων στις στάσεις εργασίας και τη μαχητική παρουσία των σωματείων στα σχολεία.

Το ΥΠΑΙΘ -παρά το άτεγκτο προσωπείο που εμφανίζει- αισθάνεται ισχυρή την πιθανότητα της αποτυχίας του σχεδιασμού για ολοκλήρωση της ατομικής αξιολόγησης στις πρώτες περιοχές στις 28/2 και άρχισε τις αλλαγές. Τοποθετεί συμβούλους γενικής αγωγής να αξιολογήσουν νεοδιόριστους ειδικής (Πελοπόννησο, Κρήτη, Αιγαίο…), χωρίς να έχουν τα τυπικά προσόντα και τη στοιχειώδη γνώση του επιστημονικού αντικειμένου καταπατώντας όχι μόνο την περί «επιστημονικότητας» ρητορική τους αλλά και την κοινή λογική! Εξαιτίας της μαζικής άρνησης συμμετοχής των νεοδιόριστων, προσπερνούν τις ενημερωτικές συναντήσεις, την υπογραφή των συμβολαίων που προβλέπει το ΦΕΚ και προχωρούν απευθείας σε επισκέψεις στα σχολεία, όπου σε πολλές περιπτώσεις βρίσκουν τείχος από τους νεοδιόριστους/ες, τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα των συλλόγων.

Οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν στα αγωνιστικά καλέσματα των ομοσπονδιών. Ήρθε η ώρα οι ομοσπονδίες να σχεδιάσουν με αποφασιστικότητα τη συνέχιση με νέο αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης. Κρίσιμα ζητήματα είναι:

-Η συγκεκριμενοποίηση νέου απεργιακού βήματος άμεσα (ως Παρεμβάσεις προτείνουμε την Παρασκευή 3/3), ώστε να μη δοθεί πολιτικός χρόνος στην κυβέρνηση να ξεδιπλώνει την επίθεση της ατομικά στις/στους νεοδιόριστες/ους. Το γενικευμένο κλίμα πανεκπαιδευτικής αντεπίθεσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη στήριξη τους δεδομένου ό,τι βρίσκονται σε καθεστώς εκβιασμού και δέχονται πρώτες/οι την εισβολή των αξιολογητών στα σχολεία τους. Οποιαδήποτε καθυστέρηση αφήνει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, δημιουργεί εμπόδια στην μαζική, μαχητική εμφάνιση του εκπαιδευτικού κινήματος, που είναι όρος για τη στήριξη και τη συσπείρωση των νεοδιόριστων, όρος νίκης.

- Η πολιτική δέσμευση του ΔΣ της ΔΟΕ ότι με κάθε τρόπο θα επαναπροκηρύξει Απεργία-Αποχή και στάσεις εργασίας, αξιοποιώντας τη δυναμική στάση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών (προκήρυξη από ΑΔΕΔΥ, επαναπροκήρυξη από το ΔΣ της ΔΟΕ, κάλεσμα για προκήρυξη από τα πρωτοβάθμια) κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και τη «νομιμότητα» Χατζηδάκη, ώστε να υπάρχει αποφασιστική συνέχιση ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν παράνομη. Σε περίπτωση που ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ αρνηθούν να συνεχίσουν τον αγώνα με επαναπροκήρυξη Απεργίας-Αποχής, τότε τα πρωτοβάθμια σωματεία σε συντονισμό μεταξύ τους να προχωρήσουν σε προκήρυξη της Απεργίας-Αποχής και των στάσεων εργασίας. Να πάρουν τη σκυτάλη και να στηρίξουν με τις αποφάσεις τους τους/τις νεοδιόριστους/ες που δίνουν ήδη τον αγώνα. Ως Παρεμβάσεις δεσμευόμαστε να καταθέσουμε την πρόταση αυτή στις ΓΣ του επόμενου διαστήματος, όπως κάναμε ήδη.

-Η στήριξη του αγώνα με όλα τα αναγκαία μέτρα, με ενημερώσεις, παραστάσεις, συγκεντρώσεις, γράμμα στους γονείς, αφίσες κ.λπ. Είναι κρίσιμο ζήτημα η αυτοοργάνωση του κινήματος με επιτροπές αγώνα που θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με πανελλαδικούς και τοπικούς συντονισμούς Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ, με δημιουργία απεργιακών ταμείων όπου είναι δυνατόν, με τη μέγιστη κινητοποίηση της ΔΟΕ και των πρωτοβάθμιων σωματείων για τη στήριξη των συναδέλφων/ισσών νεοδιόριστων απέναντι στις απειλές, με την άμεση κινητοποίηση απέναντι στις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία, τη μαζική προπαγάνδιση και υπογραφή της Απεργίας Αποχής σχολείο το σχολείο!

Στα πλαίσια αυτά ως Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις καταθέσαμε ήδη στο ΔΣ της ΔΟΕ και θα επαναλάβουμε στη συνεδρίαση του στις 21/2:

Γενικευμένο, Πανεκπαιδευτικό Πολύμορφο Αγώνα διαρκείας για να ακυρώσουμε την αξιολόγηση και την εργασιακή ανασφάλεια, για να κερδίσουμε αυξήσεις στους μισθούς και ζωή με δικαιώματα!

Με σύνθημα «Παιδεία - Υγεία- Πολιτισμός, στον δρόμο του αγώνα όλος ο λαός», να επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τους εργαζόμενους και τη νεολαία από την Υγεία και τον Πολιτισμό που βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Συγκεκριμένα:

· Νέα 24ωρη πανεκπαιδευτική απεργία την Παρασκευή στις 3/3 με κάλεσμα για πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα.

· 20/2 κινητοποίηση στο Μέγαρο Μουσικής, η απάντηση στη φιέστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ με την παρουσία της Ν. Κεραμέως και του Κ. Μητσοτάκη για την προβολή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της 4ετίας.

· 20/2 στήριξη της συναυλίας των καλλιτεχνών στην πλατεία Σάντα Ρόζα.

· 22/2 στήριξη των κινητοποιήσεων των υγειονομικών σε όλη τη χώρα.

· Πραγματοποίηση μεγάλης κεντρικής συναυλίας για την παιδεία την υγεία και τον πολιτισμό στην Αθήνα μέσα στον Μάρτη (γύρω 10-20/3).

· Συγκεντρώσεις και καταλήψεις στις διευθύνσεις με κεντρικό ζήτημα τις μονιμοποιήσεις των εκπαιδευτικών και πίεση ώστε να συνεδριάσουν τα ΠΥΣΠΕ για να μονιμοποιήσουν.

· Επαναπροκήρυξη (ΑΔΕΔΥ/ΔΟΕ/πρωτοβάθμια σωματεία) της Απεργίας-Αποχής και των στάσεων εργασίας από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 αν το ΥΠΑΙΘ επιδιώξει να τις βγάλει παράνομες. Αν δεν επαναπροκηρύξει η ΔΟΕ, τότε να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία, όπως αναλυτικά αναφέρουμε παραπάνω.

· Κήρυξη νέων στάσεων εργασίας μετά τις 28/2 για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ώστε να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.

· Συνέχιση και διεύρυνση των διαδικτυακών ενημερωτικών συναντήσεων με νεοδιόριστους.

· Διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ με απεύθυνση στους γονείς και πρόσκληση συμμετοχής των φορέων τους ΑΣΓΜΕ ενώσεις κ.λπ.

· Γράμμα προς τους γονείς.

· Σποτ και νέα κεντρική αφίσα για τον αγώνα.

· Στήριξη των συλλόγων και των συναδέλφων που δέχονται τις πρώτες επισκέψεις σχολικών συμβούλων με συγκεντρώσεις και μαζική παρουσία.

· Προετοιμασία για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων PISA.

· Δημιουργία απεργιακών ταμείων.

· Άμεσα νέος γύρος ΓΣ και ολομέλεια προέδρων στις 4/3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου