Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Θέλουν απόλυτο έλεγχο στην ενημέρωση



Οι ιδιαιτερότητες των ελληνικών μίντια και της δημοσιογραφίας καθορίζουν και αυτή τη στιγμή της επιδημικής κρίσης το περιεχόμενο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού. Πριν λίγες ημέρες, διακινήθηκε ένα βίντεο με δημοσιογράφο του αμερικάνου δικτύου CBS «να κάνει σκόνη» –όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά– τον καλεσμένο της και πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος την εξύβρισε με τον χείριστο τρόπο. Προφανώς, αυτή είναι δημοσιογραφία και όχι η αντίστοιχη των ελληνικών καναλιών — αυτό όμως είναι άγνωστο για τη δική μας πραγματικότητα.

Στη χώρα μας, από τις έντονα κομματικοποιημένες εφημερίδες των δεκαετιών ’70 και ’80, περάσαμε στα κρατικοδίαιτα, άμεσα και πολλαπλώς συνδεμένα με τα κρατικά κονδύλια τηλεοπτικά κανάλια. Ο όρος «διαπλοκή» που καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’90 καθόρισε εν πολλοίς και τη γέννηση των Νέων Μέσων, των διαδικτυακών ιστοσελίδων και των Κοινωνικών Δικτύων. Στην Ελλάδα, τα μίντια δεν είναι απλά διαπλεκόμενα με την κρατική εξουσία. Έχουν εδώ και χρόνια «απαλλαχθεί» από τη δημοσιογραφία και τους δημοσιογράφους. Προ μνημονίων ακόμη, ο ρόλος της πληροφόρησης και της ενημέρωσης ισοδυναμούσε με ένα κανονικό πογκρόμ προπαγάνδας και επιβολής της κυρίαρχης άποψης. Το μετέπειτα βήμα της μετάλλαξης των κυρίαρχων ΜΜΕ σε επίσημα-ημιεπίσημα γραφεία Τύπου κυβέρνησης, τραπεζών, ολιγαρχών, με εκτεταμμένη χρήση ψευδών ή παραπλανητικών «ειδήσεων», ήρθε φυσιολογικά.

Υπό αυτό ο πρίσμα, η ενημέρωση και την περίοδο της πανδημικής κρίσης είναι απόλυτα εξηγήσιμη. Όπως και η επιχείρηση να ελεγχθεί ολοκληρωτικά από ενιαίο κέντρο στην Αθήνα, το οποίο ρυθμίζει τη ροή της πληροφόρησης. Έτσι, η απαγόρευση που εκδόθηκε προς όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων στη χώρα να μην ενημερώνουν μίντια και δημοσιογράφους, συμπληρώνει όλα τα άλλα «μέτρα» συμμόρφωσης και συνδιαλλαγής με τους ολιγάρχες των MME. Ενώ στηρίζονται πολλαπλώς τα τηλεοπτικά κανάλια, οι εφημερίδες –στις οποίες υπάρχει ακόμη ρεπορτάζ και δημοσιογράφοι, έρευνα και αντίθετη άποψη– αφήνονται να καταποντιστούν με τη συνειδητά αδιάφορη στάση της κυβέρνησης. Έτσι, οι εφημερίδες «επιστρέφουν» στο παρελθόν τους, στην αγκαλιά κομματαρχών, επιχειρηματιών και ποικίλων συμφερόντων προκειμένου να αντέξουν.


Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

Ευκαιρία βρήκαν οι καναλάρχες να τελειώσουν μια και καλή με τη συλλογική σύμβαση των τεχνικών. Με «λαγό» τον Alpha, προσφάτως εξαγορασμένο από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, προχώρησαν στην κατάργηση του όρου-κόκκινο-πανί της σύμβασης για 2μελή τηλεοπτικά συνεργεία. Ενώ έβγαλαν με αναστολή σύμβασης τεχνικούς, καμεραμέν και ηχολήπτες, επιχείρησαν να στείλουν συνεργείο για ρεπορτάζ μόνο με έναν καμεραμάν.

Οι τεχνικοί του Alpha αντέδρασαν με στάσεις εργασίας, αρχικά της ΕΤΙΤΑ. Όταν, δε, έγινε αγωγή εναντίον της, με στήριξη της ΠΟΣΠΕΡΤ, η εργοδοσία του Alpha προχώρησε σε ένα ακόμη βήμα. Χρησιμοποίησε απεργοσπάστες τεχνικούς από τη θυγατρική του Ομίλου, την Green Pixel, που δεν καλύπτονται από τη συλλογική σύμβαση της ΕΤΙΤΑ. Για αυτό και η εργοδοσία Βαρδινογιάννη στα Star-Alpha θέλει να μετακινήσει την πλειοψηφία των τεχνικών στη θυγατρική εταιρεία.

Ηχηρή είναι η σιωπή για την επίθεση στους τεχνικούς, τόσο από τη συνδικαλιστική ένωση των δημοσιογράφων όσο και από το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ, εξάλλου, μέσω της ΠΝΠ, έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να μεταφέρουν προσωπικό από τις θυγατρικές τους στις μητρικές εταιρείες. Τα τηλεοπτικά κανάλια που έχουν πληγεί ελάχιστα από την επιδημική κρίση, είναι αυτά που χρησιμοποιούν όλα τα «έκτατα» αντεργατικά μέτρα…

της Ματίνα Παπαχριστούδη
πηγή: https://prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου