Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Πάνω από 5.000 γιατροί από όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για υγειονομική καταστροφή λόγω των ασφυκτικών συνθηκών διαμονής-εγκλεισμού των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και ζητούν τον άμεσο απεγκλωβισμό τους.

Πάνω από 5.000 γιατροί από όλη την Ευρώπη προειδοποιούν για υγειονομική καταστροφή στα νησιά λόγω των ασφυκτικών συνθηκών διαμονής-εγκλωβισμού των προσφύγων. Απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις και την Ε.Ε. να διασφαλίσουν επειγόντως την ασφάλεια προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ζουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς των ελληνικών νησιών και ζητούν τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από χώρες της Ευρώπης. Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος εδώ.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού, που απειλεί να κατακλύσει τα στρατόπεδα, θα έχει «καταστροφικές συνέπειες για τους πρόσφυγες, τους Έλληνες κατοίκους

και την υπόλοιπη ευρωπαϊκή κοινωνία», τονίζει το ψήφισμα που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από Ολλανδούς καθηγητές και ειδικούς δημόσιας υγείας.
Στο κείμενο κάνουν λόγο για «ψευδαίσθηση» όσων θεωρούν ότι ένα κρούσμα του Covid-19 θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο σε αυτούς τους καταυλισμούς, όπου συνολικά μένουν πάνω από 40.000 άνθρωποι, μόλις σε λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωρίς την παρουσία αρκετών γιατρών, όταν ήδη πολλά παιδιά και ενήλικες έχουν υποστεί σωματικά και πνευματικά τραύματα.

Οι γιατροί διαμηνύουν ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να κλιμακωθεί και να μετατραπεί σε υγειονομική καταστροφή παραβιάζοντας παράλληλα σοβαρά τους κανόνες και τις αξίες της υγειονομικής περίθαλψης στην Ε.Ε. «Είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο» τονίζουν οι υπογράφοντες που καλούν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να συμμορφωθούν με τη συμφωνία του 2016 και να πάρουν πρόσφυγες στα εδάφη τους.


πηγή: http://syprome.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου