Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Να ανατρέψουμε την «κανονικότητα» της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας

«…η κανονικότητα στην δημόσια εκπαίδευση είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.» δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν οι προσλήψεις αναπληρωτών. Στη «μεταμνημονιακή» εποχή των ακλόνητων μνημονιακών μέτρων και δεσμεύσεων η κανονικότητα του υπουργείο και της κυβέρνησης μεταφράζεται περίπου ως εξής:


Κανονικότητα είναι να καλύπτονται -όσο καλύπτονται- οι ανάγκες της εκπαίδευσης με ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς οι οποίοι σαν άλλοι Τιραμόλες θα βρεθούν από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη. Μάλιστα για να παίρνει σάρκα και οστά ο χαρακτηρισμός εργαζόμενος λάστιχο οι αναπληρωτές κληθήκαμε να παρουσιαστούμε, από τις 8 π.μ. που ανακοινώθηκαν οι προσλήψεις, την ίδια μέρα στις διευθύνσεις. Τι κι αν κάποιοι έπρεπε να αναλάβουν υπηρεσία στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη ή τον Έβρο; Ημερομίσθια και ένσημα χαμένα για όσους δεν τα κατάφεραν.

Κανονικότητα είναι πανηγυρίζεις για τη μεγαλύτερη πρώτη φάση, την ώρα που διευθύνσεις της Δ.Ε. στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τα Ψαρά, τη Χίο κ.α. εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των προσλήψεων, με χιλιάδες συναδέλφους να παρουσιάζονται στις διευθύνσεις για να διαπιστώσουν λίγο μετά ότι το ταξίδι της ανάληψης υπηρεσίας είχε λάθος προορισμό. Ή ακόμη χειρότερα ότι ενδέχεται να επιστρέψουν στην ανεργία και την αναμονή!

Κανονικότητα είναι να διατυμπανίζεις ότι δεν αμφισβητείται η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων με το πρώτο κουδούνι, μόνο που τα χιλιάδες κενά και οι ανάγκες της εκπαίδευσης έρχονται να διαψεύσουν την πραγματικότητα που βιώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Ο μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που προσλήφθηκε στην πρώτη φάση αποδεικνύει ότι τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν χωρίς την παρουσία των αναπληρωτών, αποτέλεσμα της πολιτικής επιβολής χρόνιας αδιοριστίας. Ο «κόφτης» της εκπαίδευσης έχει βρει τον τρόπο να εξαφανίζει κενά, να δημιουργεί υπεραριθμίες, να καλύπτει τις ώρες σε ένα πρόγραμμα «χυλό» όπου όλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ατελείωτη η λίστα των αναδιαρθρώσεων που οδηγούν σε διάλυση το δημόσιο σχολείο.

Αρκετά ανεχθήκαμε να μετριούνται «νίκες» της ανάπτυξης και των συμφερόντων ΕΕ, ΟΟΣΑ, κεφαλαίου και κυβέρνησης στην πλάτη των εργαζόμενων. Αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι η σχολική χρονιά ξεκινά και πάλι με μηδενικούς διορισμούς.

Χορτάσαμε ευχολόγια και υποσχέσεις. Καμία πανηγυρική της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας εν μέσω προεκλογικής περιόδου δεν πρόκειται να μας πείσει ότι η πρόσληψη αποτελεί «χάρη». Τα χρόνια περιπλάνησης, ανασφάλειας και εργασίας είναι η δική μας πραγματικότητα και δεν την διαπραγματευόμαστε. Η μόνη ρεαλιστική απάντηση, η μόνη δική μας κανονικότητα είναι να μονιμοποιηθούν τώρα, φέτος, όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους. Μοναδική διέξοδος στην ασφυκτική κατάσταση των σχολείων μας. Μοναδική διέξοδος για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Τέλος, σε όλους εκείνους που με θρασύτητα μας υπενθυμίζουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα και να χαμηλώσουμε το μπόι των απαιτήσεών μας, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι τη μεγαλύτερη πρώτη φάση προσλήψεων την επέβαλε το εκπαιδευτικό κίνημα, η ορμή των χιλιάδων ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών που τον περασμένο Μάρτη δήλωσαν με μαχητική αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα ότι το δικαίωμα τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία δεν είναι όρος διαπραγμάτευσης ή αμφισβήτησης. Σ’ αυτούς τους δρόμους θα βαδίσουμε πάλι. Αυτό είναι το δικό μας μήνυμα!

της Βαγγελίτσας Δινοπούλου, (αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του Δ.Σ της ΔΟΕ από τις Παρεμβάσεις)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου