Σε μια μαζικότατη πορεία συμμετείχαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων στην Κύπρο την Παρασκευή 13 Ιουλίου. Η πορεία ξεκίνησε από τα γραφεία της ΠΟΕΔ και κατέληξε στο Υπουργείο Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κλειστές πόρτες του Υπουργείου και έντονη παρουσία αστυνομικών μέσα στο κτίριο ενώ ήταν μια ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, όπου δεν τους επετράπη καν η επίδοση υπομνήματος.
Αιτία της μαζικότατης αυτής κινητοποίησης εν μέσω των θερινών διακοπών ήταν, σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ, «οι ετσιθελικές και μονομερείς αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, μετά από τις εισηγήσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Χαμπιαούρη, σχετικά με τον δήθεν εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού έργου». Η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από τις υποτιθέμενες προσπάθειες εξορθολογισμού είναι η διάλυση και αποδόμηση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, το ξεπούλημα της δημόσιας εκπαίδευσης, όπως και τόσων άλλων δημόσιων αγαθών. Βασικός τους στόχος είναι η μείωση του κόστους της εκπαίδευσης και η πρόσληψη λιγότερων αναπληρωτών. Η λογιστική αντιμετώπιση της εκπαίδευσης σε όλα τα κράτη έχει ως μόνο αποτέλεσμα τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου και τα θύματα αυτής της πολιτικής θα είναι τα ίδια τα παιδιά. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά την πτώχευση μιας τράπεζας στην Κύπρο, όπου άφησε χρέος δισεκατομμυρίων στις πλάτες των Κυπρίων, ξεκίνησε η συζήτηση για τον «εξορθολογισμό» της εκπαίδευσης και της περικοπής 30 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από τις δαπάνες για την Παιδεία. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα μέτρα αυτά εκπονήθηκαν ύστερα από εκθέσεις και εισηγήσεις της Διεθνούς Τράπεζας και αφού μελετήθηκαν τα σχετικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανθρωπίνων πόρων στην εκπαίδευση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εφαρμογή των μέτρων που προωθεί ο ΟΟΣΑ στην εκπαίδευση σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι βαθιά αντιδραστικές και επί της ουσίας στοχεύουν στην όλο και λιγότερη δημόσια χρηματοδότηση, στη λειτουργία των σχολικών μονάδων με όρους επιχείρησης, αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών με ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών και, τέλος, την άρση της μονιμότητας.
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας έχουν ενορχηστρώσει ένα σχέδιο κατασυκοφάντησης των εκπαιδευτικών, κατηγορώντας τους ως τεμπέληδες και υψηλά αμειβόμενους, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό και να στρέψουν την κοινωνία απέναντι στους εκπαιδευτικούς. Στην προσπάθειά τους αυτή έχουν βρει συμμάχους κάποιους γονείς και την Εκκλησία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου προέβη σε γραπτή δήλωση καλώντας τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες να περιορίσουν τα αιτήματά τους όσο υπάρχει η κρίση!Απλά να υπενθυμίσουμε τις δηλώσεις προ εξαμήνου από τον Αρχιεπίσκοπο για ίδρυση ιδιωτικών σχολείων στην προδημοτική και δημοτική βαθμίδα και την παλαιότερη δήλωση του αρχηγού του ΔΗΣΥ που είναι το κυβερνών κόμμα για ενίσχυση της ιδιωτικής παιδείας στον τόπο. Η ίδια η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης που αποτελείται από ένα σκληρό πυρήνα ατόμων κοντά στην κυβέρνηση δήλωσε από την αρχή την στήριξη της στον «εξορθολογισμό», προκαλώντας απογοήτευση στην τάξη των εκπαιδευτικών του τόπου. Ευτυχώς, όμως, πολλοί σύλλογοι γονέων και επιτροπές μαθητών βρίσκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών στηρίζοντας το αίτημά τους για υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί εξαγγέλλουν συνέχιση των κινητοποιήσεων και διαμηνύουν ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν τον Σεπτέμβρη με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού Παιδείας. Κι αυτό γιατί, ενώ καλεί σε διάλογο στις 24 Ιούλη, δηλώνει ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί. Ο προσχηματικός διάλογος που οργανώνεται από το Υπουργείο θα οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση με το σύνολο των εκπαιδευτικών στην Κύπρο, καθώς τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθούνται αποτελούν casusbelli. Γι αυτό οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες προαναγγέλλουν δυναμικές κινητοποιήσεις και απεργίες για το αμέσως επόμενο διάστημα αλλά και για την αρχή της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη.
της Ανδριαννής Προκόπη
πηγή: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου