Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Προτάσεις της Ανεξάρτητης Αγωνιστικής Κίνησης/Παρεμβάσεις Αριστοτέλη στην τακτική ΓΣ

Ακολουθούν οι προτάσεις της ΑΑΚ για:

αξιολόγηση/ωράριο νηπιαγωγών/ασφαλή σχολεία-απαγορεύσεις, αναστολές κλπ-κυβερνητική πολιτική στην πανδημία/νόμο Χατζηδάκη/για κυβερνητικό συνδικαλισμό/για νεοϊδρυθέντα νηπιαγωγεία/πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικό σχέδιο

ΓΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο αντιεκπαιδευτικός νόμος εμπορευματοποίησης του δημόσιου σχολείου, της αξιολόγησης και της πειθάρχησης, που μετατρέπει το σχολείο σε επιχείρηση, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες και απαξιώνει τον εκπαιδευτικό, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!


Αγώνας για τις μορφωτικές ανάγκες της νέα γενιάς

Η μάχη δεν τελείωσε!

Το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου που επέβαλε η Κεραμέως και ο Κόπτσης στα σχολεία αποδεικνύει ένα και μοναδικό πράγμα, ότι αποτελεί ζήτημα ζωής για τον κόσμο της εκπαίδευσης να αποτρέψει το ολέθριο κι αποτρόπαιο σχέδιο της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ! Αυτοί που τολμούν κι απειλούν τόσο ξεδιάντροπα, που δείχνουν ότι θέλουν τους εκπαιδευτικούς υποταγμένα ανθρωπάκια που θα φοβούνται και τον ίσκιο τους, μετατρέπουν τον χώρο εργασίας μας σε κάτεργο διοικητικής αυθαιρεσίας, διευθυντικής επιβολής και παντελής έλλειψης δημοκρατίας όπου θα κυριαρχεί ο κανιβαλισμός, ο ανταγωνισμός, η κατηγοριοποίηση σε βάρος των παιδιών των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των μαθητριών/των μας.

Πρόταση αγώνα ανατροπής και νίκης

Η μάχη ενάντια στην αντιδραστική μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου είναι πολύ μεγάλη και το διακύβευμα πολύ σοβαρό για να υποστείλουμε τις σημαίες του αγώνα όπως έκαναν οι ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ.

Είναι φανερό σε όλους πλέον ότι όσοι αρνούνται την επαναπροκήρυξη δεν έχουν πια κανένα επιχείρημα. Κάθε άρνηση τους δίνει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στην Κεραμέως. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς στα σοβαρά ότι θα προτείνει σε κάθε στροφή ένα ενιαίο δείκτη, κείμενο, ερωτηματολόγιο κ.λπ. Και κυρίως, δεν μπορεί να ισχυρίζεται κανείς ότι η ατομική αξιολόγηση θα μπλοκαριστεί με κάτι σε ενιαίο!
Αυτό απαιτούσε η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην απεργία αποχή και στη μεγαλειώδη απεργιακή λαοθάλασσα στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Από τη στιγμή που η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ αρνήθηκαν να σηκώσουν την αντιπαράθεση με το υπουργείο, θεωρούμε ότι τη σκυτάλη της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου οφείλουν να τη σηκώσουν τα πρωτοβάθμια σωματεία! Να συνεχίσουν τον αγώνα με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα.

Είναι αναγκαίο με πολιτική απόφαση, ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης που απαντά στην κρισιμότητα των στιγμών και στηρίζεται στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αψήφησαν εκβιασμούς, απειλές, τρομοκρατία και στήριξαν τον αγώνα!

• ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν νέα Απεργία-Αποχή, με συνείδηση κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στη νομιμότητα του Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης.

• ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να καλέσουν και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει και αυτή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη.

• Τα Α/θμια σωματεία να υπερασπίσουν τον ρόλο τους και να μπουν στην μάχη, εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ αρνηθούν να συνεχίσουν τον αγώνα με προκήρυξη της Απεργίας-Αποχής. Με συντονισμό μεταξύ τους να πάρουν τη σκυτάλη και να στηρίξουν αυτά με τις αποφάσεις τους τους συλλόγους διδασκόντων και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτή η δυνατότητα έχει αποδειχτεί από τον συντονισμό των 77 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν στην απεργία αποχή! Αυτό οφείλουν να κάνουν και τώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Ο Αριστοτέλης επαναεπιβεβαιώνει την απόφασή του για κήρυξη της Α-Α από το σωματείο.

• Να διευρύνουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο με Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο μαζί με φοιτητές και μαθητές.

· Με πανεκπαιδευτική και πανεργατική απεργία άμεσα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση! Όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, μαθητές και γονείς σε πανεργατική διεύρυνση του μετώπου, με πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων (ν. 4823 Κεραμέως-Χατζηδάκη). Να αποφασιστεί και να προετοιμαστεί επόμενος απεργιακός σταθμός, πανεκπαιδευτικός με πανεργατική πρόσκληση, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

· Ενημερώσεις γονιών και της τοπικής κοινωνίας με γράμματα, εκδηλώσεις, τοπικές συγκεντρώσεις

-Αυτή η μάχη δε θα δοθεί δια μέσου εκπροσώπων. Θα δοθεί με επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους, με δράση και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.

-Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ζητούν να τους κοινοποιούνται οι αναρτήσεις των διευθυντών/ντριών στις πλατφόρμες του ΙΕΠ και να ενημερώνουν το σωματείο όταν αυτές βρίσκονται σε αντίθεση με τη στάση και τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και ειδικά εκεί όπου ο διευθυντής/ντρια έχει αναρτήσει αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, δική του.

-Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα με κάθε μέσο, με κείμενα προς τους συλλόγους τους και το ΔΣ της ΔΟΕ, με υπογραφές και δημόσιες ανακοινώσεις.

-Εκδίδουμε κείμενο με το οποίο απαιτούμε συνέχιση της Α-Α από τη ΔΟΕ και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου να το υπογράψουν και να δημοσιοποιηθεί και αποσταλεί στη ΔΟΕ και σε όλους τους ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ.

-Καλούμε συντονισμό με ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ. Απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ να μας ακούσει. Προκαλούμε παράσταση στο ΔΣ της ΔΟΕ

-Προχωράμε σε διαδικτυακή εκδήλωση των σωματείων που έχουν κηρύξει Α-Α

-Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο για να παραμείνουμε απλώς διαμαρτυρόμενοι αλλά ηττημένοι.

Απαιτούμε Συνέχιση του αγώνα με Νέα Απεργία Αποχή ΤΩΡΑ από τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία! Με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να ξαναβγούμε στους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής!

Για τον νόμο

Ο νέος αντιεκπαιδευτικός νόμος της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας με τον παραπλανητικό τίτλο «Αναβάθμιση του Σχολείου και Ενδυνάμωση των Εκπαιδευτικών» κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή. Αποτελεί συνέχεια του καταιγισμού μέτρων και νομοθετημάτων που ελήφθησαν εν μέσω πανδημίας, όπως η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Τράπεζα Θεμάτων, οι αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου, ο τρόπος πρόσβασης, οι περικοπές αντικειμένων , η θεσμοθέτηση των εργαστηρίων δεξιοτήτων και μάλιστα από το Νηπιαγωγείο , η αύξηση του αριθμού μαθητών στις τάξεις και η «αυτοαξιολόγηση» του σχολείου.

Οι 238 σελίδες του συνεχίζουν, συμπυκνώνουν και εμβαθύνουν όλες τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που προώθησαν ανεξαιρέτως και ανεπιτυχώς όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, από τη Διαμαντοπούλου και το πόρισμα Λιάκου, μέχρι την αξιολόγηση του Αρβανιτόπουλου και του Γαβρόγλου, με στόχο να προσαρμόσουν το σχολείο στις κατευθύνσεις ΕΕ -ΟΟΣΑ -Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΣΕΒ και των εργοδοτικών ενώσεων για έναν μελλοντικό εργαζόμενο φθηνό, ευέλικτο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες για κερδοφορία, για ένα σχολείο πιο φθηνό για το κράτος και πιο «φιλικό» για τις επιχειρήσεις.

Ο συγκεκριμένος νόμος και η ταυτόχρονη εφαρμογή όλων των νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια συνιστούν αντιδραστική παρέμβαση στον πυρήνα της εκπαιδευτικής διαδικασίας«στο τι και πώς μαθαίνουν οι μαθητές μας, στο τι και πως διδάσκει ο εκπαιδευτικός και σε τι εργασιακό περιβάλλον θα δουλεύει από εδώ και εμπρός

Οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου οι οποίοι συνδέονται και αλληλοτροφοδοτούνται είναι οι ακόλουθοι:

1. Αυτονομία της σχολικής μονάδας

Το αφήγημα της ΝΔ για την απεξάρτηση του κράτους από την υποχρέωση να στηρίζει βασικά κοινωνικά αγαθά και παροχές όπως η υγεία και η παιδεία διαπνέει ολόκληρο το νομοσχέδιο μέσα από τη λεγόμενη «αυτονομία» της σχολικής μονάδας. Πρόκειται για έναν όρο που δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά, έχει συμπεριληφθεί στα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενίσχυση της λεγόμενης «αυτονομίας» του σχολείου, τόσο στο παιδαγωγικό μέρος όσο και στη συνολική λειτουργία(οικονομική, διοικητική, κ.λ.π.) θα οξύνει τα προβλήματα των σχολείων. Οδηγούμαστε σε μεγαλύτερη διαφοροποίηση των σχολείων σε όλα τα επίπεδα, στην ακόμα μεγαλύτερη ταξική κατηγοριοποίηση, στην ένταση των φραγμών στη μόρφωση, ιδιαίτερα των παιδιών των πιο φτωχών οικογενειών. Η κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών των σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών γίνεται επιχειρηματική και «ατομική» υπόθεση. Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική απαλλαγή του κράτους ακόμα και από τις προσλήψεις εκπαιδευτικών, κάτι που άλλωστε το επιδιώκουν διακαώς (βλ. έκθεση Πισσαρίδη).

Πίσω από τις εύηχες λέξεις και φράσεις όπως «αυτονομία» και «μεγαλύτερη ελευθερία στη λήψη αποφάσεων» η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να κρύψουν τους πραγματικούς τους στόχους. Το βασικό πρόβλημα του σημερινού σχολείου δεν είναι η έλλειψη αυτονομίας και οι δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων (π.χ. για μια εκδρομή ή μια εκπαιδευτική δράση). Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Το πρόβλημα είναι ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις και το ΥΠΑΙΘ δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες για τη σωστή λειτουργία του σχολείου.

Γενικεύεται ο προσανατολισμός στις λεγόμενες δεξιότητες μέσα από την γενίκευση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων αλλά και μέσα από τα νέα Αναλυτικά Προγράμματα που ετοιμάζει το Υπουργείο. Η εισαγωγή της δυνατότητας επιλογής διδακτικών βιβλίων (πολλαπλό βιβλίο) ακόμα και ανάμεσα στα τμήματα της ίδιας τάξης ενός σχολείου, αποτελεί παραπλανητική ρύθμιση καθώς το πλαίσιο και οι στόχοι της διδασκαλίας είναι ενιαίοι και κεντρικά καθορισμένοι, διαμορφώνοντας ωστόσο συνθήκες κατηγοριοποίησης της παρεχόμενης γνώσης ανάλογα και με το «επίπεδο» της τάξης, διόγκωσης των ανισοτήτων, καθώς μπορεί να διαφοροποιείται ακόμα περισσότερο το τι μαθαίνει ο κάθε μαθητής με το βιβλίο των «πολλών επιπέδων» για «καλούς», «μέτριους» και «κακούς» μαθητές, (άρθρα 79 & 80). Παράλληλα ανοίγει δρόμος εμπορευματοποίησης του σχολικού βιβλίου, πεδίο μεγάλων κερδών για τους εκδοτικούς οίκους.

Παράλληλα η πρόβλεψη μεταξύ άλλων μέτρων «αυτονομίας» στην Οργάνωση της Διδασκαλίας για τη χρήση της μεθόδου της ανεστραμμένης τάξης σύμφωνα με την οποία η βασική διδασκαλία θα πραγματοποιείται στο σπίτι με την παρακολούθηση βίντεο, ψηφιακές προβολές από πλατφόρμες, χρήση ψηφιακού υλικού για ανάγνωση ενώ στο σχολείο ο χρόνος θα αφιερώνεται στην εμπέδωση και πρακτική εφαρμογή των όσων οι μαθητές έχουν διδαχτεί δια της ηλεκτρονικής οδού υπονομεύει τη μόρφωση για τους πολλούς, αποδίδοντας ταυτόχρονα ατομικά στον μαθητή και την οικογένειά του την ευθύνη για την πρόοδό του, προβάλλοντας το δόγμα του ΟΟΣΑ «δεν μπορούν και δεν χρειάζεται όλοι να μορφωθούν» . Η αξιολόγηση των μαθητών (άρθρο 81) συνδέεται άμεσα με το παραπάνω δόγμα, και με το άρθρο 97 θεσπίζεται η ελληνική PISA, δηλαδή, πανελλαδικές εξετάσεις στην Στ΄ Δημοτικού και στην Γ΄ Γυμνασίου στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά. Οι εξετάσεις αυτές θα δίνουν αποτελέσματα αποτελώντας αξιολογικό εργαλείο για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων τροφοδοτώντας έτσι την ενοχοποίηση των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονιών για την ενδεχόμενη αποτυχία του σχολείου και απενοχοποιώντας τις κοινωνικές ανισότητες και τις πολιτικές που τις παράγουν. Μέτρο που θα αξιοποιηθεί για την κατάταξη των εκπαιδευτικών, για την κατάταξη των σχολείων σε λίστα, για την αξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων, για την κατάταξη των εκπαιδευτικών και για πιο σκληρά αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο συνεργασιών με τρίτους φορείς, από επιχειρήσεις, ΜΚΟ και ό,τι άλλο, με απόφαση του Διευθυντή και με όποιον φορέα αυτός κρίνει σκόπιμο αποτελούν ένα ακόμη εργαλείο αυτονομίας με σαφή παρέμβαση στο περιεχόμενο της παρεχόμενης γνώσης.

Εισάγονται και με τη βούλα πια, η επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων για την ανεύρεση πόρων (άρθρο 92) με την αξιοποίηση των σχολικών κτηρίων, υποδομών και εγκαταστάσεων ενώ για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίσημα η χρηματοδότηση των σχολείων με δωρεές, χορηγίες και παροχές από τρίτους (άρθρο 93). Και επειδή οι ευεργέτες δεν είναι τόσοι πολλοί (κι όσοι θα χορηγούν θα το κάνουν με το αζημίωτο και θα παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο του σχολείου) οι ίδιοι οι γονείς θα αναγκάζονται να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων.

Η εκπαιδευτική αυτονομία σχετίζεται με την εγκαθίδρυση των αρχών του επιχειρηματικού μάνατζμεντ στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου, την ανταγωνιστική, εμπορευματοποιημένη και ανταποδοτική του λειτουργία και την ολοένα και μεγαλύτερη αποποίηση των δημόσιων ευθυνών για τη χρηματοδότηση του σχολείου.

Οι σημερινές, υπαρκτές, διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε σχολεία διαφορετικών περιοχών (λαϊκές συνοικίες/πιο πλούσιες περιοχές) ή ακόμα και εντός το ίδιου Δήμου (σχολείο σε κοντέινερ/σχολείο με καλύτερες υποδομές) θα ενταθούν. Σχολικές μονάδες που οι υποδομές τους είναι πιο ελκυστικές, θα βρίσκουν πιο εύκολα χορηγό, θα μπορούν να υλοποιούν εμπορικές δράσεις ενώ άλλα, μη ελκυστικά σχολεία, θα απαξιώνονται και θα καταρρέουν. Τα σχολεία όμως δεν είναι επιχειρήσεις, η μόρφωση δεν είναι επιχειρηματικό ρίσκο. Η παιδεία δεν είναι κέρδη και ζημιές, είναι ανθρώπινες ζωές!

2. Διεύρυνση και ισχυροποίηση του μηχανισμού ελέγχου, εποπτείας και πειθάρχησης με ρυθμίσεις που αφορούν τις δομές και τα στελέχη της εκπαίδευσης εντός και εκτός της σχολικής μονάδας.

Η κυβέρνηση διατηρεί τη λογική και εξειδικεύει τις προηγούμενες δομές εκπαίδευσης του ν. 4547/18 (ΣΥΡΙΖΑ). Ταυτόχρονα, όμως, διαμορφώνει τον μηχανισμό που θα τρέξει την προώθηση των διαδικασιών της αξιολόγησης και τον έλεγχο της προώθησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «σώμα» προθύμων που θα αναλάβει το τρέξιμο όλων των διαδικασιών της αξιολόγησης αλλά και την ίδια την αξιολόγηση. Αυτή η «ανάγκη» προωθείται μέσα από τα πολλά επίπεδα στελεχών που δημιουργούνται. Το νομοσχέδιο εισάγει ένα ενδιάμεσο επίπεδο αξιολογητών στο επίπεδο κάθε Διεύθυνσης (ΣύμβουλοιΕκπαίδευσης) ενώ συγκεντροποίησε σε μεγάλο βαθμό τη δομή αυτή των στελεχών με τους Περιφερειακούς Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης (ένας ανά Περιφέρεια), τους Επόπτες Ποιότητας Εκπαίδευσης ανά Διεύθυνση καθώς και το Περιφερειακό Συμβούλιο Εποπτών που θα συντονίζει τα παραπάνω στελέχη. Βασική δουλειά αυτών των στελεχών ουσιαστικά και πρακτικά δε θα είναι η ενίσχυση της δουλειάς των εκπαιδευτικών στην τάξη (κάτι τέτοιο είναι και πρακτικά αδύνατο με βάση τον αριθμό σχολείων και των εκπαιδευτικών) αλλά ο ρόλος τους θα είναι, όπως άλλωστε και των συντονιστών (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) να προωθούν την αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η στελεχοποίηση διευρύνεται και στο εσωτερικό του σχολείου με τους συντονιστές τάξεων/γνωστικού αντικειμένου, τους μέντορες, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικών ομίλων δημιουργώντας και εσωτερική ιεραρχία και ελεγκτικούς μηχανισμούς από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς μέσα στο σώμα του συλλόγου διδασκόντων, που θα αποτελούν εντός της σχολικής μονάδας τους άμεσους κρίκους υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Η επιλογή να βγουν έξω από τις επιλογές στελεχών οι αιρετοί φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει πλήρως το θεσμό. Επιδιώκει (όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις) τον απόλυτο έλεγχο του μηχανισμού της διοίκησης με Συμβούλια Επιλογής 100% ελεγχόμενα.

Με τις νέες αρμοδιότητες και εξουσίες που ανατίθενται στον Διευθυντή/ Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας, επιχειρείται να καταργηθεί ολοκληρωτικά ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων, του κυρίαρχου δημοκρατικού θεσμικού οργάνου της σχολικής μονάδας, με την πλήρη λειτουργική αφαίμαξή του ενώ ακόμη και εκεί που αποδίδεται ρόλος στον Σ.Δ., αυτός δεν είναι αποκλειστικού χαρακτήρα καθώς εάν δεν τελεσφορήσει κάποια απόφαση, αυτήν την παίρνει και πάλι ο Διευθυντής. Αποκτά αποκλειστική αρμοδιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης της ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκτός διδακτικού ωραρίου με θεματολογία και φορέα της επιλογής του και πειθαρχικού ελέγχου των εκπαιδευτικών με αρμοδιότητα έγγραφης επίπληξης. Με όλα αυτά το υπουργείο στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός τοπικού, σε κάθε σχολείο, επιτηρητή της εκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και υπόχρεου που λογοδοτεί για την εφαρμογή της, από τον ίδιο και τους υφισταμένους του. Η εξουσία δίνει το μήνυμα ότι είναι παντού και καθημερινά.

Ξεπερνώντας δε κάθε νοσηρή φαντασία αποδίδεται σε αυτόν η αρμοδιότητα να προβεί σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται και οι οποίες έχουν σχέση με την αυτοαξιολόγηση, τον προγραμματισμό και τις ομάδες δράσεων επαγγελματικής ανάπτυξης. Με λίγα λόγια δηλαδή δίνει την αρμοδιότητα στον διευθυντή να προχωρήσει μόνος του στον προγραμματισμό – αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, ορίζοντας μόνος του και τις ομάδες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ακυρώσει ουσιαστικά πλήρως το αποτέλεσμα της απεργίας - αποχής!

3. Ατομική αξιολόγηση στελεχών και εκπαιδευτικών: Εργαλείο πειθάρχησης και υποταγής

Μέσω της λεγόμενης «ατομικής αξιολόγησης», η κυβέρνηση επιχειρεί τον «βίαιο» εξαναγκασμό των εκπαιδευτικών στην αποδοχή και υλοποίηση του συνολικότερου σχεδίου για το σχολείο.

Η ατομική αξιολόγηση δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική ανάγκη και απαίτηση για τη στήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προβλημάτων. Είναι τουλάχιστον υποκρισία να μιλούν για «ενίσχυση» του ρόλου του εκπαιδευτικού αυτοί που εδώ και 2 χρόνια πανδημίας μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας, δεν πήραν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξη μας, δεν ικανοποίησαν κανένα από τα αιτήματα μας για τη λειτουργία των σχολείων με ασφάλεια και υγειινή. Είναι υποκρισία να μιλούν για «αναβάθμιση» αυτές οι δυνάμεις που ευθύνονται για τους 52.000 συμβασιούχους, για το ότι ξεκινούν οι μαθητές να διδάσκονται μαθήματα Δεκέμβρη και Φλεβάρη μήνα, γιατί το ότι έχουν μετατρέψει τους συλλόγους διδασκόντων σε ένα άθροισμα εκπαιδευτικών που γυρνούν από σχολείο σε σχολείο με τεράστιες δυσκολίες στην γνωριμία με τους μαθητές και το σχολείο γιατί μόλις ένας αναπληρωτής καταφέρει να γνωρίσει τους μαθητές του απολύεται!!

Η «έγνοια» όλων των κυβερνήσεων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών φαίνεται από το γεγονός ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί οργανωμένη και σε μεγάλη κλίμακα επιμόρφωση εδώ και δεκαετίες, από το γεγονός ότι όλες οι υποστηρικτικές δομές στο σχολείο (για να είναι πραγματικά ελκυστικό το μάθημα βλ. εργαστήρια, βιβλιοθήκες, αθλητικές υποδομές κ.α.) είναι σε εγκατάλειψη.

Η «ατομική αξιολόγηση» αποτελεί συνέχεια της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που συνάντησε την καθολική αντίθεση των εκπαιδευτικών.

Η «σκληρή» αριθμητική αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης με βάση την κλίμακα του 100 (άρθρο 58) και μάλιστα με ποινές αντικατάστασης ή και αποκλεισμού από τις διαδικασίες επιλογής καθώς εμφανίζεται ξανά η περιβόητη «τροπολογία Γεροβασίλη» του ΣΥΡΙΖΑ και στην εκπαίδευση, αφού αν ένας εκπαιδευτικός για οποιοδήποτε λόγο δεν πάρει μέρος στις διαδικασίες της αξιολόγησης (είτε σχολείου, είτε ατομική) αποκλείεται από την επιλογή στελεχών για τα επόμενα 8 χρόνια (άρθρο 29). Δημιουργεί έτσι τις προϋποθέσεις για άκαμπτη αυταρχική επιβολή της κυβερνητικής πολιτικής στη βάση των εκπαιδευτικών, εφόσον η επιβίωση των στελεχών θα εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα εφαρμογής αυτής της πολιτικής από τους υφισταμένους τους.

Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται σε τετράβαθμη κλίμακα στην οποία το έργο τους διαβαθμίζεται από μη ικανοποιητικό, σε ικανοποιητικό, πολύ καλό ή εξαιρετικό, σε τρία πεδία που καλύπτουν κάθε πλευρά της παιδαγωγικής και υπηρεσιακής τους δραστηριότητας. Αναλυτικότερα αξιολογείται: Α1) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, στο πλαίσιο της γενικής και ειδικής διδακτικής του γνωστικού αντικειμένου: Προετοιμασία διδασκαλίας, Ετοιμότητα ως προς το γνωστικό αντικείμενο, Διδακτική μεθοδολογία και πρακτικές, από τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Α2) Παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης, Αναστοχασμός – Αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού, από τον Διευθυντή/Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας και Β) η υπηρεσιακή συνέπεια και η επάρκεια του εκπαιδευτικού: Συνέπεια και ενδιαφέρον κατά την εκτέλεση των υπαλληλικών υποχρεώσεών του, ενεργός συμμετοχή στη λειτουργία της σχολικής μονάδας και στην αυτοαξιολόγησή της, συνεργασία με τον Διευθυντή και τους συναδέλφους, επικοινωνία και συνεργασία με γονείς και φορείς, από τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας και τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης.

Το πεδίο «Α. Διδακτικό – παιδαγωγικό έργο (Α1 Διδακτική γνωστικού αντικειμένου, και Α2 Παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση τάξης)» αξιολογείται με βάση: α) τις συζητήσεις προετοιμασίας της παρατήρησης διδασκαλιών του εκπαιδευτικού, β) την παρατήρηση δύο διδασκαλιών από κάθε αξιολογητή, γ) την έκθεση αυτοαξιολόγησης και τα στοιχεία ή τεκμήρια στα οποία ο αξιολογούμενος αναφέρεται ή παραπέμπει, δ) τις συζητήσεις και τον αναστοχασμό μετά την παρατήρηση, και ε) τα τεκμήρια που έχει συγκεντρώσει ο αξιολογητής, συνεκτιμωμένων των τεκμηρίων που έχει συγκεντρώσει ο εκπαιδευτικός στον ηλεκτρονικό φάκελό του. Το πεδίο «Β. Υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια του εκπαιδευτικού» αξιολογείται με βάση: α) τα τεκμήρια που έχουν συγκεντρώσει οι αξιολογητές από τη συνεργασία και την αλληλεπίδρασή τους στο πλαίσιο της καθημερινής πρακτικής του εκπαιδευτικού στη σχολική μονάδα και β) την έκθεση αυτοαξιολόγησης και τα στοιχεία ή τεκμήρια στα οποία ο αξιολογούμενος αναφέρεται ή παραπέμπει, συνεκτιμωμένων των τεκμηρίων που έχει συγκεντρώσει ο εκπαιδευτικός στον ηλεκτρονικό φάκελό του.

Για πρώτη φορά, μετά το 1982, διαπλέκονται ο παιδαγωγικός και ο υπηρεσιακός έλεγχος-αξιολόγηση στο πρόσωπο του διευθυντή/της διευθύντριας.

Δεν είναι τυχαία η επιλογή του όρου «διαμορφωτική» αξιολόγηση (formative) καθώς διαμορφώνει τους εκπαιδευτικούς σε πειθήνια όργανα εφαρμογής μιας απόλυτα ελεγχόμενης παιδαγωγικής πράξης και ενός δημόσιου σχολείου με απόλυτα χειραγωγημένο το εκπαιδευτικό περιεχόμενό του.

Αυτή η αξιολόγηση της δήθεν ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού, σε αντίθεση με όσα δηλώνει η υπουργός Παιδείας είναι ξεκάθαρα τιμωρητική. Χαρακτηριστικά, το έργο των δόκιμων εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. αξιολογείται ανά έτος, και στην περίπτωση που αξιολογηθεί ως «μη ικανοποιητικό» στη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου, ο εκπαιδευτικός δεν μονιμοποιείται ( άρθρο 74) ενώ σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα προβλέπονται διαδικασίες απόλυσης όταν ένας εκπαιδευτικός καταταχθεί για δυο συνεχόμενες φορές στην τελευταία κλίμακα!

Παράλληλα η ανάρτηση και δημοσιοποίηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων και στοιχείων – κριτηρίων όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος εκπαιδευτικού με όλα τα τεκμήρια των δράσεών του, αξιολογική έκθεση όλων των αξιολογητών, έκθεση αυτοαξιολόγησης του εκπαιδευτικού (άρθρο 76) εκθέτει με άμεσο τρόπο σε κατηγοριοποίηση τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τις σχολικές μονάδες.

Εσχάτως δε, ακούσαμε την Υπουργό Παιδείας να απειλεί ανοιχτά και απροκάλυπτα με μισθολογική καθήλωση και παρακράτηση μισθού όσους εκπαιδευτικούς αρνηθούν την αξιολόγηση!

Στον νόμο προβλέπονται ρυθμίσεις που νομιμοποιούν και επιβραβεύουν την απλήρωτη εργασία με τη μορφή του εθελοντισμού στο πλαίσιο λειτουργίας εκπαιδευτικών ομίλων (άρθρο 84) και της διαρκούς επιμόρφωσης για την ενίσχυση του προσωπικού φακέλου του εκπαιδευτικού, εκτός διδακτικού ωραρίου. Ας μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά προωθούνται στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνει ο νόμος Χατζηδάκη, με την προσπάθεια διάλυσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και την ανελέητη επίθεση στις συλλογικές διαδικασιες και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης έχει ωστόσο αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι μπορεί να ανατρέπει και να ακυρώνει νομοσχέδια.

Ο νέος νόμος Κεραμέως εντάσσεται και υπηρετεί τις στρατηγικές στοχεύσεις όλων των προηγούμενων νομοθετημάτων της κυβέρνησης στα οποία το εκπαιδευτικό κίνημα με τους αγώνες του και εν μέσω πανδημίας έχει ταχθεί απέναντι και μάλιστα του πρόσφατου ν. 4692 με το σύνολο του κλάδου με το 97% και πλέον συμμετοχή στην απεργία – αποχή.



Ο ΝΟΜΟΣ, ΔΕΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΤΑΙ, ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ!

Έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε ξανά τα σχέδια τους!

Υπερασπίζουμε το δημόσιο σχολείο, το παιδαγωγικό μας ρόλο,

τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και την εργασία μας.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!





Αποφασίζουμε:

1. Απεργία αποχή που καλύπτει όλα όσα αφορούν εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης (διευθυντές κ.λπ.) από τις διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον νόμο «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις»

2. Δεν συμμετέχουμε και δεν ορίζουμε μέντορες, εκπαιδευτικούς ομίλους, συντονιστές εκπαιδευτικών ομίλων.

3. Προστατεύουμε το διδακτικό κι εργασιακό μας ωράριο. Δε πραγματοποιούμε προγράμματα και σεμινάρια εκτός ωραρίου εργασίας. Δεν καλύπτουμε κενά πέραν του διδακτικού μας ωραρίου

4. Κάθε σχολείο/νηπιαγωγείο προστατεύει τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, αποφασίζει ότι ο σύλλογος διδασκόντων είναι το κυρίαρχο όργανο και όλες οι αποφάσεις παίρνονται αποκλειστικά από αυτόν χωρίς να γίνεται χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.

5. Σχετικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να μην εμπλέξουν φορείς άσχετους κι εχθρικούς με την εκπαίδευση όπως ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, δήμους, αστυνομία κ.λπ., να μην αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του σχολείου, να μην προχωρήσουν σε δημιουργία portfolio – φακέλους αυτοαξιολόγησης–αξιολόγησης των μαθητών, σύνδεση των project των εργαστηρίων δεξιοτήτων με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής τους μονάδας, να μην εμπλέξουν σχολικούς συμβούλους, γονείς, δήμους στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων κ.λπ. και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούν.

6. Σχετικά με τον εσωτερικό κανονισμό που αποτελεί μέρος της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, δεν καταθέτουμε εσωτερικό κανονισμό προς έγκριση σε δήμο, συλλόγους γονέων, συντονιστές. Λειτουργούμε με βάση τους κανόνες λειτουργίας που έχουμε αποφασίσει ως σύλλογος διδασκόντων για τα ζητήματα που θεωρούμε απαραίτητα

7. Για όλα τα παραπάνω καλούμε να αποφασίσει και το ΔΣ της ΔΟΕ

Συμβάλλουμε σε Πανεκπαιδευτικό μέτωπο αγώνα με γονείς και μαθητές από την πρώτη μέρα έναρξης των σχολείων.

Παλλαϊκός Αγώνας διαρκείας πολύμορφος μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο Αριστοτέλης με απόφαση της ΓΣ στις 12/10 έχει κηρύξει νέα Α-Α. Προχωρήσαμε σε αυτό που όφειλε και δεν κάνει η ΔΟΕ. Προκηρύξαμε απεργία αποχή με επιδίωξη να καλύψουμε τους εκπαιδευτικούς το επόμενο διάστημα και να πιέσουμε ώστε να ξανατεθεί το ζήτημα στο ΔΣ της ΔΟΕ. Απευθύνουμε την απόφαση για κήρυξη Απεργίας Αποχής προς όλα τα σωματεία στην εκπαίδευση για να προχωρήσουν και αυτά στην προκήρυξή της διευρύνοντας το μέτωπο. Απαιτούμε ΤΩΡΑ οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε προκήρυξη της νέας απεργίας-αποχής ως οφείλουν απέναντι στην εκφρασμένη βούληση του κλάδου για συνέχιση του αγώνα μέχρι το τέλος.

Δεσμευτήκαμε ως σύλλογος σε όλες μας τις ενημερώσεις, στη Γ.Σ. στην Ολομέλεια Προέδρων να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να καλύψουμε όλους τους συναδέλφους και το κάνουμε πράξη.

Με βάση τα παραπάνω, ενημερώνουμε τις/τους συναδέλφισσες/φους:

1. Η απεργία αποχή του συλλόγου αποτελεί νέα απεργία αποχή, με νέο περιεχόμενο και αιτήματα από αυτά που υπήρχαν στο εξώδικο της ΔΟΕ και κατά κανέναν τρόπο δεν αποτελεί συνέχεια της απεργίας της ΔΟΕ που κηρύχθηκε παράνομη. Αυτό επιλέχθηκε ακριβώς για να μην μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνα τα εκπαιδευτικά σωματεία για συνέχιση της απεργίας της ΔΟΕ και να ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ το ενδεχόμενο να υπάρχουν κυρώσεις στη διοίκηση των σωματείων που την κηρύσσουν.

2. Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/φους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία-αποχή του συλλόγου. Συγκεκριμένα:

- Υπογράφουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου (σας αποστέλλεται συνημμένα), για τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή. Η παραπάνω δήλωση θωρακίζει τους εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Στη συνέχεια καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Υπενθυμίζουμε ότι:

1. Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή του συλλόγου καλύπτει όλους τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους/τις διευθυντές/ντριες, προϊσταμένους/νες των σχολικών μονάδων από όλες τις διαδικασίες που προβλέπει η Υπ. απόφαση από την αξιολόγηση.

2. Με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία του Συλλόγου Διδασκόντων για να υπάρχει απαρτία στο όργανο απαιτείται το 50%+1 των υπηρετούντων στο σχολείο. Εάν δεν υπάρχει απαρτία (συμμετέχουν, δηλαδή, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί στην απεργία-αποχή), η συνεδρίαση δεν πραγματοποιείται και δεν συντάσσεται σχετικό πρακτικό στο Βιβλίο πρακτικών του Συλλόγου Διδασκόντων. Εάν υπάρχει απαρτία, οι συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή απαιτούν να καταχωρηθεί το περιεχόμενο της δήλωσης, ως άποψή τους, στο βιβλίο πρακτικών, ώστε να γίνεται σαφής η συμμετοχή τους στην απεργία-αποχή και να μην υποχρεωθούν στη συμμετοχή τους στην αξιολογική διαδικασία (συγκρότηση ομάδων εργασίας, συνεδρίαση για τη σύνταξη έκθεσης «Εσωτερικής και Εξωτερικής Αξιολόγησης», κλπ.). Τονίζουμε ότι οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή καλύπτονται (λόγω της συμμετοχής τους σε νόμιμη απεργία) από τα όσα ορίζει το άρθρο 10 παρ.1 της Υ.Α. Επομένως δεν είναι υποχρεωμένοι να προβούν «…σε όσες από τις ενέργειες της αρμοδιότητας του συλλόγου διδασκόντων εξακολουθούν να παραλείπονται από τον σύλλογο…» ούτε «…Οι αποφάσεις του είναι υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς που ορίζει να συμμετέχουν στις εν λόγω ομάδες.»

3. Σε περίπτωση που οι διευθυντές/ντριες, προϊστάμενοι/νες δεν συμμετέχουν στην απεργία αποχή και προχωρήσουν σε υποχρεωτικό ορισμό των εκπαιδευτικών σε ομάδες, οι συνάδελφοι/ισσες που δηλώνουν συμμετοχή στην απεργία αποχή ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρέχουν το «έργο» της αξιολόγησης – επεξεργασία του δείκτη κλπ.

4. Εάν σε κάποιο σχολείο έχει προχωρήσει η ανάθεση και συγκρότηση ομάδων εργασίας και δεικτών, οι συνάδελφοι/ισσες μπορούν οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσουν να συμμετέχουν στην νέα απεργία αποχή του συλλόγου και να ΜΗΝ έχουν υποχρέωση να ολοκληρώσουν το «έργο» που τους έχει ανατεθεί. Τους/τις καλούμε να προσχωρήσουν τώρα στην απεργία αποχή.

5. Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Τέλος, επειδή ενημερωνόμαστε ότι έχει ξεκινήσει ένα όργιο φημολογίας που διαρρέει ότι υπάρχει περίπτωση χρηματικών προστίμων στα μέλη των σωματείων που συμμετέχουν στην απεργία αποχή, ενημερώνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ακόμα και οι δικαστικές αποφάσεις που έβγαλαν τις απεργίες της ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ παράνομες προβλέπουν χρηματικά πρόστιμα μόνο στην περίπτωση που:

- οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίσουν την ίδια απεργία που έχει κηρυχτεί παράνομη. Ακόμα και αυτές έχουν δυνατότητα να κηρύξουν ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟΧΗ χωρίς συνέπειες. Γι’ αυτό μπορούν οι ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε επαναπροκήρυξη της Απεργίας Αποχής, όπως απαιτούμε και με απόφαση της πρόσφατης Γενικής μας Συνέλευσης.

- Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα αφορούν τις διοικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι τα μέλη. Αυτό – πέρα από το ότι προβλέπεται ρητά στις δικαστικές αποφάσεις – αποτελεί και την εμπειρία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας και ποτέ δεν παραβιάστηκε τουλάχιστον μετά τη χούντα στη χώρα μας.

Συμμετέχουμε στην ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ που προκηρύσσει ο σύλλογός μας γιατί δε θέλουμε να συμβάλουμε με κανένα τρόπο και σε καμιά διαδικασία αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Ο αγώνας που δίνουμε αφορά τόσο την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και την πάλη ενάντια στην εφαρμογή της αξιολόγησης, όσο και την ύπαρξη των ίδιων των συνδικάτων μας καθώς και του ιστορικά κεκτημένου δικαιώματος της απεργίας που αμφισβητείται ευθέως με την εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα ενάντια στο φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, που μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!




ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΑΚ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΣ

Ωράριο νηπιαγωγών

Το ωράριο των νηπιαγωγών ενώ νομοθετήθηκε ώστε υποτίθεται να υπολογίζεται κατά τρόπο ανάλογο με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας, τελικά λόγω των σημαντικών διαφορών/ζητημάτων στη λειτουργία του νηπιαγωγείου όχι απλώς δεν εξασφαλίζεται η μείωση του ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, αλλά αντίθετα το ωράριο των νηπιαγωγών είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες/ους τους εκπαιδευτικούς. Επισημαίνουμε ότι πρόκειται για καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων και για αμοιβές συναδέλφων που κανένας δεν έχει δικαίωμα είτε από πρόθεση είτε από αμέλεια, να τις στερεί.

Συγκεκριμένα:

• Τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων όλης της χώρας (96%), ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία μείωση ωραρίου των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτά σε σχέση με τα χρόνια υπηρεσίας και η/ο δε Προϊσταμένη/ος καλείται να υποστηρίξει το διοικητικό έργο με πλήρες διδακτικό ωράριο και με πολλές ώρες απλήρωτης εργασίας.

• Το διδακτικό ωράριο Προϊσταμένων και η παροχή διοικητικού έργου εντός εργασιακού καθορίζεται όχι από τη παραπάνω νομοθεσία αλλά από τον τύπο του Νηπιαγωγείου. Ως εκ τούτου αν στο Νηπιαγωγείο υπάρχει πρωινή υποδοχή η/ο Προϊσταμένη/ος δεν έχει χρόνο για το διοικητικό έργο κάτι που δημιουργεί ανισότητες μεταξύ Προϊσταμένων ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων.

Στα πλαίσια του συνολικού μας αιτήματος για μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας στα πλαίσια της Β’ βάθμιας, απαιτούμε άμεσα για το ωράριο των νηπιαγωγών:

· Καθολική εφαρμογή της κλιμάκωσης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας και σε όλα τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (εφαρμογή ανεξάρτητα από την οργανικότητα της σχολικής μονάδας) με απώτερο στόχο την εξίσωση με το ωράριο της Δευτεροβάθμιας για όλους τους εκπαιδευτικούς.

· Υπολογισμός στο διδακτικό ωράριο και της υποδοχής-αποχώρησης και του διαλείμματος

· Την τοποθέτηση επιπλέον συναδέλφου όπου αυτό είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωση των πλεοναζουσών ωρών του ωρολογίου προγράμματος και την καταβολή αποζημιώσεων των δεδουλευμένων υπερωριών.

· Να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της μείωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών σε όλα τα νηπιαγωγεία ανεξαρτήτως οργανικότητας και μόνο βάσει τα χρόνια υπηρεσίας των συναδελφισσών, την τοποθέτηση επιπλέον συναδέλφου όπου αυτό είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωση των πλεοναζουσών ωρών του ωρολογίου προγράμματος και την πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών.

· Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΑΙΘ εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο αναφορικά με το ωράριο και την υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (αρ. πρωτ. 141076/Ε3/4-11-21). Η Διεύθυνση Π.Ε. Α΄Αθήνας σύμφωνα με στην με αρ. Πρωτ. 141076/Ε3/4-11-21 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ οφείλει να ενημερώνει ορθώς το Π.Σ. myschool για το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς της και να χορηγεί αρμοδίως υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παραπάνω εγκύκλιο.





Ξεκινούμε συλλογή υπογραφών και ενημέρωση των νηπιαγωγών




ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΑΚ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ,

ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΤΟ ΠΡΟΣΟΝΤΟΛΟΓΙΟ

-Κατάργηση του ν. 4589/19 του προσοντολογίου και του ν. 4692/20 Κεραμέως. Όχι σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την ολόκληρη την προϋπηρεσία.

-Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία

Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί και υπερασπίζεται το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία για όλες/ους τις/ους εκπαιδευτικούς, για όλους τους εργαζόμενους. Υπερασπίζεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.

Ο αγώνας μας παραμένει ανυποχώρητος! Αρνούμαστε να μετρήσουμε τις ζωές μας με ακαδημαϊκά κριτήρια ταξικού χαρακτήρα, αρνούμαστε την απαξίωση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας μας. Αρνούμαστε να στραφούμε στον ανταγωνισμό, την ανθρωποφαγία και να αποδεχτούμε τον ΟΑΕΔ ως μελλοντικό εργοδότη μας! Όπως συλλογικά αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με χιλιάδες συναδέλφους μας, συλλογικά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες όλων των παιδιών.

Η Κεραμέως και η κυβέρνηση της ΝΔ ψάχνει να προσθέσει μια ακόμα αξιολογική κρισάρα. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ καταργεί το αυτονόητο επαγγελματικό προσόν που παρέχει το πτυχίο μια και το αποτέλεσμα της κατάταξης στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ είναι αυτό που καθορίζει αν δικαιούται ο εκπαιδευτικός να είναι στους πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών και μονίμων. Το προσοντολόγιο και ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ επιδιώκουν να αναιρέσουν την πεποίθηση του αναπληρωτή και του πτυχιούχου ότι τους αναλογεί μια θέση εργασίας στην εκπαίδευση και να διαμορφωθεί μια νέα συλλογική συνείδηση υποψηφίου, που δεν θα θεωρεί ότι "δικαιούται" οποιαδήποτε πρόσβαση στην εκπαίδευση παρά μόνο υπό την προϋπόθεση συγκέντρωσης προσόντων και επιτυχίας σε διαγωνισμούς με ατομική ευθύνη. Γι’ αυτό είμαστε ενάντια και στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Απαιτούμε:

-Κατάργηση του νόμου 4589/2019 που περιλαμβάνει το νέο σύστημα προσλήψεων

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

-Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία όλων των ετών που δεν έχει προσμετρηθεί.

-Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας

-Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία

-Κατάργηση του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου).

-Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας

-Δημόσια ανάρτηση πινάκων πρόσληψης και τοποθέτησης για διαφανή και νόμιμη διαδικασία τοποθέτησης

-Κάλυψη όλων των αιτημάτων της παράλληλης στήριξης/ΕΒΠ με έναν εκπαιδευτικό προς έναν μαθητή. Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές σύμφωνα με τις ανάγκες

-Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές.

-Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

-Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς

Επιβεβαιώνουμε όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας σχετικά με τους διορισμούς, τον τρόπο πρόσληψης, τα δικαιώματα των αναπληρωτών!

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να αγωνιστεί για αυτά τα αιτήματα και να τοποθετηθεί καθαρά. Διαφωνούμε κάθετα με το πλαίσιο και τα αιτήματα που καθόρισε η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ γιατί δεν βάζει στην προμετωπίδα το αίτημα της κατάργησης του νόμου έκτρωμα/του προσοντολογίου, όπως θα ήταν η φυσική συνέχεια μετά το αίτημα της απόσυρσης του νομοσχεδίου που είχε υιοθετήσει στη φάση των προηγούμενων αγώνων. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά δηλώνει αποδοχή του προσοντολογίου και απλά παζαρέματος «βελτιωτικά» της προσμέτρησης με αυτό όλης της προϋπηρεσίας!!! Αυτό όμως δεν ακυρώνει όλα όσα φέρνει το προσοντολόγιο και έχει καταγγείλει το εκπαιδευτικό κίνημα. Αντίθετα, ουσιαστικά συμβάλει στην αποδοχή και εμπέδωση του. Το ΔΣ της ΔΟΕ δεν νομιμοποιείται να αλλάζει προς το χειρότερο και κόντρα σε όλο το μεγαλειώδες κίνημα που αναπτύχθηκε τις προηγούμενο διάστημα, το βασικό αίτημα και από την πίσω πόρτα να εισάγει την αποδοχή του προσοντολόγιου στον κλάδο. Καλούμε άμεσα τη ΔΟΕ να αλλάξει την απόφασή του και να προβάλει το αίτημα της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ του νέου νόμου μαζί με τα αιτήματα που πρόβαλε το κίνημα και οι χιλιάδες αναπληρωτές και μόνιμοι που βγήκαν στο δρόμο.

Οποιαδήποτε υποχώρηση από το αίτημα της κατάργησης, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που αφήνει άθικτη τη βασική λογική του νόμου, που οδηγεί σε απολύσεις, αποτελεί χτύπημα κάτω από τη μέση σε ένα μεγαλειώδες κίνημα που μετά από 10 χρόνια αδιοριστίας, διεκδίκησε το αυτονόητο:

Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών/Μονιμοποίηση τώρα όλων των αναπληρωτών με πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία!



Το πτυχίο κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα! Δεν δεχόμαστε πιστοποιητικά παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας και έξτρα προϋποθέσεις- κριτήρια - μοριoδότηση που απαξιώνουν το πτυχίο μας, οδηγώντας σε ένα ατελείωτο δαπανηρό κυνήγι προσόντων, στρέφοντας τον έναν εκπαιδευτικό ενάντια στον άλλον. Ενιαία πτυχία με ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα!

Η προϋπηρεσία κατοχυρώνει το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία: Δεν τη βάζουμε σε καμία διαπραγμάτευση. Οι ελαστικά εργαζόμενοι έχουν οργώσει την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου σχολείου. Καμία απαξίωσή της προϋπηρεσίας και κανένα ταβάνι σε αυτή. Δε χωράμε σε λίστες με μόρια και κριτήρια που αποδέχονται την ανεργία κάποιων έναντι άλλων, δε θα μοιράσουμε την πίτα που μας δίνουν, θα την μεγαλώσουμε στη βάση των αναγκών του δημόσιου σχολείου και των μαθητών μας, παλεύοντας για μαζικούς διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών σε ένα σχολείο που θα χωρά όλη τη μόρφωση, όλα τα παιδιά και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Αποφασίζουμε:

-Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Αναπληρωτών/Αδιορίστων εκπαιδευτικών

-Συμμετέχουμε στο Συντονισμό των εκπαιδευτικών Σωματείων που προωθεί τις παραπάνω θέσεις

Λειτουργούμε Επιτροπή Αγώνα

Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να καταγράψει στις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας κατάργηση του νόμου του προσοντολογίου και διορισμούς ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με βάση πτυχίο-προϋπηρεσία! Μας βρίσκει αντίθετους η απόφαση της 87ης ΓΣ αντιπροσώπων που χρησιμοποιεί τη λέξη «κυρίαρχο κριτήριο διορισμού», υπονοώντας ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα κριτήρια εκτός του πτυχίου και της προϋπηρεσίας, δηλαδή προσόντα!

Δηλώνουμε ότι δεν θα γίνουμε δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθούν οι διορισμοί ως «δούρειος ίππος» για την επέλαση όλης της νέο-συντηρητικής εργαλειοθήκης και των νέο-φιλελεύθερων ιδεολογημάτων του κυνηγιού προσόντων και της επισφάλειας σε καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα, αλλά να κερδηθούν και να επιβληθούν από εμάς για εμάς, για τα κοινά – συλλογικά εργασιακά μας δικαιώματα. Ενάντια στη διάλυση του δημοσίου σχολείου (βλ. αποκέντρωση, αυτονομία, υπο-χρηματοδότηση κλπ.), στη μονιμοποίησης της ελαστικής εργασίας (5ετείς συμβάσεις, αξιολόγηση/ απολύσεις), στην αφαίρεση κάθε έννοιας συλλογικών και κλαδικών εργασιακών δικαιωμάτων που μεταθέτει την ευθύνη της ανεργίας στην ατομική πορεία του καθενός (π.χ. διευθυντές μάνατζερ που θα προσλαμβάνουν εκπ/κούς) και διεκδικήσεων που απορρέουν πρώτιστα από το πτυχίο (π.χ. ΠΠΔΕ), να υπερασπιστούμε τον κοινό μας τόπο: Τα χρόνια επιστημονικής, παιδαγωγικής, διδακτικής και επαγγελματικής μας (συν)ύπαρξης και στήριξης του δημοσίου σχολείου (= Πτυχίο & προϋπηρεσία).



Δηλώνουμε καθαρά!

Αυτός ο νόμος θα σαρωθεί από πανεκπαιδευτικούς κι εργατικούς αγώνες ανατροπής!



Β. ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Το Υπουργείο Παιδείας, ουσιαστικά στερεί από χιλιάδες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας σε προστατευόμενη κύηση, λοχεία αλλά και ανατροφή του παιδιού της. Αν και οι ελαστικά εργαζόμενες εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εξακολουθούν να μην έχουν τα ίδια δικαιώματα. Το είδος της σύμβασής τους καθορίζει κατά πόσον μπορούν να εγκυμονήσουν, το πόσο μητέρες μπορεί να είναι ή το πόσο ανάγκη τις έχει το μωρό τους, τη στιγμή μάλιστα που κάθε ένσημο ή προϋπηρεσία επιβάλλονται ως προϋποθέσεις για την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ κάθε καλοκαίρι ή την επαναπρόσληψη κάθε νέο έτος αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας. Οι συναδέλφισσες τιμωρούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους στο όνομα της μείωσης του κόστους και εξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να ξαναεργαστούν ως αναπληρώτριες.



Λειψά δικαιώματα έχουν οι αναπληρώτριες και κατά την άδεια μητρότητας (κύησης και λοχείας), καθώς δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες γυναίκες μάλιστα δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα την τελευταία διετία αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας-δηλαδή κατά τα μακρά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών-αποκλείονται από τις συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Μετά και από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος του Μάρτη του ‘18, δόθηκε με νόμο μόνο στις αναπληρώτριες μητέρες (βιολογικές, ανάδοχες ή θετές μητέρες) επιπλέον άδεια ανατροφής 3.5 μηνών. Η άδεια υπολογίζεται ακριβώς μετά την άδεια λοχείας και να είναι μέσα στο διάστημα της σύμβασης εργασίας της αναπληρώτριας, δηλαδή δεν μετατίθεται και δεν έχει αναδρομική ισχύ. Επιπρόσθετα καμία προσαύξηση της άδειας κύησης δεν προβλέπεται σε περίπτωση πολύδυμης κύησης, καμία προσαύξηση της άδειας λοχείας σε περίπτωση πολυτεκνίας, όπως δίκαια ορίζεται για τις μόνιμες συναδέλφισσες. Ούτε λόγος για τις αναπληρώτριες που υιοθετούν, αφού καμία άδεια ή επίδομα μητρότητας δεν προβλέπεται, σε μια ευθεία παραβίαση του δικαιώματός τους να επιτελέσουν τον μητρικό τους ρόλο.

Οι νέες μητέρες αναπληρώτριες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στην εργασία τους λίγους μήνες μετά τον τοκετό παρά τις συνέπειες στη σωματική και ψυχική υγεία του μωρού, αφού ο αποκλειστικός εξάμηνος θηλασμός βοηθά στην αποφυγή της βρεφικής θνησιμότητας, παρέχει προστασία από χρόνια νοσήματα, προσφέρει συναισθηματική κάλυψη και δίνει ώθηση στην ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσω της επαφής. Αποκλείονται τόσο από την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τέκνου μετ’ αποδοχών, όπως ισχύει για τους γονείς μόνιμους εκπαιδευτικούς, όσο και από την εξάμηνη ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας του ΟΑΕΔ, όπως ισχύει για τις εργαζόμενες με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Εκ των πραγμάτων έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στον βάναυσο αποχωρισμό και τον πρόωρο αποθηλασμό με μια δίωρη μείωση ωραρίου ανά εβδομάδα από τη μια πλευρά και την τετράμηνη άδεια άνευ αποδοχών δίχως καταβολή ενσήμων και προσμέτρηση προϋπηρεσίας από την άλλη, γίνεται σαφές ότι ο εκβιασμός της τριπλής διακοπής μισθοδοσίας/ενσήμων/προϋπηρεσίας λειτουργεί αποτρεπτικά τόσο ως προς τη λήψη άδειας επαπειλούμενης κύησης, όσο και ως προς τη λήψη τετράμηνης άδειας ανατροφής. Η στέρηση δε της προϋπηρεσίας οδηγεί τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάσμα της παρατεταμένης ανεργίας. Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» δε δίστασαν να ανταγωνιστούν τους χειρότερους εργοδότες καταπατώντας το θεμελιώδες δικαίωμα της γυναίκας εργαζόμενης στη μητρότητα, το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική παρουσία. Δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:

· Πλήρη προστασία της κύησης και ακώλυτη χορήγηση άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

· Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία-Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες - Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας-Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας

· Πλήρη προστασία της μητρότητας – Εννεάμηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας

Υπογραμμίζουμε ότι η κυρίαρχη πολιτική της αδιοριστίας ουσιαστικά καταργεί οποιαδήποτε συνθήκη εργασιακής ασφάλειας και σταθερότητας για οποιονδήποτε οικογενειακό προγραμματισμό. Οι αναπληρώτριες δουλεύουν για χρόνια σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και αντιμετωπίζουν το δίλημμα της μητρότητας ή της συνέχισης της δουλειάς. Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις οι μητέρες αναπληρώτριες βρεφών οδηγούνται στην παραίτηση, κατ' ουσίαν απόλυση, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων φροντίδας ενός μωρού και σε συνδυασμό με τις δραματικά αναντίστοιχες θέσεις των βρεφονηπιακών σταθμών. Πλάι στον αγώνα μας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς κι εργασιακά δικαιώματα για όλες και όλους, οφείλουμε να απαντήσουμε στη βία που βιώνουν χιλιάδες συναδέλφισσες απαιτώντας ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ.

Αποφασίζουμε και Συμμετέχουμε:

Στην καμπάνια για τα δικαιώματα στη μητρότητα

Με βάση και παλιότερη γνωμοδότηση του νομικού Συμβούλου του Αριστοτέλη συντάσσουμε αίτηση για άδειες λοχείας, ανατροφής, επαπειλούμενης.

Γ. Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα

Καμία τιμωρία στην ασθένεια, την μητρότητα, το συνδικαλισμό!

Το αίτημα είναι σαφές και καθαρό. Η πραγματική διεκδίκηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων σημαίνει ότι ο αναπληρωτής/τρια που αρρώστησε πάνω από 15 ημέρες θα έχει δικαίωμα στις αποδοχές, στην ασφάλιση, στα μόρια αυτών των ημερών. Σημαίνει ότι η μητέρα αναπληρώτρια θα δικαιούται άδεια επαπειλούμενης κύησης, τους ίδιους 9 μήνες άδειας μητρότητας, με αποδοχές, ασφάλιση και μόρια όπως και οι μόνιμες μητέρες. Και ο αναπληρωτής/τρια μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ θα δικαιούται πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά του/της καθήκοντα με μισθό, ασφάλιση και προσμέτρηση της προϋπηρεσίας αποκλειστικά για τους πίνακες προσλήψεων και για κανέναν άλλο σκοπό.

Δ. Οδοιπορικά

Χιλιάδες συνάδελφοι αναγκάζονται καθημερινά να διανύουν τεράστιες χιλιομετρικές αποστάσεις συχνά σε δύσβατες περιοχές, ενώ οι αναγκαστικές μετακινήσεις τους από σχολείο σε σχολείο περιλαμβάνουν πέρα από δεκάδες χιλιόμετρα, διόδια ακόμα και καράβια με υπέρογκο καθημερινό κόστος. Τη στιγμή μάλιστα που οι μετακινήσεις αυτές καλύπτουν έως 5 σχολεία, πράγμα απαράδεκτο, προκύπτει εύλογα το ερώτημα των παιδαγωγικών επιπτώσεων στην εκπαιδευτική διαδικασία!

Απαιτούμε:

· Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς

· Καταβολή των οδοιπορικών ανά μήνα σε μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικού

Ε. Ο συνδικαλισμός είναι δικαίωμα ΟΛΩΝ των εργαζόμενων! Κατάργηση κάθε έμμεσης ή άμεσης τιμωρητικής διάταξης στην άσκηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος

Όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να έχουν τα ίδια συνδικαλιστικά δικαιώματα με τους μόνιμους. Προσμέτρηση της προϋπηρεσίας, των ενσήμων και την πλήρη καταβολή του μισθού τους κατά τη διάρκεια της χορήγησης συνδικαλιστικής άδειας.

Αντίθετα με το παραπάνω αίτημα, ο/η αναπληρωτής εκπαιδευτικός που εκλέγεται στο ΔΣ της ΔΟΕ, σε αντίθεση με τους μόνιμους, τιμωρείται με μη προσμέτρηση των μορίων για όσο διάστημα έχει απαλλαγή από τα διδακτικά του καθήκοντα ώστε να ασκεί τα συνδικαλιστικά του ως μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών.

Ο εκρηκτικός αριθμός αναπληρωτών που στηρίζουν κάθε χρόνο το δημόσιο σχολείο, εκπαιδευτικών αναλώσιμων, που προσλαμβάνονται κάθε αρχή σχολικής χρονιάς και απολύονται κάθε καλοκαίρι, επιβάλλει την ενεργή συμμετοχή και παρουσία τους σε κάθε συλλογική διαδικασία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του κλάδου. Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την κατάργηση της ελαστικής εργασίας δίνοντας αταλάντευτα τη μάχη για μαζικούς μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία τους και θα συμβάλλουμε με όλους τους τρόπους, στην πράξη και όχι με κούφιες εξαγγελίες, στη διεκδίκηση ίσων εργασιακών δικαιωμάτων, της δυνατότητας κάθε εργαζόμενου συλλογικά να διεκδικεί, ισότιμα να συμμετέχει, χωρίς απειλές, αποκλεισμούς και τιμωρητικές διατάξεις, σε κάθε συλλογική διαδικασία των σωματείων και των ομοσπονδιών.



Τα εκβιαστικά διλλήματα που θέτει το κράτος και η διοίκηση «δούλεψε ή παραιτήσου» δεν έχουν στο συνδικαλιστικό/εργατικό/εκπαιδευτικό κίνημα! Δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά. Όταν λέμε ίσα δικαιώματα εννοούμε ΙΣΑ δικαιώματα!



ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΑΚ

ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΗ ΣΧΟΛΕΙΑ/ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ/ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Εδώ και τώρα μέτρα για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία!

Ο μαζικός εμβολιασμός είναι όπλο απέναντι στην πανδημία και δικαίωμα

Όχι μέσο αυταρχισμού για τον εκβιασμό και διαίρεση των εργαζομένων!

Ναι στον μαζικό εμβολιασμό

Όχι στην υποχρεωτικότητα, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας, τις απαγορεύσεις, τα πληρωμένα τεστ

Τα τεστ είναι ανάγκη να γίνονται από όλες/ους, εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους και Αποκλειστικά Δωρεάν με ευθύνη του ΕΟΔΥ!

Δραματικές συνθήκες λαμβάνει ξανά η πανδημία στην Ελλάδα, η οποία σκαρφαλώνει στις πρώτες θέσεις των θανάτων από κορονοϊό ανάλογα με τον πληθυσμό. Τα νοσοκομεία λειτουργούν πέρα των ορίων τους, ασθενείς διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, άλλοι δεν βρίσκουν κρεβάτι και πολλοί θάνατοι επέρχονται, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να ενισχύσει τη δημόσια υγεία, αρνείται να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών (αντί για μερική πανάκριβη ενοικίαση), παρότι το ΕΣΥ έχει γονατίσει και η παράλληλη νοσηρότητα δεν αντιμετωπίζεται, με αποτέλεσμα επιπλέον θανάτους εκτός κορονοϊού. Η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στους πολίτες, και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Θ. Εξαδάκτυλος, επεκτείνοντας τη λογική της ατομικής ευθύνης, πρότεινε οι ανεμβολίαστοι ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα νοσήλια! Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και είναι ανάγκη το εργατικό, λαϊκό και υγειονομικό κίνημα να πρωτοστατήσουν στον αγώνα για υγεία και ελευθερία, διεκδικώντας ουσιαστική ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εθελοντικού εμβολιασμού, ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, πολλά δωρεάν τεστ για όλους, μέτρα υγειονομικής προφύλαξης στην εργασία, στις συγκοινωνίες, στα σχολεία, τώρα!

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την πανδημία και απαγορεύουν σε κάθε ανεμβολίαστο την είσοδο σε κλειστούς χώρους θεωρώντας τον εξ ορισμού ύποπτο νόσησης και μετάδοσης είναι αντιδημοκρατικά και επικίνδυνα ενώ από υγειονομικής άποψης είναι αναποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση κομπάζοντας για την "άρτια εκστρατεία που οργάνωσε" συνεχίζει να κινείται με βασική επιλογή να μην ενισχύσει καθόλου το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν έχει πρόβλημα να κλείνει ΜΕΘ, να εξοντώνει γιατρούς σε ατελείωτες εφημερίες, να αφήνει ασθενείς στην τύχη τους σε υποστελεχωμένα νοσοκομεία με ράντζα στους διαδρόμους και διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να εγκληματεί καθημερινά και μετά να παίρνει το ένα περιοριστικό μέτρο πίσω από το άλλο τιμωρώντας τους ανεμβολίαστους ως αρρώστους και διασπορείς.

Απαιτούμε:

1. Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Κανένα σχολείο κλειστό, καμία αντικατάσταση της εκπαίδευσης με την τηλεκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση, αντίθετα εντείνει τις ταξικές ανισότητες.

2. Να καταργηθεί η επαίσχυντη διάταξη που απαγορεύει στους ανεμβολίαστους τη δωρεάν παροχή ράπιντ τεστ σε δημόσιες δομές, που τους απαγορεύει την είσοδο σε κλειστούς χώρους! Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, μαθητές και όλους/ες τις/τους εκπαιδευτικούς, με κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία.

3. Ναι στον μαζικό εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις απαγορεύσεις, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας. Θα προστατεύσουμε κάθε συνάδελφο/ισσα

4. Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποιήσεις προσωπικού καθαριότητας και εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα.

5. Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.

6. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

7. 15 μαθητές κατ’ ανώτατο σε κάθε τμήμα. Αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση.

8. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

9. Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

10. Αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, των σχολικών μεταφορών και αποφυγή συνωστισμού.



Όλο αυτό το διάστημα τα σωματεία μας στο πλάι των υγειονομικών βρέθηκαν σε κινητοποιήσεις απαιτώντας άμεσα μέτρα για την πανδημία και την εξάπλωση του 4ου, ακόμα πιο σφοδρού κύματος.

Με τα «μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση γίνεται μια απαράδεκτη προσπάθεια για μια ακόμα φορά να δείξουν με το δάχτυλο τους εργαζόμενους για να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους. Μετατρέπουν το εμβόλιο από ανάγκη, δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα. Υποχρεώνουν μια σειρά εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί (ανάμεσά τους και εκπαιδευτικούς) να πληρώνουν από την τσέπη τους τεστ αντιγόνου αποκλειστικά από ιδιωτικές μονάδες κόστους 10€, δυο φορές την εβδομάδα και να το προσκομίζουν στην υπηρεσία. Εκβιάζουν εκατοντάδες οικογενειών στραγγαλίζοντάς τες οικονομικά χωρίς να χάνουν την ευκαιρία ακόμα και αυτή την κρίσιμη στιγμή να δώσουν αέρα στα πανιά των ιδιωτικών ομίλων με σκοπό να αυξήσουν την πελατεία τους.

Αντί λήψης μέτρων η κυβέρνηση με χυδαίο τρόπο κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό ανοίγοντας άλλον έναν ακόμα δρόμο για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Τη στιγμή που το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί, η υποχρεωτικότητα που επιβάλλεται, αποτελεί μοχλό διαίρεσης και όχημα για την προώθηση μια σειρά αντιδραστικών αλλαγών σε όλο το εργασιακό τοπίο, με αναστολή εργασίας, περικοπή μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, μετακινήσεις και απολύσεις, συγχώνευση και κλείσιμο δομών υγείας και νοσοκομείων, ενώ για την εκπαίδευση το μενού έχει κοινωνικό αυτοματισμό σε επίπεδο σχολείου και κοινωνίας, υποχρεωτικές υπερωρίες, εμπέδωση του φόβου και της αξιολόγησης.

Οι κυβερνητικές ευθύνες είναι πλέον εγκληματικές, δεν μπορούν να κρυφτούν από επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τη μόνιμη επίκληση της ατομικής ευθύνης, τον εκφοβισμό και τις απειλές προς τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα νέο αντιδραστικό και αυταρχικό τοπίο που κάθε «έκτακτη» συνθήκη θα αξιοποιείται ως εργαλείο για απολύσεις.

Tα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα επίτευγμα της επιστήμης για την μείωση και την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων. Είναι όπλο στα χέρια μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ενός αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν, πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα του Πρωτοβάθμιου.

Η κυβέρνηση με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού, την απαράδεκτη κατάσταση του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της υγείας, της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα που μας αφήνουν εκτεθειμένους όλους.

· Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές και ασφάλεια για τη μεταφορά και τη συντήρησή τους.

· Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

· Μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς ή κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.

· Κατάργηση των πατεντών για όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες και των εμβολίων.

· Εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

· -Μείωση του αριθμού των μαθητών ΤΩΡΑ, να μοιραστούν τα τμήματα στη μέση και μέχρι το ανώτερο 12-15 μαθητές ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση όλων των τρόπων για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού (πχ εύρεση διαθέσιμων νέων αιθουσών, εκ περιτροπής λειτουργία, μείωση της ύλης και καθημερινό μειωμένο ωράριο ώστε να προσέρχονται όλα τα παιδιά καθημερινά αλλά σε διαφορετικές ώρες κ.λπ.). Οποιαδήποτε πρόταση να πραγματοποιηθεί μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων. Κατάργηση του ν. 4692/2020 που εκτός των άλλων αυξάνει τον μέγιστο αριθμό μαθητών για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στο 25.

· Επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

· Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ. και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.

· Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση. (π.χ. επανακαθορισμό- μείωση της ύλης, στήριξη των πιο αδύναμων μαθητών με ενισχυμένα μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.)

· -Να λειτουργήσουν τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και ΠΔΣ με προσλήψεις εκπαιδευτικών. Να λειτουργήσουν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας με βάση τις ανάγκες κάλυψης και αναπλήρωσης των κενών σε όλα τα Δημοτικά. Να επανέλθει ο υπεύθυνος στο Ολοήμερο.

· -Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.

· -Προσλήψεις ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλα τα σχολεία. Ενίσχυση των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στελέχωση των ΚΕΣΥ με όλο το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες της αξιολόγησης και των διαγνώσεων των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.

· -Διακοπή της σύμβασης με τη Cisco. Κάλυψη των όποιων αναγκών των σχολείων αποκλειστικά από δημόσιους φορείς, χωρίς χρήση συστημάτων ελέγχου κι αξιολόγησης.

· -Κατάργηση της τροπολογίας, της ΠΝΠ και της ΥΑ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως.

· -Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στα σχολεία (ν. 4692/2020, ν. Υ.Α για εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση, διατάξεις για εσωτερικό κανονισμό), που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των σχολείων και στην παραπέρα κατηγοριοποίηση. Πρόγραμμα δημόσιας και δωρεάν επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, επιστημονικά καταρτισμένο με βάση τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.





ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΑΚ

Ο νόμος Χατζηδάκη να ανατραπεί με τη συλλογική δράση των σωματείων και των συνδικάτων.

Δε θα τον εφαρμόσουμε!

Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν μπαίνουν στον γύψο.



Ο πόλεμος στα σωματεία και στα συνδικάτα συνεχίζεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, με το αντεργατικό «έκτρωμα» του Χατζηδάκη να χτυπά με τον πιο βάναυσο τρόπο τη συνδικαλιστική δράση, τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, την απεργία, τη συλλογική δράση των εργαζομένων και τη δημοκρατία. Έρχεται ως βάση για να επιβληθεί εργασιακός μεσαίωνας με ενίσχυση του πυρήνα της εκμετάλλευσης σε επίπεδο ωραρίου, ένταση της ελαστικής εργασίας, της ανασφάλειας και της εκμετάλλευσης για το κέρδος των εργοδοτών και των επιχειρήσεων, νομιμοποιώντας την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Μια τρομοκρατία που συμβαδίζει με την κρατική βία και την καταστολή των εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων.

Δηλώνουμε ότι δε θα αποδεχθούμε, δε θα εφαρμόσουμε-θα καταργήσουμε στην πράξη το ν. Χατζηδάκη με αντίσταση και αγώνα για την υπεράσπιση της εργασίας, τα δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Αποφασίζουμε και καλούμε:



· Το ΔΣ της ΔΟΕ και τη Συνέλευση προέδρων καθώς και τη Συνέλευση αντιπροσώπων να συνεχίσουν να παίρνουν αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις με τη συγκεκριμένη οδό, που χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα. Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι προϋποθέσεις που θέτει ο ν. Χατζηδάκη για την πραγματοποίηση μιας απεργίας που υπονομεύουν ή στην πράξη την κάνουν αδύνατη δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο Χατζηδάκη (π.χ. ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας, ποσοστό προσωπικού ασφαλείας, καθορισμό προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας). Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε η πραγματοποίηση της απεργίας να εξαρτάται από την έκθεση ή τη σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ.

· Καμιά αλλαγή του καταστατικού μας. Οι εκλογές, οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων, το συνέδριο της ΔΟΕ γίνονται αποκλειστικά με φυσική παρουσία, δια ζώσης και δεν θα πραγματοποιηθεί καμιά αλλαγή στα καταστατικά για την παροχή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και ως εκ τούτου τις σχετικές περιοριστές ΚΥΑ στη πράξη δεν θα τις εφαρμόσουμε. Δεν κάνουμε δεκτό το να συμμετέχει κάποιος/α στην Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως και να ψηφίζει εξ αποστάσεως για τις αποφάσεις. Καμιά εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία, καμιά ηλεκτρονική ή επιστολική ψήφος και κανένας αντιπρόσωπος που εκλέχτηκε από τέτοιες διαδικασίες, που είναι κατά παράβαση του καταστατικού μας, σε κανένα σώμα, σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο δεν θα γίνονται αποδεκτοί, δεν θα νομιμοποιούνται. Προασπίζουμε τον ζωντανό χαρακτήρα των συλλογικών διαδικασιών, τον διάλογο, την συζήτηση, την δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις.

· Το μητρώο μελών είναι εσωτερική υπόθεση κάθε συνδικάτου. Δεν αφορά καμιά εργοδοσία, κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Δεν θα καταθέσουμε σε καμιά εργοδοσία, σε καμιά ηλεκτρονική πλατφόρμα τα μητρώα μελών και άλλα ευαίσθητα στοιχεία των εργαζομένων. Οι Σύλλογοι να μην δεχτούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Κανένα στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από συνάδελφο/ισσα, κανένα πρακτικό Γενικής Συνέλευσης δεν παραδίδεται στο κράτος, τον εργοδότη μας.



Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ επέλεξε το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα να εφαρμόσει το ν. Χατζηδάκη απέναντι στο μεγαλειώδη απεργιακό αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην Αξιολόγηση, τη διάλυση του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών μας δικαιωμάτων και των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας. Έσυρε τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες στα δικαστήρια και στοχοποιεί την απειθαρχία των Σωματείων.



Καλούμε τη ΔΟΕ να επιμένει από εργατική σκοπιά, σε αγώνα ενάντια στην αντεργατική τομή που επιχειρείται.



Καλούμε σε απεργιακό αγώνα στο επόμενο διάστημα, σε κλαδικό και πανεργατικό επίπεδο, συμβάλλοντας στο αναγκαίο πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό μέτωπο, αλληλέγγυοι στον ιδιωτικό τομέα, για τη μη εφαρμογή κι ακύρωση του νόμου Χατζηδάκη, με στόχο την κατάργησή του.



Το εργατικό κίνημα θα απαντήσει συλλογικά με κοινό πανεργατικό αγώνα. Κανένας κλάδος, κανένας αγώνας μόνος του απέναντι στο τερατούργημα και τις απαγορεύσεις του ν. Χατζηδάκη.




ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΑΚ

Απόφαση για κρατικό κυβερνητικό συνδικαλισμό

Καταδικάζουμε τον κρατικό-κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κανένα αγώνα ανατροπής.

Αυτό φάνηκε από την πρόσφατη στάση της ΔΟΕ όπου αρνείται να προκηρύξει νέα Απεργία Αποχή. Το ΔΣ της ΔΟΕ αρνήθηκε να σηκώσει το πολιτικό βάρος της συνέχισης του αγώνα από το συνδικάτο (αυτό εξασφάλιζε η συλλογική απόφαση για προκήρυξη νέας Απεργίας Αποχής), άρνηση να βασιστεί στις αγωνιστικές ατμομηχανές του κλάδου την ώρα που η κοινωνία άρχισε να «παίρνει μυρωδιά» και μετέφερε την αντιπαράθεση όχι σε ένα συλλογικό αγώνα αλλά σε ένα ξεγέλασμα στα πλαίσια των σχολείων. Το επιχείρημα ότι θα ζούσαμε με το ενιαίο στα ασφαλή νερά της «Κεραμέικης νομιμότητας» που θα κρατούσε τον κλάδο συσπειρωμένο κι ασφαλή εκτός από πολιτική ανοησία αποδείχτηκε γρήγορα παιδαριώδη αυταπάτη μια και όπως πολλά σωματεία είχαμε προβλέψει, το ΥΠΑΙΘ δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντίθετα γενίκευσε τις ατομικές απειλές και τους εκβιασμούς. Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ αρνήθηκε την κρίσιμη ώρα να μαζέψει πανελλαδικά την εικόνα αφήνοντας τον αγώνα στον αυτόματο.

Είναι απόλυτα προσδεμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τα κόμματα εξουσίας, τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απόλυτα προσδεμένες με τα βασικά ιδεολογήματα άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση.

Παραμένουν ακολουθητές της εργοδοτικής ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, της καθήλωσης των εργαζομένων, της «κοινωνικής συμμαχίας», σε μια περίοδο που πλήττονται βάναυσα τα εργατικά δικαιώματα και μπαίνει ευθέως στο στόχαστρο της κυβέρνησης το δικαίωμα στην απεργία, τη διεκδίκηση, τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, τα σωματεία.

Η τακτική ελεγχόμενων αγώνων χαμηλής έντασης, η άρνηση πραγματικής σύγκρουσης και η αποδοχή των ορίων που θέτει η κυβέρνηση και η κρατική καταστολή, δημιουργούν ένα συρρικνούμενο κίνημα «αποκούμπι» δυσαρέσκειας αλλά ανίκανο να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη πολιτική και να κερδίσει δικαιώματα που θα καλυτερεύουν τη ζωή του σήμερα αλλά και έναν κόσμο ολόκληρο αύριο.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, ενίσχυση των σωματείων, των συλλογικών διαδικασιών βάσης, με πραγματικό συντονισμό για την προετοιμασία αγώνων σύγκρουσης και ανατροπής και όχι διαμαρτυρίας, για τη διεκδίκηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι κι όχι το μοίρασμα της φτώχειας. Με συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά και κρατικά, κόντρα στις αντιλήψεις που ξορκίζουν τους λαϊκούς αγώνες, που θέλουν τους εργαζόμενους διασπασμένους και περιχαρακωμένους, που καλλιεργούν την αναμονή και την ανάθεση θέτοντας το εργατικό-λαϊκό κίνημα σε ρόλο θεατή.

Είναι φανερό ότι στις σημερινές συνθήκες απαιτείται άλλο κέντρο αγώνα των αγωνιζόμενων που να πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Έχουμε ανάγκη από ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, που θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, που θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, που θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους.

Γι’ αυτό και συμμετέχουμε:

· στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και

· σε Συντονισμό Εκπαιδευτικών Σωματείων

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή μας είναι να έχουν αντίστοιχες θέσεις στα κεντρικά ζητήματα (όχι απαραίτητα ταυτόσημες) και να λειτουργούν σε ισότιμη βάση με σεβασμό και καταγραφή όλων των απόψεων που παρουσιάζονται στις συσκέψεις τους, χωρίς αποκλεισμούς και προκατασκευασμένες αποφάσεις.

Προωθούμε τις συνελεύσεις αγώνα, θεωρώντας ότι η συμμετοχή των αγωνιζόμενων στη συζήτηση και τη λήψη των αποφάσεων πρέπει να διευκολύνεται και όχι να παρεμποδίζεται. Γι’ αυτό προωθούμε μορφές συντονισμού που επιδιώκουν όχι να εκφράζονται μόνο τα Διοικητικά Συμβούλια με τις αποφάσεις τους αλλά οι Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων και οι επιτροπές αγώνα αυτών με σεβασμό στις συλλογικές αποφάσεις χωρίς αποκλεισμούς.





ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΑΚ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΣ

Για το πρόγραμμα δράσης και το αγωνιστικό σχέδιο

ΑΜΕΣΟ Αγωνιστικό Πρόγραμμα δράσης

Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ, να επιταχύνει με ραγδαίο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της. Η εγκληματική διαχείρισή της, που έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους, η επιμονή και επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και νόμων που συνοδεύονται με επιπλέον αυταρχισμό και καταστολή, με πρόσχημα την πανδημία, η μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες για την αναποτελεσματική αντιμετώπισή της, η ανεργία, η μόνιμη λιτότητα, το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας (στα είδη λαϊκής κατανάλωσης το ρεύμα το πετρέλαιο κλπ), που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις, φέρνοντας ένα νέο κύμα βίαιης φτωχοποίησης, αποτελούν μέγγενη για τον λαό και διογκώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο αντεργατικός ν. Χατζηδάκη, φέρνει το νέο εργασιακό μεσαίωνα, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέποντας τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στη διαδήλωση και την απεργία σε ιδιώνυμο αδίκημα, όπου οι «ενοχλητικές» απεργίες θα απαγορεύονται και οι απεργοί θα επιστρατεύονται.

Αυτή η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με μαζικούς λαϊκούς αγώνες!

Είναι αναγκαίο με πολιτική απόφαση:

• ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν νέα Απεργία-Αποχή, με συνείδηση κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στη νομιμότητα του Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης.

• ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να καλέσουν και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει και αυτή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη.

• Τα Α/θμια σωματεία να υπερασπίσουν τον ρόλο τους και να μπουν στην μάχη, εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ αρνηθούν να συνεχίσουν τον αγώνα με προκήρυξη της Απεργίας-Αποχής. Με συντονισμό μεταξύ τους να πάρουν τη σκυτάλη και να στηρίξουν αυτά με τις αποφάσεις τους τους συλλόγους διδασκόντων και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτή η δυνατότητα έχει αποδειχτεί από τον συντονισμό των 77 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν στην απεργία αποχή! Αυτό οφείλουν να κάνουν και τώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

• Να διευρύνουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο με Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο μαζί με φοιτητές και μαθητές.

· Με πανεκπαιδευτική και πανεργατική απεργία άμεσα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση! Όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, μαθητές και γονείς σε πανεργατική διεύρυνση του μετώπου, με πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων (ν. 4823 Κεραμέως-Χατζηδάκη). Να αποφασιστεί και να προετοιμαστεί επόμενος απεργιακός σταθμός, πανεκπαιδευτικός με πανεργατική πρόσκληση, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

· Ενημερώσεις γονιών και της τοπικής κοινωνίας με γράμματα, εκδηλώσεις, τοπικές συγκεντρώσεις

Αυτή η μάχη δε θα δοθεί δια μέσου εκπροσώπων. Θα δοθεί με επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους, με δράση και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα με κάθε μέσο, με κείμενα προς τους συλλόγους τους και το ΔΣ της ΔΟΕ, με υπογραφές και δημόσιες ανακοινώσεις.

Εκδίδουμε κείμενο με το οποίο απαιτούμε συνέχιση της Α-Α από τη ΔΟΕ και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου να το υπογράψουν και να δημοσιοποιηθεί και αποσταλεί στη ΔΟΕ και σε όλους τους ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ.

Καλούμε συντονισμό με ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ. Απαιτούμε από το ΔΣ να μας ακούσει. Προκαλούμε παράσταση στο ΔΣ της ΔΟΕ

Προχωράμε σε διαδικτυακή εκδήλωση των σωματείων που έχουν κηρύξει Α-Α

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο για να παραμείνουμε απλώς διαμαρτυρόμενοι αλλά ηττημένοι.

Απαιτούμε Συνέχιση του αγώνα με Νέα Απεργία Αποχή ΤΩΡΑ από τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία! Με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να ξαναβγούμε στους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής

Λειτουργούμε την Επιτροπή αγώνα

Συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, στο Συντονιστικό Αναπληρωτών/Αδιορίστων, στο Συντονιστικό των Νηπιαγωγών, στον Συντονισμό για το Προσφυγικό μεταναστευτικό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, σε Συντονισμό με τα εκπαιδευτικά σωματεία που έχουν παραπλήσιες θέσεις και εξασφαλίζεται η ισοτιμία και η καταγραφή όλων των απόψεων, στο συντονισμό με τα σωματεία που οργανώνουν τη διακλαδική απεργία τον Μάρτη. Συντονιζόμαστε με τις λαϊκές συνελεύσεις και τις εργατιές λέσχες των γειτονιών μας (Λαϊκή Συνέλευση Σεπόλια-Κολωνός-Ακ. Πλάτωνα, ΛΣ Φιλαδέλφειας, Εργατική λέσχη Πατησίων, Κυψέλης)

Με βάση την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση, του νόμου Χατζηδάκη, των κατασταλτικών νόμων για διαδηλώσεις, απεργίες κ.λπ., όλων των αντιδραστικών μέτρων με αφορμή και δικαιολογία την πανδημία, του αναπτυξιακού νόμου με ότι αφορά για τις εργασιακές σχέσεις σε ιδιωτικό τομέα, την απελευθέρωση για τις επιχειρήσεις κ.λπ. και οι αντισυνδικαλιστικές διατάξεις του, οι ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό και οι κυβερνητικές δηλώσεις για νέα αντεργατικά μέτρα, την πολυετή αδιοριστία και το προσοντολόγιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα συνεχή κατασταλτικά μέτρα, κι όλα αυτά σε περιβάλλον όξυνσης των πολεμικών και οικονομικών ανταγωνισμών και της εμπλοκής της χώρας σε αυτούς με τις βάσεις, τις εξορύξεις, ΑΟΖ, το ΝΑΤΟ, με την πολιτική Ε.Ε./ΟΟΣΑ/ ΔΝΤ/ΣΕΒ με τα σύμφωνα σταθερότητας, τα διαρκή μνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα, πάνω στα δεκαετή μνημόνια όλων των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύ σοβαρές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενός παγκόσμιου καπιταλισμού, που θέλει να διασφαλίσει και να διευρύνει τα κέρδη του, από την οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε, και μάλιστα χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία για να εγκαθιδρύσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας επίθεσης που τσαλαπατά χώρες και λαούς, δικαιώματα και ζωές, με στόχο την επιβολή μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα επαναφέρει τους λαούς, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, σε ένα νέο μεσαίωνα. Βρισκόμαστε στη δίνη των μεγάλων καπιταλιστικών ανταγωνισμών για την πολιτική οικονομική και γεωγραφική κυριαρχία.

Ταυτόχρονα, οι ιαχές του πολέμου γίνονται όλο και ισχυρότερες. Βαθαίνουν και οξύνονται οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις (ΗΠΑ – Ρωσία, κλπ.), για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των ενεργειακών δρόμων και των σφαιρών επιρροής με στόχο το ξαναμοίρασμα της παγκόσμιας οικονομικής πίτας και τον γεωστρατηγικό έλεγχο για να ξεπεράσουν την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που σοβεί τα τελευταία χρόνια. Η χώρα μας αποτελεί βασικό ορμητήριο με τις βάσεις του θανάτου σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΝΑΤΟικών συμμάχων. Ο ερχομός του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο και του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ υποδέχθηκε ως πλανητάρχες και αρχηγούς πολέμου, εγκαινίασε τη δεύτερη φάση του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ. Στόχος να προσαρμοστούν τα συμφωνηθέντα στις σημερινές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας, με αντάλλαγμα την εξυπηρέτηση των ελληνικών αστικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ενίσχυση του άξονα Αιγύπτου, Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου.

Σε συνθήκες όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στα Βαλκάνια και στους δρόμους του πετρελαίου, η εμπλοκή της χώρας μας εγκυμονεί ολοένα και περισσότερους κινδύνους. Τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ αλωνίζουν το Αιγαίο για να εμποδίσουν τις προσφυγικές ροές αλλά, κύρια, για να είναι σε συνεχή πολεμική ετοιμότητα.

Η σημερινή κυβέρνηση αναβαθμίζει τη βάση της Σούδας και τις άλλες βάσεις, παραδίδοντας το Αιγαίο στους στόλους τους εμπλέκει τη χώρα και το λαό στα νέα πολεμικά σχέδιά τους. Ταυτόχρονα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στον επικίνδυνο ανταγωνισμό με την Τουρκία, με τη συμμετοχή πολυεθνικών, για το πετρέλαιο και τις ΑΟΖ. Οι άρχουσες τάξεις των χωρών της περιοχής για τα δικά τους συμφέροντα και αντιδραστικές επιδιώξεις κινούνται στα πλαίσια αυτού του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και τον υπηρετούν. Την ίδια στιγμή εθνικιστικές και φασιστικές, ναζιστικές οργανώσεις επιχειρούν να σπείρουν το δηλητήριο του φασισμού, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, το μίσος εναντίον των άλλων λαών και μεταξύ των λαών. Τα κρούσματα εθνικιστικής υστερίας με πρόσχημα την Μακεδονία, οι ναζιστικοί χαιρετισμοί και τα ναζιστικά συνθήματα, η επίθεση στους εκπαιδευτικούς για τις γιορτές του Πολυτεχνείου και της αντιφασιστικές τους απόψεις. Το αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό κίνημα απάντησε με μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες χρειάζεται να ενταθούν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στις επεμβάσεις του, καθώς και στην πολιτική της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης. Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για την ειρήνη, για την αποτροπή του πολέμου και την αλληλοσφαγή των λαών, για το απαραβίαστο των συνόρων, ενάντια σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό και για την ανάπτυξη πολιτικών και κινημάτων φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, στο πλάι των θυμάτων της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας. Καλούμε όλους να συστρατευτούν στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό-αντιφασιστικό κι αντιεθνικιστικό κίνημα. Τα σχολεία μας να γίνουν μετερίζι της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης των λαών. Να απαιτήσουμε, « Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ», « Έξω οι αμερικάνικες βάσεις του θανάτου», «Να μη γίνει, πάλι, η χώρα μας πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών», «Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα».

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη των αντιλαϊκών πολιτικών

Η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ με τα σύμφωνα σταθερότητας, τα διαρκή μνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα και τα πάγια προγράμματα λιτότητας επιβάλλουν τις συνεχείς περικοπές, τους αυτόματους κόφτες, με τελικό στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση σε Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση και στον πλούτο της χώρας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει τη σκυτάλη των αντιλαϊκών πολιτικών από το ΣΥΡΙΖΑ. Εκμεταλλευόμενη το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, προχωράει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων κοινωνικών αγαθών, ΔΕΗ, νερό, δημόσιας περιουσίας, ΕΛΠΕ κλπ, με μεγάλες αυξήσεις τιμολογίων για τους εργαζόμενους. Οι πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, καταστρέφουν το περιβάλλον και τον πολιτισμό σε Σκουριές, σε αιγιαλούς, σε Άγραφα και αλλού με αιολικά πάρκα, σε εξορύξεις, Φυλή (χωματερή), Ελληνικό, Πειραιά, κλπ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας.

Η επίθεση ενάντια στην κοινωνία καθοδηγείται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ καθώς και τα μεγάλα οικονομικά κέντρα. Ο αέναος κύκλος της λαϊκής καταβύθισης δεν έχει άκρη!

Την ίδια ώρα με το δόγμα «νόμος και τάξη» και με πρόσχημα την πανδημία, καταργεί κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα, χτυπά τα σωματεία, το δικαίωμα στην απεργία και τη διαδήλωση, εισάγει την Πανεπιστημιακή αστυνομία, καταργεί το Πανεπιστημιακό άσυλο και με τη σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου οξύνει τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές που θωρακίζουν τα σύνορα της Ευρώπης – φρούριο και επιβάλλουν, με ένα μίγμα εθνικισμού και ρατσισμού, κλειστά σύνορα στον Έβρο, πνιγμένους ανθρώπους στο Αιγαίο, βίαιες εκκαθαρίσεις προσφύγων στην Αθήνα, στοίβαγμα στα στρατόπεδα – κρατητήρια και επερχόμενες απελάσεις.

Με τον νόμο Χατζηδάκη και τον «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» επιχειρείται εργοδοτικός και κρατικός έλεγχος και φακέλωμα σωματείων και εργαζομένων, κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπονόμευση Συλλογικών Συμβάσεων, και κυρίως κλαδικών, ενίσχυση της εκ περιτροπής και των άλλων ελαστικών σχέσεων εργασίας, δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, κατάργηση του δικαιώματος του εργαζόμενου καταγγελίας της σύμβασης πριν την παρέλευση δύο μηνών απλήρωτης εργασίας, που μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις. Πλήρης ασυδοσία των επιχειρηματιών προς τους εργαζόμενους και ανεξέλεγκτες επενδύσεις χωρίς στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς κανόνες.



Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων βασικών για το λαό υπηρεσιών, η μείωση των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων, η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, είναι το δώρο της κυβέρνησης στους «θεσμούς» και σε αυτούς που κατέχουν τον πλούτο. Οι βιομήχανοι μέσω του ΣΕΒ πανηγυρίζουν αφού όπως λένε τα μέτρα αυτά «αποτελούν τη θετική όψη των μνημονίων». Όπως και να ονομάζονται, μνημόνια ή εποπτεία, δημοσιονομικό πλεόνασμα ή επιτήρηση, η ουσία είναι η ίδια: το «έκτακτο καθεστώς» μετατρέπεται σε καθημερινότητα και «κανονικότητα». Η «δίκαιη ανάπτυξη» για την οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ακριβώς εκεί στηρίζεται: στη δραστική μείωση των μισθών και του εργασιακού κόστους. Η χώρα δεσμεύεται για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2023 και 2% έως το 2060, αναδιαμορφώνουν το πλαίσιο της σιδερένιας οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται από το μνημονιακό καθεστώς στον κόσμο της εργασίας.

Και όλα αυτά φορτώνονται στα προηγούμενα μέτρα που είτε έχουν ήδη εφαρμοστεί, είτε εφαρμόζονται σταδιακά, προκαλώντας τραγικές συνέπειες.

Η κυβερνητική πολιτική στην Εκπαίδευση



Κυβέρνηση, ΟΟΣΑ, Ε.Ε, Δ.Ν.Τ και οι πολιτικές συμμόρφωσης στις προσταγές τους, συνεχίζουν να χτυπούν το χώρο της εκπαίδευσης. Υπονομεύουν τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, εντείνουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων:

Το Δημόσιο Σχολείο δέχεται ισχυρό πλήγμα από την ομοβροντία των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση. Ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, αυτονομία και κατηγοριοποίηση των σχολείων, μαζί με τον καθημερινό αυταρχισμό συνθέτουν το κάδρο της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Η αξιολόγηση, που αποτελεί διακαή πόθο της άρχουσας τάξης, πάγια απαίτηση της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, βρέθηκε στην αιχμή του δόρατος του εκπαιδευτικού κινήματος.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, προβάλλει χωρίς προσχήματα το νεοφιλελεύθερο πολιτικό της πρόγραμμα εδραίωσης και κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης και των αντιεκπαιδευτικών και αντικοινωνικών της επιλογών: εργασιακός μεσαίωνας με 7ήμερη εργασία και ελαστικά ωράρια, εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα, αποθέωση της καταστολής και του εργοδοτικού αυταρχισμού, ιδιωτικοποίηση της υγείας και της περίθαλψης, πλήρης ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης.

-Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Άμεσο πρόγραμμα ανεγέρσεων σχολικών κτηρίων, αντικατάσταση των κοντέινερ. Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων, να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων. Κανένα κοντέινερ σε προαύλια σχολείων.

Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών – προσμέτρηση των επιπλέον διδακτικών ωρών ως υπερωρίες και ως συντάξιμος χρόνος και για τις νηπιαγωγούς και για όλους τους εκπαιδευτικούς ολογοθεσίων. Πρόβλεψη παραπάνω προσωπικού ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της δυνατότητας να παρέχονται κανονικές, αναρρωτικές, κλπ. άδειες χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των νηπιαγωγείων.

· Το εκπαιδευτικό κίνημα βρέθηκε αυτή τη χρονιά στην πρώτη γραμμή του αγώνα και υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία όχι μόνο για τον εκπαιδευτικό αλλά και για όλο τον λαό. Υπερασπίστηκε το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους.

· Η ψήφιση του νόμου με το νέο σύστημα προσλήψεων, που οδηγεί σε απολύσεις, δεν μας σταματά. Ο αγώνας μας παραμένει ανυποχώρητος! Αρνούμαστε να μετρήσουμε τις ζωές μας με ακαδημαϊκά κριτήρια ταξικού χαρακτήρα, αρνούμαστε την απαξίωση των πτυχίων και της προϋπηρεσίας μας. Αρνούμαστε να στραφούμε στον ανταγωνισμό, την ανθρωποφαγία και να αποδεχτούμε τον ΟΑΕΔ ως μελλοντικό εργοδότη μας! Όπως συλλογικά αγωνιστήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, μαζί με χιλιάδες συναδέλφους μας, συλλογικά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες όλων των παιδιών.

· Απαιτούμε:

· -Κατάργηση του νόμου 4589/2019 που περιλαμβάνει το νέο σύστημα προσλήψεων

· -Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕ

· -Κατάργηση του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου).

· -Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα–προστασία της μητρότητας.

· -Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές.

· -Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

· -Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς

· Επιβεβαιώνουμε όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις μας σχετικά με τους διορισμούς, τον τρόπο πρόσληψης, τα δικαιώματα των αναπληρωτών!



· Απέναντι στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ, απέναντι σε κάθε μέτρο που οδηγεί στην υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου και περικόπτει θέσεις εργασίας (τριμελείς επιτροπές του ΠΔ79, συγχωνεύσεις κλπ) οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας, ορθώνουμε την αποφασιστικότητα του κινήματος. Η πάλη για μόνιμους μαζικούς διορισμούς πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των συναδέλφων, μόνιμων και αναπληρωτών. Να συνδεθεί με τον αγώνα ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για τις υποστηρικτικές δομές, την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, με τον αγώνα ενάντια στο ΠΔ79, με τον αγώνα για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού μνημονίου, για την υπεράσπιση των μορφωτικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον Αγώνα και τη σύγκρουση



Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» των αναδιαρθρώσεων που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση -κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ και όλο το μαύρο αστικό μπλοκ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελός τους, εμφανίζοντάς τες ως «φυσικούς νόμους», είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε Αγώνα μαζικό, ταξικό, γενικευμένο. Αγώνα για σύγκρουση και ανατροπή της πολιτικής και των μέτρων που έφεραν όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Αγώνα με κριτήριο και αιτήματα τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, με αποφασιστικότητα, διάρκεια και περιεχόμενο που να εξασφαλίζει την αγωνιστική ενότητα της βάσης των εργαζομένων, θα ενοποιεί και θα συντονίζει την πάλη τους, θα στηρίζεται στις μαζικές διαδικασίες και τη δημοκρατία τους, θα αποφασίζεται και θα είναι στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.



· Ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.

· Ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων

· Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Να επιστραφούν και να δοθούν τα δις -που χαρίστηκαν στις τράπεζες- για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

· Ικανοποίηση όλων των εκφρασμένων αιτημάτων μας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Η μαζική συμμετοχή του κλάδου στην απεργία – αποχή αλλά και η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία επιβεβαίωσε ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, μπορούν να νικήσουν! Αυτή η μαζικότητα έδωσε στον κλάδο τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις απειλές και την καταστολή του υπουργείου Παιδείας. Παρά την ένταση της κυβερνητικής καταστολής, τη δικαστική προσφυγή της Κεραμέως, την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής, παρά τις – κατά παραγγελία – τρομοκρατικές γνωμοδοτήσεις, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία εκφράζουν την αγωνιστική τους διάθεση και αναζητούν τον δρόμο συνέχισης του αγώνα! Βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή της αξιολόγησης και υποχρεώνουν την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να δίνει απανωτές παρατάσεις στις προθεσμίες.

Απέναντι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Γιατί ό,τι εφαρμόζεται δύσκολα ανατρέπεται, γιατί ό,τι χάνεται είναι κομμάτι της ζωής μας. Στη μνημονιακή οχταετία, μόνο η λαϊκή κινητοποίηση έφερε απονομιμοποίηση, ρωγμές, φραγμούς, καθυστερήσεις κι έστω κάποιες νίκες απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Στην εκπαίδευση το ξέρουμε καλά, με το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της αξιολόγησης, τη νίκη του αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, την αποτροπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής για όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής για την ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και ρήξη-έξοδος με την ΟΝΕ και την Ε.Ε.



Στο αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς ο Σύλλογός μας οργανώνει:

Προτείνουμε επίσης:

1. Μέτρα οργάνωσης των εκπαιδευτικών (λειτουργία της επιτροπής αγώνας κλπ) και ενημέρωσης γονιών, μαθητών και τοπικής κοινωνίας (υλικά, αφίσες, ενημερωτικές συναντήσεις, εκδηλώσεις, γράμματα, συνεντεύξεις τύπου κλπ). με οργάνωση και προγραμματισμό κινητοποιήσεων. Συντονιζόμαστε με τις ΕΛΜΕ και τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία για κοινές ΓΣ και δράσεις.



Συγκεκριμένα, οργανώνουμε τα βήματά μας:

· Συνεχίζουμε και διευρύνουμε την επιτροπή αγώνα του συλλόγου και προωθούμε την πρόταση για το συντονισμό των επιτροπών αγώνα των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ της Αττικής.

· ΕΛΜΕ/δήμοι/νοσοκομεία και ότι άλλο δραστηριοποιείται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) για κοινές δράσεις και κοινές συγκεντρώσεις

· Συντονιζόμαστε με τις λαϊκές συνελεύσεις και συμμετέχουμε ενεργητικά με εκδηλώσεις και δράσεις στο στέκι στα Σεπόλια, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στη Φιλαδέλφεια, στα Πατήσια.

· Συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων με στόχο τη δημιουργία κέντρου αγώνα από τα Σωματεία ικανού να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές, με βάση το ψηφισμένο από τις ΓΣ πλαίσιο του σωματείου μας.

· Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό

· Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Αναπληρωτών και στις δράσεις του

· Λειτουργούμε Επιτροπή Αγώνα

· Συμμετέχουμε στην καμπάνια για τα δικαιώματα στη μητρότητα

· Για την αξιολόγηση έχουμε ειδική απόφαση

· Καμπάνια για το ρόλο της αξιολόγησης στην εκπαίδευση (αφίσα/γράμμα/μύθοι/εμπειρία εξωτερικού). Εκδήλωση του Συλλόγου/κοινή αφίσα συλλόγων-ΕΛΜΕ

· Νέα Κινητοποίηση για το κτιριακό των νηπιαγωγείων της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Αθήνας στη συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων

· Οργανώνουμε παρέμβαση στις σχολικές επιτροπές για τα ζητήματα της χρηματοδότησης των σχολείων. Οργανώνουμε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης. Εκδίδουμε γράμμα προς τους γονείς για το ζήτημα της χρηματοδότησης των σχολείων και της διαχείρισής τους από τις σχολικές επιτροπές.

· Συνεχίζουμε τη δράση μας για την εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά. Πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δομών (τμήματα υποδοχής, ένταξης, ολιγομελή τμήματα), τη μεταφορά τους στις σχολικές μονάδες με πούλμαν. Διοργανώνουμε διημερίδα με άλλα εκπαιδευτικά Σωματεία και το Συντονισμό για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων

· Συμμετέχουμε στις αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές-αντιπολεμικές-αντιμπεριαλιστικές δράσεις του κινήματος τον Φλεβάρη ενάντια στη φασιστοσύναξη για τα Ίμια και τον Μάρτη στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται την παγκόσμια ημέρα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό

· Σχετικά με τη λειτουργία του Συλλόγου

Οργανώνουμε την εσωτερική ζωή του συλλόγου, διερευνούμε την μόνιμη λειτουργία ενός χώρου για εκδηλώσεις-προβολές κ.λπ.

Ζωντανεύουμε τους συλλόγους διδασκόντων που καλούνται να συζητούν για τα ζητήματα που μας απασχολούν, να καταθέτουν απόψεις, να εκλέγουν συνδικαλιστικό εκπρόσωπο



Παίρνουμε αποφάσεις για:

Είναι αναγκαίο με πολιτική απόφαση:

• ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν νέα Απεργία-Αποχή, με συνείδηση κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στη νομιμότητα του Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης.

• ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να καλέσουν και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει και αυτή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη.

• Τα Α/θμια σωματεία να υπερασπίσουν τον ρόλο τους και να μπουν στην μάχη, εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ αρνηθούν να συνεχίσουν τον αγώνα με προκήρυξη της Απεργίας-Αποχής. Με συντονισμό μεταξύ τους να πάρουν τη σκυτάλη και να στηρίξουν αυτά με τις αποφάσεις τους τους συλλόγους διδασκόντων και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτή η δυνατότητα έχει αποδειχτεί από τον συντονισμό των 77 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν στην απεργία αποχή! Αυτό οφείλουν να κάνουν και τώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία.

• Να διευρύνουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο με Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο μαζί με φοιτητές και μαθητές.

· Με πανεκπαιδευτική και πανεργατική απεργία άμεσα, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση! Όλα τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, μαθητές και γονείς σε πανεργατική διεύρυνση του μετώπου, με πανεκπαιδευτικό-πανεργατικό-παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των αντεργατικών και αντιεκπαιδευτικών νομοσχεδίων (ν. 4823 Κεραμέως-Χατζηδάκη). Να αποφασιστεί και να προετοιμαστεί επόμενος απεργιακός σταθμός, πανεκπαιδευτικός με πανεργατική πρόσκληση, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

· Ενημερώσεις γονιών και της τοπικής κοινωνίας με γράμματα, εκδηλώσεις, τοπικές συγκεντρώσεις

Αυτή η μάχη δε θα δοθεί δια μέσου εκπροσώπων. Θα δοθεί με επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους, με δράση και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς σε ολόκληρη τη χώρα με κάθε μέσο, με κείμενα προς τους συλλόγους τους και το ΔΣ της ΔΟΕ, με υπογραφές και δημόσιες ανακοινώσεις.

Εκδίδουμε κείμενο με το οποίο απαιτούμε συνέχιση της Α-Α από τη ΔΟΕ και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου να το υπογράψουν και να δημοσιοποιηθεί και αποσταλεί στη ΔΟΕ και σε όλους τους ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ.

Καλούμε συντονισμό με ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ. Απαιτούμε από το ΔΣ να μας ακούσει. Προκαλούμε παράσταση στο ΔΣ της ΔΟΕ

Προχωράμε σε διαδικτυακή εκδήλωση των σωματείων που έχουν κηρύξει Α-Α

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο για να παραμείνουμε απλώς διαμαρτυρόμενοι αλλά ηττημένοι.

Απαιτούμε Συνέχιση του αγώνα με Νέα Απεργία Αποχή ΤΩΡΑ από τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία! Με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να ξαναβγούμε στους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής

Επίσης:

· Μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, με συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.

· Μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθούν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν ώρες σε παράλληλη στήριξη κατά παράβαση ακόμα και της ισχύουσας νομοθεσίας που δεν το επιτρέπει σε πΕ70 χωρίς τα ειδικά προσόντα.

· Καλούμε και καλύπτουμε συνδικαλιστικά τους Συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να προχωρήσουν στη συγκρότηση τμημάτων αμιγούς χαρακτήρα (αμιγώς κλασσικού, αμιγώς ολοήμερου προγράμματος) σύμφωνα με τις αιτήσεις των γονέων και την εναλλαγή της βάρδιας των Νηπιαγωγών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της ίδιας σχολικής χρονιάς.

· Οι σύλλογοι διδασκόντων να διαμορφώσουν με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

· Συμβολή σε πανεργατικό αγωνιστικό- απεργιακό συντονισμό για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών και στήριξη του κινήματος για την προάσπιστή του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό.

· Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα. Με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής, όχι διαμαρτυρίας και υποταγής. Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό.

· Αποφασίζουμε να πάμε αλλιώς και να κλιμακώσουμε τη σύγκρουση από τη μεριά των εργαζόμενων. Αποδείχτηκε ότι η επίθεση που δεχόμαστε δεν έχει τέλος και δεν πρόκειται ούτε να ανακοπεί ούτε να σταματήσει, αν οι εργαζόμενοι δεν ξαναβγούν αποφασιστικά στο δρόμο. Δεν περιμένουμε την ψήφιση νέων μέτρων για να απεργήσουμε συμβολικά, αλλά οργανώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή της σημερινής δραματικής κατάστασης των εργαζομένων και την αποτροπή των νέων μέτρων. Απέναντι στα νέα μνημόνια, απέναντι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Γιατί ό,τι εφαρμόζεται δύσκολα ανατρέπεται, γιατί ό,τι χάνεται είναι κομμάτι της ζωής μας, γιατί όσο προχωράνε τα μέτρα κυριαρχεί ένας πραγματισμός που μας δηλητηριάζει, που λέει ότι δεν γίνεται αλλιώς. Στη μνημονιακή οχταετία, μόνο η λαϊκή κινητοποίηση έφερε απονομιμοποίηση, ρωγμές, φραγμούς, καθυστερήσεις κι έστω κάποιες μικρές νίκες απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Στην εκπαίδευση το ξέρουμε καλά, με το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της αξιολόγησης, τη νίκη του αγώνα των απολυμένων εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, την αποτροπή των υποχρεωτικών μετακινήσεων, την προσμέτρηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής για όλους τους εκπαιδευτικούς.



· Για τις απεργίες, προτείνουμε απεργιακές κινητοποιήσεις διάρκειας με επαναλαμβανόμενες μορφές με διαδηλώσεις, καταλήψεις, τοπικές δράσεις και συστράτευση με β/θμια, με γονείς και συνολικά το εκπαιδευτικό και το εργατικό κίνημα.



Καταδικάζουμε τον κρατικό-κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κανένα αγώνα ανατροπής. Είναι απόλυτα προσδεμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τα κόμματα εξουσίας, τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απόλυτα προσδεμένες με τα βασικά ιδεολογήματα άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση. Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται άλλο κέντρο αγώνα των αγωνιζόμενων που να πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Εργαζόμαστε για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, που θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, που θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, που θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους. Γι’ αυτό και συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων και στο Συντονισμό των Εκπαιδευτικών Σωματείων.



ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι ο παλλαϊκός ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και όσους την εφαρμόζουν ή τη στηρίζουν



Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ



ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ-ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ

Η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτέλεσε πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση της ΝΔ, να επιταχύνει με ραγδαίο τρόπο την αντιλαϊκή πολιτική της. Η εγκληματική διαχείρισή της, που έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους, η επιμονή και επιβολή αντιλαϊκών μέτρων και νόμων που συνοδεύονται με επιπλέον αυταρχισμό και καταστολή, με πρόσχημα την πανδημία, η μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες για την αναποτελεσματική αντιμετώπισή της, η ανεργία, η μόνιμη λιτότητα, το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας (στα είδη λαϊκής κατανάλωσης το ρεύμα το πετρέλαιο κλπ), που εξανεμίζει τους πενιχρούς μισθούς και τις συντάξεις, φέρνοντας ένα νέο κύμα βίαιης φτωχοποίησης, αποτελούν μέγγενη για τον λαό και διογκώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Ο αντεργατικός ν. Χατζηδάκη, φέρνει το νέο εργασιακό μεσαίωνα, καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση, μετατρέποντας τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στη διαδήλωση και την απεργία σε ιδιώνυμο αδίκημα, όπου οι «ενοχλητικές» απεργίες θα απαγορεύονται και οι απεργοί θα επιστρατεύονται.

Αυτή η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με μαζικούς λαϊκούς αγώνες!



Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης ενός παγκόσμιου καπιταλισμού, που θέλει να διασφαλίσει και να διευρύνει τα κέρδη του, από την οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας επίθεσης που τσαλαπατά χώρες και λαούς, δικαιώματα και ζωές, με στόχο την επιβολή μιας νέας παγκόσμιας τάξης που θα επαναφέρει τους λαούς, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους, σε ένα νέο μεσαίωνα. Βρισκόμαστε στη δίνη των μεγάλων καπιταλιστικών ανταγωνισμών για την πολιτική οικονομική και γεωγραφική κυριαρχία.

Η επίθεση ενάντια στην κοινωνία καθοδηγείται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ καθώς και τα μεγάλα οικονομικά κέντρα.

Ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις. Καταργείται η κοινωνική ασφάλιση και το δικαίωμα στη σύνταξη. Διαλύεται η δημόσια Παιδεία, υγεία, περίθαλψη. Ιδιωτικοποιείται ή ξεπουλιέται κάθε κοινωνικός πλούτος. Η επιτήρηση και ο έλεγχος παίρνουν τη θέση των όποιων σωμάτων πολιτικής ελευθερίας.



Το καθεστώς του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού καταλύει στοιχειώδη αστικά δικαιώματα, γίνεται όλο και πιο αυταρχικό, ανελεύθερο για να μπορέσει να επιβάλλει την πολιτική της λεηλασίας. Δείχνει το πιο αποκρουστικό πρόσωπό του, με την κρατική τρομοκρατία να κυριαρχεί σε κάθε εκδήλωση αντίστασης κι ανυπακοής του λαού, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις των δικαιωμάτων στην απεργία, τη διαδήλωση, με την εργοδοτική τρομοκρατία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα να αναπτύσσεται ραγδαία με επίθεση φόβου και υποταγής των εργαζόμενων και τη φασιστική βία της Χρυσής Αυγής να επιδιώκει να χτυπήσει τους αγώνες και τη δράση των εργαζομένων, να συκοφαντήσει την ιστορία ενός λαού που πάλεψε για λευτεριά, ψωμί και παιδεία.



Αποτελεί μια στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση στον κόσμο της εργασίας, με βάθος και αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο την αναδιάρθρωση συνολικά της εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και την ραγδαία επιδείνωση της θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας προς όφελος των κερδών και της ανάπτυξης του κεφαλαίου.



Ο ταξικός μας αντίπαλος με διάρκεια, βάθος και συνέχεια αναδιοργανώνει το συνολικό μοντέλο εργασίας. Επιχειρεί να ανατάξει τα κέρδη του με την αντιδραστική αναμόρφωση ολόκληρου του πλαισίου που αφορά τις αμοιβές, τις σχέσεις εργασίας, τις κοινωνικές παροχές, το σύνολο της εργατικής νομοθεσίας και της σχέσης μισθών-κερδών, ονομάζοντας τα αντιδραστικά μέτρα και την πολιτική «μεταρρυθμίσεις».



Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας. Υπέγραψε το μονομερές δικαίωμα στους δανειστές να αυξάνουν τα μέτρα κατά το δοκούν ανά τρίμηνο, ενώ η ίδια δεσμεύεται να θέτει στην έγκριση των «Θεσμών» κάθε ενέργεια της, ώστε να διαπιστώνεται αν συνάδει με την επίτευξη των στόχων τους.



Το μνημόνιο για την εκπαίδευση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση στα πλαίσια του 4ου μνημονίου διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση με την υλοποίηση των αναδιαρθρώσεων ΕΕ- ΟΟΣΑ, αλλά και με εφαρμογή των προηγούμενων νόμων του «νέου σχολείου» και του ν. 4186/2013 του Αρβανιτόπουλου.

· Μείωση του κόστους και λιτότητα σε όλα τα επίπεδα - μόνιμη κινητικότητα

Αύξηση των μαθητών ανά τμήμα και αύξηση των ωρών εργασίας

· Αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση όλων των παραγόντων σε σύνδεση με επιδόσεις, αποτελεσματικότητα και μισθούς,

· Μαθητεία, δηλαδή τζάμπα εργασία για την πλειοψηφία των αποφοίτων της τεχνικής εκπαίδευσης,

· Επιχειρηματικότητα, δηλαδή υποταγή στις ανάγκες των επιχειρήσεων και των εργοδοτών από τα προγράμματα της τεχνικής εκπαίδευσης μέχρι την έρευνα και τα προγράμματα των Πανεπιστημίων.



Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει περάσει οριστικά στο μνημονιακό στρατόπεδο με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Είναι μια κυβέρνηση κλιμάκωσης της αντιδραστικής – αντιλαϊκής επίθεσης με την υποστήριξη ΕΕ, ΔΝΤ και εγχώριων αστικών κέντρων. Είναι εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους και κινείται με τη λογική του σαρωτικού αιφνιδιασμού. Με τη λογική των ισοδυνάμων μέτρων, αποπειράται να σπείρει τον εμφύλιο μεταξύ φτωχών, ανέργων κι εργαζόμενων.



Δε φτάνει να εκφράζουμε το δίκιο μας, πρέπει να μπορούμε και να το επιβάλλουμε



Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον Αγώνα και τη σύγκρουση



Το προηγούμενο διάστημα έδειξε, ότι η πολιτική διαπραγμάτευσης στα πλαίσια των «Θεσμών» που δεν τους αμφισβητεί, θα καταλήγει σε όλο και πιο αντιλαϊκά μνημόνια και πλήρη ανελευθερία. Δεν αρκεί να αντιπαλεύουμε τις συνέπειες μιας πολιτικής αν δεν βάλλουμε στο στόχαστρο των αγώνων μας την ίδια. Ούτε η αποκάλυψή τους αρκεί αν δεν αποφασίσουμε να τους σταματήσουμε και δεν αναμετρηθούμε σήμερα με αυτό το ερώτημα. Η υποταγμένη ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ» και οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες εκτόνωσης της λαϊκής οργής με διάσπαρτες διαμαρτυρίες κατόπιν εορτής, αποδείχθηκε ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να δώσουν απάντηση.

Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» των αναδιαρθρώσεων που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση -κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ και όλο το μαύρο αστικό μπλοκ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελός τους, εμφανίζοντάς τες ως «φυσικούς νόμους», είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε Αγώνα μαζικό, ταξικό, γενικευμένο. Αγώνα για σύγκρουση και ανατροπή της πολιτικής και των μέτρων που έφεραν όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Αγώνα με κριτήριο και αιτήματα τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, με αποφασιστικότητα, διάρκεια και περιεχόμενο που να εξασφαλίζει την αγωνιστική ενότητα της βάσης των εργαζομένων, θα ενοποιεί και θα συντονίζει την πάλη τους, θα στηρίζεται στις μαζικές διαδικασίες και τη δημοκρατία τους, θα αποφασίζεται και θα είναι στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων.

§ Ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.

§ Ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων

§ Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Να επιστραφούν και να δοθούν τα δις -που χαρίστηκαν στις τράπεζες- για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.

§ Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

§ Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα/αύξηση του ταμείου ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα ανεργίας

§ Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας από το μισθό μας. Αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας 5ετίας. Τώρα επαναφορά του μισθού του νεοδιόριστου στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη και άμεσο ξεπάγωμα των βαθμολογικών προαγωγών. Ενιαία συλλογική σύμβαση. Γνήσιες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφ’ όλης της ύλης. Κατάργηση του νόμου για το μισθολόγιο και την εφεδρεία στο δημόσιο.

§ Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και στη μείωση των εφάπαξ. Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά Ταμεία. Να δώσει το Κράτος τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει για χρόνια στα Ταμεία του δημοσίου. Ο έλεγχος των ταμείων να περάσει άμεσα στα χέρια των εργαζόμενων. Να ακυρωθούν-καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με τα αντι-ασφαλιστικά μέτρα και νόμους την τελευταία δεκαετία. Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με εργατικό έλεγχο, που να καλύπτει πλήρως και ποιοτικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Άμεση παροχή όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους –ες.

§ Φραγμός στη φοροεπιδρομή και την φοροληστεία του εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαρατσιού στους εργαζομένους. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

§ Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής – ένδυσης καθώς και των τιμών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο) με τη δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας και την κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης.

§ § Όχι στην αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία

§ Καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολείων/νοσοκομείων, καμία μείωση της οργανικότητας των σχολείων

§ Κατάργηση του Π.Δ. για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις/μετακινήσεις

§ Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών στην εκπαίδευση ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά και να λειτουργήσουν τα σχολεία με το απαραίτητο προσωπικό. Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στο όνειδος της απλήρωτης εθελοντικής εργασίας, στα κοινωφελή προγράμματα και την ωρομισθία.

§ Να συσταθούν άμεσα οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ώστε όλοι οι συνάδελφοι που μετατάχθηκαν από τη δευτεροβάθμια και παραμένουν στη διάθεση των διευθύνσεων να αποκτήσουν οργανική θέση.

§ Διεύρυνση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων. Κατάργηση του θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης, όχι στο νέο αντι-συνδικαλιστικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

§ Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας όπως αυτά έχουν εκφραστεί ως τώρα στις αποφάσεις των Γ.Σ. του συλλόγου μας για το μισθό, την ασφάλιση, την εκπαίδευση, τις εργασιακές σχέσεις, την υγεία κ.λπ.



Γενικά εκπαιδευτικά αιτήματα

· Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Κεραμέως Γαβρόλου για την αξιολόγηση, του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Όχι στο σχολείο που σκοτώνει τη γνώση και επιβάλλει την εφήμερη κατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.

· Καθιέρωση του ενιαίου, 12χρονου, δημόσιου, και δωρεάν σχολείου, με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στα πλαίσια του. Δημοκρατική λειτουργία, στήριξή του με δαπάνες, δομές, κτηριακές υποδομές, εργαστήρια, περιεχόμενο, κ.ά. Όχι στη μαθητεία – τζάμπα εργασία για τους εργοδότες.

· Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση. 5% του ΑΕΠ - 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση, υγεία, μεταφορά των μαθητών.

· 20 μαθητές στο τμήμα, 15 νηπιαγωγείο και Α, Β’.

· Καμιά συγχώνευση - κατάργηση σχολείου. Να ανοίξουν όλα τα σχολεία που έκλεισαν.

· Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.

· Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της ειδικής αγωγής

Κενά – διορισμοί – αναπληρωτές

Μαζικοί , μόνιμοι διορισμοί για την κάλυψη όλων των αναγκών/Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου. Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές με βάση και την αναλυτική απόφαση που έχουμε πάρει

Καμιά απόλυση – κανένας αναπληρωτής χωρίς δουλειά. Διορισμός όλων των αναπληρωτών. Πρόσληψη σε μία φάση, πριν την έναρξη των μαθημάτων, όλων των αναπληρωτών που εργάστηκαν τη φετινή και περσινή σχολική χρονιά, όλων των αναπληρωτών που έχει ανάγκη η εκπαίδευση (δάσκαλοι, δάσκαλοι ειδικής αγωγής, νηπιαγωγοί, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής).

Ίδρυση οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες εκπαιδευτικών. Πρόσληψη – τοποθέτηση εκπαιδευτικών των υπαρχουσών ειδικοτήτων σε όλα τα σχολεία. Εξασφάλιση πιστώσεων τώρα για προσλήψεις. Κατάργηση του ν. 3848/2010 του «νέου σχολείου» της Διαμαντοπούλου, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και του ν. 4186/2013, του Αρβανιτόπουλου. Όχι στην ελαστική εργασία.



Μισθολογικά

· Όχι σε μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Ανάκληση όλων των μειώσεων και αναπλήρωση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Διπλασιασμό του μισθού του πρωτοδιόριστου. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Άμεση βαθμολογική προαγωγή των εκπαιδευτικών για οικονομική ανακούφιση.

· Καθιέρωση γνήσιων Συλλογικών και Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας εφ’ όλης της ύλης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Εκπαιδευτικά

· Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου.

· Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού.

· Υποστηρίζουμε την κάλυψη όλων των αναγκών με:

-Έναν/μία δάσκαλος/α ανά τμήμα και έναν/μία υπεύθυνος/η για κάθε 2 τμήματα ολοήμερου

-Αναλογία 20 μαθητές προς 1 σε Γ’-Στ’ τάξεις, 15 προς 1 σε νηπιαγωγείο και Α’-Β’ τάξη

-Ίδρυση και απόδοση οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες

-Ένα δάσκαλος για κάθε τμήμα Υποδοχής (ΖΕΠ)

-Έναν εκπαιδευτικός για κάθε Τμήμα Ένταξης και έναν/μία εκπαιδευτικός για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη

-Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών και για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία

· Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.

· Ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο με πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα.

· Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

· Όχι στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Όλες οι απαραίτητες σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και τα επιστημονικά πεδία να ολοκληρώνονται εντός του κύκλου των βασικών προπτυχιακών σπουδών και να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

· Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6, σε όλη τη χώρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.

· Κατάργηση του ΠΔ 79

· Να αποσυρθεί το ν/σχ για τις νέες δομές, το άρθρο 120 (καταργούμενες διατάξεις: κατάργηση του ΠΔ 152 ) να ψηφιστεί με την προσθήκη της κατάργησης της ΑΔΙΠΔΕ, του ν.3848 και όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

· Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

· Έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για διορισμούς, προσλήψεις, ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση, υγεία, μεταφορά των μαθητών.



Εργασιακά

· Να καταργηθούν όλοι οι σχετικοί νόμοι και όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης – «αποτίμησης» εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Ετήσια επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών.

· Όλες οι αποφάσεις στη σχολική μονάδα από το Σύλλογο Διδασκόντων

· Κατάργηση όλου του πλαισίου που αφορά το ρόλο του διευθυντή καθώς και τον τρόπο επιλογής του που επαναφέρει τη συνέντευξη και εισάγει την αξιολόγηση. Καθιέρωση του Συντονιστή της σχολικής μονάδας

· Όχι στην κινητικότητα, σε υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών και σε ελαστικές σχέσεις εργασίας

· Οργανικές θέσεις για όλους. Κριτήρια, μόρια και διαφάνεια σε όλες τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Συνταξιοδοτικά – ασφαλιστικά

Ÿ Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και ρυθμίσεις. Να μην περάσει η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος με τις ρυθμίσεις του τρίτου και τέταρτου μνημονίου. Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, κράτος, εργοδότες (70 δις έως 2010, δομημένα ομόλογα, PSI, αυτά που άρπαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να πληρώσει το ΔΝΤ).

Ÿ Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους και χωρίς όριο ηλικίας. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια. Σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού. Αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές. Να σταματήσει η διάλυση της επικουρικής ασφάλισης, του μετοχικού ταμείου και της μείωσης του εφάπαξ.

Ÿ Να σταματήσει η διάλυση της δημόσιας υγείας. Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης αποκλειστικά Δημόσιο.

· Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.

· Ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο με πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα.

· Υπερασπιζόμαστε τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Υπερασπιζόμαστε την ενότητα των εκπαιδευτικών και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

· Όχι στο «πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας». Όλες οι απαραίτητες σπουδές στις επιστήμες της αγωγής και τα επιστημονικά πεδία να ολοκληρώνονται εντός του κύκλου των βασικών προπτυχιακών σπουδών και να εξασφαλίζουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα.

· Εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά ηλικίας 4-6, σε όλη τη χώρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποκλειστικά στο δημόσιο, δίχρονο, υποχρεωτικό, Νηπιαγωγείο με όλες τις υποστηρικτικές Δομές σε πλήρη ανάπτυξη.

· Κατάργηση του ΠΔ 79

· Να αποσυρθεί το ν/σχ για τις νέες δομές, το άρθρο 120 (καταργούμενες διατάξεις: κατάργηση του ΠΔ 152 ) να ψηφιστεί με την προσθήκη της κατάργησης της ΑΔΙΠΔΕ, του ν.3848 και όλου του θεσμικού πλαισίου της αξιολόγησης.

· Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Να καταργηθεί όλο το αυταρχικό – αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης, εσωτερικής, εξωτερικής, σχολείων και εκπαιδευτικών. Κατάργηση της ΑΔΙΠΔΕ. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή για όλους τους εργαζομένους. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

· Έκτακτη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης για διορισμούς, προσλήψεις, ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση, υγεία, μεταφορά των μαθητών.

Δημοκρατικά δικαιώματα

Ÿ Απέναντι στο ιεραρχικό αξιολογικό μοντέλο διοίκησης που προωθεί αντιεκπαιδευτικές επιλογές, αντιπροτείνουμε μια άλλη, δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Όλες οι αποφάσεις να περάσουν στην αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ÿ Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους. Να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους συμμετέχουμε στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις και στην οργάνωση της αλληλεγγύης για πρόσφυγες – μετανάστες και στο Συντονισμό για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων. Παλεύουμε ενάντια στη φορολεηλασία, τα χαράτσια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα σε δημόσια και δωρεάν κοινωνικά αγαθά. Παιδεία - υγεία - ασφάλιση -ρεύμα και νερό για όλο το λαό!

Οι αποφάσεις μας σχετικά με την αξιολόγηση, τα νηπιαγωγεία, την ειδική αγωγή, την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα δικαιώματα των αναπληρωτών, καθώς και όλα τα ζητήματα που έχουμε ψηφίσει στις ΓΣ, συνοδεύουν το πλαίσιο του σωματείου μας



Καταδικάζουμε τον κρατικό-κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Η τομή που έκαναν με την «κοινωνική συμμαχία» είναι Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κανένα αγώνα ανατροπής. Αυτό φάνηκε από τη στάση της ΔΟΕ και στο ζήτημα της αξιολόγησης με την άρνηση της να προκρίνει την πολιτική ανυπακοή και να οργανώσει τις αντιστάσεις, με την αδράνειά και τη σιωπή της όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Είναι απόλυτα προσδεμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τα κόμματα εξουσίας, τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απόλυτα προσδεμένες με τα βασικά ιδεολογήματα άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση. Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται άλλο κέντρο αγώνα των αγωνιζόμενων που να πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Εργαζόμαστε για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, που θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, που θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, που θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους.

Πρωτοστατούμε και Συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία για Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου κι Ιδιωτικού τομέα

Πρωτοστατούμε και Συμμετέχουμε σε Συντονισμό των Εκπαιδευτικών Σωματείων

Τα ψέματα τέλειωσαν. Τα βήματα σημειωτόν, οι 24ωρες σκόρπιες απεργιακές κινητοποιήσεις, μια εδώ και μια εκεί, που οργανώνουν μέχρι σήμερα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ είναι εντελώς αναντίστοιχες της επίθεσης, ανίκανες να βάλουν φραγμό και να τα ανατρέψουν.

Θεωρούμε ότι εμείς οι εργαζόμενοι χρειάζεται να πάρουμε την υπόθεση των αγώνων στα χέρια μας. Με αποφασιστικούς απεργιακούς αγώνες που θα συντονίζονται με τους άλλους εργαζόμενους μπορούμε να νικήσουμε. Με συγκεκριμένο απεργιακό κι αγωνιστικό πρόγραμμα που δε θα περιμένει την ψήφιση των μέτρων αλλά με απεργιακή κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες απεργίες αποφασισμένες από τις ΓΣ που θα συνοδεύονται με συλλαλητήρια και καταλήψεις, με συγκεντρώσεις στις περιφέρειες, στις Διευθύνσεις, στο Υπουργείο και σε συντονισμό με όλα τα πληττόμενα τμήματα της ανεργίας και της επισφάλειας, που θα εντείνουν την πολιτική αστάθεια, με προσπάθεια να συντονιστούν και να βρεθούν στο δρόμο όλα τα πληττόμενα τμήματα εργαζόμενοι, άνεργοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι με στόχο να κλείσουν τα πάντα για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ και 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου