Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Παρεμβάσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: Μετά το «Βατερλώ» του Σαββάτου… νέα «νίκη» της Νίκης! (ένα σύντομο σχόλιο με αφορμή την κατάρρευση της «τηλεκπαίδευσης»)

Σε νέο φιάσκο για το ΥΠΑΙΘ εξελίχθηκε η 1η ημέρα εφαρμογής της «τηλεκπαίδευσης»! Από τη 2η κιόλας ώρα το πολυδιαφημισμένο σύστημα της Cisco Webex κατάρρευσε πλήρως, πετώντας έξω μαθητές και καθηγητές, ακυρώνοντας την προπαγάνδα του Υπουργείου και της Κεραμέως που πάσχιζε ανερυθρίαστα να πείσει όλη την κοινωνία δηλώνοντας: «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην εξ αποστάσεως μορφή της, στηρίζουμε με κάθε μέσο τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, τους εκπαιδευτικούς μας, τα στελέχη μας, και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε λίγο καιρό θα επανέλθουμε στην κανονικότητα». 


Βροχή πέφτουν από το πρωί στα κεφάλια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες των λαϊκών οικογενειών, τους οποίους υποχρέωσε με την απειλή των απουσιών να σπεύσουν να αγοράσουν από το πενιχρό τους εισόδημα τεχνολογικά μέσα. Από κάτι τέτοια όμως δεν ιδρώνει το αφτί των στελεχών του ΥΠΑΙΘ, που κινούνται στο γνωστό ύφος «κι αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Ως οπαδός αυτού του δόγματος και η Γ.Γ. Αναστασία Γκίκα δηλώνει στον τυπο: «Οι αριθμοί είναι ασύλληπτοι. Μιλάμε για 600.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. Είναι τεράστια επιτυχία του υπουργείου η εφαρμογή του συστήματος ωστόσο ακόμη, δεν είμαστε Εσθονία. Δεν μπορεί από τη μία ημέρα στην άλλη το σύστημα να λειτουργήσει άψογα. Χρειάζεται να επιδείξουμε υπομονή. Είναι μόλις η πρώτη ημέρα εφαρμογής του. Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα εξομαλυνθεί». 

Το γεγονός ότι τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση είναι δεδομένο για την εκπαιδευτική κοινότητα. Η σημερινή παρωδία όμως φέρνει στην επιφάνεια πολλά και αμείλικτα ερωτήματα: 

· Μπορούμε στ’ αλήθεια να μιλάμε για υποχρεωτικότητα και απουσίες; Μπορούμε στα σοβαρά να μιλάμε για προχώρημα ύλης και τράπεζα θεμάτων; 

· Τι προβλέπει η σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο με τη Cisco; Γιατί ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας; Τι είδους συνεργασία προβλέπει με το ΠΣΔ και τι συνεπάγεται αυτό για τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών; 

Αιδώς Αργείοι! 

Η μόνη λύση είναι να υποχρεώσει το εκπαιδευτικό κίνημα την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ανοίξει τα σχολεία τώρα, υιοθετώντας άνευ όρων τα αιτήματα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων 

· με 15 το πολύ μαθητές 

· με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, 

· με αύξηση των κονδυλίων για την κάλυψη των κανόνων υγιεινής καθαριότητας και ασφάλειας 

· με μαζικά και δωρεάν τεστ, 

· με ευρύχωρες τάξεις, 

· με θωρακισμένο σύστημα υγείας με μόνιμους διορισμούς ειδικού προσωπικού (σχολιάτρων, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, προσωπικό καθαρισμού, φύλαξης κλπ) 

· αύξηση προσωπικού και δρομολογίων στα ΜΜΜ. 

9 Νοέμβρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου