Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ν. Ρωμανός: Δευτέρα 8/12. Η πιο κρίσιμη μέρα της απεργίας


Το Περιοδικό - ΑΝΘΡΩΠΟΙ - 08/12/2014
Η σημερινή είναι ίσως η πιο κρίσιμη -μέχρι τώρα- ημέρα για τον αγώνα που μέσω της απεργίας πείνας διεξάγει ο Νίκος Ρωμανός εδώ και ένα μήνα περίπου με αίτημα την χορήγηση των εκπαιδευτικών αδειών που δικαιούται.
Απεργία δίψας φέρεται να αρχίζει από αύριο Τρίτη ο Νίκος Ρωμανός.
Αυτό φέρεται να εκμυστηρεύτηκε ο 21χρονος στον πατέρα του, Γιώργο Ρωμανό ο οποίος τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας.

Την πληροφορία αυτή επιβέβαιωσε και η η δικηγόρος του Ν. Ρωμανού Λ. Ραγκούση δηλώνοντας ότι είναι αμετάπιστος και προτίθεται να αρχίσει από αύριο και αποχή από το νερό.
Η HuffPost Greece σε επικοινωνία που είχε με τη μητέρα του, Παυλίνα Νάσιουτζικ, επιβεβαίωσε και εκείνη με τη σειρά της την απόφαση του γιου της εκφράζοντας την ανησυχία της αφού πλέον ο κίνδυνος για την υγεία του Ν. Ρωμανού αυξάνεται ώρα με την ώρα.
Και το βραχιολάκι θα αποδεχόταν ο Νίκος Ρωμανός προκειμένου να μπορούσε να σπουδάσει, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Βήμα Fm ο δικηγόρος του Φ. Ραγκούσης. 
Και το βραχιολάκι θα αποδεχόταν ο Νίκος Ρωμανός προκειμένου να μπορούσε να σπουδάσει, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Βήμα Fm ο δικηγόρος του Φ. Ραγκούσης. «Και το βραχιολάκι θα αποδεχθώ και ό,τι άλλο υλοποιείται. Δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες και είναι και το βραχιολάκι αποδεκτό από τον κ. Ρωμανό».   Τόνισε επίσης ότι ο Ρωμανός «πρέπει να  πάρει την άδειά του, όπως προβλέπει ο νόμος και όπως τη σκεπτόταν όταν έδινε εξετάσεις».
Άρειος Πάγος
Συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο πραγματοποιήθηκε παρά τη βροχή από τις 10:00 σήμερα το πρωί. Στην συγκέντρωση καλούσαν οι καταλήψεις του ΕΜΠ και της ΓΣΕΕ καθώς και άλλες συλλογικότητες, ενώ στον Άρειο Πάγο αναμένεται να εκδικασθεί η έφεση που έχει υποβάλλει ο Ρωμανός και με την οποία ζητά να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών. Τελικά αύριο Τρίτη θα εκδικαστεί η υπόθεση.
«Δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα» στη συνάντηση με Σαμαρά
Στη συνάντηση με τον Σαμαρά όπου παρευρέθηκε ο πατέρας του απεργού πείνας Ν. Ρωμανού, Γιώργος, και ο υπουργός δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου δεν βρέθηκε καμία λύση. όπως δήλωσε ο πατέρας του Ρωμανού: «Δεν βρέθηκε λύση στο πρόβλημα. Θα το ξανασυζητήσουν για να βρουν λύση. Αυτό που ζητώ είναι να γίνει δεκτό το αίτημα του παιδιού μου. Το παιδί μου θα συνεχίσει την απεργία. Είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε για τίποτα». Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε η μητέρα του Ρωμανού, Παυλίνα Νάσιουτζικ.
Αναγκαστική σίτιση. Όχι λένε οι γιατροί εφόσον δεν συναινέσει ο απεργός. Αρνείται ο Ρωμανός. 
Καινούρια δημοσιεύματα είδαν χτες το φως της δημοσιότητας όσον αφορά την εισαγγελική εντολή για υποχρεωτική σίτιση του Ν. Ρωμανού. Με το πρόσχημα ότι η απεργία πείνας πλέον καθίσταται αυτοκτονική πράξη και εντός δημόσιου νοσοκομείου απαγορεύεται, υποχρεώνονται οι γιατροί να τον σιτίσουν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα. »Έχει εξεταστεί ψυχιατρικά και δεν υπάρχει κάποιο θέμα», διευκρινίζει ο δικηγόρος του Φραγκίσκος Ραγκούσης. Επανήλθαν και οι γιατροί όμως με τα συλλογικά τους όργανα. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας:
«Είμαστε λοιπόν αναγκασμένοι να διευκρινίσουμε για πολλοστή φορά πως κανένας γιατρός δε δικαιούται, σύμφωνα και με τον κώδικα ιατρικής δεοντολογίας, να ενεργεί αντίθετα προς τη βούληση του ασθενούς. Πολιτικά προβλήματα που προκαλούνται από τέτοιες απεργίες δεν μπορεί να λύνονται από τους γιατρούς, οι οποίοι ουδέποτε παρεμβαίνουν κατασταλτικά σε ανθρώπους που αρνούνται τις ιατρικές υπηρεσίες!
Άλλωστε, σύμφωνα με την σχετική διακήρυξη των Παγκόσμιων Ιατρικών Συνεδρίων (Μάλτα 1991 και αναθεωρήσεις Ισπανία 1992 και Ν. Αφρική 2006, WMA) η βίαιη αναγκαστική σίτιση θεωρείται αδικαιολόγητη και αντιδεοντολογική πρακτική.
Η μόνη πολιτικά και κοινωνικά ορθή λύση είναι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, τα οποία κρίνονται λογικά και δίκαια, για να μην συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζουμε πως τα νοσοκομεία είναι χώροι περίθαλψης και θεωρούμε απαράδεκτη την προκλητική αστυνομοκρατία που υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο όταν νοσηλεύονται απεργοί πείνας.
Τα νοσοκομεία χρειάζονται επαρκή παρουσία γιατρών και όχι μαζική παρουσία αστυνομικών. Ας ασχοληθεί λοιπόν η πολιτική ηγεσία με τη στελέχωση των Νοσοκομείων, αφήνοντας τους λιγοστούς και εξουθενωμένους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκήσουν τα καθήκοντά τους χωρίς διλλήματα και εκβιασμούς».
Καταγγελία σοκ στο koutipandoras:«Εισαγγελέας έδωσε εντολή στους ψυχίατρους Ρωμανού να του χορηγήσουν ισχυρά ψυχοτρόπα αλλά εκείνοι αρνήθηκαν»
Το www.koutipandoras.gr έλαβε γνώση της ακόλουθης καταγγελίας από αναγνώστες του (τα στοιχεία τους είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας μας) και την αναδημοσιεύει με την ελπίδα πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γιατί διαφορετικά…
«Γράφουμε για να καταδείξουμε, για άλλη μία φορά, το πόσο αδίστακτοι είναι κράτος και κυβέρνηση. Γιατί μόνο έτσι θα καταλάβουμε τι έχουμε πραγματικά απεναντί μας και πως μπορούμε να αντισταθούμε. Σήμερα λοιπόν μία μέρα φορτισμένη, που ξυπνάει στο μυαλό μας μνήμες οργης και εξέγερσης, έφτασε σε μάς, διασταυρωμένη πληροφορία πως κάποιος εισαγγελέας έδωσε εντολή στους ψυχιάτρους που παρακολουθούν τον Νίκο να του χορηγήσουν ισχυρά ψυχοτρόπα ώστε να παρακάμψουν την θελησή του και να προχωρήσουν σε υποχρεωτική σίτιση. Νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για το τι σημαίνει “χορήγηση ισχυρών ψυχοτρόπων” αρκεί να θυμήσουμε τις περιπτώσεις όπου αγωνιστές υποβλήθηκαν σε αυτό το βασανιστήριο, τόσο στο εξωτερικό όσο και εδώ στην Ελλάδα, όπως στην περίπτωση του Σάββα Ξηρού.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ούτε σαν υποψία να υπάρχει αυτή η απειλή πάνω από τον Νίκο. Προς τιμήν τους οι γιατροί του νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς αρνήθηκαν να υπακούσουν στην προφορική εντολή του εισαγγελέα, όμως σίγουρα αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους ίδιους.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΔΙΑΤΑΣΣΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ».
Έκκληση του διευθυντή Γυμνασίου – Λυκείου φυλακών Αυλώνα Πέτρου Δαμιανού
Ανοιχτή πρόταση-έκκληση απευθύνει με επιστολή του ο διευθυντής του Σχολείου των Φυλακών Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, προκειμένου…
να γίνει δεκτό το αίτημα του απεργού πείνας, Νίκου Ρωμανού, για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας προκειμένου να φοιτήσει στη σχολή των ΤΕΙ στην οποία πέτυχε να εισαχθεί.
Ο κ. Δαμιανός με ευαισθησία απευθύνει έκκληση προς τις αρχές να χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες στο νεαρό κρατούμενο, γιατί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται». Μάλιστα, προσφέρεται να συνοδεύει ο ίδιος το Νίκο Ρωμανό στη Σχολή του προκειμένου να εγγυηθεί την επιστροφή του στις φυλακές.
Αναλυτικότερα, ολόκληρη η επιστολή του κ. Δαμιανού, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα των Συντακτών, αναφέρει τα εξής:
«Ο Νίκος ήταν μαθητής μου στο Γυμνάσιο Λύκειο που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα. Όλοι παρακολουθούμε και μετράμε με αγωνία τις ημέρες απεργίας πείνας του Νίκου Ρωμανού, με αίτημα την φοίτηση του στην ανώτατη σχολή στην οποία εισήχθη.
Η επιτυχία του όμως δεν έχει ολοκληρωθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν του έχει δοθεί η απαιτούμενη άδεια, προκειμένου να παρακολουθεί μαζί με τους συμφοιτητές του τα μαθήματα της Σχολής του.
Επειδή η παιδεία προσφέρεται στους ναούς της, τα σχολεία.
Επειδή η εκπαίδευση στις φυλακές έχει ανάγκη από δημιουργικά κίνητρα, για να λειτουργήσει ως παράδειγμα στους επόμενους μαθητές.
Επειδή είναι υγεία για μια κοινωνία, να διαθέτει νέους οι οποίοι αγωνίζονται.
Επειδή η παιδεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα, γιατί αποδεδειγμένα βοηθά στην ανάπτυξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα του ανθρώπου.
Και επειδή ο Νίκος Ρωμανός, διεκδικεί με κίνδυνο της ζωής του τα παραπάνω δικαιώματα, απευθύνω ανοιχτή πρόταση-έκκληση, αποκλειστικά ως δάσκαλος, για να του δοθεί η δυνατότητα με τη φυσική παρουσία του, να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια, με την συνοδεία μου. Ας αφήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του δάσκαλου με τον μαθητή του να λύσει το πρόβλημα. Ας επιτρέψουμε την εμπιστοσύνη του δάσκαλου προς τον μαθητή του και την εμπιστοσύνη του μαθητή προς τον δάσκαλο του, να εγγυηθούν την επιστροφή του Νίκου Ρωμανού στη Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού. Μετά από είκοσι (20) χρόνια στην εκπαίδευση νέων στη φυλακή, μπορώ να εγγυηθώ μια »επιστροφή».
Είναι μια λύση εφικτή, γιατί και στο παρελθόν έχω συνοδεύσει επιτυχώς μαθητή μου, με ποινή μεγαλύτερη από αυτή του Νίκου. Είναι μια λύση χωρίς νικητές και ηττημένους. Είναι μια λύση από την οποία όλοι μας έχουμε να μάθουμε πολλά.
Πέτρος Δαμιανός
Διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου
του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα».
Αήθης επίθεση Σαμαρά σε Ρωμανό από την Βουλή:
Εν τω μεταξύ αρκετές ώρες πριν πραγματοποιηθεί η πολυδιαφημισμένη συνάντηση Σαμαρά με τους γονείς του Ρωμανού, από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός είχε μάλλον δείξει τις προθέσεις του. «Υμνήσατε έναν απεργό πείνας, αλλά ξεχάσατε ότι έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια για ληστεία με Καλάσνικοφ». Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής έδωσε το στίγμα της κυβέρνησής του στο θέμα του Νίκου Ρωμανού. Θυμίζουμε ότι ο Ν. Ρωμανός είχε διαφωνήσει με την συνάντηση αυτή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου