Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Στο σκοτάδι τα λαϊκά σπίτια, παλάτια κτίζουν οι μαυραγορίτες

1.000 διακοπές καθημερινά, ο λαός πληρώνει τις κυρώσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ

Κλιμακώνεται η άγρια επίθεση κυβέρνησης-κεφαλαίου στον λαό, «βομβαρδίζοντας» ένα από τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα, την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος. Πάνω από 500 αιτήματα διακοπής συνδέσεων ρεύματος στην Αττική και 1.100 στο σύνολο της χώρας στέλνουν καθημερινά οι μαυραγορίτες πάροχοι ηλεκτρικού, όπως κατήγγειλαν οι τεχνικοί της ΔΕΗ! Το μέλλον φαίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του οικονομικού πολέμου που κλιμακώνεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία από την Μόσχα (γιατί δεν πλήρωσαν σε ρούβλια) κτύπησε συναγερμό και στην Ελλάδα, με τις επόμενες ελληνικές πληρωμές να είναι προγραμματισμένες για τέλη Μάη. Η κυβέρνηση της ΝΔ να δηλώνει πως «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας», αλλά ήδη για χιλιάδες νοικοκυριά δεν υπάρχει «ενεργειακή επάρκεια»! Η κυβέρνηση που πρωτοστάτησε στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, δεν δείχνει καμία διάθεση διαφοροποίησης από τη γραμμή της ΕΕ. «Είμαστε συντονισμένοι πλήρως με τους εταίρους μας σ’ αυτόν τον εκβιασμό», είπε ο Γ. Οικονόμου.

Εξάλλου η ενεργειακή κρίση έχει μετατραπεί σε τρομερή ευκαιρία ληστρικής κερδοσκοπίας από τους πάροχους ενέργειας, αλλά και νέων πολύ ευνοϊκών επενδύσεων (ήδη κατατέθηκε σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή για τις ΑΠΕ και τα συστήματα μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας), χώρια τα αυξημένα κέρδη που προκύπτουν για τους εφοπλιστές, είτε λόγω της μεταφοράς αμερικανικού και άλλου LNG είτε… ρωσικού πετρελαίου.

Οι αετονύχηδες της ενέργειας έχουν εξαπολύσει ολομέτωπη επιδρομή κατά των εργαζομένων, ανεξάρτητα από τις επιπλοκές στα ουκρανικά μέτωπα. Τον Απρίλιο στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, παρέμεινε στα 250 περίπου ευρώ/MWh. Ακόμα και η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση βιομηχανιών με μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, διαμαρτυρήθηκε με επιστολή στη ΡΑΕ καρφώνοντας τους παρόχους για «χειραγώγηση των τιμών». Αναφέρει μάλιστα την τιμή τον Μάρτιο (272,4 ευρώ/ MWh), ενώ η μέση τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Φεβρουάριo ήταν 75,5 ευρώ/ MWh!

Το γεγονός πως το σύνολο του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας περνά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και απογείωσαν οι Κ. Μητσοτάκης-Κ. Χατζηδάκης-Κ. Σκρέκας, καθώς και η απίθανη πρόβλεψη της ΕΕ να καθορίζει την τιμή το ακριβότερο πακέτο ρεύματος (τέτοιος ανταγωνισμός!) οδηγούν σε «ουρανοκατέβατα κέρδη». Κι αυτό παρότι η συμμετοχή του φυσικού αερίου περιορίστηκε στο ελληνικό μίγμα στο 25%.

Κερδοσκοπία χωρίς όρια στις τιμές ρεύματος λόγω χρηματιστηρίου ενέργειας και νόρμες ΕΕ, δυσαρέσκεια και των βιομηχάνων

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφήνει το μακελειό της «ελεύθερης αγοράς» να εξελίσσεται και μιλά για ανάγκη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας στη σύνοδο της ΕΕ τέλη Μάη, αλλιώς «θα δράσει μόνη της»… Ζήσε Μάη μου, να φας… σανό ευρωπαϊκό. Μέχρι τότε θα έχουν «κλείσει σπίτια» και θα έχουν σηκωθεί παλάτια, όπως του CEO της ΔΕΗ Γ. Στάσση στη Τζια. Βεβαίως, η αντιπαράθεση μεταξύ πτερύγων της δεξιάς και ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνεται στα σκάνδαλα, αφήνοντας στο απυρόβλητο το σκάνδαλο της κυρίαρχης πολιτικής, που συμφωνούν. Πιο αναγκαίος από ποτέ ο αγώνας για άμεση επιβολή διατίμησης για φτηνό ρεύμα, καμία διακοπή ηλεκτρικού σε λαϊκό σπίτι, απεμπλοκή της Ελλάδας από στρατιωτικό και οικονομικό πόλεμο, κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας, πέρασμα όλου του τομέα ενέργειας στο δημόσιο με εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και εργατικό-κοινωνικό έλεγχο, σε ρήξη με το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Γ. Ελαφρός

πηγή: https://prin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου