Αν έχεις τύχη διάβαινε και ριζικό περπάτει, κι αν είσαι κι άριστος υιός βρίσκεις δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μπορεί να μην κάνει ρίμα αλλά δεν χρειάζεται ομοιοκαταληξία αν είσαι ικανός, σπουδαγμένος, από καλό σπίτι και με αρχές.
Τι κι αν σε λένε Μητσοτάκη; Βαρίδι είναι το όνομα παρά εφόδιο. Μια ζωή πρέπει να αποδεικνύεις ότι αξίζεις και ότι δεν είναι το όνομα που σου ανοίγει τις πόρτες. Δεν έχει σημασία αν δεν είναι αλήθεια. Δεν έχει σημασία αν δεν σε πιστεύει κανένας. Δεν έχει σημασία αν το παρδαλό κατσίκι δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Σημασία έχει ότι εσύ παλικάρι μου άριστο, πρέπει να το φωνάζεις να το ακούνε οι αμόρφωτοι ιθαγενείς και κυρίως οι συνομήλικοί σου που έχουν ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες, μη σου πω και περισσότερες, για να βρουν μια αντίστοιχη δουλειά. Απλά είναι τεμπέληδες και αρκούνται στο πεντάευρο του μπαμπά και της μαμάς για να πίνουν καφέδες όλη μέρα. Η μία η δουλειά τους μυρίζει, η άλλη τους ξενίζει. Η μία δεν έχει πολλά λεφτά ή άλλη έχει ακατάστατο ωράριο και τέτοιες φτηνές δικαιολογίες.
Όμως αυτή είναι η μοίρα των επώνυμων παλικάρι μου άριστο. Και με την αδερφή σου τα ίδια έλεγαν, και με τις θειάδες σου τα ίδια. Μέχρι που δεν άντεξε η θεια σου η Θοδώρα κι όταν τη ρώτησαν ποιο είναι το μεγαλύτερό της ελάττωμα το αποκάλυψε: Η ειλικρίνειά της. Δεν κώλωσε, δεν φοβήθηκε να αποκαλυφθεί, γιατί δεν είχε τίποτα να κρύψει.
Εν τω μεταξύ – δεν ξέρω πώς μου ήρθε τώρα – όποιος αγοράζει προϊόντα αρχαιοκαπηλίας δεν θεωρείται «πατριώτης» που δήθεν τα αγοράζει για να μην φύγουν τα αρχαία αντικείμενα στο εξωτερικό αλλά διεθνώς θεωρείται κοινός κλεπταποδόχος.
Τις προάλλες έγιναν και οι εκλογές στη Γαλλία. Μακρόν εναντίον Λεπέν.
Το αστείο είναι ότι τα εγχώρια κόμματα που εύχονταν νίκη του Μακρόν ενάντια στην ακροδεξιά Λεπέν έχουν συνεργαστεί όλα με κάποιο ελληνικό ακροδεξιό κόμμα σε κυβερνητικό επίπεδο και φυσικά ήταν παρόντα στην ξεφτίλα της ομιλίας του φασίστα Ουκρανού του τάγματος του Αζόφ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον οποίο και χειροκρότησαν είτε όρθιοι είτε καθήμενοι!
Άνοιξε και η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων με αποτέλεσμα όλος ο κόσμος να ψάχνει να βρει βαρέλια και βυτία για να τα γεμίσει με καύσιμα με τα χρήματα του επιδόματος. Έπεσε το σύστημα από το πλήθος των ηλεκτρονικών αιτήσεων. Γεμίσαμε πλούσιους που θα έλεγε και ο έγκριτος, έγκυρος και αμερόληπτος δημοσιοσάλιαγκας Άρης.
Άρχισαν να φαίνονται και οι συνέπειες του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και κινδυνεύουν να τους κόψουν το ρεύμα. Και οι αφιλότιμοι, κατά τον άλλο αρχιδημοσιοσάλιαγγα που ακούει περίφημα, αντί να κόψουν το φαΐ και το νερό, προτιμούν να μην πληρώνουν το ρεύμα! Εγώ απορώ γιατί δεν κάνουν ότι και το κόμμα της ΝΔ που ενώ χρωστάει στη ΔΕΗ, και δεν πληρώνει και ρεύμα έχει. Μάλλον τους λείπει η τόλμη.
Κι έχεις και τον Οικονόμου να σου λέει: Το τσάμπα τέλος. Βρε φίλε – να μην ρωτήσω αν χρωστάς εσύ ο ίδιος – από τα κόμματα που πέρασες πες μου αν υπάρχει κάποιο που να μην χρωστάει όχι ένα, όχι δύο αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Στο σπίτι του χρεωμένου δεν μιλάνε για χρέη, λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία.
Κυκλοφορούν φήμες ότι μεγάλος διεθνής τραπεζικός όμιλος άρχισε να προσεγγίζει εργαζόμενους που θα λάβουν την αύξηση των 50 ευρώ που αποφάσισε η κυβέρνηση καθώς η αγωνία για το πώς θα επενδυθεί το πενηντάευρο αγγίζει για τους εργαζόμενους τα όρια της απόγνωσης.
Η δε ΓΣΕΕ ετοιμάζει πρόταση προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες με την οποία θα ζητάει η αύξηση στον κατώτατο μισθό να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ γιατί υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε πάλι σε υπερκατανάλωση και υπερδανεισμό εκ μέρους των νοικοκυριών, κάτι που θα οδηγήσει σε ηθική εξαθλίωση την κοινωνία και θα απομακρύνει τους εργαζόμενους από τις αξίες της εγκράτειας και της ολιγάρκειας φέρνοντάς τους ένα βήμα πριν την πλεονεξία.
Την παραπάνω πρόταση της ΓΣΕΕ φαίνεται να υιοθετούν έμμεσα κι άλλες μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες αν κρίνουμε από το γεγονός ότι στις αυξήσεις των μισθών που ζητάνε δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη μνεία ούτε για το απόλυτο ύψος τους ούτε για το ποσοστό της αύξησης. Επιβεβαιώνεται έτσι και ο στίχος του γνωστού άσματος για τις λέξεις που κρύβουν όποιον θέλει να κρυφτεί πίσω από αυτές!
Αλήθεια, στην ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΟΛΜΕ, το ΕΚΑ, ποιες συνδικαλιστικές παρατάξεις έχουν την πλειοψηφία;
Ας θυμηθούμε…
1η Μάη του 1886 στο Σικάγο. Ενενήντα χιλιάδες εργαζόμενοι ζητούν οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ξεκούραση, οχτώ ώρες ελεύθερο χρόνο. Επίκαιρο;
1η Μάη του 1888 στη Δράμα. Οι καπνεργάτες απεργούν έχοντας ως κύριο αίτημα τη μείωση του χρόνου εργασίας στις δέκα ώρες. Επίκαιρο;
Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις με τους καπνεργάτες να πρωτοστατούν. Ο 25άχρονος νεκρός απεργός Τάσος Τούσης λέγεται πως ενέπνευσε τον Γιάννη Ρίτσο για να γράψει τον «Επιτάφιο».
Αύγουστος του 1916 στη Σέριφο. Οι 460 εργάτες των μεταλλείων της Σερίφου απεργούν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και οχτώ ώρες δουλειάς. Επίκαιρο;
Όλες οι παραπάνω κινητοποιήσεις και αμέτρητες άλλες χτυπήθηκαν από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής και παρακρατικές οργανώσεις. Σε πολλές υπήρξαν τραυματίες και νεκροί.
Ας μην ξεχάσουμε…
Ωράρια εργασίας, μισθοί που να μας αξίζουν, ελεύθερος χρόνος, συντάξεις, κοινωνική ασφάλεια, δημόσια παιδεία και υγεία. Ζωή, αυτή που μας αξίζει. Δεν είναι και δεν ήταν ποτέ δεδομένα.
Όταν τα θεωρήσαμε ως τέτοια πολύ σύντομα καταλάβαμε ότι δεν είναι … χάνοντάς τα.
του Χρήστου Επαμ. Κυργιάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου