Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Συνέλευση και Εκλογές για την 91η ΓΣ ΔΟΕ: Μαζικός και παρατεταμένος αγώνας, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, την υποταγή και την ηττοπάθεια

Τρίτη 24/5/2022 Γενική Συνέλευση 6:30μμ

Τετάρτη 25/5, εκλογές για αντιπροσώπους στην 91η ΓΣ ΔΟΕ, 2:30-7:30μμ 39ο-141ο ΔΣ (Τσούντα κι Αχαρνών, ΗΣΑΠ Αγ. Ελευθερίου)

-Για σωματεία και ομοσπονδία που αγωνίζονται με δύναμη, αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και φέρνουν ΝΙΚΕΣ, μακριά από τη συναίνεση και τα σφιχταγκαλιάσματα με κυβερνήσεις και κράτος

Δεν υποχωρούμε! Δε συναινούμε! Αγωνιζόμαστε! Υπερασπίζουμε την εργασία μας, τα δημοκρατικά συλλογικά μας δικαιώματα, το δημόσιο σχολείο.

-Παλεύουμε για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ

...Και ζευγάρι με το βόδι άλλο μπόι κι άλλο πόδι
Όργωνα στα ρέματα τ' αφεντός τα στρέμματα
Και στον πόλεμο όλα για όλα κουβαλούσα πολυβόλα
Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ
Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο
Aν ξυπνήσεις μονομιάς θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς

«Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου» Βάρναλης



Μαζικός και παρατεταμένος αγώνας, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, την υποταγή και την ηττοπάθεια

91η ΓΣ της ΔΟΕ σε περιβάλλον…

…Τσουνάμι ακρίβειας σε ρεύμα, θέρμανση, είδη λαϊκής κατανάλωσης… πλήρης ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών… αδίστακτη ληστεία και μετατροπή των πάντων σε εμπορεύματα που τζογάρονται στα χρηματιστηριακά παιχνίδια… με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν απειλητικά σε απόσταση αναπνοής… Πολεμικοί ανταγωνισμοί και επιθετικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας για «τ’ αφέντη το ψωμί»… με λάφυρο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, το ξαναμοίρασμα των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροή κι επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς…

Η εξαγγελία της αύξησης ψίχουλου του κατώτατου μισθού καθώς και τα μέτρα υποτιθέμενης ανακούφισης για να κατευνάσουν την οργή του λαού, στέλνει μήνυμα να μάθουμε να ζούμε με τη φτώχεια, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες γεύονται όλο και περισσότερα προνόμια, φοροαπαλλαγές, ύψιστα ποσοστά κερδοφορίας.


Ο πόλεμος δικός τους… Τα κέρδη δικά τους… Οι νεκροί δικοί μας!

Δεν μας πρέπει να σιωπήσουμε αμήχανοι, Αγώνας για Ψωμί, Ζωή κι Ελευθερία!

Η ακρίβεια δεν είναι τυχαία ούτε παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του. Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιούν κοινωνικές ανάγκες και αγαθά και τα μετατρέπουν σε εμπόρευμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί βαθιές ανατροπές στον δημόσιο τομέα, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια. Λύνει παραπέρα τα «χέρια της εργοδοσίας», καταργώντας κάθε δίχτυ εργασιακής προστασίας. Καταστρατηγεί δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιταχύνει τις διαδικασίες εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στους επενδυτές, διαμορφώνει κράτος ακραίου αυταρχισμού, πειθάρχησης, διώξεων και καταστολής.

Δριμύτατη επίθεση στην εκπαίδευση

Με καταιγισμό νομοθετημάτων και ταξική ευλάβεια, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ της Κεραμέως και του Κοπτσή κατεδαφίζουν ό,τι απέμεινε όρθιο στο δημόσιο σχολείο από τα αντιδραστικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφισαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των μνημονιακών χρόνων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Οι εκθέσεις ΟΟΣΑ, ΕΕ και ΣΕΒ γίνονται νόμοι που απογειώνουν τους ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση, κατηγοριοποιούν τα σχολεία, διευκολύνουν την επέλαση των επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στην οικονομική εξάρτηση των σχολείων. Οι εξετάσεις PISA για Στ’ δημοτικού και Γ’ γυμνασίου, τα Πρότυπα σχολεία της “αριστείας”, η Τράπεζα θεμάτων, η ΕΒΕ, οι δεξιότητες από το νηπιαγωγείο, η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, η “αυτονομία” στην λειτουργία των σχολείων και η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, η προσπάθεια για συγχωνεύσεις παιδαγωγικών τμημάτων, συνθέτουν τα κομμάτια του puzzle αλλαγής του DNA της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σε αυτό το σχολείο, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της αυτονομίας, ο εκπαιδευτικός θα ελέγχεται, θα λογοδοτεί και θα φορτώνεται στην πλάτη του κάθε ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο σκληρής ιεραρχίας, ολοκληρωτισμού και παντελής έλλειψης δημοκρατίας στο σχολείο, με μονάρχη που αποφασίζει για όλα τον θεσμό του διευθυντή, με μέντορες, συντονιστές εκπαιδευτικών ομίλων, επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου και με σκληρή ατομική αξιολόγηση από διευθυντή και σχολικό σύμβουλο. Κάθε δράση του σχολείου μετατρέπεται σε μετρήσιμο μέγεθος, που κρίνει τον βαθμό συμμόρφωσης τού ίδιου και του Σ.Δ, στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ο εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για όλα χωρίς καμιά υποστηρικτική δομή. Υπουργείο και Διοίκηση “νίπτουν τας χείρας τους” και επιτίθονται με την τρομοκρατία των πειθαρχικών ποινών.

Ανοιχτή επίθεση στο συνδικαλιστικό δικαίωμα

Με τον διαβόητο νόμο Χατζηδάκη το ρολόι της ιστορίας γυρίζει στον μεσαίωνα. Η μετατροπή της χώρας σε επίγειο ληστρικό παράδεισο για τους μεγαλοεπενδυτές, συνοδεύεται από την απελευθέρωση από την κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ. Βάζουν στον γύψο τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες τους (ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές Γ.Σ, εκλογές), το απεργιακό δικαίωμα για να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείου, να θωρακιστούν από την διογκούμενη λαϊκή οργή. Γι’ αυτό καταστέλλουν με βία και αυταρχισμό τις διαδηλώσεις και κηρύσσουν παράνομη κάθε απεργία.

Στην πολιτική της αυτή η κυβέρνηση βρίσκει συμμάχους στη στήριξη, αποδοχή και συμμόρφωση όλων των αστικών κοινοβουλευτικών «αντιπολιτευτικών» δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ που της επιτρέπουν να ασκεί απρόσκοπτα την πολιτική της, αποδεχόμενοι τα συμφωνημένα με την Ε.Ε., αρνούμενοι να «βάλουν πλάτη» στους αγώνες των εργαζομένων, συναινώντας τις κρίσιμες στιγμές της κυβερνητικής επιδρομής, κάνοντας ανέξοδη κριτική για ανικανότητα και κακή διαχείριση.

Συνδικαλιστικό lockdown και συναίνεση τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΔΟΕ

Απέναντι στην πρωτοφανούς σφοδρότητας επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κι ειδικότερα το ΔΣ της ΔΟΕ απουσιάζουν εκκωφαντικά, τηρούν ένοχη σιωπή και απόσταση από όλα τα κεντρικά επίδικα! Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειοψηφία της ΔΟΕ, με ευθύνη κυρίως των παρατάξεων ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΔΙΚΤΥΟ (ΕΡΑ-ΑΕΕΚΕ) έχουν επιδοθεί σε μια πρωτοφανή απόσυρση από τα κοινά και τα δια ζώσης κι έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτόγνωρο διαδικτυακό συνδικαλισμό του τίποτα, ως και οι συνεδριάσεις του ΔΣ γίνονται διαδικτυακά.

Κρίσιμα νομοσχέδια περνούν χωρίς η ομοσπονδία να συζητά πρόγραμμα δράσης ανατροπής τους, σε αυτή τη γραμμή εντάσσονται τα «ενιαία κείμενα» που δεν ψηφίστηκαν ποτέ από τον κλάδο, η άρνηση επαναπροκήρυξης της ΑΑ και η παντελής έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, στήριξης των εκπαιδευτικών απέναντι στις απειλές και τις διώξεις που εξαπολύει κατ’ επανάληψη το ΥΠΑΙΘ. Καμία ουσιαστική στήριξη στους 114 διωκόμενους/ες.

Αυτά τα πεπραγμένα οφείλουν να καταψηφιστούν στη ΓΣ του Αριστοτέλη στις 24/5

Το τοπίο της ταξικής πάλης μπορεί να αλλάξει

Το παρατεταμένο συνδικαλιστικό «lockdown» που επέβαλαν ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ, το «στρίβειν δια των ενιαίων» στην αξιολόγηση, ο συνδικαλιστικός τουρισμός, κλείνοντας κάθε απεργιακό-αγωνιστικό σχεδιασμό, είναι αποκαλυπτικά στοιχεία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και του ρόλου του στην ενσωμάτωση των εργαζόμενων. Οι αντιλήψεις διαφόρων ρευμάτων στην εκπαίδευση ότι η δυνατότητα αντίστασης έρχεται μόνο μέσα από τις Ομοσπονδίες είναι γραμμή ήττας. Στον συντονισμό των σωματείων και των ΓΣ βρίσκεται η ελπίδα νίκης. Οι καλύτερες στιγμές του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος συντελέστηκαν όταν οι εκπαιδευτικοί πήραν τον αγώνα στα χέρια τους μέσα από ΓΣ και επιτροπές αγώνα, από κέντρα αγώνα όπως η κατάληψη της Πρυτανείας, με αυθεντικούς συντονισμούς πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, σε ρήξη με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και τους αγώνες διαμαρτυρίας, τον ακολουθητισμό και την κοινοβουλευτοποίηση των αγώνων που επιδεικνύει η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ.

Ο συντονισμός των Συλλόγων και ΕΛΜΕ, τα 77 σωματεία για Απεργία-Αποχή, οι αγώνες ενάντια στην ελαστική εργασία του Προσοντολογίου και της Αξιολόγησης, οι επιτροπές αγώνα αναπληρωτών, η συνέλευση της Κατάληψης της Πρυτανείας από τους αγωνιζόμενους, το Συντονιστικό Αναπληρωτών διαμόρφωσαν το κλίμα στον εκπαιδευτικό κόσμο εδώ και δυο χρόνια, οδήγησαν τις κυβερνητικές παρατάξεις στις Ομοσπονδίες που υμνούν την Αξιολόγηση να συρθούν στην Απεργία-Αποχή και να εξελιχτεί μια μάχη που αγκαλιάστηκε με 95% συμμετοχή. Αυτή τη φωνή θα εκφράσουμε και στο συνέδριο, αυτό το υπαρκτό ρεύμα σε όλη την Ελλάδα, ανοίγοντας δρόμους να βγουν στην επιφάνεια οι αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, κόντρα στον αστικοποιημένο συνδικαλισμό.

Με αγωνιστικό ανατρεπτικό περιεχόμενο και πρόγραμμα πάλης

Αντιπαλεύουμε το σύνολο της αναδιάρθρωσης, όλο το πλαίσιο του 4823/21, εξετάσεις PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, θέτουμε στην καρδιά της αντιπαράθεσης τα μορφωτικά δικαιώματα, υπερασπίζουμε τα αιτήματα της νέας γενιάς εκπαιδευτικών, αναπληρωτές και νεοδιόριστους, διεκδικούμε ΤΩΡΑ αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, υπερασπιζόμαστε τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις απεργίες και τις συλλογικές διαδικασίες απέναντι στο ν. Χατζηδάκη.

Με όπλο την ΑΑ κηρυγμένη από τα πρωτοβάθμια, με διαρκή πίεση να κηρύξουν τα δευτεροβάθμια, με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεπερνούν τα όρια των συμβολικών διαμαρτυριών και κινηματικά γεγονότα που θα ξαναφέρνουν τα εκπαιδευτικά επίδικα στον κέντρο της συζήτησης, με μεγάλες καμπάνιες προς τους μαθητές, τους γονείς, την εργαζόμενη πλειοψηφία ώστε να πάρει την υπόθεση της μόρφωσης στο παιδιών της στα χέρια της, με διαρκή, μάχιμο, ταξικό συντονισμό χωρίς αποκλεισμούς, με συνελεύσεις κι επιτροπές που θα κατακτούν τη διαχείριση και τη διεύθυνση του αγώνα τους. Μια τέτοια μάχιμη πλειοψηφία είναι ικανή να ξαναζωντανέψει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, να τροφοδοτήσει με νέες δυνάμεις το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα και τελικά να νικήσει!

Η δικιά μας ζωή δε μετριέται στις αγορές. Δε μετριέται στα χρηματιστήριά τους.

Δεν αποτιμάται σε δείκτες και προγράμματα, στα σχέδιά τους.

Στις ανοιχτές πλατείες και στους μεγάλους δρόμους, στα παιδικά χαμόγελα και στα όνειρα

Εκεί θα μας βρείτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου