Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών: Απόφαση συνέλευσης αγώνα από την κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ 29/6

Σήμερα, Δευτέρα 29/6, πραγματοποιήθηκε η 2η μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας (όπως είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη συνέλευση αγώνα) έξω από το ΥΠΑΙΘ, την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η κατόπιν αλλεπάλληλων αναβολών – αρνήσεων συνάντηση της υπουργού παιδείας με την ΟΛΜΕ. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ, αρνούμενη τη συμμετοχή εκπροσώπων ενώσεων και συλλόγων εκπαιδευτικών των ειδικοτήτων - κλάδων που πλήττονται άμεσα από τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα. Πρόκειται για εξόφθαλμο αποκλεισμό τον οποίο καταγγέλουμε! Αναμένουμε αυτή την φορά να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που όρισε η υπουργός για την Τετάρτη 01/07 με εκπροσώπους ενώσεων και συλλόγων των ειδικοτήτων που βάλλονται περισσότερο από τα νέα ωρολόγια προγράμματα μαζί με την ΟΛΜΕ.

Η υπουργός, Ν. Κεραμέως, στη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΛΜΕ παρουσιάστηκε αμετανόητη και ανυποχώρητη στο να προχωρήσει στις καταστροφικές αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα της Β/θμιας! Αντίθετα, έδειξε τις προθέσεις της, επιχειρώντας να διασπάσει το εκπαιδευτικό κίνημα, προσφέροντας ώρες-ψίχουλα και δεύτερες αναθέσεις σε διάφορες ειδικότητες, προσπαθώντας να θολώσει την κατάσταση.

Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να παζαρέψουμε και να διαπραγματευτούμε κανέναν/μία συνάδελφο/ισσα! Καμία συνδιαλλαγή για βελτίωση αυτών των αλλαγών στην λογική της συναίνεσης στις βλέψεις του ΥΠΑΙΘ, που απολύουν συναδέλφους/ισσες και δημιουργούν για τα παιδιά ένα σχολείο εξεταστικό κάτεργο, αποστειρωμένο από την ολόπλευρη μόρφωση! Οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα Γυμνασίων – Λυκείων που ανακοίνωσε το ΥΠΑΙΘ (αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα Ημερησίου και Εσπερινού Γυμνασίου 2020-2021 - ΦΕΚ Ιούνιος 2020), υλοποιώντας τον αντιεκπαιδευτικό ν. 4692/2020 που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ., να αποσυρθούν ΤΩΡΑ!

Τα ωρολόγια προγράμματα που ανακοινώθηκαν, εξαφανίζουν μαθήματα και ολόκληρους επιστημονικούς κλάδους. Οι κλάδοι των κοινωνικών επιστημών, των καλλιτεχνικών (εικαστικών - θεατρολόγων - μουσικών), των αρχιτεκτόνων/μηχανικών, της οικονομίας και των γεωπόνων δέχονται την μεγαλύτερη επίθεση η οποία όμως θα προκαλέσει ντόμινο αναταράξεων σχεδόν σε όλες τις ειδικότητες της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αποτελούν ευθεία βολή στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, καθώς τινάζουν στον αέρα οργανικές θέσεις, αφήνοντας πλήθος συναδέλφων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ελλειμματικό ή ακόμη και μηδενικό διδακτικό ωράριο με τις/τους αναπληρωτ(ρι)ες να βρίσκονται σε μόνιμη απόλυση πλέον. Η επίθεση στις ήδη επισφαλείς θέσεις εργασίας των αναπληρωτ(ρι)ών αποτελεί συνέχεια του νόμου Γαβρόγλου και του προσοντολογίου. Πλήττουν ακόμη περισσότερο τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.
Από την 1η συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήθηκε 23/6 με την συμμετοχή του κόσμου της κινητοποίησης, έγινε ξεκάθαρο ότι οι κλάδοι είναι και θα παραμείνουν ενωμένοι απέναντι στην επίθεση που δέχονται! Ο αγώνας ενάντια στα νέα ωρολόγια προγράμματα και το νεοφιλελεύθερο, νεοσυντηρητικό σχολείο της ακρο-κεραμέως, δεν πρόκειται να μας βρει διασπασμένους. Σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα θα αγωνιστεί για το δικαίωμα όλων των συναδέλφων στη δουλειά και για ένα σχολείο με όλα τα αντικείμενα που θα είναι δημόσιο, δωρεάν και θα προσφέρει στα παιδιά ολόπλευρη μόρφωση, στη διαδρομή τους προς τον ολοκληρωμένο, σκεπτόμενο και χειραφετημένο άνθρωπο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν αποδέχεται τα νέα ΩΠ που στόχο έχουν την εφαρμογή του αγοραίου εξετασιοκεντρικού σχολείου -με λιγότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς, λιγότερη γνώση και κυριαρχία των δεξιοτήτων, όπως καθορίζονται από τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε - τον οποίο υπηρέτησαν με ευλάβεια όλοι οι Υπουργοί Παιδείας. Ό,τι δεν δημιουργεί και δεν κινείται στην σφαίρα των δεξιοτήτων, soft skills, ό,τι δεν εξετάζεται θεωρείται περιττό και δεν αξίζει να υπάρχει ως αντικείμενο διδασκαλίας στο δημόσιο σχολείο.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΙ ΤΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΕΞΗ.

Δεν υποχωρούμε δε συναινούμε. Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε μέχρι να αποσυρθούν.

Από τη σημερινή 2η ανοιχτή συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την κινητοποίηση με την συμμετοχή ενώσεων – συλλόγων ειδικοτήτων/ κλάδων, εκπροσώπων σωματείων, καθώς και του κόσμου που συμμετείχε στην κινητοποίηση αποφασίστηκαν:
  • Συνέντευξη τύπου, επιδιώκοντας την συμμετοχή της ΟΛΜΕ και όλων των ειδικοτήτων που θίγονται άμεσα από τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα. (Η μέρα-ώρα και ο τόπος θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες)
  • Την Τετάρτη στις 12:00 δίνουμε ραντεβού στην πλατεία Κοραή. Στήνουμε «περίπτερο» πραγματοποιώντας εξορμήσεις, με μοιράσματα κειμένων και δρώμενα ενημέρωσης της κοινωνίας για τις καταστροφικές αλλαγές στα Λύκεια, το οποίο θα αποτελέσει το κέντρο αγώνα των δράσεων του επόμενου διαστήματος.
  • Την Πέμπτη το απόγευμα στις 19.30 καλούμε σε συγκέντρωση στα προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή.
  • Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ, μέσω του οποίου θα οργανώσουμε τον αγώνα μας για όλο το επόμενο διάστημα σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας με σκοπό την άμεση απόσυρση των αλλαγών στα ωρολόγια προγράμματα.
  • Καλούμε όλες της ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ, τις ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφο να στηρίξουν τις παραπάνω αποφάσεις και πρόγραμμα δράσης.
Αγώνας διαρκείας
Αγώνας μέχρι τη νίκη
Καμία και κανένας απολυμένος
Όχι στην διάλυση του δημόσιου σχολείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου