Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Παρασκευή 31 Γενάρη Συγκέντρωση και πορεία, 13.30 Προπύλαια: Πανεκπαιδευτικός/πανεργατικός αγώνας διαρκείας τώρα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στο προσοντολόγιο των απολύσεων, τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, την αξιολόγηση, για τα μισθολογικά, εργασιακά κι ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΥΠΑΙΘ προχωρούν ακάθεκτοι στην υλοποίηση των βαθιά αντιλαϊκών, νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών πολιτικών τους στο χώρο της Δημόσιας Εκπαίδευσης, συνεχίζοντας και βαθαίνοντας την αντιεκπαιδευτική και αντεργατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, επιφέροντας συντριπτικά πλήγματα σε βάρος των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων εκπαιδευτικών και μαθητών – φοιτητών. 

Με τον νόμο για τα κολλέγια προωθεί τη δυνατότητα χιλιάδων αποφοίτων ιδιωτικών κολλεγίων να εισαχθούν άμεσα στην προκήρυξη της γενικής αγωγής. Η εξέλιξη αυτή εξισώνει de facto τα ιδιωτικά κολέγια με τα δημόσια πανεπιστήμια, οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες αναπληρωτές συναδέλφους, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων καθώς και στο περιεχόμενο του δημόσιου σχολείου. Ήδη, η προώθηση του αντιδραστικού και νεοφιλελεύθερου νόμου Γαβρόγλου (ν. 4589/19) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τον τρόπο πρόσληψης των εκπαιδευτικών (προσοντολόγιο) και στη γενική αγωγή με την τελευταία προκήρυξη αμφισβητεί και απαξιώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα, το πτυχίο και την προϋπηρεσία, χιλιάδες απολύσεις είναι γεγονός στην ειδική αγωγή με την αντίστοιχη προκήρυξη, με τις ανακατατάξεις στους πίνακες και τους αποκλεισμούς. 

Ήδη προετοιμάζουν την σύνταξη και εφαρμογή νέου νόμου για την αξιολόγηση. Από την πρώτη κιόλας στιγμή η νέα κυβέρνηση της ΝΔ μίλησε και έπραξε πεντακάθαρα για την πολιτική που θα ασκήσει. Έκλινε τη λέξη αξιολόγηση σε όλες τις πτώσεις, ανέστειλε την υποχρεωτική δίχρονη σε 13 δήμους, κατήργησε το άσυλο, αμφισβήτησε την ανάγκη διορισμών, επιχειρεί να εφαρμόσει με τους χειρότερους όρους το προσοντολόγιο-κανίβαλο. Καμία απολύτως αυταπάτη δεν δικαιολογείται. Ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης καθώς και το σύνολο των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων είναι στο στόχαστρό της. Η προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, του σχολείου επιχείρηση δια μέσου της σχολικής αυτονομίας, της αποκέντρωσης, της αξιολόγησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων, της μεταφοράς αρχικά της προσχολικής αγωγής στους δήμους, της επίθεσης στα δικαιώματα όπως το ωράριο, το σχολείο των «αρίστων» σε βάρος του δημόσιου σχολείων των όλων, των ίσων, των διαφορετικών, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κατάργηση του ασύλου, η διεύρυνση της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, κι όλα αυτά σε περιβάλλον αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας, αποτελούν προτεραιότητες της. 

Την ίδια στιγμή, το αμέσως επόμενο διάστημα ετοιμάζουν νέα αντιασφαλιστική επίθεση με την επιβολή μεγάλων μειώσεων στις συντάξεις, την υπονόμευση της επικουρικής σύνταξης με προοπτική την εξαφάνισης της και την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης μέσω των επαγγελματικών ταμείων με την απαλλαγή του κράτους από την υποχρέωση της ασφάλισης και περίθαλψης. 

Την ώρα που επεκτείνουν την λιτότητα και τις περικοπές στα κοινωνικά αγαθά της παιδείας, υγείας εργασίας, ασφάλισης, σχεδιάζουν τις νέες αγορές του αιώνα (F35 κλπ) αυξάνοντας τις δαπάνες για τους εξοπλισμούς, αυξάνουν εκθετικά τους κινδύνους εμπλοκής της Ελλάδας σε πολεμικά επεισόδια. 

Η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να αρνηθεί την «κανονικότητα» των δεκάδων χιλιάδων κενών κάθε χρόνο, της ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα, του προσοντολογίου, των πολυπληθών τμημάτων, της εργασιακής περιπλάνησης σε πολλά σχολεία, των ανύπαρκτων υποδομών, των εξευτελιστικών μισθών, της πενιχρής ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής κάλυψης, των επαπειλούμενων αξιολογήσεων-απολύσεων, του νέου σχολείου της αγοράς και να αφυπνισθεί άμεσα πριν οι εξελίξεις φτάσουν σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Να παλέψει μαζί με το εργατικό κίνημα και το λαό ενάντια στη κλιμακούμενη λιτότητα, την νέα αντιασφαλιστική επίθεση, τα πολεμικά σχεδια. 

Να ανάψουμε ξανά η φλόγα του αγώνα, με πολύμορφες κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις, και πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό συντονισμό! Να μπλοκάρουμε και να ακυρώσουμε τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν! 

Αγώνας μαζικός, ταξικός, μαχητικός κι ανυποχώρητος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου