Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Πρωτοφανές ξεπούλημα: Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ επιχειρεί να επιβάλει την αποδοχή της αξιολόγησης!

Ημερήσια Διάταξη της 88ης Γ.Σ. της ΔΟΕ μακριά από τους αγώνες του εκπ/κού κινήματος!


Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση Τετάρτη 22/5 και τις εκλογές για αντιπροσώπους

Η προσωρινή ημερήσια διάταξη για την 88η Γενική Συνέλευση του κλάδου που κατέθεσε η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ, ΑΕΕΚΕ, ΕΡΑ) στους Συλλόγους αποσιωπά και δηλώνει με σαφή τρόπο την αποδοχή όλων των στρατηγικών πλευρών της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Παρότι ως Παρεμβάσεις θέσαμε σε δύο (2) διαδοχικά ΔΣ ως προτάσεις στη θεματολογία της Η.Δ. της 88ης ΓΣ της ΔΟΕ τον ν.4589/19 για το προσοντολόγιο, τους διορισμούς, τις Ομάδες Εκπ/κής Υποστήριξης και όλο το νέο πλαίσιο που διαμορφώνει ο ν.4547/18 για την ειδική αγωγή, καταθέτοντας και εισήγηση, η πλειοψηφία της ΔΟΕ δεν συμφώνησε! 

Έτσι, για το προσοντολόγιο η συζήτηση έληξε με τις δυνάμεις ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ να «ξεχνούν» να μιλήσουν για κατάργηση του νόμου και απλά δηλώνουν την πρόθεση να συζητήσουν μικροβελτιώσεις (!) ενώ για την ειδική αγωγή όπως άλλωστε έχουν επανειλημμένα πει τα μέτρα είναι θετικά! 

Την ίδια στιγμή ανοίγουν διάπλατα την πόρτα στην αποδοχή της αξιολόγησης και επιχειρούν να αφοπλίσουν το εκπαιδευτικό κίνημα και τις αντιστάσεις του. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω αποσπάσματα:

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω αποσπάσματα:

-«Θα πρέπει να αξιολογούνται όλοι οι παράγοντες και συντελεστές της εκπαιδευτικής λειτουργίας (Υπουργείο Παιδείας, υπηρεσίες και δομές της εκπαίδευσης, υλικοτεχνική υποδομή, υποστηρικτικές δομές, αναλυτικά προγράμματα, βιβλία, διοικητικό και εποπτικό δυναμικό, σχολικές μονάδες, μαθητές και εκπαιδευτικοί κλπ.) στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος αλληλοϋποστηριζόμενων και αλληλοεξαρτώμενων διαδικασιών». 


- «Είμαστε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και του εκπαιδευτικού, που θα έχει ως στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, που θα αναγάγει τη σχολική μονάδα σε χώρο προσφοράς και δημιουργίας».

Και, επιπλέον, ούτε λόγος για την απεργία-αποχή ενάντια στις αξιολογικές διαδικασίες, που εδώ και δύο χρόνια αρνείται η πλειοψηφία να αποφασίσει.

Πρόκειται για την πιο σκληρή γραμμή για την αξιολόγηση, μια γραμμή που ηττήθηκε στις Γενικές Συνελεύσεις, με αποκορύφωμα την 84η Γ.Σ. της ΔΟΕ τον Ιούνιο του 2015, όπου καταψηφίστηκε η εισήγηση για την αξιολόγηση και υπερψηφίστηκε ένα πλαίσιο αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση που προωθούσαν οι τότε μνημονιακές κυβερνήσεις. Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού διαγράφουν με μια μονοκοντυλιά όλους τους σκληρούς και νικηφόρους αγώνες που έχει δώσει το εκπαιδευτικό κίνημα εδώ και 22 χρόνια, αγώνες που έχουν μπλοκάρει όλες τις προσπάθειες να περάσει η αξιολόγηση. Τους αγώνες ενάντια στο Σώμα Μονίμων Αξιολογητών και τον ν.2525 του Αρσένη, τους αγώνες μέσα στους Συλλόγους Διδασκόντων με όπλο την απεργία – αποχή, τις μεγάλες κινητοποιήσεις που μπλόκαραν τα σεμινάρια για την αξιολόγηση.

Βασιλικότεροι του βασιλέως, λειτουργώντας σαν πολιορκητικός κριός, λύνουν τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, ανοίγουν το δρόμο για την προώθηση των πιο σκληρών αξιολογικών μέτρων. Κάνουν σαν να μην είδαν και να μην άκουσαν την έκθεση του ΟΟΣΑ για την εκπαίδευση, την προώθηση της αξιολόγησης σχολείων την απόπειρα εμπέδωσης «κουλτούρας αξιολόγησης» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τις δηλώσεις Μητσοτάκη για «αξιολόγηση παντού». Κι όμως, αυτή ακριβώς είναι η γραμμή που προωθούν, με πλήρη επίγνωση των συνεπειών που θα έχει για το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς.

Η επίκληση της εισήγησης αυτής για μια «μη τιμωρητική» αξιολόγηση είναι για τους αφελείς. Τα ίδια έλεγε κι ο Αρσένης, τα ίδια έλεγαν και όλοι οι διάδοχοί του, τα ίδια λέει και ο Γαβρόγλου, τα ίδια λέει ακόμα και ο Μητσοτάκης («δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο αλλά θα υπάρξει αξιολόγηση»). Ποιος τους πιστεύει; Ποιος ξέχασε άραγε την αξιολόγηση στο δημόσιο με προκαθορισμένα ποσοστά αποτυχόντων; Ποιος ξέχασε τις αναφορές για τους «ανεπαρκείς» και τους «ακατάλληλους»;

Ο στόχος είναι σαφής: να παραδοθεί η ζωντανή εκπαίδευση στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, έρμαιο στον αυταρχισμό και την αυθαιρεσία των στελεχών εκπαίδευσης, όλου του αξιολογικού εσμού των προϊσταμένων και σχολικών συμβούλων που έμπαιναν στο υπουργείο Παιδείας για τα σεμινάρια της αξιολόγησης κρυμμένοι μέσα σε πούλμαν και ταξί, ανάμεσα σε ΜΑΤ και σύννεφα δακρυγόνων. Όλοι αυτοί αναζητούν εναγωνίως μια ρεβάνς απέναντι στον κόσμο του κινήματος για τις ήττες που έχουν ως τώρα υποστεί.

Τεράστιες ευθύνες έχει όμως και η ηγεσία της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ. Συνεχίζει να απέχει από την πρωτοβουλία συντονισμού των Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για κοινή κήρυξη απεργίας-αποχής ακολουθώντας μια γραμμή στενής κομματικής καταγραφής των συλλόγων όπου έχει την πλειοψηφία στα ΔΣ και πλήρους άρνησης της αναγκαιότητας να διαμορφωθεί ένα πλατύ νικηφόρο μέτωπο ενάντια στην αξιολόγηση και τους υποστηρικτές της. Επιτέλους! Είναι καιρός να αντιληφθούν ότι το καθήκον της αντίστασης στην αξιολόγηση και την αντιεκπαιδευτική πολιτική επιβάλει ανοιχτές κινηματικές διαδικασίες και μέγιστη αγωνιστική συσπείρωση.

Να αποσυρθεί άμεσα ολόκληρη η εισήγηση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΔΟΕ για την προσωρινή ημερήσια διάταξη της 88ης Γ.Σ. του κλάδου.

Καλούμε τους Συλλόγους Π.Ε. να πάρουν άμεσα αντίστοιχες αποφάσεις. Να συνυπογράψουν την κοινή διακήρυξη των 13 Συλλόγων και 6 ΕΛΜΕ για την απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια ΓΣ που θα εξοπλίσει το εκπαιδευτικό κίνημα με όλες τις απαραίτητες αγωνιστικές αποφάσεις για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, για τους διορισμούς, την ειδική αγωγή, την αναχαίτιση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Να πάρουν στην πλάτη τους την ευθύνη, με το συντονισμό της δράσης τους για τη διαμόρφωση ενός μαζικού ρεύματος αγώνα και αντίστασης.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους:

-Να καταψηφιστούν παντού οι υποψήφιοι του μπλοκ της αξιολόγησης ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΑΕΕΚΕ-ΕΡΑ. 

-Να ενισχυθούν παντού τα ψηφοδέλτια των Παρεμβάσεων – Κινήσεων – Συσπειρώσεων, του ανεξάρτητου αγωνιστικού ρεύματος που πρωταγωνιστεί σταθερά στον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

-Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις. Καταψηφίζουμε την εισήγηση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ. Υπερψηφίζουμε το πλαίσιο ενάντια στην αξιολόγηση, για παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Ψηφίζουμε τη συμμετοχή του Συλλόγου μας στην κοινή διακήρυξη Συλλόγων ΠΕ – ΕΛΜΕ για απεργία – αποχή. Ψηφίζουμε στις Γενικές Συνελεύσεις ότι οι αποφάσεις τους δεσμεύουν τους αντιπροσώπους των Συλλόγων.

-Κατεβαίνουμε μαζικά στην 88η Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (22-25 Ιούνη, Novotel) για να υποστηρίξουμε τον αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση.

ΔΕ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟ 2013-2014 ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΧΗ 
ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΕ ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΕΡΑ/ΑΕΚΕΕ 

ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ!

ΕΛΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 
ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου