Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Γιατί ΔΑΚΕ/ΑΣΕ-ΠΑΜΕ μπλοκάρουν το συντονισμό των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ ενάντια στην αξιολόγηση;

17/4/2019

ΤΩΡΑ να συνταχτούμε μαζί με όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία για να αποκρούσουμε την αξιολόγηση! 

Στις 6 Απριλίου ήρθε στον Σύλλογό μας πρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΠΕ Α’ Αθηνών με την οποία καλεί όλους τους συλλόγους και τις ΕΛΜΕ να συνυπογράψουμε κοινή διακήρυξη για απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. 

Η πρόταση είναι η παρακάτω: 

Κοινή διακήρυξη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ 

Απεργία – αποχή από την αξιολόγηση 

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και οι ΕΛΜΕ που υπογράφουμε την παρούσα διακήρυξη, με βάση τις αποφάσεις των ΔΣ ή/και των ΓΣ μας: 

· Κηρύσσουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων» 

· Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις απεργίας-αποχής και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή 

· Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να θέσουν το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη της 88ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ και στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ 

· Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις στις Γενικές τους Συνελεύσεις μπροστά στα συνέδρια των δύο Ομοσπονδιών 

Απέναντι στην πρόταση αυτή η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/ΑΑΚ Παρεμβάσεις τοποθετήθηκε υπέρ της συνυπογραφής από τον Σύλλογό μας. Η ΔΑΚΕ τοποθετήθηκε αρνητικά, χωρίς επιχειρηματολογία και η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ αρνητικά με την αιτιολογία ότι δεν θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη σε αυτή τη φάση για κοινή διακήρυξη για την αξιολόγηση ενώ αυτό που χρειάζεται είναι τα σωματεία να επικαιροποιήσουν την πολιτική απόφαση για να μην περάσει η αξιολόγηση και στο συνέδριο της ομοσπονδίας να υπάρξουν αντιπρόσωποι που θα το κάνουν πράξη. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην συνυπογράφει ο Αριστοτέλης την κοινή διακήρυξη των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ. 
Θεωρούμε πολύ αρνητική αυτή την εξέλιξη, η οποία μάλιστα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όλες τις μέχρι τώρα αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του σωματείου μας τακτικών και έκτακτων! Ο Σύλλογός μας είναι από τους πρώτους συλλόγους που έχει κηρύξει απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης και πάντα καλούσε τα άλλα εκπαιδευτικά σωματεία να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και την ΔΟΕ να καλύψει τις αποφάσεις αυτές. 

Γιατί οι δυο παρατάξεις ΔΑΚΕ-ΑΣΕ/ΠΑΜΕ αρνούνται να συνυπογράψουμε μια κοινή διακήρυξη, η οποία μάλιστα περιέχει τα αναγκαία σημεία ώστε να δίνει τη δυνατότητα συνυπογραφής; 

Οι απαντήσεις είναι τελικά απλές! 

Η ΔΑΚΕ δεν θέλει να συνυπογράψουμε ως Αριστοτέλης γιατί διαφωνεί ότι ο προγραμματισμός και η αποτίμηση της σχολικής μονάδας είναι αυτοαξιολόγηση. Ταυτόχρονα κλείνει σε όλες στις πτώσεις τη συμφωνία της με μια καλή αξιολόγηση που όμως ποτέ δεν μας λέει ποια είναι! Η ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ έχει αρνηθεί εδώ και ένα χρόνο να θωρακίσει τον κλάδο, βοήθησε να περπατήσουν οι επιδιώξεις του Υπουργείου Παιδείας αρνούμενη να βγάλει απόφαση για απεργία-αποχή! Η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση με την εγκύκλιο του Ιανουαρίου επιδίωξε να προχωρήσει στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης αλλά το μεγαλειώδες εκπαιδευτικό κίνημα του Γενάρη την τρόμαξε σε όλα τα επίπεδα και την ανάγκασε σε άτακτη υποχώρηση, μεταθέτοντας με νέα διευκρινιστική όλα τα ζητήματα για την επόμενη σχολική χρονιά. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ/ΔΗΣΥ/ΑΕΚΕΕ/ΕΡΑ) λειτουργεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, προσφέροντας χρόνο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και της δίνουν μήνυμα δισταγμού, ταλάντευσης και αναμονής χειρισμών. Φυσικά, πίσω από την συνδικαλιστική αυτή στάση της ΔΑΚΕ βρίσκεται η προστασία της πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ που σε όλους τους τόνους προβάλει το νεοσυντηρητικό πρότυπο του σχολείου της αξιολόγησης και του ανταγωνισμού. 

Η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ αρνήθηκε να συνυπογράψουμε ως Αριστοτέλης την κοινή διακήρυξη των συλλόγων γιατί δεν θέλει τη συμμετοχή του σωματείου σε κανένα συντονισμό που δεν είναι απολύτως ελεγχόμενος από την ίδια! Γι’ αυτό κι ενώ ψηφίζει απεργία-αποχή, αρνείται να ενώσει δυνάμεις και να συντονιστεί με άλλα σωματεία. Προτιμά να συνυπογράψει μόνο με τα εκπαιδευτικά σωματεία που έχει την απόλυτη πλειοψηφία και άρα τον απόλυτο έλεγχο. Προκρίνει τη διαμαρτυρία, καλεί τον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα και να ψηφίσει στις εκλογές την ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και «καθάρισε». Δεν επιδιώκει κίνημα ανατροπής! Το ίδιο ακριβώς έκανε και στον αγώνα των αναπληρωτών όπου σήκωσε τεχνητά τείχη, αρνήθηκε τους διορισμούς με βάση την προϋπηρεσία, έκανε πόλεμο κατηγορώντας όποιον μιλάει για προϋπηρεσία ως «εχθρό» του κινήματος που υπερασπίζεται τις απολύσεις(!!!), δεν συμμετείχε σε καμία από τις συνελεύσεις αγώνα στην κατάληψη της Πρυτανείας, κάθε φορά έβαζε τρικλοποδιές με τις ημερομηνίες και τις ώρες των συγκεντρώσεων, προτιμούσε να συνευρίσκεται με την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ παρά με τις χιλιάδες εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην κατάληψη της Πρυτανείας. Στο τέλος, η επωδός όλων ήταν «ψηφίστε μας». Αλλά και όταν το σωματείο αποφάσιζε να συμμετέχει σε δράσεις που πρότεινε η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ, όπως στην κινητοποίηση στο Υπουργείο Εργασίας για τη μητρότητα, ο Σύλλογος Αριστοτέλης εξαφανιζόταν από τα Δελτία Τύπου! Συσπείρωση μόνο των συλλόγων που ελέγχει απόλυτα! Υποθέτουμε ότι σε λίγες ημέρες η ΑΣΕ/ΠΑΜΕ θα μας κάνει μια δική της πρόταση που θα την καταθέτουν τα σωματεία που έχει την απόλυτη πλειοψηφία και θα βγάλει ανακοινώσεις μόνο με αυτά! Μόνο που έτσι, κίνημα ανατροπής αυτής της πολιτικής δεν γίνεται! 

Ως Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση/ΑΑΚ Παρεμβάσεις καλούμε στην συνυπογραφή, θεωρούμε την κοινή διακήρυξη μέγιστη συνεισφορά στην αυτοπεποίθηση των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, στην απονομιμοποίηση της πολιτικής γραμμής του Υπουργείου, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όλης της μνημονιακής αντιπολίτευσης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΑΝΕΛ-ΠΟΤΑΜΙ και τελικά στην νικηφόρα έκβαση του αγώνα! Γιατί η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε δεκάδες Γενικές Συνελεύσεις έχουν ψηφίσει και ακολουθήσει την απεργία-αποχή! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θεωρούν τον νόμο για τις δομές, νόμο προώθησης της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών! Η γραμμή της πλειοψηφίας της ΔΟΕ είναι μειοψηφία στον κλάδο! Αυθαιρετούν βασιζόμενοι στα εκλογικά αποτελέσματα και όχι στις αποφάσεις των ΓΣ για το συγκεκριμένο ζήτημα! 

Ο συντονισμός των πρωτοβάθμιων συλλόγων και ΕΛΜΕ είναι το απαραίτητο εργαλείο για να πάρει την υπόθεση στα χέρια της η βάση των εκπαιδευτικών! Έτσι, άλλωστε αποτρέψαμε και την αξιολόγηση κάθε φορά στον παρελθόν! Έτσι και τώρα! Κάθε δύναμη που υπονομεύει τον συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων, υπονομεύει τη νίκη! Κι αυτό δεν θα το επιτρέψουν πρώτα και κύρια οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί! Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να συμμετέχουν στη ΓΣ στις 22/5 για να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις δράσης και συντονισμού και να ακυρώσουμε τα σχέδια φίμωσης του σωματείου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου