Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

ΑΑΚ/Παρεμβάσεις: ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ! (με αφορμή τις δηλώσεις υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης για δώρα και επίδομα αδείας)

5/4/2019

Επανέρχεται η συζήτηση για το δώρο του Πάσχα και τα αναδρομικά με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού κοινωνικής ασφάλισης Κώστα Πετρόπουλου. Ο «λαγός» κος Πετρόπουλος περιέγραψε με τον πιο λεπτομερή τρόπο τη γραμμή της κυβέρνησης στην καταβολή των αναδρομικών και στην επαναφορά των δώρων: 250 ευρώ εφάπαξ σε πρώτη φάση ως δώρο Πάσχα ή επίδομα αδείας… (σε χρόνο που θα καθαριστεί από τις εθνικές εκλογές) και υποσχετική για τα όσα επιδικάσει το ΣτΕ και έχει… ο θεός των μνημονίων. Με αυτό τον τρόπο σκοπεύει (;) να «ξεμπερδέψει» η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ρίξει στη λήθη τα χρόνια από το 2012 έως το 2016. 

Ταυτόχρονα, οι τοποθετήσεις τόσο του κ. Τσακαλώτου όσο και της κυβέρνησης είναι σαφείς. Δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κανένα αίτημα ολικής επαναφοράς (αναδρομικών και δώρων) και καμία μισθολογική αύξηση, αν δεν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά, οι θεσμοί και η εφαρμογή των μνημονίων και αν για όλα αυτά δεν αποφασίσουν πρώτα τα δικαστήρια. Αποκλείεται η καταβολή μέρους (ποσοτικού και χρονικού) δώρων και αναδρομικών με πολιτική απόφαση. 

Φυσικά, δε ίσχυσε η ίδια τακτική για τα ειδικά μισθολόγια (γιατρούς, πανεπιστημιακούς, σώματα ασφαλείας) όπου η καταβολή των αναδρομικών δόθηκε με πολιτική απόφαση και για όλους, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να «αποφασίζει» όταν το θέλει χωρίς τα δικαστήρια. 

Να επισημάνουμε ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι οι περικοπές από το 2010 και μετά, είναι συνταγματικές. Η απόφαση που αναμένουμε, θα αποφανθεί για την ολική κατάργηση του Δώρου και σύμφωνα με τα δεδομένα θα τη χαρακτηρίσει αντισυνταγματική. 

Υπάρχουν δύο σημεία στα οποία αξίζει να σταθούμε: α) στην αναδρομικότητα και στη μισθολογική βάση για τα δώρα πάνω στην οποία θα απαιτήσουν οι εργαζόμενοι τα αναδρομικά β) στην επαναφορά δώρων και επιδόματος. 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις του ΣτΕ η αναδρομικότητα θα περιορίζεται στα έτη 2017-2018 και μόνο. Το ύψος των αναδρομικών θα καθοριστεί από τις «συνταγματικές» περικοπές. 

Έτσι, τα δώρα δε θα υπολογιστούν με αυτό που αντιστοιχούσαν ως ποσοστό του μισθού το 2010, αλλά με βάση τους πετσοκομμένους μισθούς που επιβλήθηκαν μέχρι την οριστική κατάργηση τους το 2012 (κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, νόμος Βρούτση 4093): σε απλά μαθηματικά, 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ επίδομα αδείας. 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κος Στουρνάρας στη 1/4/2019 δηλώνει ότι, «ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός κίνδυνος, είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων». 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, «η πρόσθετη δαπάνη δρα επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγεί στην αναθεώρηση προς τα άνω της συνταξιοδοτικής δαπάνης και τροφοδοτεί αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος». 

Την ίδια στιγμή, η συνδικαλιστική, κυβερνητική πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ περιορίζει κάθε διεκδίκηση στα παραπάνω όρια που δεν αμφισβητούν λιτότητα, μνημόνια, κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ. Κάνει «πολιτική» και «διεκδικεί» με βάση τα όσα διαδραματίζονται στις αίθουσες των δικηγορικών γραφείων και των δικαστηρίων. 

Τη γραμμή αυτή την υπηρέτησε με κάθε τρόπο το προηγούμενο διάστημα με αποσπασματικές, μερικές, πολιτικά άνευρες και χωρίς λογική σύγκρουσης και συντονισμού κινητοποιήσεις, ενώ έχει διαφύγει από το επίκεντρο της αντιπαράθεσης το βασικό επίδικο της περιόδου: η αποκατάσταση όλων των απωλειών (μισθολογικών και ασφαλιστικών) από το 2010 και μετά και η ολική επαναφορά δώρων και επιδόματος στα επίπεδα του 2010. 

Από κοντά και το ΠΑΜΕ με τον «παρακολουθητισμό» του, την υποβάθμιση των αγώνων σε απλή διαμαρτυρία και την αναγωγή των πάντων σε κοινοβουλευτικές διεκδικήσεις και ο «λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του» πάνω από την κάλπη. 

Είναι πολύ πιθανό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ η κυβέρνηση να «αναγκαστεί» από τις δικαστικές αποφάσεις να εμφανίσει μια πλασματική επαναφορά δώρων και επιδομάτων πετσοκόβοντας το ύψος της επαναφοράς και ενσωματώνοντας το σε νέο μισθολόγιο στις τακτικές αποδοχές. 

Έτσι, θα παίρνουμε τα ίδια, έχοντας τυπικά δώρα και επιδόματα ενσωματωμένα στο μισθό μας. Συμπερασματικά αυτό που μας υπόσχονται, κυβέρνηση, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, μνημονιακά κόμματα και ΑΔΕΔΥ είναι το τίποτα. 

Η τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι να εμφανίζεται και ως θύτης και ως θύμα, να είναι και κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Να κάνει περικοπές και να δηλώνει ότι είναι άδικες, να δίνει υποσχέσεις και να υλοποιεί τα αντίθετα. 

Από κοντά και η νεοφιλελεύθερη ΝΔ, η οποία πρωτοστατεί στην προώθηση αυτών των πολιτικών και σε πλήρη συμφωνία με τους τραπεζίτες, την ΕΕ, την κυβέρνηση και την ΤτΕ, ζητά μεγαλύτερη λιτότητα, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις. 

Οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουμε αν θέλουμε να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα, τον δρόμο του αγώνα και των συλλογικών διεκδικήσεων! Μέσα από γενικές συνελεύσεις και τον οριζόντιο συντονισμό τους και παρά το προεκλογικό κλίμα θα πρέπει να τεθούν ξανά με απεργιακή μορφή τα βασικά αιτήματα και διεκδικήσεις σε κοινό μέτωπο με τον ιδιωτικό τομέα και τους συνταξιούχους: 

· Φέρτε πίσω τώρα όλα τα κλεμμένα 

· Αποκατάσταση όλων των απωλειών από το 2010 και μετά, αυξήσεις τώρα στους μισθούς και στις συντάξεις 

· Ολική επαναφορά δώρων και επιδόματος 

· Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων 

· Πλήρης, δωρεάν και αποκλειστικά δημόσια ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου